.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


Phew...menuju ke 1,000,000 page views !!

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

April:

- Tulis Tesis Cepat /Mendeley (MPWS, BANGI) - 17 April

- SPSS (MPWS, BANGI) - 6 April

- TESIS CEPAT / Mendeley (Pahang) – 26 April

Mei:

- TESIS CEPAT / Mendeley (MPWS, BANGI) - 8 Mei

- TESIS CEPAT / Mendeley (Melaka) - 15 Mei

- QNAIRE (MPWS, BANGI) - 17 Mei

- TULIS TESIS CEPAT / Mendeley (UUM) - 29 Mei (nhusna@uum.edu.my, 049288151)

Jun:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 5 Jun

- QNAIR (MPWS Bangi) - 7 Jun

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Tganu kite) - 12 Jun



Pendaftaran bengkel - http://www.postgraduateworkshop.com/


Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, April 22, 2014

Tajuk 584: Aku tak minta lahir kedunia !

Aku baru selesai menghadiri “sidang kemuncak” guru2 MRSM…. Guru2 yang mendidik anak2 cemerlang akademik. 

Tiba2 hati aku sayu…. Kerana setiap anak dilahirkan dgn fitrah yang suci… ibarat kain putih, namun Allah takdirkan lahir juga anak yang kelainan upaya mental, juga ada yang mempunyai kelainan fizikal..... dgn pelbagai nama pula - autism, dyslexia, ADHD, GDD dan sebagainya.....

Anak yang mempunyai kelainan ini juga memerlukan ruang untuk pendidikan... ruang untuk berada dalam mainstream pendidikan negara.... Aku tertanya2 lagi, di manakah sekolah mereka? Siapa yang mengajar mereka? 

Oleh kerana mereka dinamakan “insan istimewa” adakah sekolah mereka juga istimewa? Jika tidak lebih istimewa dari Sekolah PERMATA PINTAR ….. atau dari SDAR dan Tun Fatimah tentu lebih istimewa dari Sekolah Berprestasi Tinggi yang bercambah tumbuh diseluruh negeri? 

Betulkah telahan aku ini? Aku juga tertanya2….adakah guru mereka juga istimewa……. mendapat latihan khusus dan terlatih … termasuk menghadiri “sidang kemuncak” di hotel mewah untuk membicarakan pemantapan persekolahnak2 istimewa ini ?

Semasa aku belajar di Australia dulu…. Tiada taman perumahan, shopping kompleks atau apa-apa prasarana akan diluluskan pembinaannya jika salah satu syarat wajib iaitu kemudahan kepada insan istimewa ini tidak disediakan. 

Mereka betul2 istimewa…. Mereka tidak tersisih…. Sebagaimana Nick Jujicic yang tiada tangan dan kaki tetapi mendapat tempat yang istimewa disana… sehingga menjadi motivator berkelas dunia... hingga jadi icon mereka yg normal juga...malah sejarah dunia sering mencatatkan kejayaan golongan istimewa...
Mereka anugerah ALlah...

Aku ingin ucapkan terima kasih secara khusus kepada ex-pelajar ku.... dan kini menjadi sahabat... Puan Wan Nomi Wan Omar yang menjelajah keseluruh Malaysia berceramah dan mendemonstrasi memberi kefahaman betapa anak-anak ini memerlukan pendidikan dan perhatian yang sama malah sepatutnya lebih istimewa....

Dan terima kasih juga kepada insan2 lain yang turut menyumbang kudrat dan fikiran.... guru2 pendidikan khas khususnya.... sesungguhnya memang anda semua teramat ISTIMEWA....sedang aku hanya mampu sekadar menjadi pemerhati yang setia..... !

OT

Monday, April 21, 2014

Bengkel Research Methodology dan Thesis Writing bersama pensyarah MARA dan MPWS

Photo 1: Bersama pensyarah MARA di ANCASA KL








 Photo 2 - Di MPWS @ Bandar Baru Bangi








Friday, April 18, 2014

Tajuk 583 - kajian anda hanyalah rangka tidak bernyawa !

Sapa berani jawab?

10 soalan basic... kajian anda hanyalah rangka tidak bernyawa !!

Ramai yang buat kajian quanti…. lalu melihat secara skeptikal pada kajian quali. Betapa ramai SV yang sinis kepada kajian quali dgn menyebut ayat klise "jgn buat quali... susah.....n lama...." sedang mereka sendiri tak pernah pun jalankan kajian quali....... lucukan? Jgn bimbang dunia supervision sebenarnya banyak kisah2 lucu.... sebahagiannya saya rakamkan dalam buku saya "Dialah supervisorku..."

Tahukah anda kajian quali bukan sekadar kajian tentang manusia tetapi juga adalah tentang kemanusian? Sehebat manapun data empirikal kajian quanti anda mengkaji manusia, dan seramai manapun sample kajian quanti…. anda masih perlu menggunakan kemanusiaan anda utk mentafsir dapatan tersebut… jika tidak kajian anda persis rangka tak bernyawa.

Sebagai scholar, pelajar mahupun pengajar, anda tidak boleh pandang sinis kpd kajian quali. Jika anda hanya berkiblat kepada quanti.... kepakaran anda tempang...... 

Saya percaya…. anda sebenarnya takut kepada kajian quali kerana anda jahil dan tidak tahu ! Paling sadis anda termakan momokan dari orang yang sepatutnya membimbing anda..... supaya anak tirikan kajian quali.... sebab ramai yang masih kelabu !!

Tak cayalah..... jgn buat tuduhan melulu bro... tak baik !

Kalau anda tidak percaya.... berikut ada 10 soalan “basic” tentang kajian quali utk anda jawab khususnya pada mereka yang akan atau sedang buat kajian quali atau yang telahpun mengikuti kelas qualitative:

1. Kenapakah inductive dan deductive approaches sentiasa diperlukan dalam kajian quali?

2. Sejauhmanakah anda sebagai reseacher yang juga “instrumen” boleh membuat tafsiran sendiri kepada data quali yang diperolehi?

3. Bagaimana proses open coding, axial coding dan selective coding dijalankan sehingga memberi makna kepada data transkrip, photo, dokumen, audio, video dan observation anda?

4. Bagaimana munculnya tema, subtema dan pemilihan tema yang membawa makna dan bagaimana mengesahkannya?

5. Bagaimana pula membuat validity ke atas data-data transkrip, photo, dokumen, audio, video dan observation tersebut?

6. Bagaimana pula membuat triangulation kepada data-data quali anda?

7. Apakah pula priori coding dan emergent coding dan bagaimana pula untuk mendapatkannya dan menggunakannya pula dalam analisis data?

8. Apakah pula maksud "groundedness" bagi sistem code dalam kajian quali?

9. Tahukan anda bagaimana untuk membina semantic network bagi memberikan makna menyeluruh kepada datang quali anda?

10. Bagaimana anda ingin membuat coding pada rakaman video?

Sapa berani jawab 10 soalan basic di atas dan bagaimana ianya dijelmakan dan dipraktiskan dilapangan dan ketika menganalisis data?

Jangan tak percaya… mungkin "ada" pensyarah yang dah bertahun2 mengajar quali pun mungkin hanya boleh menyebut dan menyampaikannya dalam kuliah, secara theory yang mungkin menjela2…..dan berangkai2 macam jala..... tetapi belum tentu dapat menunjukkannya satu persatu secara explicit bagaimana jala tersebut digunakan utk menangkap ikan ketika berada disungai atau lautan.....… sehingga selepas mengikut kelas Qualitative Method.... masih ramai pelajar masih teraba2.... meraba2 tak tahu hala.... sehingga kelihatannya sangat susah dan terseksa ! Percaya tak? Malah anda mungkin salah seorang daripadanya !!

OT

Tajuk 582 - 20 Petanda SV yg perlu diberi perhatian....

20 petanda awal SV wajib diketahui....

Adakah SV anda....

1. Nasihatkan anda supaya abiskan coursework terlebih dahulu sebelum fikir hal research 

2. Sering menyebut "there is NO short cut" "NO smart way".... 

3. Favorite dia "this is PhD.... you need to do it all on your own..."

4. Jika ada yg tak kena terpacullah "If I can did it , why dont you?"... 

5. Meminta anda mengemukakan TAJUK tanpa memastikn anda menguasai terlebih dahulu TOPIK kajian.

6. Tak suka bincang tapi suka menasihatkan anda "baca lagi... baca lagi...." atau "tulis dulu tulis dulu ....." 

7. Meminta anda memikirkan tajuk "futuristic" dan "bombastic" 

8. Meminta anda menyediakan proposal chapter by chapter dan menyemaknya pun chapter by chapter 

9. Hanya menyokong satu pendekatan sahaja samada quanti atau quali 

10. Ingin menjadi MAIN author pada artikel yang anda tulis dengan hanya membuat editing skit sana sini 

11. Memberi komen ringkas spt tanda “?” termasuk komen cadangan yg dulu dia sendiri yang bagi.....

12. Sukar untuk ditemui... tidak balas email...... Whatsapps..... sms atau kesemuanya sekali.

13. Lambat mengembalikan draft yang dihantar 

14. Suka beri pendapat......tapi tak suka dengar pendapat

15. Menyuruh anda siapkan proposal then biarkan sahaja komen datang masa defend proposal... paling best dia tompang semangkuk bagi komen ! 
..
16. Menjawab "saya dulu tak guna software apapun dapat PhD jugak..."

17. Sekali sekala menyebut "buat apa buat kajian yang tak ada impak pada polisi itu dan ini..."

18. Antara suggestion awal "Cari tajuk kajian yang original, breakthrough, earth remover, tak pernah dibuat lagi...." tapi tak pernah le pulak tunjuk thesis dan apa yang dia buat masa dapat Master atau PhD...

19. Bercakap sebagai seorang ultra-expert sampai yg mendengar tak berapa nak faham....

20. Menunjukkan riak wajah sedikit pucat ...bila anda cadang nak guna Rasch Model atau guna smart PLS.... multivriate analysis... SEM serta software Winstep dan Atlas.ti

Adakah SV anda mempunyai satu atau beberapa petanda di atas??

OT

Friday, April 11, 2014

Tajuk 581: Penyelidikan semudah Déjà Vu !!

Déjà vu bermaksud sesuatu yang anda tiba2 alami dgn satu perasaan spt ianya pernah anda alami sebelumnya (maybe ia maybe tidak).

Apa kena mengena dgn penyelidikan? 

Katakan anda mempunyai latar belakang educational psychology. Tetiba anda berminat utk membuat kajian berkaitan dengan learning disability. Selepas menemui SV….. anda diminta membuat kajian berkaitan learning disability dalam kalangan kanak2 tetapi bukan dyslexia.. 

Tajuk ini agak alien bagi anda sebab anda lebih kepada murid dan guru dalam special education. Anda semacam buntu camner nak dapatkan sample, apakah prosidur kajian...dan tidak ada idea bagaimana nak analisis data. SV relex jer…. dia cuma perlu kata “baca…baca dan baca….”

Jadi penting bagi anda memulakan langkah saewal mungkin utk mendapatkan Déjà vu…. 

Mendapatkan Deja vu? 

Begini caranya......

Buka Mendeley dan type dalam ruang search literature search:

learning disability AND children AND published_in:psychology AND year:[2005 TO 2014] NOT dyslexia

Hasilnya adalah 176 artikel pembuka minda (lihat pic). Katakan anda berjaya mengumpul 50 artikel buat permulaan… itu dah cukup baik.



Mulakan membaca secara FBOT dan SROT spt yang aku ajar dalam bengkel aku. InsyAllah anda akan terjumpa apa yang tertulis dalam artikel2 tersebut spt pernah anda “terfikirkan” sebelumnya. 

Sebagai contoh, salah satu artikel menggunakan satu teknik persampelan… yang mirip dgn kajian yang anda ingin jalankan.....tiba2 anda terfikir:

"Alamak… macam inilah yang aku nak buat…. yezzza !!

Inilah DEJA VU. Jadi lagi byk dan fokus pembacaan anda lagi banyak déjà vu yang akan anda temui… cayo lah cakap den !!

Jadi research anda akan jadi semudah deja vu..... Tapi kalau anda tak mencari dan memulakan bacaan seawal mungkin..... membaca secara fokus...... kononnya nak tunggu dulu kelas Research Methodology abis..... dgn harapan lepas tu akan faham apa yang nak dibuat....abislah anda sebab itu bukan deja vu tetapi itu maknanya anda akan terus kelabu !!

OT 

Monday, April 7, 2014

Tajuk 580: Jika anda stucked utk paraphrase !!

Ada buka Mendeley, terjumpa satu statement baik punya utk support research thesis anda. 

Anda nak paraprase dgn idea yang sama tapi takut plagiat.... then anda stucked !!

Ada satu cara nak kuar dari situasi stucked... khususnya yang lemah bebeno BI.. kawan lak buat derk jer bila minta tolong...

Ada 5 langkah dicadangkan:
Step 1 - copy n paste pernyataan dalam Google translate (BI ke BM)

Step 2 - ubah ayat yang ditranslate dalam BM tu dgn ayat anda sendiri yang juga dalam BM, yang ini jauh lebih mudah dan sempoi...Ingat.... ko buatlah apa sahaja ayat dalam BM asalkan sama idea dlm pernyataan asal (BI). Nak gorengpun tak apa... dgn idea yang sama....

Taa raa...

Step 3 - copy n paste yang dalam BM "baru" di STEP 2 ke dalam Google translate semula

Step 4 - maka pernyataan BM tu ditranslate semula dalam BI.

Step 5 - copy n paste hasil BI dalam Step 4 ke dalam thesis dan edit mana2 ayat yang tak berapa tepat.

Hasilnya ayat BI tersebut sure tak sama dgn ayat asal tanpa menghilangkan idea dalam pernyataan tersebut...!! Kalau ko terror BI tak yah lah buat cam ni.... ini ko buat kalau ko stucked !!

Selamat mencuba ...

OT

Saturday, April 5, 2014

Tajuk 579: Enam pesanan pada SV....

Akhir2 ni banyak yang PM aku…. minta pandangan tentang SV. Oleh kerana aku bukan expert dalam hal ini, sekadar sedikit pengalaman dan juga pengamatan, aku senaraikan 6 aspek umum / general yang perlu ada dalam diri SV…. khususnya kepada bakal2 SV yang membaca post ini.

1. Minda terbuka
Belajar mendengar bukan asyik bagi arahan. Bina situasi yang menggalakkan supervisee bersuara, bertanya dan memberi pendapat, be gentleman. Jgn sampai supervisee lom abis nak explain dah kena sound… dgn nada sedikit mengertak …mana tak kecut nak buka mulut lagi...

2. Bukan saja committed tapi juga competent
Ada SV yang committed…. baik dan supportive, tapi jika boleh biarlah juga competent. Jgn selesa dgn skop kajian yang terlalu spesifik….contohnya SV quanti hanya terima supervisee yang nak buat quanti sahaja. Leceh ler cam ni sebab kesian gak supervisee kena cari SV lain ler pulak. 

3. Memberi bimbingan yang strategik
Supervisee perlukan banyak bimbingan diperingkat awal… bukan sekadar “what to do…” tapi lebih kepada “how to do it” sebab supervisee boleh lakukan apa sahaja dgn bimbingan yang betul... sebab merekapun tak suka disuapkan ! Jgn ler asyik kata "You should know how to do it".. then bila salah.... "This is not the way to do it".... tak ke fening kefala supervisee. Contohnya cari journal... memang supervisee boleh explore tapi alangkah baiknya jika supervisee explore dgn cara yang sistematik dan berstrategik dgn sedikit panduan dari SV.




4. Straight to the point
Ramai SV beri arahan yang kurang jelas dgn harapan pandai2lan supervisee mentafsirkannya. Banyak feedback diberikan dalam bentuk “question mark” tanpa penjelasan apa yang tak kena atau perlu dibetulkan.

5. Explain the whole picture – SV dianggap expert dan experienced person sedang supervisee seorang novice. Bila supervisee datang dgn hajat utk menjalankan kajian itu dan ini, bagilah the whole picture apa yang bakal dilalui…sebagai seorang yang experienced supaya jgn sampai supervisee sesat dan buang masa. Memang supervisee perlu hadapi semuanya namun biarlah yang dihadapi tersebut menambah kemahiran yang signifikan dengan kajian melebihi kemahiran mengatasi masalah yang tidak ada kena mengena dengan kajian....

6. Pupuk budaya research
Budaya SV tak sama dgn budaya supervisee. Tetapi SV pernah menjadi supervisee tetapi tidak sebaliknya. Jadi tanamkan budaya sihat kpd supervisee seperti collaborate, writing journal, presenting paper, budaya menggunakan software spt Mendeley dan ATLAS.ti dll. 

OT

Wednesday, April 2, 2014

Tajuk 578 - Pencarian tajuk...tajuk...tajuk....!

Kenapa jadi begini... pelik sungguh ! 

Bagi postgraduate yang baru mendaftar utk master / PhD - Ini ringkasan satu PM yang saya terima.... sayugia saya nak berkongsi... tanpa niat utk merendahkan sesiapa sekadar berkongsi rasa supaya jgn membuat sesuatu membabi buta. 

Assalamualaikum Dr.. 
Saya ingin bertanya sedikit dengan Dr tentang pemilihan tajuk proposal phD...saya berminat untuk buat kajian tentang keberkesanan penggunaan ebook dalam kalangan pelajar sekolah rendah di negeri XXX memandangkan kerajaan negeri ada memberikan ebook (laptop) percuma kpd pelajar sek rendah bg darjah 4, 5 dan 6.... (SV sokong tajuk ni sebab katanya menarik)

Terima kasih kerana sudi bertanya.. dan saya dahpun berikan jawapnnya. Namun bagi pembaca yang ada "niat" yang sama spt pengirim di atas, cuba2lah jawab soalan rambang berikut:

Soalan 1: Adakah agaknya gap kajian di atas atau kajian sewaktu dengannya? 

Soalan 2: Bukankah pegawai KPM (khusus yang ada master dan PhD) yang patut buat kajian "keberkesanan" tersebut? Bukankah mereka juga yang akan baiki kelemahan jika ada?

Soalan 3: Apakah pula teori bagi kajian di atas?

Soalan 4: Bagaimanakah dgn instrument - boleh kah murid sekolah rendah jawab qnaire atau ditemuduga?

Soalan 5: Variable apakah pula yang akan digunakan?

Soalan 6: Analisis statistik apa yang appropriate?

Soalan 7: Kalau calon tu dapati program tersebut "tidak berkesan" - nak suruh MB hentikan ker atau nak suruh Menteri Pelajaran mansuhkan ebook atau nak suruh pegawai PPD letak jawatan?

Soalan 8: Apa contribution kepada knowledge jika didapati program tu berkesan atau sebaliknya?

Soalan 9: Ada ker ratusan journal yang relevan untuk kajian peringkat PhD ?

Soalan 10: Kenapalah suka sangat cari tajuk.... tajuk... tajuk...then tanya soalan "Sesuai tak tajuk tersebut utk PhD saya ? " tanpa tahu apa2 tentang literature disebalik tajuk tersebut? 

Pelik sungguh ! Apapun moga perkongsian ini dapat memberi sedikit makna !

Saturday, March 29, 2014

Tajuk 577 - Quanti vs Quali - Gelisahnya malam ADAM tanpa HAWA !

Dalam research methodology diperkenalkan dua istilah ini – quantitative dan qualitative research. Berbuihlah mulut lecturer terangkan kedua2 pendekatan dan mengapa kedua2nya diperlukan dalam dunia research khususnya social science.

Setiap perkara ada advantages dan disadvantages, begitu juga kajian quali dan quanti. Yang penting setiap satu pendekatan diperlukan sesuai dgn nature kajian tersebut. Jadi keduanya saling diperlukan, macam ADAM dan HAWA. ADAM ada kelebihan dan kekurangan, begitu dgn HAWA. Bayangkan gelisahnya malam ADAM tanpa HAWA !!

Sampai dicuping telinga aku…. SV senior yang tegar dgn pendekatan quali “pantang” melihat angka, jadual dan statistik kerana tidak membawa makna yg mdlm katanya..... Semalam pula aku dengar, SV quanti “nak tembak” student yang buat quali. Percayalah…. Ini bukan ISOLATED CASE…. Inilah yang telah menjadi budaya yang memberi tempias kepada pelajar.

SV dan researcher di IPTA / S berada dalam dunia scholar – dunia akademik – dunia kesarjanaan. Dunia melahirlan bakal2 researcher – quali dan quanti. Kajian yang dahulunya lebih cenderung kepada pendekatan quanti maybe telah saturated dgn data dan generalization sehingga tiba masanya utk diberikan makna yang mendalam – maka wujudlah keperluan qualitative. 

Maknanya...sebagai scholar, SV perlu menguasai bukan sahaja bidang kepakaran masing2… tetapi juga menguasai kedua2 pendekatan quali dan quanti. Jika tidak, dunia penyeliaan akan herot sebelah…. Malah boleh pincang bila kajian dgn nature quali sedaya upaya di”quanti”kan juga… atau sebaliknya.

Sekadar satu application:
Kenapa pengambilan guru perlu melalui interview…. walaupun mereka telah mengisi soalselidik Medsi? Kenapa tak guna score Medsi tersebut utk dibuat pemilihan. Ini kerana data numerical sahaja belum boleh memberi makna secara mendalam, maka diperlukan interview tersebut. Begitulah akrab quanti dan quali… dalam kes pemilihan bakal guru.

Jadi persoalan sekarang, bukan pendekatan mana yang baik… tetapi pendekatan mana yang lebih appropriate dgn kajian yang ingin dijalankan. Tentu sesuatu yang tidak professional jika:
1. Pelajar tukar tajuk hanya kerana SV tak terima salah satu pendekatan
2. Pelajar terpaksa memilih hanya satu pendekatan wpun tidak appopriate
3. Pelajar diminta tukar SV jika tidak mendengar kata !
4. Pelajar diminta pulak tukar universiti …. Fuuhh !!

Rasional aku senang jer. Kedua2 pendekatan diperlukan maka sebab itulah kedua2nya diajar diperingkat postgraduate. Jika pelajar boleh belajar kedua2nya sebelum membuat kajian, kenapa tidak SV?

Pakar dalam sesuatu bidang akan kurang bermakna jika hanya boleh menyelia satu pendekatan sahaja. Jika main SV tak berapa arif satu pendekatan, boleh sahaja lantik co-SV yang boleh membantu. Namun itupun sering kali gagal dilaksanakan kerana kecenderungan SV “meremehkan” pendekatan yang satu lagi dan hanya bersetuju co-SV yang sebulu pendekatannya sahaja ! 

Emmm….

OT

Thursday, March 27, 2014

Tajuk 576 - SV jgn hanya tahu quantitative sahaja !!

WANTED.. WANTED..WANTED  - Nak kena tembak, buat kajian qualitative !!

Seorang std PhD lelaki dari Uxx dtg jumpa aku. Kajian beliau tentang leadership di beberapa institusi kerajaan yg mendapat anugerah cemerlang kepimpinan. Asalnya beliau bcadang utk buat kajian quali tetapi terus disanggah oleh SV (bidang leadership) dgn perkataan "knp buat qualitative, nak kena tembak ?". Rupanya SV tersebut tak arif kajian quali...

Maka std tersebut buatlah soalselidik... nak buat  EFA, terpaksalah edar kepada leadership di agensi lain yang tak menang anugerah. 
Kesian sungguh... dari 500 qnaire yang dihantar "by hand" tak sampai 10% sahaja yang reply, maklumlah... boss2 mana ada masa nak isi qnaire std..... terdpt sebahagian yg diisi oleh PA bukan boss. 

Semuanya dah jadi pelik, dahlah item qnaire terlalu subjektif,  yang dijawab oleh leader agensi xcemerlang, kemudian nanti akan diedarkan dalam kajian sebenar kepada agensi cemerlang! Ini bukan kena tembak... ini maknanya gali kubur sendiri !!

Byk masa dan duit terbuang begitu saja... belum lagi air mata std tersebut !! Ada sesiapa kesah? Std lah yang tanggung sendiri. 


REMBAU MOST WANTED !

Aku sebut baik2 kpd std tersebut..... kajian ini cantik sungguh kalau buat kajian kes dgn fokus kepada qualitative. Kes cemerlang ini kes unique. Tiada masalah utk interview leader dari agensi cemerlang...guna purposive sampling....dan dapatkan dokumen, procedure dll berkaitan bukti kecemerlangan malah mereka pun tentu bangga utk berikan kerjasama. Abis kenapa plak dan buat kajian quantitative, bina qnaire dan edarkan kpd agensi yang tak cemerlang ? Akhirnya yang pening, keliru, panic, tertekan adalah std tersebut... sehingga tak tahu kat siapa nak bertanya.... maka tersesatlah jumpa aku.

Buat adik2 dan anak2ku calon PhD....kajian ada 3 bentuk secara umum - kuali + kuanti dan mixed. Bukankah ini yang you all DIAJAR dalam kelas Research Methodology? Jika ada SV yang hanya tahu kuanti sahaja... sehingga apa sahaja bentuk kajian mesti dibuat secara kuanti (sambil menidakkan kajian quali dan mixed)... ini namanya SV 1/3 atau mudah sebut SV WANTED (One-Third) !! 

Paling sadis, std sedar kajin beliau sesuai utk buat kajian kuali tetapi SV WANTED ini pulak yang menafikannya dgn rasional "nanti kena tembak !!" Sapa yang tembak kalau bukan komittee yang juga terdiri dari SV WANTED juga!! 

Aku nak tanya.... berapa byk calon PhD yang buat kuali "mati" kena "tembaK" ? 

Bagi calon2 PhD yang bakal jadi lecturer dan SV.... jgnlah jadi SV WANTED, dalamilah kajian kuali dan kuanti (dan mixed) supaya anda boleh supervise dgn baik dan tidak menyusahkan supervisee anda kelak. 

Kenapa SV WANTED hanya tahu minta pelajar cari kononnya tajuk kajian baru yang tak pernah dibuat orang tapi sendiri tak pernah update pengetahuan baru dan selesa menjadi SV WANTED sampai bila2...

OT


MPWS - The power of Mendeley

Seeing is believing !

























Wednesday, March 26, 2014

Tajuk 575 - Template ubah format citation

Bagi kawan2 kat UKM dan UM yang ada format GAYA sendiri yang lain dari yang standard.... nak cuba betulkan format standard dgn Gaya UKM atau UM.... lakukan ini. 

Kawan2 IPTA lain tak perlulah sebab ikut gaya yang dah standard...biarlah kawan2 yang ada gaya tak standard cuba apa yang saya sampaikan kat bawah ni... (lucukan.... bila nak hantar jurnal utk publish, ubah plak ke gaya standard...) 

Buka dahulu Mendeley (mesti connect dgn internet)

View - Citation Style - More style

Klik mana2 style terhampir dgn gaya UKM / UM ... klik kanan - Edit Style

Then anda akan dibawa ke website citation style language (CSL) editor di http://csl.mendeley.com/visualEditor/ (seperti dalam pic)

Then pandai2lah explore utk edit ikut gaya UKM dan UM yg tersendiri!! Kalau tak tahu....tak dapek den nak tolong !!

Alternatif - format UKM boleh cuba di tajuk dalam blog ini.


Sunday, March 23, 2014

Tajuk 574: Mendeley Gaya UKM dan from ENDNOTE to MENDELEY

1. Jika anda menggunakan gaya UKM, sila ikut arahan dalam blog berikut utk masukkan gaya UKM ke dalam Mendeley anda. Pergi ke tajuk 458 dalam blog ini dan ikut arahan yang dinyatakan. 

2. Jika anda ingin pindah fail dari EndNote ke Mendeley, berikut saya paste cara pindah file yang saya ambil dari web rasmi Medneley.

To import your EndNote library, you need to first export your references to an 'EndNote XML' file and then import that into Mendeley Desktop
In EndNote, select the references that you want to import into Mendeley Desktop, and click File > Export...
In the window that appears, there is a box labeled 'Files of type:', in that box select 'XML (*.xml)'
Choose a name for the file and click the 'Save' button
Open Mendeley Desktop and click File > Add Files
Select the file which you exported from EndNote and click Open

OT

Saturday, March 22, 2014

Tajuk 573 - Analisis questionnaire - data ordinal utk ujian parametric ?


Skala Likert dan skala seumpamanya utk qnaire adalah skala ordinal. Skala ordinal hanya sesuai utk ujian non-parametrik. Banyak timbul perbahasan bagaimana data dari skala ordinal (seperti 1. Sgt Tak Setuju - 5: Sgt Setuju) yg bersifat non-parametrik dilaksanakan ujian parametric spt t-test dan ANOVA. Berlaku contradiction !

Data bagi item secara individu adalah data ordinal. Terdapat pendapat yang diterima bahawa data ini mempunyai ciri interval apabila semua skor item dijumlahkan (summated value). Summated score ini dikatakan mempunyai ciri interval dan bila diuji normality - may approximate a normal distribution. 

Jadi jika anda ingin membandingkan 2 kategori, katakan sex (1. Lelaki vs 2: Perempuan) terhadap satu DV, katakan kepuasan dalam perkahwinan, maka anda boleh menjumlahkan skor semua item dan mendapatkan summated mean value. Anda boleh jalankan t-test dgn membandingkan summated mean value.

Selain dari itu, jika anda tahu Rasch Model..... guna sahaja Winstep dan convert data qnaire ini ke interval.... abis cerita !!

Ada sesiapa nak kongsi idea…?

OT

JOM HEBAT 4.0 di UKM Bangi.. Fantastic !!

Let the photos speak !!


  















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...