.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK


Ogos 2014:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 14 Ogos

- ATLAS.ti (MPWS Bangi) - 17 Ogos

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Kuching, Sarawak) - 21 Ogos

- Talk-show bersama graduan ex-peserta bengkel - 23 Ogos (UPM)


September 2014:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 4 September

- QNAIRE (MPWS Bangi) - 6 September

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Perlis) - 7 September

Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, July 20, 2014

Tajuk 627: Cari TAJUK kajian – 10 langkah jer bro !!

Aku terima beberapa PM dan salah satunya adalah spt berikut:

“Slm Ramadhan Dr. OT. Ble minta pandangan Dr tentang tajuk Proposal Phd saya - "Pelaksanaan Aktiviti Masjid XXX Sebagai Proses Pembelajaran Sepanjang Hayat".

Terima kasih kerana bertanya. Oleh kerana aku dah tulis banyak gak tentang ini tapi aku maklum…. pelajar pun silih berganti. Jadi aku akan cuba aturkan apa yang perlu ko fikirkan sebelum ko boleh dapat satu TAJUK yang “sesuai”.. secara simple sebab dah tak larat nak tulis panjang2….maklumlah dah petang2 cam ni plak....

Aku bagi contoh supaya mudah.

Pertama
Field of study - Computer education
Pastikan ko mempunyai asas (terutama dari peringkat undergrad) dalam field of study. Jika ko dari pendidikan komputer maka field of study ko adalah computer education.. jgn ko menggatal nak kona ke field of study lain plak.. . Dgn itu…. segala2 yang berkaitaan dgn computer education selepas ini mesti ada dihujung jari ko !!

Kedua
Topic – Mobile application 
Dari pembacaan dalam scholarly literature computer education yang beribu2….. ko akan menemui pelbagai gap / perbahasan / argument / issues dalam field of study tersebut… Dari perbagai isu dalam computer education, ko jumpa e-learning, m-learning, e-learning, web-based learning, multimedia learning, animation dll… maybe ko nak memilih topic yang sesuai dgn minat ko.. katakan mobile application sebab topik ini masih fresh… berbanding dgn yang lain.
Maksudnya... kalau ko tak mencari artikel dan mula membaca (gunalah MENDELEY) ... baik ko diam2 jer dulu !!

10 Panduan !!

Ketiga
Area of Investigation – learning model for mobile application in Chemistry
Selepas mendapat topic (ingat…. belum lagi tajuk kajian), carilah pula area of investigation yang ko nak jalankan kajian berkaitan dgn mobile application.
Katalah ko nak jalankan kajian dgn membina model utk mobile application dalam kimia, kerana belum ada model yang dibuat lagi…. (ini satu gap) maka ko menjurus pulak pembacaan kepada artikel / bahan berkaitan pembinaan sesuatu model / modul.
.
Keempat
Original dan significant contribution to the knowledge
Ketahuilah bahawa bottom line kajian ko nanti mestilah original (maksudnya ko bukan reproduce kajian orang lain bulat2) dan ada significant contribution to the knowledge (at least berguna sebagai rujukan kepada scholars dalam bidang yang sama) utk mengembangkan lagi pengetahuan dalam computer education.

Kelima
Interesting
Jika ada peluang, carilah tajuk yang menarik minat scholars dalam bidamg yang sama…. Atau mereka yang dalam bidang yang hampir2 sama. Maksudnya bila ada presentation… ramai yang tertarik dgn tajuk ko…. bukan bila ko present… yang datang hanya ko, pengerusi dan presenter sahaja tanpa audien hu hu …

Keenam
Time-based 
Bolehkah skop tajuk tersebut disiapkan dalam tempoh pengajian ko? Jgn sampai ko nak buat mixed method… bina instrument…. sampai tak sempat 3 tahun nak siap SV patut boleh memberi pendpt dalam hal ini.

Ketujuh
Rigorous
Bolehkan kajian dijalankan secara rigorous, maksudnya terdapat banyak literature bagi kupasan secara kritis dan mendalam, analisis data dapat menggunakan intermediate ataupun advanced statistik, bukan sekadar descriptive sahaja. Kalau literature pun cipot.... sukarlah jadi rigorous....

Kelapan:
Researchable
Jgn cari topic yang sukar mendapat sample, atau sample terlelu exclusive, VIP…. skop kajian terlalu luas sampai satu MALAYA, variable terlalu banyak, atau terlalu baru dalam scholarly literature…. sampai sukar nak jumpa artikel… yang maybe tiada teori yang mantap.. atau yang menyentuh polisi orang politik yang boleh berubah2 atau yang menyentuh kepentingan pihak atasan…. atau ko menerima tajuk bombastic dari SV atas nama grant, RA dll yang tak tercapai aqal ko utk jalankan…. dll yang ko fikirkanlah sendiri !!

Kesembilan
Tajuk - So what?
Dah selesai lapan langkah di atas, bolehlah ko rangka TAJUK kajian. Namun, jgn sampai tajuk kajian ko “senang2” boleh dijangka jawapannya.. atau yang tak ada soalan utk dijawab. 
Kajian spt keberkesanan ICT berbanding buku…. Maybe dah tak berapa sesuai utk master / PhD kerna ko boleh jangka jawapannya… esp dari kajian2 lepas. 
Kalau kajian…. Hubungan antara faktor X dan Y…. dan ko tak leh jawab “So what?” maka kajian tersebut tak sampai makam master / PhD. 
Kajian spt “Pelaksanaan Aktiviti Masjid XXX Sebagai Proses Pembelajaran Sepanjang Hayat" pula tiada apa yang perlu dijawab. Ia spt satu pernyataan sahaja. Tajuk ini pun tidak akan menjawab apa2 dgn persoalan “So What?” atau jawapannya tidak memberi makna

Kesepuluh:
Selepas ko yakin dan bersedia dgn sembilan perkara di atas barulah ko tetapkan TAJUK kajian ko… utk dibawa berbincang dgn SV.... bukan awal2 lagi dah siap tajuk dalam kepala ko yang kosong !! 
Paling best ramai yang terus melompat ke langkah kesepuluh then tanya soalan cepumas “Sesuai tak tajuk kajian saya ni” !!

OT 

Sunday, July 13, 2014

Tajuk 626: LAPAN SEBAB SEKSANYA STATISTICS dan SPSS !!

Apa maksud SPSS?

Jika ko tulis SPSS adalah “Statistical Package for Sosial Science”…. IBM mungkin akan saman ko.. sebab secara rasmi IBM dah guna nama "IBM SPSS statistics", atau ringkasnya "SPSS" sahaja. Dalam thesis tulis jer macam “after analysing this data using SPSS …” atau “after analysing this data using IBM SPSS statistics” ….. Ada faham ka?

Maybe ada 100 sebab kenapa ramai yang takut dgn statistics. Tapi aku nak tulis lapan sahaja. Aku tak terror maths…. maknanya aku lagi tak terror statistics. Darjah keyakinan aku tinggi berdasarkan taburan normal utk aku membuat inferens dari statistics paramatrik, setelah memenuhi semua assumption, jika aku ambil sample secara random maka aku percaya lebih 90% calon master/Phd termasuk dalam kategori ini. Mulalah tak faham tu? Emmm…

Aku ringkaskan jerlah…. 8 sebab tersebut adalah:

Pertama
Jargon – belajar statistik sama spt ko belaja bahasa baru…. katakan sebagai contoh org kelantan belajar bahasa JAWA… sedang anak JAWA pun dah tak tahu (dan malu) nak cakap JAWA selain “Kabare Wak” apatah lagi ko yang kecek klate sokmo. Terdapat pelbagai jargon – type 2 error, statistical power, regression, eigen value, weighted average, Z score, confidence interval, least square, chi square, sum of square, critical….. sebijik macam bahasa JAWA, ini belum formula maths yang ntah apa2….

Kedua
Different context – jargon di atas bukan sahaja sukar difahami, malah mempunyai maksud berbeza dalam context yang biasa digunakan. Dalam context seharian …. Jika ko critical maknanya ko “KO” tapi dalam statistik critical bermakna data ko “OK”. Pulok !

Ketiga
Different perspective – statistik dijalankan dgn mengambil SMALL data (sample) to draw a conclusion / generalisation to a BIG data (population), dgn mengarapkan a SMALL p value (p < 0.05) supaya hasil dari a BIG effect size. Kejap SMALL kejap BIG !! Oooo aloh !



Keempat
Ko bukan sahaja kena faham statistik yang ko run dgn SPSS tu, tapi ko kena faham juga research design ko. Dari research design atau hipotesis…. Ko mesti faham bila nak guna t-test, ANCOVA, MANOVA, regression dll. Jika ko tak faham research ko sendiri… then ko pun tak faham statistik dan tak tahu pulak nak run SPSS… maknanya ko ni diselubungi 3, 4 lapis tak faham – Mak ai ….

Kelima
Bukan semua statistics cover dalam SPSS - SPSS kadang-kadang guna term yang berbeza dari statistics, kalau statistics ko blaja dependent sample, SPSS plak guna paired-sample… Factor Analysis dalam SPSS adalah factor reduction. Bukan tu sahaja, dalam statistik tak cover pun Kromogrov-Smirnov for normality test, dalam SPSS benda tu ada ler plak. Mampuih !

Enam
Setakat mana ko blaja statistik? Paling tinggipun sampai factor analysis, itupun dah dinamakan advanced statistik.. wpun pemahaman ko tak lah se advanced mana.. Ko faham ker maksud rotated component matrix, eugine value > 1, KMO dll tu? Berapa kerat lah pulak yang ambil advanced statistik ni? Tapi bila ko nak buat research, FA tu kira macam statistik tahap biasa-biasa jer…. sedang ko tak belajarpun sampai tahap tu…. ini belum lagi guna dan faham amende SEM/ AMOS atau M-Plus…yang melibatkan multivariate yang multi level !! Perghhh !

Tujuh
Yang ini sensitif skit - yang jadikan statistik bukan sahaja susah tapi menderitakan.. apabila MAYBE ada lecturer statistik syok sendiri tanpa dia sedari. Apatah lagi yang pure statistik… yang buat research, makan dan tido dgn statistik…. then ajar plak buah cempedak luar pagar yang dari group social science…. Maka membebellah sorang2 semasa mengajar statistik…. sambil sorang2 menganga mulut mendengar tanpa sehabok pun faham !! 

Lapan
Sering kelas stat tak ajarpun SPSS atau ajarpun dah hujung2 kelas.... maka tak tahulah nak guna SPSS dgn stat yg diajar....

Last sekali..... ini utk peringatan ! 
Garbage in garbage out – ini bab paling best… sebab SPSS main klik2 jer dah dapat outcome. .. sebab kalau tak faham sangat statistik pun macam ok jer…. buka SPSS… masuk data dan run… TA DAAAAA …. dapat lah jawapannya !! Salah ke betul ker, blakang kira bro…. he he he. Tapi yang ini jgn ko amalkan….nanti data ko masuk longkang !!

Cukup dulu… aku nak jumpa wartawan hari ni…

Tajuk 625: Phd / Master – U can’t have everything you want simply bcoz U want it !

Dulu hanya anak2 contractor besar saja yg boleh jadi jutawan.... anak2 kerabat boleh terus hidup mewah.... La ni.... anak sapa ntah...dgn kemahiran ICT, Kak Dah yg mula jual tudong online pun dah jadi jutawan... anak sapa ntah..... jadi chef masuk tv... si Wan pun jd jutawan... anak sapa ntah.... tulis novel remaja.... boom.... Maisarah pun hampir jadi jutawan....anak Pak Latif nyanyi satu lagu dlm youtube terus meletop....now dah jadi jutawan 

Apa ni bro …. bulan2 posa cita pasal kemewahan duniawi ni?

Bohonglah klu ko tak nk jadi jutawan.... tapi aku bukan nk tulis pasal jutawan.... tapi perubahan zaman mmbuka ruang utk sapa sahaja mencapai apa saja...dgn syarat.... manfaatkan sumber yg boleh mmbantu mencapai kejayaan tersebut...samada ICT, FA, kawan2, youtube dll…. 

Memahami proses mbuat kajian... klu ikut skema dgn ikuti kelas research methodologi.... atau tunggu abis coursework.... macam undergrad dolu2…. ko akn hanya dapat asas sahaja macam orang len....tanpa sebarang kelebihan…. zaman dah bergerak laju bro... sistem di graduate school macam tu jugaklah... jadi ambillah inisiatif sendiri....

Nasihat aku PhD/ master bukan macam undergrad bro….. ko ikut silibus, study.. then exam.... ko akan selamat…. Tapi PhD/master adalah pembelajaran “gaya bebas” maka “take advantages of ALL resources available around u” utk membina your own specialization dgn skill yang perlukan…… wpun ko terpaksa “leave your cliques behind”…. .bukan ikut2an…. apatah lagi ko bersikap wait and see..

Perhatikan kemahiran berikut sebagai contoh… yang tak diajar secara mendalam di IPTA ko dgn teknik2 yang boleh ko apply…. macam how to…

a. identify sources of information
b. synthesize variety n large amount of i formation
c. do critical reviewing
d. organise ideas from varies sources
e. write fast and effectively
f. analyse raw data with diff kind of statistical analysis
g. plan and select research methodology etc…

U can’t have everything you want simply coz U want it ….. kerana itulah antara langkah yang perlu ko lakukan berbeza dari zaman ko undergrad iaitu networking / collabotare …..yang ini ko sendiri jer yang boleh buat.... dan tak ada coursework yang nak ajar ko benda ni spt...

Pertama:
Manfaatkan networking spt FB…. cari rakan2 satu bidang…. utk bertanya dan mendapat hint serta collaborate supaya sama2 dapat upgrade pengetahuan dalam research bidang yang sama

Kedua
Cari rakan2 yang advanced spt dalam analisis data…. tanya dia bagaimana dia memperolehi kemahiran tersebut…. jika perlu ikut jejak langkah yang dilalui termasuk hadiri kursus, kelas dan bengkel 

Ketiga:
Bersemuka dan communicate dgn pensyarah yang wpun bukan dari jabatan atau IPTA yang sama, tapi diketahui expert dalam mana2 aspek kajian ko. Contohnya, ko communicate dgn Prof XYZ utk beri pdpt tentang data gathering kajian ko serta langkah menjalankan sesuatu analysis….. jgn berada hanya dibawah ketiak SV ko sahaja

Keempat:
Present paper di kolokium, seminar konferens yang sesuai…. Cari rakan2 malah lecturer yang present dalam bidang yang sama…. Dan communicate apa sahaja terutama pengalaman rakan yang dah berjaya for your own advantages… dan jika dapat dari obersi juga satu kelebihan… jgn tunggu kena suruh oleh SV... alamak leceh lah macam tu bro !!

Kelima:
Berkomunikasi rapat dgn librarian yang menjadi liaison officer dalam bidang kajian ko…. supaya ko dapat apa sahaja sumber yang perlu dalam tempuh pengajian ko 

Yang lain2 itu akan berkembang dgn sendirinya….dan percayalah…. momen2 ini akan menjadi “saat terindah dalam hidup” selepas ko bergraduate ! 

Sebagai contoh terdekat dgn aku..... seorang calon PhD yang tiga semester lepas ZERO, habukpun tak tahu tentang SEM / AMOS tapi dgn langkah2 di atas beliau kini telah menguasai analisis tersebut sehingga boleh mengajar aku pulak... malah kenal rapat dgn pakarnya sendiri.... dan segala perkara yang berkaitan dgn nya..... selain menguasai Mendeley, navigation pane. 

Beliau kini dah bersedia dgn beberapa instruments utk mendapatkan data bagi dianalisis utk membangunkan satu model pengajaran Kimia Organik dgn SEM…. sedang rakan2 yang lain dalam semester 3 juga yang mengikut skema …. maybe masih dalam proses mendapatkan tajuk kajian !

Tajuk 624: Uji keunikan “research gap” dan penguasaan “literature review” dgn concept paper

Petang tadi hujan turun.... lega. Mlm ni agak dingin.... taraweeh pun lebih selesa.... now aku nak tulis "sikit" tentang concept paper... khususnya bagi anda yang belum jalankan kajian dan tiada data.

Kertas kerja konsep (concept paper) adalah analisis “mendalam” sesuatu idea yang masih fresh dan boleh mengundang persoalan / kontroversi / pendapat / argument / diskusi dari pelbagai sudut / school of thought. Tajuk seperti “ICT in education …” tidak sesuai utk concept paper kerana sudah “tidak fresh” lagi. 

Penyediaan concept paper menuntut anda menguasai dgn baik tajuk “fresh” yang dipilih, khususnya isu yang dipilih. Anda perlu mencari satu research gap yang ada urgency utk dibahaskan dari pembacaan literature yang intensif. Sebagaimana research paper, journal tetap menjadi rujukan utama perbincangan. 



Menyediakan kertas kerja konsep secara tidak lansung menguji pemahaman anda terhadap keunikan research gap kajian anda serta kemampuan anda mengupas isu berkaitan dgn research gap tersebut secara kritis dari perbagai perspektif.

Ambil contoh isu kemunculan mobile learning yang menggunakan tag “learn anywhere anytime”, satu extension baru kepada e-learning yang boleh dikupas dari pelbagai sudut. Mungkin dgn contoh tajuk2 berikut, akan memberi anda idea apa yang diperlukan bagi concept paper…

Contoh tajuk:
a. Standing at the Crossroads: Mobile Learning and Cloud Computing 
b. Mobile application for mobile learning – A new learning theory?
c. Will mobile application really influence mobile learning?
d. From e-learning to m-learning: Moving Beyond “No Significant Difference”

Satu lagi bentuk concept paper adalah berbentuk "meta analysis"….yang ini lebih kepada membuat satu kesimpulan atau review dari gabungan kajian terdahulu (katakan for the last 5 years) dalam isu yang "masih panas" dibahaskan.... dgn menganalisis puluhan artikel dalam tajuk yang saling berkaitan utk memberi satu kupasan dan penilaian semula hasil dari analisis dapatan dan teori dari artikel2 terdahulu tersebut. Contoh tajuk yang sesuai spt:

a. A Meta-analysis of educational computer games as learning tools in e-learning.
b. An application of ICT in classroom: Differences Across Problem Types,
Implementation Types, Disciplines, and Assessment Levels
c. Internet-based learning in science education: a meta-analysis.

Dari tajuk2 di atas, anda boleh memikirkan tajuk yang sesuai dalam kajian anda sendiri,..... jadi mengapa tidak mencuba menerbitkan concept paper sementelahan kajian belum bermula dan tiada sebarang dapatan kajian lagi.

Thursday, July 10, 2014

Tajuk 623: Aku, looking young dan romance !

8.7.1963............ Rembau, N.S

Hari ini genap umur aku 51 tahun!

Meh aku citer pasal skit pasal tajuk post aku ni..... apa yang aku tahu dan buat ... bagi menjawab beberapa pertanyaan yang tanya aku....yang aku tak buat aku tak tahu plak... Ini bukan tips....jgn ko salah faham...


Alahai.....

Pertama:
Aku ingat, faktor kelihatan "muda" dari usia spt rambut tak luruh, belum ada uban.... adalah faktor genetik. Sebab masuk jer umur 30 - 40, rambut mula gugur dan uban mula menjelma, maka tanda2 ketuaan beransur muncul. Ini adalah petanda yang Allah sediakan. Bezanya..... ada yang lambat dan cepat.. ikut genetik... yang juga Allah jadikan.... so bersyukurlah 

Kedua:
Ketahanan hadapi stress.. sebab stress nampak diwajah. Semua orang stress. Aku lagi stressed bro... macam2 dah aku lalui... sejak kecik lagi hidup kesusahan. Tapi aku macam cool jer... kalau kawan2 naik basikal, aku jalan kaki. Kawan2 naik keta, aku naik bas jer. Kawan2 beli kuih... aku pagi2 dah pergi jual kuih !! Kalau ko mudah stress... berkerut ler muka ko... 

Ketiga:
Yang ini aku terbaca dalam satu artikel. The second important factor after genetic is having a great sex ! Nak citer lebih2 kat sini xboleh, ramai yang belum kawin... ringkasnya, buat bacaan mendalam, bab sex ini kena study jugak bro...sama-sama mencuba accessories dan mengeksperimen apa sahaja ASALKAN dibenar syarak , jgn asyik yang routine...komunikasi dgn pasangan secara open apa yang masing2 mahu, sentiasa mesra... romancing.... plan a head nak buat apa, once a while tinggalkan anak2 utk berdua sahaja spt ke hotel... sex bukan utk pengantin baru jer..... atau bila dah masuk 40 dah macam tak kisah..... frekuensinya maybe kurang tapi INTENSITY nya mesti tetap sama.... cukuplah skit..... nanti terganggu plak posa korang.... 

Keempat:
Sentiasa ingin mempelajari perkara baru.... seronok dapat knowledge baru.... sambung blaja umpamanya .... menulis buku....kalau dulu xtahu .... now blaja semua tu.. blaja tak pernah tamat....dah dah jadi satu yang baik... banyak kelas2 pengajian dewasa esp bab agama tersedia.... 

Kelima:
Membaca Al-Quran dgn pasangan wpun satu muka surat sahaja sehari. Solat berjemaah dgn pasangan....istiqomah.... tapi terus terang aku culas skit bab puasa sunat....Isnin Khamis.... wpun amalan ini baik juga dapat menjaga kesihatan. Aku bukan ustaz wpun byk kawan2 ustaz... mereka berjubah aku pakai sluar jean... tapi aku jaga asas-asas Islam... InsyaAllah....

Keenam:
Cari masa bersenam. Bersenam atas ranjang tak cukup bro.... wpun berpeluh gak. Aku ke stadium UKM dgn wife... curi2 masa sabtu atau ahad ... semput memang semput tapi better than tak buat apa2....

Ketujuh:
Aku tak merokok... so badan sentiasa wangi... dan feel fresh !!

Kelapan:
Bab makanan aku tak tahu nak komen sebab aku makan semua... aku tak ada favourite food... apa yang wife masak tu lah yang aku makan (tak caya tanya anak dan wife aku....) Dah tua2 ni kena berisi skit.... jgn kurus sangat... atau gemok sangat !

Itu sahaja.... setiap org ada cara tersendiri menikmati kehidupan masing2... kebahagian masing2.... Apapun usia dan penampilan kita.... umur akan semakin sedikit.... maka bekalan akhirat juga yang akan kita bawa..... 

OT - Selamat berbuka.... terima kasih atas ucapan semua dan doakan kesejahteraan utk aku sempena umur aku 51 tahun masihi...
Tag p

Tajuk 622: CONFIRMED... ANDA TAK TAHU KAJIAN ANDA SENDIRI SEHINGGALAH....



Masih ada yang bertanya pasal thesis statement.... 

Tahu tak apa itu thesis statement?

Masa aku belajar dulu….SV pernah bertanya “What is your thesis statement?” ... aku lansung kelu... tak dapat berkata2 persis mendengar pertanyaan dari snow white yang mengajak aku berkahwin....!!

Aku terkedu sebab masa buat master dulu tak ada sapapun tanya soalan tu. Then baru aku tahu….in a nutsell (dgn izin) thesis statement adalah ringkasan keseluruhan kajian ko dalam satu pernyataan sahaja !!

Mak ai… camner tu?

Ada 3 elements dalam thesis statement:
(i) topic of your research
(ii) debatable / arguable claim / research gap
(iii) support your claim

Contoh 1:
“The use of mobile application in teaching science (topic) has a potential to enhance students’ understanding (debatable claim); therefore a specific mobile application should be developed and implemented in teaching science (support)”

Bagi kajian ini (i) topic = "the use of mobile application in teaching science" dan ko cuba mengisi gap dgn (ii) debatable claim = "mobile application has a potential to enhance students’ understanding”... dan utk support claim (iii) maka "the mobile application should be developed and implemented in teaching science".

Wooo….cam tu plak… abis aku dah ada tajuk dan research question tak cukup ker?

Research question bertujuan menjawap persoalan bagi mencapai objective kajian, tak sama dgn thesis statement. 

Thesis statement meringkaskan intisari kajian ko .. thesis statement yg baik mestilah clear, specific, concise dan ada scope. Dalam pertandingan 3-minute thesis, thesis statement ini adalah asas persembahan...


Confirmed bukan aku punya !!
Sepanjang ko membuat literature search dalam area of interest, ko mula mempunyai beberapa pendapat terhadap sesuatu area of investigation ko (topic), then ko terus mengumpul maklumat ….. dan cuba mengisi gap yang bersifat debatable argument / claim and mestilah mencadangkan sesuatu penyelesaian (support) untuk membuktikan argument / claim ko tu valid.

Contoh 2:

“The use of mobile application in teaching organic reaction mechanism (topic) has a potential to enhance the understanding of Form 4 science students (debatable claim); therefore a constructivist mobile application on organic reaction mechanism should be developed and implemented (support)” 

Jadi thesis statement dalam contoh 2 bukan sahaja ada ketiga2 element - topic, debatable dan support tetapi juga ada focus (organic reaction mechanism) dan scope kajian (Form 4 science students) 

Contoh 3:

“Personal circumstances as a moderating effect (topic) between role clarity, autonomy, work engagement as independent variable and voluntary turnover intentions as dependent variable (claim) using social exchange theory and image theory (support)”

Contoh 4:
Exploring the use of gold dinar (topic) as mutual form of payment (argument) and measuring relationship of trust, knowledge and tawhidic paradigm (support) towards intention to use gold dinar.

Ingat... ko tak perlu ada subheading "Thesis Statement" dalam thesis ko... tapi ko kena tahu sebab itulah intisari kajian ko.

Jadi sebelum ko abiskan membaca post ini…. cer ko sambung ayat berikut berkaitan kajian ko sendiri … sebelum ditanya dalam VIVA !!

The thesis statement (thesis of the thesis) of my study is

“…………………………………...........................” 

Kalau jawapannya adalah "eeemmmmm ..... " selama 1 minit .…. maknanya ko sendiri tak faham apa ko buat….siaplah ko masa VIVA nanti..... cayolah cakap den !!

OT

Tajuk 621: Comfort Zone ? Kenapa buat Master / PhD rasa macam nak mati…!



Aku selalu dengar …. malah disebut dimana-mana oleh hampir semua “pakar motivasi” supaya kita perlu keluar dari COMFORT ZONE jika ingin berjaya dan terus berjaya.

Otak pentium five aku ni pun berfikir…. apa itu comfort zone? Comfort zone tu maknanya lebih kurang “a situation where one feels safe or at ease and without stress”

Kemudian, jantung eight valves aku bergerak laju bila memikirkan …. betul kah kita memang berada dalam comfort zone…. selesa sehingga perlu keluar dari comfort zone tersebut utk meraih kejayaan? 

Kenapa pula pelajar master / Phd juga diminta tinggalkan comfort zone?

Kalau keluar dari comfort zone…. ko nak masuk ke zone mana pulak? 

Cer ko jawab dgn otak duo core 7i intel pentium ko?

Bagi aku…. pelajar PhD / Master…. BUKAN berada dalam comfort zone… jadi menyuruh mereka keluar dari zone tersebut adalah “out of question”. ..

Setahu aku….semua pelajar PhD/Master sebaik sahaja mendaftar akan terus rasa tak selesa, worry, distress dan torturepun ada. Tak selesa kerana masih belum dapat sesuaikan diri menjadi pelajar semula…. nak sesuaikan waktu belajar…. perasaan takut tentu wujud, bolehkan aku siapkan proposal, lulus coursework, mencari, membaca dan menyusun artikel, menulis tesis, membuat kajian, menganalisi data, menulis artikel dll…. dan terasa torture bila banyak assignment kena disiapkan. Jika inilah halnya.... bukanlah dinamakan “comfort zone”.

Jadi…. Kenapa perlu keluar dari “comfort zone” sedang pelajar tidakpun berada dalam zone tersebut!

Pada hemat aku…. pelajar master / phd layak dikatakan berada dalam “distress zone”…. bukannya comfort zone !

Abis tu?

Statement yang sepatutnya adalah - keluar dari “distress zone” masuk ke “comfort zone” !!

Kenapa nak kuar dari comfort zone sedang mereka takpun berada dalam zone tu….! 

Yang ini bukan comfort zone !!


Jadi aku menyeru supaya pelajar master/phd masuk ke dalam comfort zone, bukannya keluar bro !

Pertama:
Pelajar PhD/master sedang bertungkus lumus mengikuti pengajian.. maka mereka berada dalam “distress zone” 

Kedua:
Adalah tidak wajar terus membiarkan diri berada dalam "distress zone" sedangkan "comfort zone" ada.

Ketiga:
Utk keluar dari “distress zone” dan masuk ke “comfort zone” ko perlu terlebih dahulu berusaha menguasai kemahiran yang akan memudahkan ko mengatasi segala cabaran membuat penyelidikan dan menulis tesis.

Keempat:
Ini adalah antara kemahiran asas yang wajib ko kuasai terlebih dahulu:
a. Reference Manager – literature search, operator for sensitive and selective searching
b. Article management – thematic and chronological based management
c. Article analysis – scanning, skimming, speed reading, groundedness dgn MENDELEY
d. Thesis writing template - navigation pane
e. Thesis writing – consistence, coherent, concise, paraphrase, rephrase, summarize, citation formatting etc
f. Instrumentation development / validation
g. Data analysis – SPSS, AMOS, PLS, Atlas.ti, Nvivo (for social science)
h. Article writing and publication
i. Dll yang berkaitan

Jgn tanya aku camner nak kuasai kemahiran di atas…. selain bengkel di IPTA ko…. atau ko anjurkan sendiri…. ko juga boleh google “MPWS” utk ketahui ada bermacam bengkel dianjurkan khusus utk postgraduates… jgn ko dok diam menganga jer.... harapkn apa yg ada di fakulti jer.... kena pro aktif dan buat sedikit pelaburan utk dapatkan kemahiran...

Kelima:
Penguasaan 8 kemahiran di atas, seawal mungkin akan membolehkan ko meninggalkan “distress zone” dan masuk ke dalam “comfort zone”… kerana dgn penguasaan kemahiran tersebut ko boleh mencari artikel, membaca dan menyusun secara efisyen dan pantas. Ko juga akan menulis dgn cepat dan sistematik…. Ko akan rasa lebih comfort … seperti berada dalam comfort zone !!

Kesimpulan:
Bagi mendapat kejayaan sebagai calon PhD / Master, ko hendaklah berusaha masuk ke dalam “comfort zone” bukannya keluar bro !! 

Aku pernah bermonolog dgn diri sendiri ketika belajar di Australia … selepas aku berjaya siapkan final draft thesis aku dalam masa 22 bulan sahaja… “Mengapalah senang sangat aku buat PhD ni wpun dalam BI” sedang aku berhempas pulas macam nak mati…. semasa aku buat master wpun dlm BM?"

Sekarang baru aku tahu bahawa ketika buat master aku berada dalam “distress zone” kerana tidak menguasai apa2 kemahiran…. sekadar masuk kelas research methodologi dan kelas teori yang lain…. dan ketika buat PhD aku berada dalam “comfort zone”…. kerana aku menguasai flash (aku buat animation), aku optimised guna reference manager, aku applied navigation pane, ZDOT dll kemahiran termasuk, SPSS dan kemahiran analisis data qualitative kerana aku buat mixed method….

Jadi masuklah ke comfort zone jika ingin berjaya bukan keluar !! Cayo lah cakap den….


OT 

Sunday, July 6, 2014

Tajuk 620: 10 perkara dalam pencarian topik kajian !!

Satu skrip klise calon PhD:

"Boleh tak saya buat PhD berkaitan Sistem Pengurusan PBS (sistem membantu guru merekod pencapaian murid secara berterusan)"

Aku tanya kenapa?

Jawabnya dgn mata bersinar2 spt mata Felixia...."Sistem tersebut banyak kelemahan..... dan tidak berasaskan cloud computing.... saya dah ada pengalaman ribu2 data hilang.......

Aku tanya lagi "Itu jer alasannyer"

Dia jawab penuh semangat persis Neelofa ditanya penghijrahannya "Paling best masalah ni masih belum dikaji lagi...."

Respon aku "Bukan semua masalah sesuai utk PhD"

Dia jawab "Kenapa plak"

Aku jawab "Apa teori yang U nak guna?"

Dia jawab dgn tenang, setenang Mizz Nina "Mestilah ada....carilah dalam journal..... "

Aku sambung lagi "Katalah U sedang jalankan kajian .... dah abis 6 semester....tiba2 KPM mansuhkan PBS, lantik panel untuk ganti dgn sistem baru atau upgrade sistem tersebut menggunakan platform cloud.... apa jadi dgn kajian u?"


Emmmmm.... kena PBS lah.....Pi Buat Semula !!

Sooo...........

Carilah topik dan kemudian tajuk kajian yang:

1. mendalami bidang anda dgn pengetahuan baru mengatasi mencari pengetahuan dalam bidang baru

2. mestilah mengutamakan motif ilmiah mengatasi motif peribadi / SV anda.

3. boleh sumbang "some new understanding" mengatasi "fix somebody else or even government's / sponsor's problem"

4. telah ada beberapa teori yang jelas mengatasi pelbagai teori yang kabur

5. berada dalam main stream literature yang "cool" mengatasi isu pinggiran yang hot !

6. mempunyai specific sampling frame mengatasi sampling dari sample terbuka takut anda meraba2...

7. menguji variables / instrument baru mengatasi menguji polisi baru

8. mempunyai isu bersifat international mengatasi isu local

9. diperolehi dari bacaan intensif dan extensive dari pelbagai sumber mengatasi pujukan intensif dari mana2 pihak ketiga 

10. jika boleh dan sesuai..... ambil peluang buat mixed method mengatasi single method !!

Anda tak perlu bersetuju jika ada pandangan di atas yang menyonsang arus... 

OT

Tuesday, July 1, 2014

Tajuk 619: Ketahui cara menambah POWER thesis .....!!

Tulisan ini adalah janji aku utk sambung tajuk Effect Size (ES)... perlu dibaca oleh mereka yang buat kajian experimental.

Sebelum tu meh ulangkaji pasal ralat.... ko kena baca pelan2 sebab mudah terkeliru dgn macam2 istilah.....

Type 1 Error (T1E) berlaku apabila dapatan menunjukkan ADA PERBEZAAN antara kumpulan (reject Ho) TETAPI sebenarnya TIADA. 
T1E – tolak Ho yang betul

Type 2 Error (T2E) ) berlaku apabila dapatan menunjukkan TIADA PERBEZAAN antara kumpulan (terima Ho) TETAPI sebenarnya ADA. .
T2E – TERIMA Ho yang SALAH

Statistical Power (SP) adalah keupayaan statistic kajian ko menolak /reject Ho (elak terima Ho yang salah, T2E)

Dalam bahasa sempoi , jika statistical power kajian ko tinggi, maka kebolehan kajian ko mengesan EFFECT jika memang EFFECT tersebut wujudpun iaitu TOLAK Ho yang betul, maka ko mengurangkan berlakunya T2E (terima Ho yang salah).
SP lazimnya ditetapkan kepada 0.8 (80%) dan ini bergantung kepada

1. the effect size, ES
2. the sample size (N)
3. the alpha significance criterion (α) lazim ditetapkan pada 0.05)


Keempat2 SP, ES, N dan α saling berkaitan. Abis camner nak tahu2 nilai2 SP, ES, N dan α ?

Ko boleh gunakan software G*Power (free download di http://www.softpedia.com/progDownload/G-Power-Download-77971.html). G*Power adalah software analisis bagi penentuan SP, ES, N dan α.

Jadi sebelum dapat dapatan sebenar, laporkan dalam thesis bahagian methodology bagi menunjukan kekuatan statistic ko….spt contoh berikut:

“Kajian ini telah menetapkan kuasa statistik pada .8 dan kesan saiz pada 0.6 untuk menguji Ho. Kesan saiz 0.6 ini ditetapkan adalah kesan yang sederhana mengikut Cohen (1998, p.55) yang dianggarkan dari kajian lepas yang berkaitan dengan penggunaan animasi dalam pengajaran (Othman; 2007 & Robert; 2008).
Pengiraan menggunakan G*Power dengan nilai kuasa statistik dan kesan saiz ini memberikan saiz sampel antara kumpulan eksperimen dan kawalan masing-masing 44 orang. Dengan kuasa .8 ini maka statistik t-test yang digunakan berupaya mengurangkan kemungkinan berlakunya ralat jenis 2, iaitu menerima Ho yang salah. Dgn itu, kajian ini akan menggunakan sampel saiz masing-masing 44 bagi kumpulan eksperimen dan kawalan”

Adakah semua ini perlu? Banyak kajian lepas cam tak kisah jer benda2 ni?

Inilah yang aku sebut2 sebagai “rigorous” … kajian yang detail dan menambah wibawa ko sebagai penyelidik. Jgn hanya laporkan “signifikan kerana p<0.05…. sedangkan kajian ko lansung tak power !!”

Sebagai bakal SV.... pengetahuan ini juga penting utk ko.

OT

Sunday, June 29, 2014

Tajuk 618: KAJIAN EXPERIMENTAL - ko buat MALU jika tak buat EFFECT SIZE !!

Tajuk di atas, boleh dibaca sebagai … jgn buat kajian experimental, kalau tak tahu Effect Size !!

Aku dulu buat kajian mixed-method … aku gunakan qnaire, interview, t-test dan ANOVA. Aku laporkan Effect Size (ES) sebab bahagian experimental, bila satu treatment / intervention diberikan, aku nak tahu sebesar mana kesan dari treatment / intervention tersebut selain nak tahu bolehkah dibuat inference / generalisasi kepada populasi?

Terdapat dua isu yang aku cuba dibuktikan:
1. Adakah kesan treatment / intervention tersebut significance utk di buat inference dari sampel ke populasi kajian?

2. Adakah kesan treatment / intervention tersebut lemah, sederhana atau kuat?

Semua pelajar melaporkan significance of study ( ala…. yang p < 0.05 tu….) tetapi sebahagian besar tidak melaporkan ES… sedang ES lebih informative dan GEMPAK berbanding significance of study tersebut. 

Betul ker… kenapa aku tak pernah dengar pun.. kenapa .. kenapa?

Ko memanglah…. semua tak pernah dengar…. sebabnya pensyarah sendiri utamakan p < 0.05 … ikut cara dia belajar dulu-dulu... malah ada yang tak sentuhpun ES !

Treatment / intervention yang baik bukan sahaja boleh dibuat generalisasi (p<0.05) tetapi juga menunjukkan kesan yang besar supaya “cost-effective” utk dilaksanakan !

Ada dua kes… kenapa ES lebih aulia dari sekadar significance of study !

1. Sample kecil (wpun normal)
Jika sample kecil, kajian mungkin tidak significance kerana kurang statistical power utk detect kesan yg wujud. Ketika ini, ES perlu dilaporkan berbanding hanya significance of study.

2. Sample terlalu besar, kajian berpotensi utk significance, Ketika ini, ES juga perlu dilaporkan berbanding hanya significance of study kerana mungkin ES terlalu kecil dan tidak "cost-effective". 

3. Jadi…. Lebih baiklah laporkan ES supaya dapat mengelakkan misleading of conclusion dari 1. dan 2. diatas.

Contoh dummy: Kumpulan ICT VS Kumpulan Lecture

Ko bukan sahaja nak tahu sejauh mana kesan ICT yang digunakan utk menyampaikan isi yang sama dgn kumpulan lecture utk digeneralisasikan, tetapi berapa besar kesannya pula?

Aku dulu menggunakan standardised mean effect sizes, Cohen's d (1988) yang menunjukkan “the mean difference between two variables expressed in standard deviation units” dgn nilai d [.8 = large, .5 = moderate, .2 = small]. Nilai ni sgt popular dan diterima ramai…. 

Abis camner nak kira tu bro?

Bagi yang manja2 tu... ES bagi t-test boleh dikira secara otomatik dari laman web berikut …. di

http://www.danielsoper.com/statcalc3/calc.aspx?id=48 (sila lihat pic - formulapun ada diberikan...)



Jika ko buat ANOVA….. ketahuilah cara pengiraannya yang sempoi di http://psychohawks.wordpress.com/2010/10/31/effect-size-for-analysis-of-variables-anova/

OT

Friday, June 27, 2014

Tajuk 617: Uji Research Question dgn SO WHAT?

Ini hari terakhir syaaban. Selamat menyambut Ramadhan.

Aku nak sambung penjelasan aku kerana ada yang masih bertanya... perlukah SO WHAT tersebut? Ini benda basic jer.... tapi menjentik otak aku yang otai ni ! Kenapa? Sebab ada ribu2 postgraduate sosial sains yang buat projek non-thesis yang terlibat... malah termasuk juga yang buat thesis.... yang jalankan survey...

Katakan ko ada RQ berikut:

1. Tidak terdapat hubungan yang signifikan antara X dan Y....?

2. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara skor min kumpulan A dan B ....?

Uji dgn SO WHAT?

Katalah jawapan hipotesis 1. diatas adalah "Terdapat perhubungan yang kuat (r tinggi)...... SO WHAT ? Malangnya ko tak boleh explain apa2 lagi... sebab correlational (observational / non-experimental) study hanya membenarkan setakat tu jer. Ko tak boleh explain, X menyebabkan Y begini begitu bla... bla....

Hubungan yang kuat dan signifikan pun tak leh nak jawab SO WHAT? ... bayangkan kalau jawapan ko "hubungan yang lemah dan tak signifikan...." lansung tak bawa makna.....

Kenapalak?

Sebabnya.... X dan Y tu secara theory mestilah ada hubungan sebab tu ko buat kajian korelasi. Kalau data ko menunjukkan ada hubungan yg kuat pun tak boleh jawab soalan SO WHAT?.... apatah lagi lah yang ada hubungan lemah dan tak signifikan pulak !!

Signifikan pada kajian correlation adalah setakat mana ko konfiden bahawa dapatan ko tu dapat dikesan oleh statistik... bukan berlaku secara suratan atau kebetulan.

Jika jawapan hipotsis 2. "Terdapat perbezaan yang signifikan antara skor min kumpulan A dan B .... SO WHAT?
Jika kajian ko adalah kajian experimental... maka bolehlah ko explain SO WHAT? dgn menjelaskan bahawa treatment ko telah memberi kesan sekian-sekian kepada kumpuan sekian-sekian... ini kerana bla...bla... Hatta jika tidak ada perbezaan signifikan pun ko masih boleh jelaskan kenapa ia berlaku ...... dan inilah contribution kajian ko pada knowledge.

Jika kajian ko adalah survey (iaitu non-experimental) design... boleh kah ko jawab SO WHAT? Bagaimana ko bandingkan 2 kumpulan katakan ikut jantina, sedang kedua2nya tak setara.

Analogi: Kajian experimental: 

Terdapat perbezaan penggunaan minyak cap ayam yang signifikan antara kereta A (min = 10 liter) dan B (min = 20 liter) yang sama cc, pada perjalanan 100 km dgn kelajuan tetap 90 km/jam. So What? Ini bermakna... kereta A mpunyai sistem enjin yang lebih efisyen bbanding B. Kereta A yang menggunakan enjin jenis bla..bla.. bla... maka keupayaan bla.. bla... dan ini adalah satu kejayaan dalam industri pemotoran yang berupaya mengurangkan penggunaan minyak... bla..bla..apabila menggunakan sistem spt enjin A...

Analogi: Kajian survey:

Terdapat perbezaan penggunaan minyak sebulan yang signifikan antara kereta Jepun (RM400 / bulan) dan Eropah (RM/800 / bulan) yang dimaklumkan melalui satu survey dikalangan pengguna kedua2 kereta tersebut di Lembah Kelang. So WHAT?

Apa yang boleh anda katakan jika ini hanyalah survey / correlational study? Apa makna kajian jika ko tak boleh explain SO WHAT? Ko tak boleh kata kereta Jepun lebih jimat minyak sebab kajian ko hanyalah satu survey yang tidak mengawal kepelbagaian faktor lain.

Analogi:

Mana yang ko boleh jawab SO WHAT?

1. Perbezaan saiz buah durian D12 dgn IOI yang ditanam dalam keadaan terkawal ?

2. Perbezaan saiz buah durian D12 dan IOI yang ko survey dari penjual durian ?

Tentu SV ko akan "tension" sebab impak maksima yang diharapkan pada kajian ko diperingkat antarabangsa, negara, kementerian. policy makers, negeri, daerah, jabatan, unit, sektor, masyarakat, individu dll tu tidak kesampaian !!

BUKAN bermakna kajian survey tak perlu....tapi lakukan dgn kefahaman bagi memenuhi tuntutan kenapa kajian survey diperlukan. Ketahuilah juga bahawa BUKAN semua kajian boleh dilakukan secara experimental....

OT

Saturday, June 21, 2014

Tajuk 616: TOPIC kajian yang “RESEARCHABLE” dan "DOABLE" !!

Aku tulis ni dalam konteks education.... pandai2lah ko fikirkan dalam bidang ko sendiri. Ini lanjutan post "teknik 2 minit" sebelum ini.

Katalah ramai yang berminat untuk membuat kajian berkaitan sesuatu theory spt problem based learning (PBL), problem-solving, project-based, multiple intelligent, conceptual change, pedagogical content knowledge (PCK), mind-mapping, concept map, mnemonic, guided-inquiry, team-based, active learning, constructivist, experiential, coorperative….. dll
Maka sayugia aku sarankan TAK CUKUP hanya ada teori sahaja tetapi ko juga perlu meneliti theory manakah yang ada model atau strategi yang lebih “structured” perlaksaannya …..bagi memudahkan kajian ko dijalankan… supaya kajian ko tu RESEARCHABLE …. dan DOABLE.



Maksud ko?

Contoh 1:
Bandingkan strategi pengajaran multiple intelligent dgn problem-based learning (PBL). Strategi multiple intelligent (oleh Gadner) lebih abstrak…. dgn 9 unsur intelligence (Logical-mathematical, Spatial, Linguistic, Bodily-kinesthetic, Musical, Interpersonal, Intrapersonal, Naturalistic dan Existential.. phew.....) sedang strategi PBL (oleh Howard) mempunyai strategi yang konkrit dgn langkah2 yang lebih structured.

Contoh 2:
Begitu juga perlaksanaan strategi peta konsep (oleh Novak) yang lebih concrete berbanding strategi pedagogical content knowledge, PCK (oleh Shulman) yang vague, broad dan mempunyai pelbagai element lain yang perlu diambilkira. Katakan ko berminat dgn strategi PCK, terdapat at least 3 element abstract yang ko kena ambilkira iaitu element content knowledge, pedagogical knowledge serta pedagogical content knowledge…. !

Abis ada jer kajian lepas tentang multiple intelligent dan PCK aku baca?

Memang ler ada, tetapi tidak banyak dan tak meluas….kerana hal2 yang aku dah sebutkan di atas. Bukan ko tak boleh buat multiple intelligent…. PCK atau mana2 strategy bro…..Tapi jika ada pilihan….. buatlah strategi yang dah structured….. ada model yang jelas … kerana sebagai student researcher bermulalah dgn sesuatu yang lebih structured… supaya kajian ko RESEARCHABLE, DOABLE…dan boleh ko jalankan secara sistematik... dan memberikan ruang yang lebih selesa dan yakin utk mengumpul dan menganalisis data ko....sebab matlamat ko utk lengkapkan pra-syarat utk dapat Master atau PhD....dgn kajian ko.....then bila dah ada experience..... ko buatlah apapun kajian…..

Sekali lagi jgn bersandar kepada green light SV semata2...tanpa membuat pembacaan, penelitian dan pemilihan sendiri terlebih dahulu... sebab bagi sesetengah SV... semakin ":debom" topic kajian ko.... semakin dia suka atas sebab2 yang ko sendiri boleh fikirkan.... tapi akhirnya ko lah yang "makan, minum dan mandi" dgn tajuk tersebut... bukan SV ko.

Walaupun ada yang mungkin tak setuju, aku tetap doakan ko berjaya mendapatkan topic yang "researchable" dan "doable"

OT

Tajuk 615: TEKNIK 2 MINIT MENENTUKAN "RESEARCHABLE TOPIC" KAJIAN ANDA !

Aku ingin memberikan satu contoh mudah bagaimana MENDELEY boleh menjadi penentu tajuk kajian anda dalam masa 2 minit. Aku nak buat satu contoh bagi mudah faham..... Tadi aku dah demo skit dalam seminar JOM HEBAT !

Katalah ada seorang pelajar siswazah, datang bersembang2 dgn aku. Bila ditanya kajian yang ingin dibuat, dgn pantas beliau menjawab "saya nak buat kajian "virtual instructional leadership".

Aku tanya kenapa. Dgn yakin beliau menjawab "belum ada lagi yang buat virtual ni.... jadi saya nak kajilah"

Aku pun sengaja tanya soalan cepu gangsa "Ok ker tajuk tu.... tak ada masalah ker?" 

Dia jawab "SV kata ok.... tapi tulah..... macam susah sikit tak ada rujukan.... tengah tercari ni"

Aku faham kalau pelajar tak sedar bahawa tajuk2 pilihan mereka byk yang terbit dari "andaian" tanpa pembacaan arus perdana dalam bidang kajian tersebut. Tapi aku TAK FAHAM kenapa tiada penerangan diberikan kepada pelajar bagaimana menentukan skop tajuk yang sesuai. Bayangkan abis 2 semester tapi masih tercari2 tajuk yang sesuai.... masih berpura2 berkata.... sedang membaca lah ni dan sebagainya...

Aku sendiri bukan Wikipedia..... aku pun tak tahu samada tajuk "virtual instructional leadership" atau tajuk2 lain yang dipilih oleh pelajar sesuai atau tidak. Jadi aku akan gunakan Mendeley utk membuat ujian mudah dgn TEKNIK 2 MINIT.

Pic 1:
Aku dapatkan tajuk umum dahulu iaitu "instructional leadership" dari tahun 2010 - 2014. Sebanyak 48 bahan scholar termasuk artikel journal di paparkan oleh MENDELEY. 




Pic 2:
Aku tambah perkataan "virtual" dan ternyata tiada SATU pun bahan scholar yang diterbitkan dgn perkataan "virtual" yang wujud bersama bahan dengan tajuk "instructional leadership" dari senarai 48 di atas !!




Maknanya...

Tak sampai 2 minit (bukan typo error) .. aku ulang 2 minit....aku boleh "tahu" bahawa tajuk tersebut masih "alien' dalam dunia "instructional leadership" maka theory dan instrument yang berkaitan dgnnnya juga pasti masih "alien". 

Cadangan aku.... bacalah kesemua 48 artikel (dalam pic 1) berkaitan "instructional leadership" dan carilah sesuatu yang lebih konkrit sebagai gap utk dijadikan asas kepada kajian dan tajuk kajian.... yang berupaya menyumbang kepada "body of knowledge".... bukan kerana "tajuk tersebut belum ada orang buat" !!

Ingat...jgn tanya SV dahulu tajuk yang dicadangkan selagi anda tak pastikan yang anda ada rujukan yang cukup terutama utk buat LR kerana persetujuan SV tidak bermakna tajuk tersebut "researcable" dan "doable" bagi anda !! Maka jgn pulak salahkan SV.... sebab itu kajian anda dan andalah yang akan makan, tido dan mandi dgn tajuk tersebut...

Ini hanyalah pencarian secara mudah... Mendeley mempunyai keupayaan utk mendetailkan lagi pencarian anda..... yang itu kena bacalah buku aku !! Moga post ini membuka sedikit minda khususnya kepada pelajar2 baru....

Sebenar semua mudah dan ambil masa berapa minit sahaja.... jika anda tahu apa yang anda mahu dgn bantuan teknologi !!

INGAT BRO... INI TEKNIK 2 MINIT.... LEBIH CEPAT DARI MASAK MAGGI... BUKAN TEKNIK 2 SEMESTER ATAU 2 TAHUN YANG MENJADI AMALAN PELAJAR !!!

OT

Friday, June 20, 2014

JOM HEBAT.....

Slide JOM HEBAT:

Sila KLIK

Moga anda terus hebat !!



OT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...