.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, February 7, 2011

Tajuk 72: APA itu GOOGLE SCHOLAR?

Pernah tak anda mendapat artikel tapi tak ada nama author? Sebabnya artikel tersebut bukan dalam kategori scholar, atau artikel ilmiah. Artikel begini tak cecuai untuk rujukan anda. Oleh itu ada ada option dengan menggunakan Google  Scholar. Tak tahu apa itu Google Scholar? Perhatikan barisan option pada homepage Google anda akan dapat lihat:


WEB, IMAGE, News, Books, Translate, Gmai dan MORE.


Anda mungkin hanya gunakan WEB atau IMAGE sahaja selama ini. Cuba anda klik pada MORE, akan keluar drop down menu dengan option seperti scholar, calender, blog, document dll. 


Anda klik sahaja perkataan scholar. Pemilihan scholar ini menghadkan carian hanya kepada bahan akademik dan literature  seperti articles, theses, books, abstracts, academic publishers, professional societies, universities. Semua artikel ini adalah artikel akademik termasuklah journal artikel. Ini bermakna, artikel persendirian, blog dan sebarang petikan bukan bersifat akademik tidak akan muncul.... phewwww.... cam tu ler pulak!


Walaupun begitu, tempat terbaik mencari journal artikel adalah dari koleksi library anda. Anda akan dapat dgn MUDAH artikel yang di subscribe oleh universiti anda. Jika takpun, pergilah ke universiti terdekat untuk meluaskan carian anda, dengan mendapatkan ID dan password dari kawan2 anda di universiti berkenaan. Apalah salah nyer asal niat anda untuk mencari bahan, bukan pergi library dating ler pulak.... Duduk biar renggang2... tangan jangan pegang2....cari tempat terang-terang....fikiran jgn melayang.... panggil pun sayang-sayang....siap ko pak guard datang!


Selamat mencuba..... kalau tak nak cuba jugak.... tak dapek den nak tolong....ngabih kan bogheh yo..


Yang ini boleh pegang2....tak boleh berenggang!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...