.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, August 17, 2016

Tajuk 862: Kenapa PhD mesti tebal?

Aku suka karipap yg kulitnya nipis..
Ramai yang kecoh2 PG mesti baca jurnal sampai beratus… malah beribu artikel.. tak PhD kalau tak membaca sampai menangis… malah baca buku mesti dari kulit ke kulit… baca sampai ke artikel akar umbi… malah kalau buat proposal mesti sampai beratus mukasurat sebelum boleh defense… LR dalam proposal pulak mesti tebal2, mendalam dan semua tu mesti ada supaya sampai tahap PhD !

Betul ke?

Aku cuma nak tanya… kalau itulah kebenarannya, baik wujudkan sahaja PhD dgn coursework… tak yahlah sibuk2 tulis proposal ratusan mukasurat, gantikan saja dengan tugasan siapkan 10 review paper dgn setiap paper mesti review 50 -100 artikel. Kalau boleh tambah lagi kupasan 10 buku dan setiap kupasan mesti melebihi 300 pages ! Kalau beginilah baru dikatakan maqam PhD… kenapa tidak?

PhD dan research. 
Pengetahuan boleh dicari dgn tugasan2 yang disebutkan diatas… malah ramai yang boleh membaca dan mendalami banyak perkara tanpa PhD pun. PhD dan research tak dapat dipisahkan. Research adalah satu kemahiran unik. Membaca jurnal dan apa sahaja rujukan utk membuat research lebih bertujuan menjustifikasikan keperluan kajian yang dilakukan dgn menjurus hasilnya kepada sumbangan utk lebih memahami pengetahuan semasa. Kemahiran membuat research dgn teliti dan memahami setiap langkah yang diambil serta aspek2 methodology itulah yang menjadi keperluan adanya research dalam PhD, bukan LR yang menjela yang perlu dicungkil sampai ke akar umbinya.

Proses membuat kajian inilah yang perlu diletakkan keutamaan.. dipantau utk dikuasai PG… dan sebahagian besar masa diperuntukkan utk kajian dijalankan dgn teliti… lalu meningkatkan validity dan significant dapatan utk dikongsi dalam jurnal berimpak tinggi. Sebab itu jugalah artikel2 perlukan dapatan yang hebat dgn teori yang precise dan concise sahaja, bukan yang mnjela2 dan bergulung2 macam roti jala.

PhD tidak akan lebih baik dgn membaca 1000 artikel sehingga dicari asal usulnya tapi PhD yag baik berasaskan kajian dan pilihan bacaan yang teliti yang akhirnya memberi “wisdom’ dan ‘insight’ kepada pengetahuan yang ada, mempersiapkan diri sebagai independent researcher selepas bergraduat. Malah… tiada masalah pun kajian yang hanya berasaskan teori semasa yang simple tetapi dikaji secara teliti dan mendalam sebagai proses latihan menjadi researcher yang kompeten.

Kajian PhD yang hebat2 datang dari idea yang hebat….penerokaan ilmu yang novel... yang menyumbang kepada kemajuan pengetahuan menuju masa depan.... bukan dari pembacaan meleret yg dibuat2… dan apa masalahnya tesis PhD yang nipis tetapi menghasilkan dapatan yang lebih “mengancam” ?
Aku lebih suka karipap yang kulitnya nipis supaya terasa inti di dalamnya dari karipap yang kulitnya tebal…mengelembong akibat terlebih tepung!

OT

Tajuk 861. Aturan Pengarang dan Authorship

5 senario aturan nama pengarang dan penghargaan. 
Ada tak dijelaskan dalam kelas Research methodology?

Senario 1
A buat kajian.... A tulis artikel dan B review sambil menambah idea memantapkan artikel menjadi lebih baik
A, B adalah pengarang (ikut susunan)

Senario 2
A dan B sama-sama buat kajian tetapi B yang siapkan artikel, sedang A tak buat apa-apa tentang artikel. C membantu meminjamkan salah satu instrument dari makmal.
B, A adalah pengarang (A dah beri intelectual contribution masa buat kajian).
C hanya dalam penghargaan

Senario 3
A, B, C mohon geran. Hanya A, B buat kajian, C tak terlibat kerana sibuk dll. A menulis artikel dan minta B membuat semakan analisis data.
A, B adalah pengarang. 
Organisasi penyedia geran dalam penghargaan
C tidak perlu wujud di mana2pun..

Senario 4.
A, B, C buat kajian, C tulis artikel dibantu oleh A, B. Kemudian D diminta utk membantu beri cadangan kepada analisis data yang agak kompleks.
C, B, A , D adalah pengarang

Senario 5
A pelajar PhD / Master buat kajian then tulis artikel. Main SV, X membantu memantapkan artikel, sedang co-SV, Y sejak awal tak sempat nak membantu lalu diminta jadi proofread - betulkan bahasa.
A,X adalah pengarang. 
Y hanya dalam penghargaan

Jadi ... keyword disini adalah - intellectual contribution
Ini bermakna amalan.... 'ko buat tulis nama aku dan aku buat tulis nama ko' adalah satu amalan yang salah dan tidak beretika.... Ini belum yang letak nama suami, isteri, rakan taulan, awek, yang bukan sahaja tidak terlibat sedikitpun... malah bukan dalam bidang kajian artikel tersebut diterbitkan.

Tentu pelik jika ada satu artikel chemistry analisis dgn barisan pengarang, terselit satu nama pengarang dalam pendidikan kanak2 atau sejarah !
Bayangkan kalau artikel high impact sebelum publish ada VIVA cam thesis... panggil semua pengarang secara random?
Peringatan utk diri..
OT

Tajuk 860: Ini bukan GAP ker?

Ini bukan GAP utk diisi ke?
Dunia postgraduate adalah dunia intelectual... dunia research...dunia collaborate yg membawa kpd perubahan.
Atas dasar ini aku sering mcadangkan perubahan supaya PG dianggap fellow researcher mengganti hubungan tradisi expert-student. Expert dilihat berada dlm status quo elitis bbanding dgn student. Wpun ada expert yg kautim dgn student... tetapi itu bukanlah budaya main stream..
Mana boleh bro... TAK PERNAH ORG BUAT' cam tu... lagipun mesti ada 'GAP' antara expert dgn novis...
Yer ke? Ulang sekali lagi?
Sapa yang selalu pesan.... buat sesuatu yang TAK PERNAH ORG BUAT.... malah sibuk sungguh utk mengisi GAP - siapa? Abis kenapa tak boleh lah pulak? Inilah masanya nak buat yg org tak buat dan isi kelompongan antara expert-novice - isi GAP !!
Jgn tak tahu... berapa ramai expert tak tahu SEM AMOS.. Smart PLS juga EFA, CFA... asyik guna Chronbach alpha jer... sedang pelajar yang novis tu expert menggunakannya? Ini belum lagi PG yg expert dlm industri... bpuluh tahun mbina pengalaman... jadi manager for international company malah CEO.... sapa boleh nafikan?
Agak2 ramai tak yg tahu... enantiomer... chirality... stoichiometric... GE... fumigant.. stereogenic... shield effect ... hermeneutic... ?
Ini antara sbb publication top journal dan begitu juga nama pada poster pertandingan / exhibition research...mensyaratkn "no salutation" pd nama researchers lalu meletakkn kedudukn yg sama level kpd semua authors / researchers !
OT

Monday, May 23, 2016

Tajuk 859 - Pilot Artikel of Topic (PAOT)... Ibarat "tikus jatuh di beras"

Aku mula berjinak2 dengan mobile apps dalam sains... sebab itu adalah state of the art dalam bidang aku. Aku tak berapa nak buat kajian seperti "The relation between P, Q, R.... towards S and T" sebab bagi aku ini bukanlah satu authentic research dalam bidang aku sebab dapatan yang diperolehi masih bersifat "superficial relationship"... wpun sedalam manapun analisis yang dikemukakan. Jika PG yang buat, its OK..

Berbalik kepada tajuk. Pilot Artikel of Topic atau PAOT adalah artikel yang telah menghimpun review dalam sesuatu topik. PAOT juga adalah artikel2 yang hampir sama dgn apa yang anda sedang lakukan. Contoh:



Jadi, jika anda buat apapun kajian... manalah tahu, cuba dapatkan PAOT yang review isu yang anda kaji... perghhhh....ini adalah ibarat "tikus jatuh ke beras" akan memudahkan lagi anda.
Berikut adalah PAOT (2016) yang baru muncul dari search Mendeley aku....yang menggunakan Scopus data base.. sekadar berkongsi sesuatu yang boleh anda fikir2kan..

OT

Tajuk 858: Antara cara terbaik mendapatkan tajuk kajian.... yg MANTOP !

Antara cara terbaik mendapatkan tajuk kajian.... yg MANTOP !
Aku dah byk tulis tentang tajuk kajian... sampai aku lupa apa yang aku tulis. Ini satu lagi.... bagi memudahkan perjalananan anda menuju destinasi !

Matlamat buat PhD / Master antaranya:
1. Menguasai / dalami bpengetahuan khusus suatu bidang
2. Menyumbang kepada knowledge dari dapatan kajian
3. Menjadikan anda independent researcher yg ada skills

Jika anda boleh mendapatkan satu atau beberapa buku yang khusus berkaitan dgn keyword kajian anda, terutamanya buku handbook terbitan terkini, buku spt ini memudahkan anda menguasai semua aspek yang releven dengan kajian anda.

Contohnya kajian anda menggunakan keyword spt "Mobile Learning", "Learning Technology", "Learning Strategies" maka  contoh buku berikut boleh menjadi asas kuat aspek teori dan trend yang telah dijalankan dalam kajian lepas.




Wpun buku sumber sekunder, ia penting kerana penulis telah menggabungkan artikel terdahulu serta kupasan yang dilakukan dalam buku tersebut membolehkan anda tahu "what else need to be done" sebagai novelty yang signifikan... dgn syarat buku tersebut adalah antara terbitan terkini...

Just to give an idea... supaya anda ada panduan yang telah dibukukan selain anda tidak lemas dalam himpunan artikel2 anda yang banyak tu.....

OT

Tajuk 857: Gap dan school of thought..

Dialogue yang aku dengar sebelum solat Jumaat semalam….

A: Saya buat kajian innovation… 
B: OK… apa research gap you?
A: Saya tak isi gap… saya buat extention kepada model yang ada sebagai satu innovation.
B: Mana boleh… you kena tahu apa gap yang u kaji
A: Saya tak kaji gap…. saya buat extention !!
B: Ala… tulislah apa2….sipi2pun tak apa… nanti dalam VIVA mesti kena tanya gap punya !

Fuhhh…. kuat betul penangan GAP… entah siapa yang mula menggunakan istilah GAP…ada rujukan yang specific ker tentang gap.... spt Bloom dgn taxonomynya, atau Bandura dgn Planned Behaviour atau Piaget dgn schematanya atau Likert dgn scale qnairenya.... sehingga diwarisi turun temurun... spt satu kewajipan bertanya ‘GAP’.


Malah banyak tulisan cuba mengupas maksud gap.... bacalah berlambak dalam internet... ada yang menyatakan bahawa gap adalah ‘missing element’ dalam literature atau persoalan “that has not been answered adequately”. Malah pelbagai pihak telah sedaya upaya menjelaskan maksud gap sehingga menjadi makin kabur... Aku percaya, mungkin ada yang bertanya GAP sendiri xjelas apa yang ditanya - orang lain tanya... diapun nak tanya jugak...

Lihat contoh berikut:
Mobile application atau app dapat membantu pelajar meningkatkan engagement dan motivasi…. sebagaimana di review dalam literature. Wbmpun… engagement dan motivasi tersebut lebih bersifat sementara jika dibandingkan dengan engagement dan motivation dalam games seperti argument yang mula muncul dalam literature terkini sehingga membawa kepada persoalan kajian:
How can gamification be integrated through pedagogical approach in educational mobile app to increase students’ authentic engagement and motivation to learn?

Ini bukan missing element dalam kajian lepas, sebab ia isu semasa yang muncul dan baru disedari urgencynya. Ia juga bukan persoalan yang belum dijawab kerana tiada siapa mempersoalkannya kerana app dan gamification baru mendapat tempat dalam educational setting…. Ini adalah extention yang menggabungkan mobile apps dengan ciri gamification terkini untuk meningkatkan engagement dan motivasi pelajar. Dapatan kajian akan menghasilkan sesuatu yang novel utk contribute to knowledge.

Tapi bro ... banyak teori dalam literature tanpa practical... maka wujudlah GAP antara theory and practice?

Ini namanya applied research.... mengkaji application sesuatu theory.... Kajian tersebut membuat aplikasi kepada teori.... sebab sesuatu teori yang baik wajar mempunyai aplikasi..... apa perlunya tanya GAP lagi ?

Tapi bro…. dalam research ada byk school of thought…. ada school of thought yang anggap GAP ini satu kemestian…

Tanyalah 3 soalan asas lagi penting ini:
- Kenapa isu ini yang dipilih utk dikaji ?
- Apa persoalan kajian yang telah diformulasi?
- Kenapa kajian ini suatu yang signifikan untuk dijalankan?
Soalan di atas ditulis dan dikupas dalam thesis… oleh semua PG tanpa kira school of thought - science atau social science... tanyalah utk lebih kepastian !

Jadi... yang suka sangat tanya GAP ni school of thought mana?
OT

KB Airport

Tajuk 856: GAP GIP GULP...

Dgn btemu sendiri ribuan PG secara direct atau maya.... baru aku tahu menjalarnya gesaan mencari GAP... menuntut impak kajian pada society, community... dan polisi... yg semuanya bukan matlamat asasi mbuat scholar research master / PhD di universiti.

Gesaan ini secara tak lansung mberi tekanan tanpa sebb mengatasi keutamaan menguasai analisis data yg mdlm, mbina dan validated instrument, penulisan kritis, pencarian leading topical journal serta publication.

1. Gap bukanlah apa yg ingin diketahui bila menghadiri konferen, kolokium atau simposium... peserta hanya ingin tahu kajian dan dapatan tkini dlm sesuatu bidang dan knowledge yg terhasil darinya. Aku belum pernah dengar ada peserta btanya "what is the research gap" masa konferens.... wpun ia spt satu soalan wajib utk dijawab seblm diterima sesuatu tajuk master / PhD!

2. Impak dan implikasi pula boleh diketahui dlm presentation keynote speaker yg expert.. experienced dan lama dlm sesuatu bidang yg kajian dan ideanya telah ada impak... lalu diundang khas dlm sesuatu konferens... dan sbb itu bukan sbrg org yg dipanggil sbg keynote speaker....

3. "Implikasi for future research" pula adalah implikasi utk penulis sendiri kerana kajian yg dilakukn tidak akn terhenti disitu. Apakah idea.. intention penulis sendiri utk mengembangkn kajiannya dimasa dpn... bukan utk menyuruh org lain melakukannya pula.... spt yg ditulis selama ini kerana masing2 penulis ada kajian masing2...

Lebih sadis ada yg mencadangkn gap boleh ditemui dlm implication for future research dan juga dlm limitasi kajian org lain... begitulah gawatnya mereka mcari gap !

4. PG perlu mdapat gambaran sebenar knp mereka perlu buat kajian... mmahami terlebih dahulu maksud pernyataan masalah... then formulasikn dlm btk RQ atau hipotesis... dan pemilihan isu yg novel dan signifikan.. . bukan awal2 terus digesa pencarian tajuk utk mengisi GAP... dah btukar2 tajuk kerana dikatakn GAP tajuk tersebut xcukup dlm... dah ditukar lagi utk dalamkn GAP.. dikatakan xcukup impak pula... bila diubah supaya kelihatan ada impak... dipersoalkn pula aplikasinya kpd polisi...

APAKAH SEMUANYA INI ?

OT

Friday, April 22, 2016

Tajuk 855 - Pendidikan... sebenarnya utk siapa dan untuk apa?

Aku terfikir semasa di Adelaide, Australia… hampir semua pelajar Asia cemerlang diperingkat undergraduate berbanding dgn pelajar omputih… tetapi aku tak perasan pulak mereka ini cemerlang diperingkat postgraduate… sebab semua kajian yang hebat2 dimonopoli oleh pelajar omputih. Kenapa agaknya? Adakah kerana pelajar Asia termasuk Msia mmg hebat bila berhadapan dgn exam dalam sukatan pelajaran tetapi longlai dalam situasi open learning… membuat research dan berkomunikasi dgn pelbagai pihak? 

Aku hanya menulis berdasarkan catatan hidup. Aku hanya membuat observation diri dan anak-anak aku….khususnya yang berkaitan dengan exam orientation (EO). EO telah lama manjadi tulang belakang sistem pendidikan dan sebagai salah satu system ampuh yang diamalkan untuk “memaksa” pelajar menguasai skop silibus yang diajar.

Di Msia, kita memang hebat bila bab EO ni… sebab setiap masa ada exam atau test. Anak aku Nine yang tadikapun ada minggu ujian ! Nine pulak masa penyampaian hadiah pernah jadi antara best student di Smart Reader Kids kategori 4 tahun! Hadoii….

EO telah membawa banyak perbahasan. Aku sekadar menyentuh beberapa yang terlintas dibenak fikiran aku utk santapan petang ahad.

Pertama:
Soalan utk guru? Adakah anda lebih bseronok mengajar dgn EO?

Kedua:
Mempelajari utk tujuan exam bukan tujuan hakiki pendidikan. EO pada hemat aku telah “membantutkan” matlamat murni falsafah pendidikan negara (FPN). Niat FPN utk kembangkan potensi individu menyeluruh dan bersepadu spt satu fatamorgana kerana EO menjadikan “siapa yang boleh menjawap soalan peperiksaan dgn baik” lalu dinobatbatkan sebagai “insan berpotensi”.

Ketiga:
Setiap tahun ada live di TV, news, magazine… sampailah ke hari penyampaian hadiah… ucapan tahniah…. FB ibu bapa yang menunjukkan deretan As yang anak mereka perolehi... sehingga ada ibu yang aktif FB tiba2 menyepi kerana malu membaca post kawan2 yang anak mereka cemerlang... penonjolan sekolah terbaik…. pelajar terbaik…. lalu tanpa disedari menyentuh hati sebahagian besar ibu bapa yang anak mereka spt dikelompokkan dalam kumpulan tidak “berpotensi”.
Please... please... jgn lakukan lagi, anggaplah keputusan peperiksaan spt sesuatu yang natural… bukan dibanding2… berlawan2 antara sekolah.. antara kelas… antara keluarga… antara negeri. Jadikan exam sebagai summative evaluation peringkat sekolah dan individu pelajar utk mempertingkatkan prestasi pelajar buka satu pertandingan dan perbandingan! Carilah jalan lain utk menaikkan motivasi pelajar utk tersu berjaya...



Keempat:
EO telah menjadi satu kuasa ghaib yang menentukan “cara hidup pelajar” - apa yang patut “dia tahu” dan “apa yang tidak atas alasan tidak masuk exam”. EO mempunyai kuasa mendorong ibubapa bergolok bergadai utk “tiusyen”kan anak masing2…..lalu tumbuhlah berbagai kelas tuisyen bagai cendawan selepas hujan, ditambah dgn guru tahun peperiksaan bertungkus lumus membuat kelas tambahan sebagai manifestation dari EO. Malah ada ibu yang sanggup buat apa sahaja termasuk cuti setahun khas utk menjaga anak mereka mengambil peperiksaan
Kelima:
EO telah menjadikan sijil dengan deretan As lebih berharga dan dipandang mulia berbanding dgn batang tubuh tuan yang empunyai sijil. Kenapa? Hanya dgn melihat dereta As pada sijil…. seseorang terus boleh membuat kesimpulan siapa yang mereka anggap berpotensi, terbaik, layak memasuki IPT, layak mendapat pekerjaan yang baik, lebih dipercayai dan akan jadi orang baik2....
dll…

Keenam:
Tekanan EO memuncak bila wujud segelintir pelajar yang mencuba berbagai cara utk menipu dalam dewan peperiksaan… menghafal berbagai fakta hanya utk dilupakan selepas abis peperiksaan… sebahagian besar mengharapkan soalan “bocor” atau sekurang2nya “spot questions” yang menggambarkan betapa gawatnya jiwa mereka. Betapa ramai pelajar membuat latih tubi…menghafal teknik menjawab… mencari past year question …. Semua ini adalah pukulan EO… yang terpesong dari maksud asal falsafah pendidikan utk meningkatkan potensi diri pelajar…. Betulkan aku jika aku tersilap.

Ketujuh:
Sekali lagi…. EO telah menghasilkan satu environment yang kurang adil kepada at-risk students… yang “berpotensi” terus mendapat advantage accumulation maybe dari darjah satu sampai graduated…. yang “at-risk” dan kurang berpotensi terdedah kepada disadvantage accumulation… sekali tertinggal mungkin selamanya tertinggal !
Boleh tak bayangkan sekali anak kita berada di kelas corot hanya pada Tahun 2 sekolah rendah... terus kita terbayang masa depan yang gelap utk anak ini... air mata ibu mana yang tidak akan tergenang !

Kelapan:
Tiada masalah pelajar yang berjaya melalui system examination, disokong oleh environment keluarga yang supportive... Masalahnya, system ini juga telah membina jurang dalam pendidikan… antara segelintir yang berjaya dgn majority yang lainnya. Jurang ini semakin besar, dari sekolah rendah ke menengah…bila kelompok tercicir ini mula terpinggir lalu membawa masalah kepada sekolah…. malah ramai yang mula hilang harga diri sebagai pelajar…. OMG !

Kesembilan:
EO hanya dapat ukur satu quality sahaja – keupayaan menguasai algorithm supaya jawapan mengikut kehendak soalan. Dalam SPM anda belajar 9 subjek… apa terjadi apabila seorang pelajar sains umpamanya beralih ke jurusan lain spt law, management, IT? Semua yang dipelajari akhirnya akan lenyap bersama teori2 yang tak jejak didunia reality mereka ! Malah pelajar sains yang ambil mathematic pun selepas beberapa tahun akan kosonglah minda Kimia, Fizik dan Bio yang dipelajarinya dahulu. Ini berlaku kerana mereka disuapkan dgn silibus yang terlau banyak… then dilatih utk menghazamnya kerana OE.

Kesepuluh:
EO juga telah menjadi naga menelan konsep Sekolah Bestari, 1BestariNet dgn VLE Frog… kerana biaya infra yang terlalu mahal…. sedang hasilnya bukan utk EO.

Kesebelas:
EO menghasilkan symptom…. rejection spt stress, pressure, hilang focus, kecewa….dalam kalangan murid dan pelajar serta guru…. mengabaikan perbezaan bakat dan potensi murid hanya dgn satu nilaian yang dikatakan standard.

Kedua belas: Hormati usaha mereka
Pihak berwajib telah menjalankan tugas dalam skop kerja yang diberikan, tak perlulah dipersoalkan. Namun pandangan pihak ketiga, pandangan rakyat marhain spt aku cuba juga mencelah. Tentunya pihak berwajib masih membuka ruang di sana sini…

Ketiga belas: Maafkan aku sekali lagi
Aku sekadar bertanya…. menonjolkah semua pelajar dgn deretan As… yang mendapat segala kemudahan first class yang mereka perolehi sepanjang menjadi pelajar sampai ke menara gading? Maafkan aku… soalan yang sama juga tertimpa kepada aku dan anak2 aku?
Ada yang berkata – SPM bukan segala2nya tetapi SPM lah bermula segala2nya. Maknanya, tiadalah permulaan bagi mereka yang tiada deretan As ketika SPMnya? Adakah ini yang kita mahu dari sistem pendidikan?

Keempat belas: Sistem PTV
PTV adalah pendidikan teknik dan vokasional. Aku sgt hormati usaha kerajaan wujudkan kolej2 PTV dan kolej2 komuniti juga giat MARA dan IKBN bagi pelajar yang "tidak terbawa beban akademik". Namun jauh disudut hati aku ini.... memilih aliran PTV sepatutnya kerana kecenderungan dan minat, bukan kerana "telah tercicir" dari arus perdana EO. Bagi memujuk hati ... atleast ada tempat utk mereka ini dan diharapkan PTV akan terus dimajukan sehingga menjadi tempat pilihan.... utk syarikat2 besar mendapatkan tenaga mahir dan separuh mahir !

Kelima belas: Aku tak berkuasa…
Pasti ramai yang angkat kening… Apa aku boleh buat.. cakap bolehlah. Sebagai marhain, aku persembahkan apa yang aku faham dan pendapat aku. Dah lama aku kupas dalam pos2 lepas…. banyak jalan utk membina insan… exam adalah salah satu tetapi BUKAN satu2nya yang ultimate. Maybe kata2 aku tak berguna hari ini…. mana tahu, akan menjadi perbahasan masa depan… maybe bila aku dah tiada lagi di dunia fana ini… supaya pendidikan menepati maksud “mendidik” bukan “menjulang”….

OT 


Tajuk 854 - Mana dulu.. belajar research methodology atau buat proposal?

Aisey... soalan cam tupun nak tanya ker... mestilah blaja RM dulu… baru boleh buat proposal !
Betul ker?

Pertama:
Dunia PG dunia specific.. fokus dlm satu2 bidang kajian. Seseorang yang berminat katakan dalam multimedia utk pengajaran perlu terlebih dahulu tahu journal2 yang menerbitkan kajian2 multimedia dalam pendidikan dan cuba membuat review kajian2 yang dilakukan.
Jika peringkat PhD, mereka ini dah ada asas membuat kajian dan teori2 berkaitan. Jika tidakpun, mereka masih boleh merujuk buku2 teks research methodology yang bersepah di libraray... jika ingin memahami secara lanjut apa yang ditulis dalam jurnal2 yang mereka rujuk. Jika ada masalah, mereka boleh terus berbincang dgn SV. Oleh itu perlantikan SV tidak boleh ditangguh dan perlu dilantik sebaik sahaja semester bermula, sebab jika ada keperluan menukar SV atas sebab2 tertentu, boleh saja dilakukan selepas itu.



Kedua:
Selepas mengetahui (maybe belum memahami sepenuhnya) beberapa reka bentuk kajian melibatkan multimedia dalam pendidikan maka PG boleh mula merangka proposal ringkas. Dari sinilah perlu didalami lagi research methodology dan barulah kelas tersebut membawa “makna” yang khusus dalam skop kajian kajian yang ingin dijalan dan boleh berlaku soal jawab yang juga khusus sepanjang kelas tersebut berjalan.

Maka PG perlu bermula dgn draft proposal terlebih dahulu
Di RUOT memang inilah pendekatannya dgn matlamat proposal siap pada semester pertama.
Tapi..... lazim terdapat amalan membiarkan pelajar sampai 3 semester untuk menghabiskan beberapa courseworks wajib esp kelas research methodology, barulah dibenarkan mereka mula merangka proposal.

Soalan aku:
1. Apa yang mereka nak rangka jika yang dipelajari dalam research methodology adalah saranan2 umum utk kajian secara umum malah ada yang menggunakan buku teks research methodology yang pelajarpun boleh baca dan pinjam dari libraray?

2. Apa yang mereka nak rangka kalau sumber kajian dalam bidang sendiri tidak pernah dibaca, direview ?

3. Kelas research methodology tidak akan berkesan jika pelajar hanya mencatat nota spt kelas2 theory yang lain tanpa ada satu fokus utk difahami sepanjang kursus.

4. Tidakkah pelajar terasa tertekan selepas beberapa semester baru nak mula merangka proposal dan sebarang penolakan / kesalahan mungkin akan hanya membawa kepada “extension” semester?

OT

Tajuk 853 - Menjelaskan ayat yang kabur... peringatan santai...

Ayat pertama kabur dan boleh ditulis dengan lebih jelas spt contoh ayat berikutnya….sekadar beberapa contoh ringan...

- Kajian lepas selalunya menggunakan pendekatan konstruktivis…… 
- Terdapat beberapa kajian lepas seperti John (1999), Dick (2004) dan Matthews (2006) yang telah menggunakan pendekatan konstruktivis…..

- Teori X adalah teori yang terkini dalam pendidikan …. 
- Teori X adalah teori tingkahlaku yang dikemukakan pada 2014 ….
- Teknik persampelan yang dikemukakan dalam kajian ini adalah berbeza dari teknik persampelan kajian terdahulu.
- Teknik persampelan yang dikemukakan dalam kajian ini berbeza dengan teknik persampelan kajian terdahulu (seperti John, 2006; Azli, 2007) dari aspek umur sampel yang dipilih….

- Pendekatan X didapati telah meningkatkan skor motivasi pelajar lelaki dan perempuan. Ini bermakna…
- Pendekatan X didapati telah meningkatkan skor pelajar lelaki dan perempuan. Peningkatan skor ini bermakna….

- Kita semua ketahui bahawa variabel X dipengaruhi oleh….
- Kajian oleh X dan Y (2003) menunjukkan bahawa variabel X dipengaruhi oleh….

- Kajian mesti mengambil kira faktor seperti X, Y dan lain-lain dalam …. 
- Faktor X dan Y adalah dua faktor utama afektif yang mesti diambil kira dalam kajian …

- Penyelidik X (2003) dan Y (2007) mendakwa bahawa… 
- Dapatan dari kajian X (2003) dan Y (2007) menunjukkan bahawa….

Pandai2lah apply dalam penulisan anda..

OT

Tajuk 852 - Menjelaskan ayat yang kabur... peringatan santai... Bhg 2

1. Penulisan metodologi kurang jelas 
Kajian ini adalah kajian eksperimen bertujuan untuk menguji kesan faktor kaedah pengajaran terhadap pencapaian pelajar. Kumpulan eksperimen didedahkan kepada kaedah persembahan multimedia manakala kumpulan kawalan didedahkan kepada kaedah pengajaran konvensional. Kedua-dua kumpulan ini menduduki ujian pra dan ujian pasca.

Cadangan penulisan metodologi lebih jelas 
Kajian ini adalah kajian eksperimen yang menggunakan reka bentuk ujian pra dan ujian pasca dengan kumpulan kawalan. Kajian ini menguji kesan faktor kaedah pengajaran (konvensional, multimedia) terhadap pencapaian pelajar dalam ujian sains. Kumpulan eksperimen di dedahkan kepada kaedah pengajaran konvensional dengan bantuan persembahan bahan multimedia manakala kumpulan kawalan hanya didedahkan kepada kaedah pengajaran konvensional. Kedua-dua kumpulan ini menduduki ujian pra dan
kemudiannya mengikuti sesi pengajaran 4 jam seminggu selama enam minggu. Selepas tempoh tersebut, kedua-dua kumpulan kemudiannya menduduki ujian pasca.


2. Penulisan teknik persampelan kurang jelas 
Populasi kajian terdiri daripada pelajar Tingkatan Satu di 40 Maktab Rendah Sains MARA seluruh Malaysia. Pemilihan sampel menggunakan kaedah persampelan kluster iaitu pembahagian empat zon - Timur, Barat, Utara dan Selatan. Pemilihan sampel kajian adalah seramai 400 untuk tujuan kajian.

Cadangan penulisan teknik persampelan lebih jelas
Populasi kajian terdiri daripada pelajar Tingkatan Satu di 40 Maktab Rendah Sains MARA seluruh Malaysia iaitu seramai 5000 orang. Pemilihan sampel menggunakan kaedah persampelan kluster melalui pembahagian 10 buah MRSM bagi setiap empat zon - Timur, Barat, Utara dan Selatan. Kemudian seramai 10 pelajar dipilih dari setiap sekolah di setiap zon, menjadikan 400 pelajar yang mewakili empat zon. Pemilihan sampel kajian seramai 400 melebihi bilangan saiz sampel mengikut keperluan setelah merujuk jadual persampelan yang dicadangkan oleh Krejcie dan Morgan (1970) iaitu seramai 357 bagi populasi seramai 5000 orang. Pemilihan sampel menggunakan teknik kluster ini sesuai kerana semua pelajar Tingkatan Satu yang diterima masuk ke MRSM mempunyai ciri-ciri yang setara dari segi umur dan pencapaian akademik.

OT

Tajuk 851 - What is an impactful PhD / master research?

IF bmakna impact factor bagi sesuatu journal. Impact disini merujuk kepada bilangan scholar yang cited journal tersebut.. Maka impactful research bagi PhD / master perlu difokuskn kpd aspect ini - berpotensi diterbitkan dalam high impact journal.

Oleh kerana research PhD / master wajib (atau digalakkan) utk publication.... maka impact research tersebut dapat dinilai jika diterbitkn dlm journal berimpact tinggi atau atleast Q4.

Jadi impact bagi research PhD / master mesti difokus kpd potensi utk dirujuk (cited) oleh scholar setelah diterbitkn dlm high impact journal... BUKAN spt yg didakwa supaya ada impact kpd society apatah lagi impact dan implikasi pd polisi... 



Tak guna meletop2 menulis dan mdakwa impak dan implikasi kpd polisi (spt itu satu kewajipan) dlm thesis tapi gagal diterima utk publication wpun Q4... atau impact ditekankan mesti kepada society / polisi (sedang ia tidak berlaku kerana tidak dilakukan pun !). 

Penat jugak aku nak jelaskan benda2 basic macam ni... kenapalah tak tahu nak bezakan impak scholar research PhD / Master dengan impak kajian oleh expert. Malah... banyak juga kajian expert (dgn geran ratusan ribu serta team up dgn beberapa experts lain) yang hanya berakhir dalam bentuk artikel tanpa memberi apa2 impak kepada society apatah lagi implikasi kepada polisi...

Kajian Einstein yang dasyat impaknya pun terlebih dahulu diterbitkan dalam artikel berikut.. bukan terus didakwa impaknya pada society dan polisi makers... hadoii...

A. Einstein (1916). "Die Grundlage der allgemeinen Relativit√§tstheorie". Annalen der Physik. 354 (7): 769–822. 

OT

Tajuk 850 - Mengejar ranking dunia dgn high impact journal ?

Anda perlu baca ini..... apa yang berlaku di RUOT ?

Berjuta RM dalam bentuk geran dan budget diberikn kepada IPTA saban masa... dan sebahagian besar duit tersebut berakhir dalam bentuk artikel low impact journals. Bila ranking uni disandarkan kpd high impact journal, maka semua IPTA berlomba2 untuk mencapai high impat journals - maka byk masa diperuntukkan utk menyiapkan artikel dan menunggu2 peluang utk mendapat Q1 misalnya. Bila dapat sahaja Q1, maka tersenyum lebarlah semuanya... jika tidak...masa dan duit terbuang.... berusahalah lagi.

Keadaan ini tidak wujud di Rembau University of Trust (RUOT). RUOT adalah satu2 IPT yang tidak hairan utk mengejar high impact journal sebagai satu amalan. RUOT hanya mensyaratkan setiap research mestilah berkolaborasi dgn agensi, industri, ministry atau organisasi yang releven bagi mengkaji "real problem" dalam society. 

- Dalam bidang education misalnya, fakulti di RUOT akan berkolaborasi dgn agensi membina software atau syarikat komputer atau perisian utk mengkaji isu VFrog misalnya. 
- Fakulti human ecology pula misalnya berkolaborasi dgn JHEOA utk mengkaji sikap anak2 orang asli terhadap pendidikan dan kerjaya masa depan mereka. 
- Fakulti Sejarah berkolaborasi dengan muzium negara untuk mengenalpasti kesahihan kisah2 dalam sejarah Malaysia. 
- Fakulti Alam Sekitar berkolaborasi dengan Syabas untuk membina alat mengesan bahan asing (spt heavy metal) dalam air paip... dan seterusnya. Inilah corak kajian di RUOT.

Maka.... secara tidak lansung.... dapatan kajian di RUOT tentunya mempunyai impact tinggi hasil kolaborasi tersebut lalu memudahkan dapatan kajian diterbitkan dalam high impact journals disamping mempunyai direct societal impact. 

Bukankah cara ini lebih mudah, straight forward - kajian di RUOT bukan sahaja ada societal impact malah berkemungkinan besar dapat diterbitkan dalam high impact journal... malah kalau tidak berjaya mendapat tempat di high impact journal sekalipun... impact pada society tetap ada.... bukankah ini lebih aulia?

Sementara itu kajian akademik master disyaratkn terbit 2 jurnal utk dihantar ke MyJurnal sebagai menyokong jurnal tempatan dan PhD pula 3 jurnal... 1 dgn MyJurnal dan 2 lagi atleast Q3 dan Q4 atau setara. Semua PG diberikn training penulisan jurnal semasa break 1st semester... tak ada hal punya.. tambahan ada 2 pegawai mat salleh bkerja diunit editing dan proofreading.

Wassalam

OT

Tuesday, January 12, 2016

Tajuk 849 - Top 20 Journals berdasarkan Google Scholar

Nak tahu 20 top journal dalam bidang anda berdasarkan Google Scholar?
Ini 4 bidang yang aku tolong dapatkan... dan ketahuilah top 20 journal dalam pelbagai bidang lain supaya anda ada panduan mencari journal....
So pakat2lah SHARE..

Sila klik link berikut:

https://scholar.google.com/citations?view_op=top_venues&hl=en&vq=en

1. SPECIAL NEED EDUCATION
• Journal of Learning Disabilities
• Exceptional Children
• Remedial and Special Education
• Journal of Positive Behavior Interventions
• Focus on Autism and Other Developmental Disabilities
• International Journal of Inclusive Education
• Teaching Exceptional Children
• Education and Treatment of Children
• Journal of Deaf Studies and Deaf Education
• The Journal of Special Education
• Learning Disability Quarterly
• Education and Training in Autism and Developmental Disabilities
• European Journal of Special Needs Education
• Preventing School Failure: Alternative Education for Children and Youth
• Gifted Child Quarterly
• Behavioral Disorders
• Topics in Early Childhood Special Education
• Journal of Emotional and Behavioral Disorders
• Teacher Education and Special Education
• Journal of Disability Policy Studies
• Journal of Learning Disabilities
• Exceptional Children

2. EDUCATIONAL TECHNOLOGY
• British Journal of Educational Technology
• The Internet and Higher Education
• Journal of Computer Assisted Learning
• Journal of Educational Technology & Society
• The International Review of Research in Open and Distributed Learning
• Educational Technology Research and Development
• Australasian Journal of Educational Technology
• IEEE Transactions on Learning Technologies
• Turkish Online Journal of Educational Technology-TOJET
• Distance Education
• International Journal of Computer-Supported Collaborative Learning
• Interactive Learning Environments
• International Conference on Learning Analytics and Knowledge
• TechTrends
• Language, Learning & Technology
• Computer Assisted Language Learning
• Journal of Educational Computing Research
• ReCALL
• Journal of Online Learning and Teaching
• British Journal of Educational Technology

3. EDUCATIONAL PSYCHOLOGY
• Journal of Educational Psychology
• Learning and Individual Differences
• Journal of Counseling Psychology
• Educational Psychology Review
• School Psychology Review
• British Journal of Educational Psychology
• Psychology in the schools
• Journal of School Psychology
• Contemporary Educational Psychology
• Journal of Counseling & Development
• School Psychology International
• The Counseling Psychologist
• Educational Psychology
• Learning Disability Quarterly
• Professional School Counseling
• School Psychology Quarterly
• Journal of Psychoeducational Assessment
• Social Psychology of Education
• Canadian Journal of School Psychology
• Journal of Educational Psychology
• Learning and Individual Differences
• Journal of Counseling Psychology

4. FINANCE
• Journal of Financial Economics
• The Journal of Finance
• Review of Financial Studies
• Journal of Banking & Finance
• Journal of Accounting and Economics
• European Central Bank Working Paper Series
• Journal of Financial and Quantitative Analysis
• Bank for International Settlements Working Papers
• Journal of Corporate Finance
• Journal of International Money and Finance
• Federal Reserve Bank of New York Staff Reports
• Review of Finance
• Journal of Money, Credit and Banking
• Finance and Economics Discussion Series
• Federal Reserve Bank of San Francisco Working Paper Series
• Review of Accounting Studies
• Journal of Financial Intermediation
• Quantitative Finance
• Journal of Financial Stability
• Journal of Empirical Finance
• Journal of Financial Economics
• The Journal of Finance

OT

Tajuk 848 - Objectivity - Jgn kemarok dgn item questionnaire !

Ada yg masih kabur tentang ciri objectivity item qnaire. Objectivity bmaksud item tersebut difahami dgn cara yang sama oleh semua responden.

Contoh item:
a.Saya minat bola sepak

Item ini nampak sempoi dan tiada masalah.... tetapi inilah satu contoh item yang tidak objective kerana boleh difahami dgn berbagai cara spt:

b. Saya minat (menuntun) bola sepak (di kaca TV)
c. Saya minat (menuntun) bola sepak (di stadium)
d. Saya minat (bermain) bola sepak

Jika responden perempuan menganggap item tersebut sebagai b. tentulah jauh berbeza dgn responden perempuan lain yang menganggap soalan tersebut sebagai c. atau d.
Perbezaan juga boleh berlaku pada responden lelaki. Jika ini terjadi, item tersebut tidak mengukur apa yang sepatutnya diukur.

Jadi item yang objektif adalah item b. atau c. atau d. bukannya a !

Contoh item:
Saya berupaya berfikir diluar kotak

Ini lagi dasyat... sebab macam2 tafsiran "berfikir di luar kotak".

Akupun hairan ramai yang kemarok buat berpuluh2 item.... ada yang sampai mencecah >100.... sedang sebahagian besar item boleh dipersoalkan objectivitinya !

Tapi dah di jalankan content validity ....

Ha ha.... namanya pun "content" validity.... bukan item validation ! Sebab itu, content validation tak memadai.... kena cari psychometrician !

Jadi ... jgn ingat mudah nak bina item.... wpun satu item - wa cakap lu. Kalau anda guna qnaire... ada plak puluh2 item.... jgn tutup sebelah mata bab objectivity ni...

OT

Tajuk 847 - Master / PhD dan ICU

Menjadi seorang calon master / PhD yang juga seorang scholar bukan mudah. Anda terpaksa membaca bermacam2 sumber terutamanya artikel dari journal. Membaca jurnal yang berbagai-bagai style dan approaches sudah cukup memeningkan. Aku nak perkenalkan ICU - IDEA, CONCEPT and UNDERSTANDING !!

Menulis thesis terutamanya LITERATURE REVIEW perlulah 3C - clear, consistent dan coherent. Bagaimana nak laksanakan 3C jika semua artikel guna terminologies, approaches, context, samples hatta methodology yang berbeza2? Bagaimana nak “masukkan” semua material yang berbeza –beza tersebut dalam penulisan thesis supaya clear, consistent dan coherent?

Sila baca perlahan2… 

1. Sbg permulaan anda mesti baca artikel dari genre atau bidang yang sama. Jika anda buat kajian pasal multimedia dalam pendidikan, hanya kumpul dan baca artikel multimedia dalam pendidikan, bukan multimedia dalam filem atau multimedia dalam komputer sains!! Jika anda baca juga multimedia dalam filem dan komputer science – confirm anda masuk ICU!
2. Wpun anda baca tajuk multimedia dalam genre / bidang yang sama, masih terdapat pelbagai cara penulisan, approach, school of thoughts, context kajian dll yang berbeza-beza… betul tak? Abis camno? Masa inilah anda perlu open minded dan apply ICU - IDEA, CONCEPT and UNDERSTANDING

1. IDEA
Apabila anda mula membaca artikel2 berkaitan kajian multimedia dalam pendidikan…. anda kena captured the main IDEA mengapa multimedia diperlukan dalam kajian pendidikan. IDEA ini adalah “the whole picture” bagaimana multimedia diapplikasikan dalam pendidikan. IDEA atau the whole picture ini adalah idea keseluruhan yang menggabungkan keseluruhan idea utama dalam kajian multimedia dalam pendidikan yang dibincangkan dalam artikel2 yang anda baca.

Contohnya setelah anda membaca artikel, anda dapati terdapat kajian multimedia dalam pendidikan melibatkan
(i) berkesanan multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran
(ii) pengurusan multimedia 
(iii) pembinaan bahan multimedia 
(iv) bagaimana maklumat dari persembahan multimedia diproses.

Inilah empat IDEA main stream yang perlu anda sedari terlebih dahulu. Jadi fokus anda selepas itu hanyalah kepada satu sahaja IDEA yang related dgn apa yang anda nak buat…. contohnya kepada multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran.
Fokus dulu artikel yang berkaitan dgn main IDEA utama ini... jgn anda campur aduk dgn idea2 lain... nanti anda yang termenung sendirian.... Jadi menguasai IDEA utama ini penting supaya anda menguasai perbincangan dan isu melibatkan IDEA utama ini yang menjadi fokus dalam penulisan tesis anda…

2.CONCEPT 
Selepas anda menguasai IDEA utama spt di atas..…. Anda akan dapat perbagai concept / theory yang diutarakan berkaitan IDEA tersebut. Bayangkan ada 15 theoris yang berkaitan dgn multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran sahaja…. dari teori modality, dual coding, CLT, spatial… sehinggalah contiguity theory yang dibahaskan oleh nama2 leading author dalam bidng multimedia spt Sweller, Mereno, Mayer , Lowe…
Jadi anda sendiri kena pilih konsep yang paling sesuai dengan kajian anda tersebut… sama ada satu theory atau gabungan beberapa theories. Kemudian fokuskan pula pembacaan kepada thoery2 ini….

3. UNDERSTANDING
Setelah anda kuasai 1. dan 2. di atas…. anda dah mula mempunyai fokus utk membaca secara mendalam setiap artikel yang releven…. dan mula membina kefahaman yang menyeluruh berkaitan dgn segala aspek yang anda nak gunakan dalam penulisan tesis – latar belakang kajian, terminology yang khusus, operational definition, variables yang anda nak pilih, method dan analisis data yang lazim digunakan (supaya anda boleh upgrade dalam tesis anda), mendapatkan “what else need to be done”, cadangan kajian masa depan dari artikel2 yang anda baca yang berkaitan dgn IDEA multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran dan CONCEPT yang menjadi fokus kajian. Dgn ini akan lebih mudah anda nak buat theoretical dan conceptual framework.

Kesimpulan
Selepas anda melalui ICU, pilihlah terminologi kajian anda dari IDEA dan CONCEPT yang anda baca…. dan menggunakannya secara CONSISTENT dalam thesis anda. Malah dgn pemahaman (UNDERSTANDING) yang perolehi…. Anda boleh merge mana2 terminologi atau theories yang hampir2 sama dgn satu teminology atau theori sahaja…. yang anda gunakan dalam tesis anda supaya consistent.

Misalnya anda guna istilah “e-learning" dalam tesis wpun artikel menggunakan istilah web-based instruction, mobile learning, internet learning, LMS, computer-aided instruction dll asalkan semuanya menepati IDEA dan CONCEPT "e-learning" yang anda bawa dalam kajian anda ! Malah anda perlu gunakan "e-learning" secara consistent merentasi semua artikel yang anda baca yang membawa konsep yang sama wpun terminology yang digunakan dalam artikel tersebut berbeza2...
Tanpa ICU…. anda akan pening memanjang….. sebab setiap artikel tidak consistent menggunakakan terminology yang sama antara satu sama lain…. jadi anda lah yang perlu bertindak sebagai “moderator’ kajian2 lepas supaya anda boleh menulis thesis anda sendiri, bukan hanya meringkaskan kajian2 lepas. Anda kena “berani” jadi “moderator”… selepas anda membaca semua artikel main stream dan captured main IDEA dan CONCEPT dalam genre kajian anda sendiri lalu memberikan anda UNDERSTANDING….maka teruskan dgn penulisan secara 3C - CLEAR, CONSISTENT DAN COHERENT thesis anda sendiri.

Last sekali… aku percaya ramai yang dah buat ICU tapi tak cukup “BERANI” kerana takut salah dan tak confident dgn pemahaman sendiri…. nasihat aku jgn takut bro…. tulis jer asalkan idea anda tak lari dari idea asal... wa cabar lu !

OT 

Tajuk 846 - Kena baca seluruh artikel / sumber asal baru boleh cite ke?

Ramai yg terpercaya citation HANYA boleh dilakukan dgn membaca artikel / sumber asal yang lengkap. Betul ker?

Antara tujuan citation adalah utk anda mengambil idea dengan pemahaman anda utk dimasukkan dalam penulisan. Ada kalanya, idea boleh diperolehi dgn hanya membaca abstract.... dan anda memahami idea tersebut tanpa perlu membaca keseluruhan artikel. Malah ada database yang hanya paparkan abstarct sahaja.....

Katalah anda hanya menguji korelasi tetapi IV dan DV yang anda gunakan juga dibincang dalam kajian menggunakan analisis SEM yang asing bagi anda. Membaca keseluruhan artikel termasuk cuba memahami analisis SEM bukan saja tidak releven malah anda akan kebingungan. Maka pemahaman idea kajian boleh diperolehi dari abstract sahaja (abstarct adalah ringkasan keseluruhan idea dalam kajian).

Tak cayalah bro.... ko ni saja jer nak down grade kan benda2 macam ni. Tak pernah aku dengar bro.... giler ke ko ni !

Oiittt.... tuduhan berat tu.... tapi percayalah... dalam situasi di atas anda dibenarkan hanya membaca dan cite abstract sahaja... tanyalah APA kalau tak caya. Ini cara citationnya...

Paterson, P. (2008). How well do young offenders with Asperger Syndrome cope in custody?: Two prison case studies [Abstract]. British Journal of Learning Disabilities, 36(1), 54-58.

Hendricks, J., Applebaum, R., & Kunkel, S. (2010). A world apart? Bridging the gap between theory and applied social gerontology. Gerontologist, 50(3), 284-293. Abstract retrieved from Abstracts in Social Gerontology database. (Accession No. 50360869)

Aku nak tanya.... kalau ko cite buku... adakah ko membaca keseluruhan buku tersebut? Kalau ko cite direct quotation misalnya ..... (John, 2011, p. 240) adakah ko buat selepas ko baca keseluruhan buku dari page 1 sampai 240? Tipulah kalau ko buat begitu ! Tak ada sapapun yang akan baca seluruh buku, yang dibaca hanyalah yang releven utk menambah pemahaman yang ada.... orang giler pun tak buat cam tu !

Sebab itulah sistem APA, MLA, IEEE dll membenarkan hanya citation abstract sahaja.... kerana ada keperluannya.... spt kes di atas....

Cuma jgn salah faham.... jika artikel tersebut memerlukan perbincangan yang mendalam dari aspek analisis... methodology maka perlulah dibaca keseluruhannya.. dan ini bermakna... dalam kebanyakkan citation anda perlu ada sumber asal utk dibaca... namun pembacaan tidak semestinya bermakna "baca keseluruhannya" sehingga dalam kes2 tertentu, anda dibenarkan membaca hanya abstract sahaja dan membuat citation.

Adanya....

OT

Tajuk 845 - Pilot, Focus group, pre-test

Sebelum edar questionnaire......Pre-test (focus group) VS Pilot tests

Lakukan ini dulu....
1. Pre-test / focus group
Pre-test dijalankan selepas qnaire melalui proses validation bersama expert dan psychometrician. Oleh kerana expert dan psychometrician hanya memberi pandangan dan pendapat terhadap item, perlu dilakukan ujian dengan pre-test / focus group utk menjawab item2 tersebut.

Pre-test tidak mementingkan sample dari kajian sebenar. Pre-test dilakukan dalam keadaan face to face secara individu atau berkumpulan (juga dipanggil fokus group). 

Jika secara individu dan bukan face to face, maka ruangan komen disediakan dalam qnaire utk diisi oleh individu tersebut.

Anda boleh sahaja mengumpulkan 5, 6 orang peers (focus group) dan minta mereka melengkapkan qnaire anda sambil bertanyakan apa2 masalah dalam menjawab setiap item dalam satu kumpulan. Tujuannya untuk mengetahui bagaimana setiap item difahami oleh setiap individu. Apabila berlaku contradiction, lakukan perbincangan untuk mendapatkan item yang difahami oleh semua individu.

Pre-test bertujuan antaranya:
• Adakah maksud item difahami secara objektif
• Adakah arahan difahami

2. Pilot test
Pilot test adalah “kajian pada skala kecil” menggunakan 30 atau lebih sample dari populasi kajian sebelum kajian sebenar dijalankan. Pilot test dilakukn selepas pre-test. 

Pilot test digunakan untuk mendapatkan anggaran nilai reliability item / construct dan memberi peluang mengetahui item2 yang masih bermasalah. Ini bermakna, pilot test perlu dilakukan lebih sekali jika wujud masalah kepada banyak item yang memerlukan ulangan.

Pilot test juga boleh memberikan jawapan kepada soalan spt:
• Adakah item mengukur apa yang nak diukur dari sekumpulan sample?
• Apakah nilai reliability qnaire ?
• Adakah item difahami secara konsisten oleh responden?
• Adakah item sesuai dgn ciri-ciri responden?

Bagaimana pilot bagi qualitative research?

Pilot umumnya diperlukn sbg persediaan sebelum kajian sebenar... bg elakkn masalah pd prosidur dan instrumentation.

Pilot lebih kelihatan ketara pd kajian quanti yg libatkn ramai sample...
Kajian quali melibatkn sampel lebih kecil dan naturenya yg evolving... dan masih boleh dibuat adjustment sepanjang kajian menyebabbkn pilot sering menjadi sebahagian kajian dan tidak dilaporkan secara berasingan.

Namun... ada baiknya bagi novice kajian quali... menjalankn interview atau observation sbg pilot tlebih dulu sbg psediaaan... mengetahui soalan2 probing yg boleh ditambah.... kesesuaian borang observation.... sebelum menemui partisipan sebenar.... dan boleh laporkan juga secara ringkas dlm thesis... wbmpun.. process adjustment masih boleh terus blaku sepanjang kajian... tetapi maybe dpt diminimakan

OT 

Tajuk 844 - 11 pertanyaan sempoi... tahun baru 2016

1. Anda rasa bangga jadi calon PhD utk 6 semester. Anda perlukan 6 semester tu untuk menyiapkan kajian dan tesis. Kalau anda masih belum menulis apa-apa selepas 2 semester, anda tak rasa apa2 ker?

2. Anda tulis tesis secara detail ikut muka surat... 1, 2, 3 dan seterusnya paragraf demi paragraf. Bila anda stuck satu paragraf…. tesis anda juga stuck sedang anda ada beratus2 lagi paragrah nak tulis !

3. Walaupun dah 2 semester, bila anda jumpa SV, dia terpinga2 dan tanya "U ni student baru ke?"

4. Bila anda nak mula menulis hanya merujuk kepada 2, 3 artikel dan beberapa bahan dari google … jgn perasanlah anda sedang buat PhD !

5. Bila nak mula menaip.... anda tak kisah format citation yang patut anda tulis … anda biarkan sahaja dulu… bersenang2 dahulu… bersusah2 kemudian…

6. Dulu anda susah hati dan gundah gelana dan takut tak jumpa "a potential SV" bagi membantu anda buat research.... tapi anda tak susah hati pun yang anda tu dah 4 semester belum kelihatan sebagai "a potential PhD candidate" pun....

7. Ramai calon master yang buat full research terkial-kial nak mulakan PhD.... anda pulak yang bukan full research terkinja-kinja tak mula-mula lagi..

8. Anda begitu concern kununnya nak selesaikan masalah negara dengan kajian anda...nak ubah polisi itu dan ini....sedangkan masalah anda tak faham statistik yang basic2 tak pernah pulak anda concern…

9. Kajian master atau PhD tak lebih dari membuat extention kajian2 penting yg lepas .... anda pulak asyik buat kerja tak penting dengan mencari tajuk kajian yang tak pernah dibuat lagi .... tak tension ker?

10. Ramai yang dah dapat isu / masalah utk dikaji tetapi stuck kerana sukar memahami teori berkaitan isu tersebut, methodology atau data analysis … anda pula stuck hadapi masalah / isu tak jumpa2 “research gap” !

11 Wife kalau bawak gi obersi... nak berpeluk jer ... jadi abiskan cepat PhD boleh selalu gi obersi.... boleh peluk2.. wpun tgh2 orang ramai ha ha !

OT 


Tajuk 843 - 4 langkah sempoi2. kritis, coherent dan consistence.

OKlah....dalam bengkel aku selalu terangkan.... utk menulis secara kritis anda kena buat analisis dulu.... apa yang anda baca.... then anda sintesis.....menjadi paragraph kajian anda..... dan ini menjadikan paragraph tersebut kritis.... sebab terhasil dari kombinasi idea dari pelbagai sumber yang diintegrasikan bersama !

Analisis tu anda cari "common idea / point" dari sumber bacaan anda yang relevan dan sintesis tu macam "anda combine common idea tersebut jadi satu bentuk yang mewakili idea anda"
Anda perlu lakukan 4 langkah k...sempoi2 jer




1. Read: Anda kena baca artikel..... analisis idea2 yang common
2. Write:Tulis ideas tersebut (dalam komputer bukan atas kertas)
3. Rewrite: Tulis semula dgn combine idea2 yang common
4. Revise: Tulis semula dgn sintesis supaya idea2 tersebut menjadi consistent dgn kajian anda.....

1. Read
Pertama anda kena baca ler.... baca terus dari artikel, maybe terus dari Mendeley....katakan anda baca 4 artikel yang relevan dgn kajian anda.....

2. Write
Mula menulis (katakan dalam zero draft) idea yang anda analisis dari 4 artikel berbeza di atas dan tulis di bawah heading / sub-heading yang dah anda tentukan...... malah main idea ini boleh juga diperolehi dari abstract... sebelum mbaca dgn detail... katakan 4 point / idea yang anda analisis adalah spt berikut:
- pelajar bermotivasi dgn pengajaran berasaskan komputer (A, 2010)
- pelajar seronok melalui proses pembelajaran dengan bahan multimedia (B, 2011)
- PowerPoint dapat meningkatkan kualiti pengajaran (C, 2009)
- animasi pengajaran meningkatkan afektif murid (D, 2011)

Perhatikan bahawa kesemua pernyataan di atas tidak consistence dgn setiap kajian menggunakan terminologi yang berbeza....

3. Rewrite:
Ini adalah percubaan awal anda nak sintesis... dgn merge idea / konsep / point yang common di atas dalam bentuk ayat anda sendiri.... so anda sambung2 jer lah...
Kajian lepas menunjukkan bahawa pelajar yang didedahkan dengan aktiviti pengajaran berasaskan komputer mempunyai motivasi tinggi (A, 2010; B, 2011). Sementara itu guru sekolah yang sering menggunakan multimedia berupaya memperbaiki kualiti pengajaran dan pembelajaran (B, 2011; C,2009). Oleh itu pengajaran dan pembelajaran berasaskan persembahan multimedia mampu meransang domain afektif murid (D, 2011).

Perhatikan term dalam ayat yang TIDAK CONSISTENT (kejap guna pelajar, kejap guna murid) dan TAK COHERENT (mula tulis pasal pengajaran then terus melompat ke domain afektif tanpa continuity yang jelas) dan apabila dibaca spt ringkasan dari petikan kajian lepas yang dicantum2kan begitu aja. Paragraph macam ni kalau dalam proposal masih boleh diterima lagi....tapi kalau dalam tesis.... memang patut kena lesing !

4. Revise – revise – revise (for synthesis)

Kemudian dgn pemahaman anda yang makin baik....maklumlah semakin banyak anda membaca...... maka anda sepatutnya dengan BERANI dan penuh SELAMBA boleh mensintesis dgn membina paragraph dgn term yang CONSISTENT dan ayat yang COHERENT sambil memasukkan idea dan pemahaman anda sendiri.

Kajian-kajian lepas menunjukkan motivasi pelajar untuk belajar meningkat apabila didedahkan kepada aktiviti pengajaran berasaskan komputer (A, 2010; B, 2011). Peningkatan motivasi dapat dijangkakan kerana aktiviti pengajaran berasaskan komputer membolehkan pelajar memahami pelbagai maklumat bukan sahaja dari bahan pengajaran guru tetapi juga dari bahan atas talian secara interaktif. Malah, aktiviti pengajaran berasaskan komputer menggunakan bahan persembahan multimedia hasil gabungan elemen animasi, suara, text, grafik dan video.

 Oleh itu aktiviti pengajaran berasaskan komputer dapat meransang semua deria pelajar, sekaligus meningkatkan kualiti pengajaran guru (C, 2009) serta pembelajaran pelajar (B, 2011). Bahan persembahan multimedia dalam pengajaran berasaskan komputer ini bukan sahaja dapat mempengaruhi domain kognitif tetapi juga dapat meningkatkan domain afektif pelajar (D, 2011) seperti minat dan sikap yang positif.

Cer anda bandingkan 2 paragraph di atas, dan amati perbezaannya. Anda tak ubah maksud, point atau idea dalam petikan asal tetapi mensintesis semula seperti ayat anda sendiri sambil menggunakan term yang konsisten dgn kajian anda sendiri..... dan memasukkan "suara anda" dalam ayat tersebut sambil mengembangkannya ...barulah kritis.

Namun, anda masih boleh terus REVISE lagi paragraph tersebut dari masa kesemasa dan mungkin memasukkan idea baru yang disintesis dari artikel yang baru dibaca. Malah, anda boleh jadikan paragraph tersebut kepada dua paragraph baru, apabila menemui artikel yang membincangkan domain afektif.

Paling penting jangan takut utk menulis, masukkan idea sendiri.... anda bukan budak tadika .... dah buat master atau PhD.... tulis jer !

OT 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...