.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, May 17, 2019

Tajuk 1436 : Post VIVA..


Pernah dengar post-viva ? Ptg ni aku adakn sesi post-viva yg mungkin tak pernah berlaku dlm dunia PG.

Angel aku Nor Tutiaini membuat ulangan viva nya (post viva) dihadapan angels yg lain.. bagi menunjukkan cara persembahan ketika viva. Beliau lulus viva 2 minggu lepas dgn minor correction dan GOT.


Selepas itu.. angel Hajar Mariah pula buat pra-viva sbb akn viva next week... so kitapun tegurlah persembahan dia dgn penuh kasih sayang... eewah.

Baginilah PLC dlm 'OT n Gangs'... semua angels saling membantu...

Ingatan aku..
1. Sediakn slide yang ringkas
2. Letak point yang power2 jer
3. Jangan le tulis ayat mcm dalam tesis
4. Elakkan membaca dari slide... panel bukan buta huruf
5. Habiskan presentation dalam 15 minit !

OT



Tajuk 1435 : Research context dan discussion of findings..


1. Masih ada yg tanya lagi.... knp mesti tulis mcm ni?

"Findings of the study indicated that …. thus this finding is in line with that highlighted in X (2012) study. This finding is also supported by other research, such as that by Y (2009) who reported …"


2. Research Context (RC)?
RC adalah semua aspek yg berkaitan dgn kajian spt persekitaran social.. budaya... amalan.. lokasi / setting dan reka bentuk kajian. Dapatan dari kajian yg bbeza... dlm konteks yg bbeza mmberikn interpretasi berbeza, lebih2 lagi dlm kajian social science. Menggunakan instrumen dan sample yg bbeza dari kajian anda juga mbawa interpretasi yg berbeza.

3. Maka... bukan satu keperluan mjadikan dapatan kajian2 lepas sbg 'menyokong' atau tidak dapatan kajian anda ... sdgkn kajian2 tsbut blaku dlm konteks yg berbeza.

4. Kajian obersi misalnya terus2an dibandingkn dgn dapatan kajian sendiri sdg konteksnya mungkin saja jauh berbeza.

5. Apa yg lebih utama adalah mengupas dapatan kajian anda sendiri yg dikaitkan dgn data yg diperolehi serta theoretical dan conceptual framework yg mjadi asas kajian (quantitative) anda.

6. Menggunakan terus dapatan kajian lepas utk menyokong kajian anda menunjukkan anda spt telah melakukan 'duplikasi' kajian2 lepas tersebut... nak2 geng GAP yg awal2 kata kajiannya xpernah dibuat lagi... klakar lah pulak.

OT


Tajuk 1434 : GAP lagi..


Dialogue IR4.0

A: Apa gap kajian ko ni?
B: Tiada kajian sebelum ini kaitkan teori motivasi X dgn IR4.0. Disitu wujud kelompongan.
A: Macamana ko tahu?
B: Aku baca 100 artikel, tak jumpapun yg kaitkan teori X dgn IR4.0
A: Berapa lama ko cari tu?
B: Dekat 2 semester jugaklah...
A: Memanglah bro, 1000 artikel pun ko takkan jumpa yang kaitkan teori X dgn 4.0 tu .. adoiii


OT

Tajuk 1433 : 116 nilai dalam DSKP..


Dalam proses melaksanakan DSKP... ada konsep 'unpack curriculum' utk dijadikan learning outcome. Berikut aku buat skit unpack DSKP dari aspek afektif... dalam bentuk senarai, tak mampu nak sampai bentuk learning outcome...

A. Enam tunjang DKSP
1. Komunikasi
2. Sains dan Teknologi
3. Perkembangan Fizizkal dan Estetika
4. Ketrampilan diri
5. Kemanusian
6. Kerohanian, sikap dan nilai

B: Tiga domain kandungan standard
1. Pengetahuan
2. Kemahiran
3. Nilai

C: Enam pendekatan inkuiri:
1. pembelajaran berpusatkan murid
2. konstruktivisme
3. pembelajaran kontekstual
4. pembelajaran berasaskan masalah
5. pembelajaran masteri
6. strategi dan kaedah yang berkaitan.

D: Sembilan kemahiran pemikiran kritis
1. Mencirikan
2. Membandingkan dan membezakan
3. Mengumpulkan dan mengelaskan
4. Membuat urutan
5. Menyusun mengikut keutamaan
6. Menganalisis
7. Mengesan Kecondongan
8. Menilai
9. Membuat kesimpulan

E: Sepuluh kemahiran pemikiran kreatif
1. Menjana idea
2. Membuat hubungkait
3. Membuat inferens
4. Meramalkan
5. Mengitlakkan
6. Membuat gambaran mental
7. Mensintesis
8. Membuat hipotesis
9. Menganalogi
10. Mereka Cipta

F: Tiga Strategi berfikir
1. Mengkonsepsi
2. Membuat keputusan
3. Menyelesaikan masalah

G: Dua belas kemahiran proses sains
1. Memerhati
2. Mengelaskan
3. Mengukur dan menggunakan nombor
4. Membuat inferens
5. Meramalkan
6. Berkomunikasi
7. Menggunakan perhubungan ruang dan masa
8. Mentafsir data
9. Mendefinisi secara operasi
10. Mengawal pembolehubah
11. Membuat hipotesis
12. Mengeksperimen

H: Lima kemahiran manipulatif
1. Mengendalikan peralatan sains dan bahan dengan betul.
2. Mengendalikan spesimen dengan betul dan cermat.
3. Melakar spesimen, bahan, peralatan sains dengan tepat.
4. Membersihkan peralatan sains dengan cara yang betul.
5. Menyimpan peralatan sains dan bahan dengan betul

I: Enam Kemahiran berfikir aras tinggi
1.
KBAT ialah keupayaan untuk mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan nilai dalam membuat penaakulan dan refleksi bagi menyelesaikan masalah, membuat keputusan, berinovasi dan berupaya mencipta sesuatu. KBAT merangkumi kemahiran berfikir kritis, kreatif dan menaakul dan strategi berfikir.

2.
Kemahiran berfikir kritis adalah kebolehan untuk menilai sesuatu idea secara logik dan rasional untuk membuat pertimbangan yang wajar dengan menggunakan alasan dan bukti yang munasabah.

3.
Kemahiran berfikir kreatif adalah kemampuan untuk menghasilkan atau mencipta sesuatu yang baharu dan bernilai dengan menggunakan daya imaginasi secara asli serta berfikir tidak mengikut kelaziman.

4.
Kemahiran menaakul adalah keupayaan individu membuat pertimbangan dan penilaian secara logik dan rasional.

5.
Strategi berfikir merupakan cara berfikir yang berstruktur dan berfokus untuk menyelesaikan masalah.

6.
KBAT boleh diaplikasikan dalam bilik darjah melalui aktiviti berbentuk menaakul, pembelajaran inkuiri, penyelesaian masalah dan projek.

J: Dua belas Sikap saintifik
1. Minat dan sifat ingin tahu tentang alam sekitar
2. Jujur dan tepat dalam merekod dan mengesahkan data
3. Luwes dan berfikiran terbuka
4. Rajin dan tabah menjalankan / menceburi sesuatu perkara
5. Sistematik, yakin dan beretika.
6. Bekerjasama
7. Bertanggungjawab ke atas diri, rakan serta alam sekitar.
8. Ikram
9. Menghargai sumbangan sains dan teknologi
10. Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan
11. Menghargai dan mengamalkan kehidupan yang sihat.
12. Menyedari sains salah satu cara untuk memahami alam.

K: Sembilan Kemahiran Abad 21 (PAK21)
1. Berdaya tahan
2. Mahir berkomunikasi
3. Pemikir
4. Kerja Sepasukan
5. Sifat ingin tahu
6. Berprinsip
7. Bermaklumat
8. Penyayang / prihatin
9. Patriotik

L: Lapan Elemen merentas Kurikulum EMK
1. Bahasa
2. Kelestarian Alam Sekitar
3. Nilai Murni
4. Sains dan Teknologi
5. Patriotisme
6. Kreativiti dan Inovasi
7. Keusahawanan
8. ICT

Dan yang berikut, aku hanya mampu naytakan sahaja, cerakinkanlah sendiri.

M. Empat tahap standard proses sains
N: Tujuh langkah penyiasatan saintifik
O: Lima tahap penguasan standard prestasi...

Dan nilai-nilai yang juga ditekankan...
P: Toleransi / nilai sejagat
Q: Nilai moral / sivik
R: Nilai beragama
S: Sivik
T: Semangat kesukanan
U: Keusahawanan
V: Kepatuhan peraturan jalanraya
W: Pengurusan Kewangan
X: Kitar semula / teknologi hijau / lestari
Y: Nilai merentas budaya
Z: TVET

Fuhhh... cukup A-Z .... ada sekurang2nya116 aspek yang sebahagiannya secara explisit ditulis dalam DSKP dn sebahagiannya secra implisit... mungkin ada lagi yang aku tak larat dah nak unpack.

OT
Foto - macam nilah kalau 116 orang ... LEMAS !


Tajuk 1432 : Selepas STEM..Competency-based education ?


Aku fikir, selepas ini akan muncul perkataan Competency-based education (CBE) dgn satu falsafah "almost all learners can learn equally well if they receive the kind of instructors they need" dan “the development of complex capacities that enable students to think and act in various fields of activity... consists of achieving knowledge in action, the result of a sound knowledge base that can be put into practice and used to explain what is happening”


Ada 3 unsur utama dalam CBE ...
1. kandungan dalam CBE diasaskan dari sumber pekerjaan sekarang dan jangkaan akan datang
2. Murid ditafsir berasaskan kompetensi yang di capai
3. Pentafsiran merangkumi unsir penguasaan pengetahuan, sikap dan bukti kompetensi..

Menurut IBE "Competence can be used as an organising principle of curriculum. In a competency-based curriculum, exit profiles specify the classes of situations that learners must be able to handle competently by the end of their education. Depending on the type of education, these classes of situations are identified either on the basis of real-life or work-related situations or on the internal logic of the discipline in question..."

Smile..

OT


Tajuk 1431 : STEM.. di manakah STEM?


Aku ini slow skit. Maafkan aku atas kelembapan aku...

1. Bila baca pasal STEM mesti dikaitkan Abad 21 supaya lahirnya generasi berteknologi dan innovation. Ini macam ayat thesis.


2. Kemudian dikaitkan bahawa STEM perlu bermula disekolah rendah. Tapi aku tengok sekolah rendah macam tu jer, makmal sains pun tak ada apa lagi makmal STEM.

3. Pengiraan maths sekolah rendah misalnya klu dulu hanya bentuk lazim, mak ayah yang motong getah pun senyum jer nak ajar anak... sekarang ada berbagai bentuk pengiraan, mak ayah yang buat PhD google pun tak jumpa jawapan. Adakah itu kerana STEM?

4. STEM dikaitkan dgn 4C - Collaboration, Creative, Critical dan Communication. Yang aku nampak, cikgu2 yang bertungkus lumus dgn 4C ni, bukan murid.

5. STEM juga dikaitkan dgn HOT. Nak faham STEM mesti kena faham yang asas. Mana LOT?

6. STEM adalah integrasi subject yang 4 tu. Masa bila pulak ini berlaku? Kalau dalam sains persembahan data dgn graf dan carta dinamakan 'Berkomunikasi" tetapi dalam Maths benda yang sama dinamakan 'Pengurusan Data'... kat mana plak berintegrasinya?

7. STEM dan KBAT perlu seiring... macam Hail Amir dan Uji Rashid. KBAT bukan sebarang KBAT, ini KBAT mesti ikut skema !

8. STEM dikaitkan dengan minat mempelajari STEM subjek. Jap.... minat sapa?

Selamat bersahur...

OT

Tajuk 1430 : Gap - adakah menumpang dalam dunia research ?


1. Masa PhD, bertungkus lumus mencari gap - 'sesuatu' yang belum dibuat lagi'. Gap spt zikir.. semuanya tentang gap. Sikit-skit "mana gap ?" ..." dah jumpa gap ?"
Dasyat.


2. Nak tahu apa yang belum dibuat lagi kena plak baca artikel. Bukan senang, baca apa yang SUDAH dibuat tapi cari apa yang BELUM dibuat.
Memang dasyat.

3. Tambah dasyat lagi baca dari puluhan sampai ratusan artikel. Makin banyak dibaca, makin banyaklah yang dah dibuat... makin susah nak cari apa yang belum dibuat.
Ternyata dasyat.

4. Sebab itulah bila dah abis PhD, tak tahu plak nak buat kajian apa.. sebab dah malas baca artikel ratus-ratus. Kalau malas baca artikel, nak dapat mana gap?

5. Hebatnya penangan gap hanya sementara.... selepas itu terus dilupa spt tiada harga... malah tiada siapapun akan menyebutnya...

6. Dalam dunia research diluar sana, yang didambakan adalah inovasi, prototype, development, creativity, simplification, system, IR4.0... yang membawa maksud yang dinamik.... weird kalau terdengar ada yang masih menyebut gap...

Selamat Malam....
Isilah malam Jumaat dgn amalan sunat.

OT

Tajuk 1429 : School is not about textbook..


Aku dah lama citer... biar org lain plak citer... school is not about textbook .. and textbook.. and lot of exercise books... naknya baru Tahap 1 primary... School is about learning and even better without textbooks...

Tqvm Cik Moki...

OT


Tajuk 1428 : Tak abis2 lagi ke isu pembaris?


Ada yang PM minta aku jelaskan kenapa aku timbulkan isu pembaris... katanya isu remeh.

1. Isu pembaris ini nampak remeh, diremehkan dan dibuat tak tahu jer. Mengukur format tesis utk ketepatan mm terakhir ini dilalui setiap PG di Msia, buat seorang dua. Paling best, semua IPTA melakukannya.. sebab cara berfikir dunia PG kita ni sepesen je... satu buat semua ikut.


2. Ketahuilah... beratus ribu yang mesti melalui 'ukuran pembaris ni' maka beratus ribu jugalah yang kena redo itu dan redo ini termasuk reprint... kuar duit yang bukan sedikit, masa yang terbuang... sedang VIVA dah lulus cemerlang, correction dah cantik... tapi masih tersangkut dek ukuran pembaris ! Tunggu lagi... sedang ukuran yang terkhilaf lansung tidak menjejaskan apa2 isi dan persembahan tesis.

3. Kalau mean pun dibaca misalnya 50 mm dgn s.d 5 mm, dan dari mean ni dikira segala macam tok nenek analisis lain, maka standard error dibawa ke merata analysis, takkan ukuran page, margin dgn s.d. 5 mm terus diminta redo.

4. Now zaman digital.... semua digitalised. Dalam proquest yang ada berjuta2 tesis tu ada beratus ribu pulak format, tiada sapa kisahpun, sebab memang basically semua tesis telah ditulis dgn KEMAS.. tambahan yang ingin dibaca adalah isi... bukan perbezaan margin 5mm

5. Aku tak nampak benda ini remeh. Aku nampak benda ini menyusahkan, membazir dan kelihatan 'kurang cerdik' bila berlaku dalam dunia PG sedang tesis hanyalah unpublished manuscript (bukan spt buku atau artikel yang akan diterbitkan) yang hanya utk disimpan sebagai bukti hasil kerja PG... sementelahan tiada uni top didunia lain lakukan secara yang kita amalkan.

Procedure ciptaan sendiri yang weird .. dgn rigidness yang menyusahkan

OT

Tajuk 1427 : Status ini khas utk wanita (lelaki boleh curi2 baca) !


Aku memilih yang 'manis' dan 'sweet' ..

Sering aku terbaca wanita mengomel dalam FB... sambil menulis 'lelaki hanya pandang yang cantik sahaja'.


Benarkah begitu?

1. Cantik adalah subjektif. Ada yang beli berbagai jenis kereta wpun mengikut kemampuan dan memilih pelbagai warna kerana masing2 tetap melihat aspek kecantikkan secara yang berbeza. Ada yang suka hitam dan ada yang suka merah.

2. Begitu juga wanita pada mata lelaki. Wpun secara umum, ada wanita kelihatan cantik berbanding yang lain, tetapi Allah janjikan manusia ini berpasangan, bermakna sesiapapun ada insya Allah pasangan masing2, regardless cantik spt yang dibebelkan oleh wanita.

3. Cantik bukan jaminan bahagia. Kalau permata yang cantik, ia menjamin harga tinggi yang kekal, lagi lama lagi berharga. Kecantikan wanita belum lagi menjamin kebahagiaan yang kekal. Ia mungkin hanya satu bonus sahaja ... 'nasib baik muka kau cantik' !

4. Kalau wanita ada yang cantik dan kurang cantik, begitu juga lelaki. Malah ramai lelaki so-so memiliki wanita cantik dan sebaliknya. Mereka bahagia. Ada pasangan yang meletop kerana dua2 cantik dan dan hensem... tetapi tidak kemana pun.

5. Kalau lelaki suka melihat wanita cantik, maka yang cantik tu adalah wanita. Maka berusahalah kelihatan 'cantik' .... bukan seksi atau menggoda atau tergedik2.

6. Kemas, bersih, senyum, pandai, sopan, menutup aurat, pandai mengaji, ada asas agama, intelektual, boleh berbahasa Inggeris, Arab, France dll adalah antara ciri2 CANTIK kepada kebanyakkan lelaki. Jagalah penampilan.. jaga juga 'figurative'' atau 'body shape' ... supaya sesuai dan 'sedap-sedap' mata memandang, sebab lelaki tak pun memilih 36-24-36 yang hanya ideal bagi seorang wanita, sedang dia sendiri pun mampu nak tunjukkan sixpack !

7. RIngkasnya, bersederhana adalah perkataan yang sesuai.. utk mewakili kecantikan seorang wanita.

8. Kalau tanya aku.... aku suka yang 'manis' ... sweet gitu... tanpa perlu make up tebal. Aku tak berapa kisah wanita cantik tetapi aku 'selesa' dgn wanita yang 'sweet'. Sweet tu aku jer yang tahu... sukar plak nak tafsir sbb ia soal 'pandangan hati'...

9. Lelaki tak suka wanita membebel sebab akan hilang 'cantik' jika suka sangat membebel... (sebab tu dikatakan macam mak nenek). Kalau sekali sekala membebel barulah 'sweet'... ha ha ha... Kalau nak marahpun... cakap baik-baik.. cool... hati lelaki tetap akan cair....

I love you my sweetheart..

OT


Tajuk 1426 : Mustahil untuk ajar semua kepada murid..


Tajuk 1425 : Tahap 1 dah guna buku import utk implement CEFR..


Speak... and speak... and speak !

Tahap 1 dah guna buku import utk implement CEFR (The Common European Framework of Reference) utk katanya capai international standard.

Frankly speaking.. aku xkisah anak aku score atau tidak ... asalkan dia boleh communicate dlm BI. Anak aku dulu usia 5 thn yg baru nk catch up BI di play school.. then terpaksa balik Msia for good.. masuk tadika... then Tahun 1 Sek Agama Intergrasi BBB.. dgn skit2 boleh berkomunikasi .. mudah nk betulkn grammer.. tenses .. then dgn English dia excel dlm maths n sains.. jadi debater di SMTEN.. SMBEST.. now ambil English di UIA. Aku xckp omputihpun dgn anak aku... skit2 adalah.. tapi dia konfiden jer... wpun aliran agama..


Bagi aku... masalah kita bukan masalah tak ada buku teks bkualiti atau masalah tiada standard yg ingin dicapai. Kalau tanya aku... English need to be spoken first... create confident... enjoyment.. in a nutshell.. oral and communicative environment is more beneficial for them... not the textbooks or exams !

Aku sendiri bpuluh tahun lamanya brada dlm inferiority complex sbb xtahu speaking.. baru semenjak dua ni aku boleh bckp dpn mat salleh pun.. I forced myself to speak the language ! Lidah dah keras...

Bagi aku....

1. Laksanakan English communication Tahap 1. Tak perlupun buku teks.. sekadar panduan guru.

2. Kelas BI adalah kelas aktiviti...playing games.. speaking.. role play... singing.. drama.. story telling... excursion.. doing simple experiment... interviewing... praising and raising and motivate them.. what ever lah... they have to speak and pick up the language and start saying something. Murid yg terror tu jadi catalyst kpd yg lain.

3. Guru perlu terlatih utk lakukan #1 dan #2.

4. No written test utk Tahap 1.. direct observation and personal evaluation is much better. Tak perlu nk marking buku dan kertas peksa bagai.. tak cemuih ke? Do lots of activities and let them dare to speak!

5. Bpuluh tahun kita gagal melahirkn murid yg boleh bkomunikasi dlm BI wpun belajar 12 thn secara formal disekolah... dahlah nk ckp xtahu... nk tulis lagilah hancuss

6. Tak guna WAJIBkn BI dan jadikan subjek utama dari Tadika sampai nk masuk Uni... tapi hasilnya tak kemana... bukan tahap international.. tahap kampungpun ramai yg tak lepas.. tak penat ke? Last2 import buku... tu jer yg termampu difikirkan..

OT - Uzma ... di UIA ambil International English Comm.


Tajuk 1424 : Ramai lagi ke yg giler citation !


"Dr OT, baru2 ni ada sorang penceramah ni cakap, statement yang bukan kita punya kena buat citation. Cth yg dia bagi adalah: Kangaroo hanya ada di Australia (author, 2010).."

Ini mungkin satu lagi amalan klise turun menurun... asal baca mana2 sumber…. terus buat citation… ini namanyer giler citation. Meh fahami tujuan citation dan kategorinya...


Pertama:
Strong / Specific statement:

Bila menulis sesuatu berbentuk scholar… anda dipertanggungjawab dgn apa yang anda tulis. Pernyataan yang ada maklumat yang specific spt data statistik atau pernyataan “lebih, sangat, banyak, sedikit, kurang, meningkat, menurun” yang menggambarkan sesuatu yang ada nilai atau quantity.. anda mesti sertakan citation.

Contoh:
1. Kajian animasi dalam pendidikan sains menunjukkan terdapat peningkatan minat pelajar untuk mempelajari sains (Author1, 2005; Author2, 2006).

2. Author (2004) dalam kajiannya merumuskan bahawa hampir 20% perokok tegar didapati membelanjakan 30 – 40 % pendapatan untuk membeli rokok dalam satu bulan.

Kedua:
Soft / General Statement:

Pernyataan umum adalah pernyataan yang telah diketahui oleh org awam atau pernyataan yang melibatkan pengetahuan yang mudah yang boleh di common sense (termasuk nenek aku) wpun mungkin juga mengandungi sesuatu yang specific.

Contoh:
Kekurangan bekalan tepung telah meningkatkan permintaan sehingga harga tepung meningkat dipasaran.

Statement di atas telah menjadi pengetahuan umum wpun anda baca dari journal..

Ingat…. Statement yang berbentuk umum wpun anda membacanya dari buku omputih yang tebal... internet, journal ... yg ketahui umum.. statement tersebut tidak perlukan citation.

Contoh:
1.Behavioural finance is known as a study of the influence of psychology on the behaviour of financial practitioners and the subsequent effect on markets.

2.By writing the literature review, the researcher will be exposed to the overall aspects of the research involved and this can allow the students to discover the novelty in a more comprehensive manner.

3. Kenaikan harga petrol akan memberi kesan kepada kenaikan barangan keperluan pengguna yang lain.

Buku umum.
Ramai pelajar yang baru memahami sesuatu dari pembacaan bahan / sumber umum. Katalah anda membaca buku umum lalu anda pun faham dan menulis dlm tesis sbg:

1. Cluster sampling is a sampling technique often used in social science research (Creswell, 2010)

2. Instrumen yang baik perlu mempunyai kesahan dan kebolehpercayaan yang tinggi (Chua, 2009)

Kedua-dua contoh TIDAK memerlukan citation..... kerana maklumat di atas adalah maklumat yg mjadi fakta umum yg boleh di fahami dan di jumpa atau dibaca dalam ribuan buku2 teks yg lain…. bukan idea statement ini milik Crewell dan Chua... jadi jgn giler citation...

OT


Tajuk 1423 : Apa kata Tahun 1 hanya ada 2 subjek ?


Aku terfikir sejak semalam. Apa kata anak2 masuk Tahun 1 dgn perasaan riang ria sebab hanya belajar dua subjek sahaja iaitu B.I dan Maths... Jom lihat sejauh mana aku giler...

1. BM adalah bahasa rasmi. BM secara tidak lansung berlaku dalam semua aktiviti disekolah... setiap hari. Maka BM dipelajari indirectly melalui aktiviti murid disekolah... lawatan, sukan, pementasan, persembahan, pergaulan dll yang berlaku dalam dan luar kelas... sebab BM utk dipertuturkan terlebih dahulu dalam bergaulan 'baru' disekolah dan bersama guru sebelum murid2 ini tahu penjodoh bilangan .. diftong dll tu..


2. Maths subjek abstrak. Oleh kerana masa yang banyak sbb ada 2 subjek sahaja.. yg lain tu adalah pelbagai aktiviti yg lain... kelas Maths Tahun 1, semuanya melibatkan aktiviti hands-on. Kandungan dalam Maths menyentuh aspek sains juga, biar Maths diajar secara sangat santai. Aku cadang maths hanya blaja asas + - × ÷ sahaja.

3. BI banyak berlaku dalam kelas sbg subjek communication, berinteraksi, latihan, role play, dll... dgn kerja2 penulisan yg asas. Mungkin ada period BI utk buat presentation / aktiviti sahja shj..

4. Mesti parent tanya subjek agama? Takkan nk kejar dunia je? Ini juga sama spt BM...ajar asas2 sahaja, tetapi bukan sebagai subjek tetapi sebagai satu aktiviti juga spt bcerita... melakukan amali dan praktis.. sbb agama adalah amalan.

5. Hanya BI dan Maths sahaja ada assessment.. itupun secara subjektif bukan grading. Motif semua ini utk menjadikan sekolah tempat memulakan minat terhadap belajar dan bersosial... kreativiti serta mbudayakan nilai baik indirectly.

6. Masa setahun inilah boleh didiagnosa ciri2 murid yg hadapi LD... spt dyslexia dll utk tindakan susulan. Kita ada 5 tahun lagi sekolah rendah dan 5 tahun lagi utk SPM.. macam2 boleh ajar dlm 10 tahun. Nk jadi saintis atau artis... semua boleh.

Knp plak nk ubah sistem.. yg ada sekarang kan canggih dgn buku teks.. exam.. homework.. kbat.. grading.. ada yg fail.. ada yg anxiety.. yg dpt semua As.. semua Ds dll..

7. Aku lontarkn idea je sbb penat aku tengok hari2 gi sekolah last2 ramai yg tercicir utk capai 'standard' sdg ia boleh saja dicapai mlalui bbagai cara.

8. Cara kita skang ni.. adalah... ubah sikit sana sini... yg akhirnya jadi satu penambahan beban kpd semua pihak. Ini tidak blaku klu dilihat dr satu gambaran yg lebih luas ... dari perspektif anak2... bukan org dewasa.. yg bertali leher dan memakai blazer.

9. Jika standard yg sama yg diamalkn selama ini digunakn sbg ukuran... aku percaya kita sendiri telah mbina satu sistem sekolah rendah yg gagal mengikut standard tersebut dan mewariskn ia kepada generasi demi generasi.

10. Aku mungkin terlalu byk berfikir.... maafkan aku

OT

Tajuk 1422 : Graduated obersi tapi minda local..


Saya nk refresh jika ini yg berlaku... from my own perspective..

1. Ramai PG pergi obersi utk mendapatkan master / doctorate, maka itulah keutamaan mereka, yang lain tu bukan lagi penting. Cara supervision yg hanya perlukan proposal bbrp pages sahaja.. bukan suatu keutamaan yg nk dibawa balik utk di laksanakn disini.


2. Kita memang dah ada mind set yang tertanam sejak dulu, berakar umbi... setakat dok obersi belajar 4, 5 tahun, tak ler terjejas minda set tersebut. Budaya tiada boncengan gratis diobersi tidak menarik utk diamalkn disini wpun ia berupa amanah keilmuan... tapi kecoh dgn proposal yg tebal

3. Kalau pensyarah diobersi lebih selesa dipanggil nama, dan kita tahu ini, tetapi mind set mendapatkan 'gelaran' telah mengatasi budaya tersebut. Siaplah kalau tak panggil 'Dr'.. nk2 baru balik obersi.. macam satu tamparan wanita hinggap dipipi.

4. Generasi awal yang gi obersi... bila balik naklah tunjukkan betapa susah nak buat tesis, so TEBAL nya proposal dan thesis adalah indikator paling ampuh menunjukkan kesusahan tersebut, sementelahan tiada siapapun tahu tesis yang dia buat maybe nipis jer... tapi tak gah lah kalau diketahui. Maka mulalah budaya tesis mesti tebal.... dan berakar umbi dan serasi dgn mind set local, yang susah dan tebal itu baru lah payah.. dan yang payah itulah PhD.

5. Master di obersi banyak nya Mphil.. dan boleh sahaja diupgrade ke PhD. Ramai yang gi obersi tak ada master, terus buat PhD. Tetapi bila di Msia minta disiapkan proposal utk master tebal gedabak sedang dia sendiri mungkin tak ada master pun...

6. Proposal diobersi hanyalah satu roadmap dgn tak lebih 2500 words bagi master dan 5000 words bagi PhD. Pun begitu, ramai jer SV obersi minta draf 3, 4 pages sahaja. Namun disini, ada yang syaratkan selagi tak 100 pages, tak boleh PD..umang ai !

7. Then tesis PhD plak... diuniversiti ternama pun syarat tidak lebih 80 K words bermakna boleh sahaja setebal 100 pages, tetapi mind set local menyebabkan kita meletakkan tidak kurang 80 K..

Semua di atas adalah budaya local yang kukuh sehingga generasi baru yang balik wpun dari top uni.. terpaksa akur dgn budaya tersebut dan bersedia pula untuk meneruskannya tanpa byk soal kecuali seorang - OT ! Mudah2an generasi yg mbawa transformasi OT akan mengambil alih pemikiran old school...

OT

Tajuk 1421 : PhD Proposal 10 pages... biar betik !


Cer pakat2 share dgn rakan2 PG...

1. Aku dah lama sebut, proposal sepatutnya simple dan bukannya berbentuk 'mini thesis' macam ditanah airku... siap binding... salah tengok macam tesis.


2. Bukan itu sahaja, ada yang sebut mesti lebih '40 pages' malah ada yang syaratkan mesti 'lebih 100 pages' baru layak PD... kegilaan apakah ini?

3. Dahlah tajuk nak kena ada macam2 syarat... nak lepas tajukpun dah abis 2 semester, then nak siapkan proposal tebalnya mak datuk, kononnya kalau nipis PG tak faham apa yang dia nk buat.

4. Sebab itu PG perlu selalu berbincang dan buat presentation bbrp kali dalam komiti...baru tahu dia faham atau tidak... dan bantu dia membuat perkaitan antara idea, sahkan metodologi (secara umum) yang difikirkan sesuai dll.... bukan dgn suruh dia buat proposal tebal2 ... ayo ayo...

Abis kalau tebal apa salahnya? Apa kelebihan buat nipis? Cer jawab?

5. Ini bukan soal nipis atau tebal lah ngok... ni soal tujuan diadakan proposal tu. Proposal adalah idea awal (roadmap) utk buat research, jadi ia sepatutnya ringkas dan masih tertakluk kepada perubahan. Kalau nak tebal, tunggulah research dijalankan dan tesis disiapkan.

6. Bila aku perkenalkan ROT yang lebih padat tapi komprehensif dan ringkas, ada kesah seorang scholar enggan menerima ROT seorang PG kerana katanya bukan maqam PhD proposal 3 pages... then bila diberikan proposal 30 pages.. 3 bulan tak baca2... dan bila diterima, sekadar komen sikit sana sini... aduiiiii

7. Kesian aku tengok PG yang tak tahu apa2 ikut jer... dan dibawah (foto) adalah satu contoh proposal dari sebuah uni di UK yang kita hantar PG kita ke sana. Aku pun dah sampai ke uni tersebut dan bagi talk kepada PG Malaysia. Proposal ini agak tebal (10 pages) sebab ada lagi yang lebih nipis !

Link : https://www.dropbox.com/s/ceppbeeurqrnhls/Bash%20-%202015%20-%20Provisional%20title-%20Social%20media%20and%20the%20hidden%20spaces%20of%20online%20identity%20management%20Topic%20-%20PhD%20Proposal.pdf?dl=0&fbclid=IwAR2JQyxXTSinaQeWo7ZLZ02Gpk80GmNwGRNeAfL_v_DI62Bq9EHzE5bu8Us

OT

Tajuk 1420 : Nipis tapi kritis..


Tajuk 1419 : Proposal master 10 pages kat oversea dah boleh upgrade ke PhD..


Tajuk 1418 : Reflection... dunia PG kita terbalik...


Aku sekadar ingin memberikan refleksi form my own perspective.. apa yang dimaklumkan kepada aku oleh Sdr Fauzi Said (ditulis dalam status beliau) apabila beliau mula bertemu dgn SV di Uni of Cambridge. Ini yang berlaku....

1. Tajuk kajiannya yang 'menjela' yang dibawa dari Msia telah di ringkaskan menjadi separuh dari tajuk asal.
2. Ada tiga RQs yang dibawa dari Msia juga diminta fokuskan kepada satu sahaja...
3. Perlu menunjukkan connection antara fenomena ... RQ.. Interview.. dan findings


Percaya lah.. kalau disini tiga perkara di atas akan jadi terbalik...
1. Tajuk kajian ada potensi utk dipanjangkan lagi sebab 'tak ada ini dan ini' dalam tajuk kajian
2. Kalau tiga RQ tu maqam master jer.. kena tambah lagi satu atau dua..
3. Connection semua tu tak penting dulu, yang penting... proposal mesti nampak tebal .. baru gempak !

Dan... ketiga2 komen di atas adalah sesuatu yang aku tulis sejak sekian lama...
1. Tajuk perlu ringkas, sekadar menggambarkan aspek utama kajian, bukan nak sumbatkan semua IV, DV, focus, skop, sample, population, research approach, location.... fuhh malah 2. dan 3. akan lebih jelas bila proposal ringkas dan padat disiapkan bagi menunjukan connection antara semua aspek2 penting satu kajian... then ROT adalah templat terbaik untuk menunjukkan connection ini.

Ada bantahan ?

OT


Tajuk 1417 : SV bukan hanya cap mohor !


"Assalammualaikum Dr, Apa khabar? Sebelum ni saya pernah mesej Dr berkenaan dengan saya kena dismiss. Masa saya kena dismiss tu saya compile kan sume chapter then minta supervisor saya review. Dia tak nak tengok sebab katanya tak meet PhD standard. After 8 year, dia cakap PhD saya tak meet standard. Dan jawapan tu sangat menyakitkan.."

Sedikit komentar dari mesej di atas.. utk peringatan diri aku sendiri juga...


1. Mesej di atas sebenarnya sangat panjang, aku hanya ambil permulaan dan akhirnya sahaja, maknanya aku tahu sedikit sebanyak apa yang berlaku.

2. Aku komen secara umum sahaja, mudah2an ada kebaikan utk semua.

3. Kes di atas adalah kes SV yang hanya ingin menjadi penilai, pengkritik dan tidak banyak membantu, menyerahkan semuanya kepada PG. Maka tidak sesuai dipanggil supervisor at the first place.

4. Menyatakan proposal PG sendiri sebagai tidak sampai maqam.. selepas 8 tahun, bermakna SV tersebut menyatakan dirinya sendiri juga tidak sampai maqam utk menyelia PG menghasilkan proposal mengikut maqam yang dikehendaki... sdg PG telah berusaha utk meningkatkn qualiti proposal...

5. Ramai SV yang bernasib baik, mendapat PG yang 'bekerja keras' siang malam lalu kajiannya mencapai maqam yang dia perlukan, tetapi pencapaian 'maqam' tersebut bukan dari bimbingan dia sendiri. Dia hanya menunggu utk membuat penilaian.

6. Ramai juga SV mendabik dada menunjukkan senarai panjang PG yang dah berjaya 'kononnya' dia yang supervised, sedang semua PG tersebut mengelelong mendapat bantuan pelbagai pihak lain, hadiri berbagai bengkel, berbincangan dgn senior dari pelbagai universiti... lalu menerbitkan pelbagai artikel... dan SV lebih berfungsi sebagai 'cap mohor'...

7. Tentunya kisah #6. di atas sering sampai kepada aku, sebab PG tersebut yang dah pun graduated datang semula menceritakan kisah dia dan kawan2 senior dan junior yang melalui proses yang sama....

Self-reflection...

OT


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...