.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, July 7, 2015

Tajuk 775: Perghhh... 8 perkara kenapa calon PhD / Master selalu PERASAN !

Pertama: 
Yang anda perasan - anda memulakan pengajian semester pertama dengan penuh bergaya dimulakan dgn menayang surat lulus permohonan. Then anda ambil subject Research Methodology yang wajib bagi anda. Anda study hard…. siang malam membaca tanpa membuat kerja lain… akhirnya anda score A+. Anda senyum sampai ke telinga !
Yang anda tak perasan - Anda ingat anda akan dapat laksanakan kajian dan menulis tesis dgn baik kerana anda dapat A+ dalam Research Methodology. Kursus ini hanya pengenalan kepada perbagai rekabentuk kajian secara sepintas lalu sedang anda perlu mendalami rekabentuk kajian anda secara mendalam.
Kedua:
Yang anda perasan: Anda meletakkan harapan pada semester kedua pula utk mendapat A+ dalam statistic … dan ternyata anda berjaya.
Yang anda tak perasan: Anda telah membazirkan satu lagi semester tanpa sebarang sumbangan lansung kepada kajian anda apatah lagi penulisan tesis. Malah anda belumpun menulis apa2....Anda ada asas statistik tetapi anda asing dalam aplikasi SPSS yang akan anda jalankan. Anda masih tak tahu yang anda belajar tu tidak boleh diaplikasi tanpa SPSS. Ini belum lagi anvanced dan multivariate statistics.
Ketiga:
Yang anda perasan: Anda mendapat gred A+ dalam semua kerja kursus anda
Yang anda tak perasan: Gred A+ ini tak ditanyapun oleh SV ataupun examiner. Gred A+ tu tak akan memberi sebarang "weight" kepada proposal anda pun !! Malah ramai pelajar yang dapat A+ tapi tersangkut dalam menyiapkan tesis. Anda perlu memberi keutamaan dalam mendalami topic of interest kajian anda melebihi tumpuan anda kepada kerja kursus, apa tah lagi jika anda adalah calon PhD kerana anda sudah ada pengalaman membuat research diperingkat master dgn membuat preliminary literature search.
Anda perlu memperuntukkan masa anda membaca ratusan artikel bagi mendapatkan focus kajian yang terbaik dan mendalaminya sejk awal semester pertama. Kemudian anda perlu hadiri bengkel2 khusus bagi mendalami kemahiran analisis data anda. Inilah yang anda perlukan dalam semester pertama sebelum anda boleh memulakan penulisan, kerana ini jauh lebih signifikn dari apa yang anda dapat dalam kursus methodology dan statistic….
Keempat:
Yang anda perasan: Anda melayan kehendak menyiapkan proposal yang perfect hingga berlarutan beberapa semester.
Yang anda tak perasan: Anda tak perlukan proposal yang begitu sempurna… Anda hanya perlukan proposal yang “biasa-biasa” sahaja kerana itu hanyalah blue print utk disemak oleh SV anda. Siapkan seawal mungkin dan sebolehnya dalam tempuh semester pertama dan hantar kepada SV anda utk dikomen dan diperbetulkan, barulah proposal yang “biasa-biasa” ini dipolish sedikit demi sedikit sepanjang anda memulakan kajian.
Kelima:
Anda perasan: Anda ada kalanya ingin ambil hati kesemua committee supervisory maka anda sanggup menunggu komen demi komen dari setiap mereka walaupun ada kalanya komen tersebut saling bercanggah antara satu sama lain.
Yang anda tak perasan: Anda tak perlulah ambil kira semua pandangan committee supervisory tambahan apabila berlaku percanggahan. Selalu juga SV hanya lemparkan pandangan utk anda fikirkan kesesuaiannya... malah ada pandangan yang SV sendiri tak sure.... Ambil sahaja mana2 pandangan yang anda fikir sesuai.
Jika mereka lambat beri komen, anda teruskan menulis dan anda akan jimat banyak masa…dont be panic of doing mistakes at the very early stage of your candidacy... kerana sebaik dan sebanyak manapun komen committee tersebut yang anda pertimbangkan....pasti akan mendapat komen lain juga... malah komen dari pihak ke3 spt reader, examiner dan panel viva !!
Keenam:
Anda perasan: Kajian dan tesis anda perlu gempak.
Anda tak perasan: Kajian dan tesis anda hanyalah sebagai latihan akademik sebagai permulaan anda menjadi penyelidik .... belum lagi penyelidik tersohor. Jadi jangan buang masa membuat sesuatu yang kononnya gempak sedangkan masa yang anda ada sangat terhad. Anda sahaja yang tahu setiap saat yang berlalu.... bukan SV anda. PhD hanyalah satu permulaan…bukan kemuncak terakhir kajian anda sehingga anda berhempas pulas mencari kajian yang paling susah yang bakal anda lakukan!!
Ketujuh:
Anda perasan: Anda adalah kelompok terbaik sebab anda adalah bakal Dr.
Anda tak perasan: Anda hanyalah “average candidate” yang perlu bertatih dan melakukan sesuatu dgn skil yang sederhana dahulu. SO...develop your skills in writing, searching skill, analysing skills, review skills etc for better as soon as possible. Jangan terlalu ghairah utk mencapai sesuatu yang gah…tanpa skill melakukannya takut anda jatuh dan terus rebah….
Kelapan:
Anda "perasan" sebab anda calon PhD.... perghhh siap dgn bisness card dgn tittle "PhD Candidate"
Anda tak perasan ramai kawan2 anda yang juga calon PhD.... tapi perghh dah siap PhD dan ada bisness card dgn title "Dr"
OT

Tajuk 774: Nak pilih mana - Cohen, Krejcie-Morgan, Cochran, G*Power ?

Jgn terpilih G-String dah ler !
Read and SHARE because it is RARE !!
Tadi aku tulis pasal Likert… now pasal penentuan saiz sampel yg lazimnya dikaitkn dgn Krejcie dan Morgan (1970), Cochran (1977), Cohen (1988) atau perisian GPower – mana satu nak ikut?
Sampling diperlukan bagi mendapatkan nilai sampel bagi menganggar nilai populasi dari mana sampel tersebut diambil. Oleh kerana sampel mempunyai darjah variability yang lebih kecil berbanding dengan darjah variability populasi (variability populasi lazimnya tersebar sehingga menghasilkan graf taburan normal), maka penentuan sample size perlu diberikan perhatian supaya inference dapat dilakukan.
Percayalah, aku sendiri tak tahu amende sampel saiz ni sehinggalah aku nak tulis proposal master aku…dan bila tanya SV dapatlah jawapan klise “Ini kajian awak.. awak lah yang patut tahu” ! Mujurlah aku buat eksperimental design so….. ambil sahaja n=30…. katanya “rule of thumb” abis citer !
Now aku nak share lah, berikut adalah antara perkara yang diambilkira dlm penentuan saiz sample:
1. Sampling error (ralat persampelan) - Sampling error berlaku apabila nilai yang sepatutnya diperolehi dari populasi berbeza dengan nilai yang diperolehi dari sample yang diambil (contoh skor IQ populasi 120 tetapi skor IQ dari sample 110, ada error sebanyak 10)
2. Confidence level - jadual Krejic dan Morgan (1970) menggunakan confidence level dalam pengiraan saiz sample. Bagi populasi bertaburan normal dengan confidence level 95% atau α = .05, maka jika diambil 100 kali sample, 95 dari sample tersebut mempunyai nilai min menghampiri dengan nilai min populasi, 5 lagi tersasar …
3.Darjah homogeneity - adalah degree of homogeneity atau degree of variability yang merujuk kepada taburan variance populasi. Variance adalah satu konsep asas dalam statistic. Secara mudah, variance bermakna perbezaan individu skor disekitar min atau perubahan skor disekitar min. Bagi populasi yang heterogen (tidak seragam), saiz sampel yang lebih besar diperlukan, begitulah sebaliknya.
Berikut adalah cara penentuan sample yang lazim digunakan…
Jadi....aku mencadangkan gunalah....
1. Jadual Krejcie and Morgan (1970) jika anda tahu populasi anda (target ataupun accessible). Pengiraan dalam jadual ini tidak mengambilkiran statistical power dan effect size dan saya berpendapat sesuai jika anda ingin membuat kajian survey (tak perlukan effect size)….dan populasi anda besar serta diketahui bilangannya.
2. Jadual Cochran (1977) yg berasaskan formula margin of error bagi membolehkan penyelidik menerima error item seperti 5% bagi data kategori dan 3% margin error bagi data continuous. Ini adalah error yang sengaja diadakan utk diterima oleh penyelidik kerana setiap pengukuran mesti membawa error. Ini termasuklah menerima error dengan α = .05 (Type 1 error).
Oleh itu Cochran telah menyediakan dua formula iaitu bagi data continuos dan data categorical. Anda tidak perlu tahu saiz populasi apabila menggunakan formula Cochran.
3. Jadual Cohen (1988) berasaskan statistical power dan effect size (ES). Katakan anda membuat ujian-t kumpulan tidak bersandar, maka anda tetapkan kesan saiz yang (mengikut Cohen) katakan bernilai d = .70. maka sampel anda adalah sebanyak 33 orang bagi setiap kumpulan. Ini bermakna, kajian eksperimen memerlukan anda menganggar nilai ES sebelum kajian bermula.
Jika anda yakin dapat mengumpulkan lebih ramai sample, anggarkan sahaja ES yang lebih sederhana, katakan 0.6, maka sampel anda bagi satu kiumpulan adalah 45. Ini dinamakan prior to research sampling method.
4. G*Power adalah perisian berasaskan statistical power dan effect size. Tak ramai yang kisah kewujudan perisian percuma ini. G*Power sangat convincing utk digunakan kerana outputnya bukan sahaja berdasarkan jenis analisis statistik, tetapi juga disertakan dengan graf.
Dengan membuat anggaran statistical power 80% dan effect size yang anda jangkakan / ramalkan terlebih dahulu, anda akan mengetahui saiz sampel yang diperlukan. Semua arahan ada disertakan dalam homepage G*Power.
Kadang2 kelakar juga bila ada yang larang guna Krejcie-Morgan kerana kononnya dah lama (1970). Ini bukan soal lama atau baru sebab t-test tu lagi lama, diperkenalkan oleh Gosset pada tahun 1908 bro ... kenapa masih guna...soalnya anda perlu faham ciri setiap cara penentuan sample... yang sesuai dgn keperluan kajian anda ... bukan kerana tahunnya !
Jgn kata susah… tak tahu… confused…. sebab aku pun dulu sama macam hampa…. Lagi teruk sebab aku background Chemistry bukan social science.
Mana pernah aku jumpa contohnya G*Power masa blaja dulu… jumpa G-string dan ubat Power adalah.....
OT 

Tajuk 773 - 10 sebab knp SPSS dan Statistik igauan PG novice dan otai !

Pertama:
Muqaddimah dulu. Ingat bro SPSS bukan “Statistical Package for Sosial Science”…. secara rasmi IBM bila beli SPSS terus tukar SPSS ke PASW (Predictive Analysis Software) tapi tak glamer maka tukar pulak ke "IBM SPSS statistics", dgn mengekallkan semula SPSS atau ringkasnya "SPSS" sahaja. IBM tak mahu perkataan Social Science sebab SPSS diguna oleh semua termasuk pure scientist dan engineer. Dalam thesis tulis jer macam “after analysing this data using SPSS …” atau “after analysing this data using IBM SPSS statistics” tu jer tanpa "Statistical Package for Sosial Science”. Yang ini anda jgn takut...
Kedua:
Jargon – belajar statistik sama spt anda belaja bahasa baru…. type 2 error, statistical power, regression, eigen value, weighted average, Z score, confidence interval, least square, chi square, sum of square, critical….. perghh.. lebih senang blaja bahasa JAWA (itupun ramai anak2 muda parit Jawa yang tak boleh cakap Jawa !!)
Ketiga:
Different context – jargon di atas bukan sahaja sukar difahami, malah mempunyai maksud berbeza dalam context yang biasa digunakan. Dalam context seharian …. Kritikal maksudnya “KO” tapi dalam statistik critical maknanya data anda “OK”.
Keempat:
Different perspective – statistik dijalankan dgn mengambil SMALL data (sample) to draw a conclusion / generalisation to a BIG data (population), dgn mengarapkan a SMALL p value (p < 0.05) supaya hasil dari a BIG effect size. Kejap SMALL kejap BIG !!
Kelima:
Anda bukan sahaja kena faham statistik yang anda run dgn SPSS tu, tapi anda kena faham juga research design anda. Dari research design atau hipotesis…. anda mesti faham bila nak guna t-test, ANCOVA, MANOVA, regression dll. Jika anda tak faham research anda sendiri… then anda pun tak faham statistik dan tak tahu pulak nak run SPSS… maknanya anda ni diselubungi 3, 4 lapis tak faham – bukan selapis.. tapi berlapis-lapis melebihi kuih lapis...mak aiii...
Keenam:
Bukan semua statistics cover dalam SPSS. SPSS kadang-kadang guna term yang berbeza dari statistics, kalau statistics anda blaja dependent sample, SPSS plak guna paired-sample… Factor Analysis dalam SPSS adalah factor reduction. Bukan tu sahaja, dalam statistik tak cover pun Kromogrov-Smirnov for normality test, dalam SPSS benda tu ada ler plak.
Ketujuh:
Setakat mana anda blaja statistik? Paling tinggipun sampai factor analysis (FA), itupun dah dinamakan advanced statistik.. wpun pemahaman anda tak lah se advanced mana.. Anda faham ker maksud rotated component matrix, eugine value > 1, KMO dll tu? Berapa kerat lah pulak yang ambil advanced statistik ni? Tapi bila anda nak buat research, FA tu kira macam statistik tahap biasa-biasa jer…. sedang anda tak belajarpun sampai tahap tu…. ini belum lagi guna dan faham amende SEM/ AMOS atau M-Plus… atau PLS yang melibatkan multivariate yang multi level !! Fuyooo...
Kelapan:
Sering kelas stat tak ajarpun SPSS atau ajarpun dah hujung2 kelas.... maka tak tahulah PG yang novis nak guna SPSS
Kesembilan:
Utk peringatan ! Garbage in garbage out – ini bab paling best… sebab SPSS main klik2 jer dah dapat outcome. .. sebab kalau tak faham sangat statistik pun macam ok jer…. buka SPSS… masuk data dan run… TA DAAAAA …. dapat lah jawapannya !! Salah ke betul ker, blakang kira bro…. then bila VIVA esok... malam ni mulalah mmpi terkencing dlm sluar... !!
Kesepuluh:
Yang ini sensitif skit - yang jadikan statistik bukan sahaja susah tapi menderitakan.. apabila MAYBE ada lecturer statistik syok sendiri (tanpa disedari). Apatah lagi yang expert statistik, makan dan tido dgn statistik….yang tahunya hanya statistik... then ajar plak PG novice dan otai dari group social science….yg dulu setakat blaja Maths gitu2 jer..... maka ternganga mulut masing2 dgn mata tak berkelip2 melihat formula yang berceranggah tanpa sehabok pun faham !!
OT

Tajuk 772: Mantapkan LR - Kenapa tulis tanpa argumen? LR bukan surat cinta !

READ and SHARE because it is RARE !
Yang aku nak tulis ni kompom tak diajar dalam tajuk LR kelas Research Methodology.
Bila aku baca kupasan pelajar dalam LR…. rasa semput nafas aku ni. Aku sedar menulis adalah sukar, namun dgn sedikit info dan amalan, ia akan menjadi lebih mudah.
Dalam penulisan LR, setiap pernyataan yang ditulis memerlukan argument / justifikasi yang logik. Aku bukan cikgu BM.. tapi semput bila baca ayat yang lengkap tanpa justifikasi.
Tanpa justifilasi, ayat anda adalah andaian semata-mata… dan LR bukan andaian…. macam surat cinta anda !
Tentu ada antara anda yang dapat komen dari SV:
- mana u tahu apa yang u tulis ni
- are u sure of this statement ?
- apa argumen awak tulis macam ni?
- apa rasional awak dalam statement ni?
Then... pandai2lah anda nak betulkan tulisan anda ikut komen tersebut !
So nak bagi faham skit, aku sertakan 3 dummy berikut, yang sempoi2 utk anda apply dalam penulisan anda...
Contoh 1:
a. Wanita adalah golongan yang telah mendominasi profession perguruan di Malaysia.
(Ayat ini lengkap tetapi tidak cukup untuk penulisan LR kerana ketiadaan justifikasi / argumen)
b. Hampir 95% guru sekolah adalah guru wanita yang menunjukkan golongan ini mendominasi profession perguruan di Malaysian.
( “Hampir 95%” adalah justifikasi / argument yang dikaitkan dgn “dominasi” – barulah lengkap utk LR)
Contoh 2:
a. Ali adalah pelajar separuh masa yang gagal dalam pengajian peringkat PhD.
(ayat ini lengkap tetapi tidak mencukupi kerana ketiadaan justifikasi / argumen )
b. Ali adalah pelajar separuh masa yang gagal dalam pengajian peringkat PhD akibat terlalu sibuk dengan kerja pejabat.
(“sibuk kerja pejabat” adalah justifikasi / argument yang dikaitkan dgn “kegagalan” – barulah lengkap dan mantap ayat ini)
Contoh 3:
a. Dapatan dari kaedah soalselidik boleh digeneralisasi kepada populasi.
(ayat ini lengkap tetapi tidak mencukupi kerana ketiadaan justifikasi / argumen )
b. Kaedah soalselidik yang menggunakan sampel rawak membolehkan dapatan kajian di generalisasi kepada populasi.
(“sampel rawak” adalah justifikasi / argument yang dikaitkan dgn “generalisasi” – barulah mantap utk LR)
Kesimpulan:
Anda mungkin berpendapat tulisan anda sudah lengkap sedangkan sebaliknya pada kaca mata pembaca. Pembaca sering tercari2 argument anda...

OT

Tajuk 771:Critical review tu lagu mano?

Pertama:
Nak tulis kritis anda mesti terlebih dahulu pastikan anda mempunyai bacaan yang relevan dari sumber primer (journal artikel) dan sumber sekunder (buku). Sumber primer akan memberikan anda LR yang mengandungi idea asas tentang teori yang melatari kajian anda dan kajian lain yang berkaitan. Pemahaman lanjut boleh dibaca dalam sumber sekunder.

Kedua:
Teori ini selalunya dibincangkan dengan ringkas sahaja kerana journal artikel lebih mementingkan analisis data dan dapatan kajian. Jurnal artikel akan memberikan anda kepelbagaian perspektif kajian dari pelbagai penyelidik, tetapi anda perlu fokus kepada apa yang bakal anda kaji. Anda perlu baca dan kupas supaya semua kajian tersebut akan memantapkan kajian anda.

Ketiga:
Sebagai contoh anda membuat kajian tentang pembinaan bahan multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran sains yang sangat bergantung kepada perisian PowerPoint. Tulis LR secara kritis bagi menyokong kajian anda yang ingin memasukkan elemen psikologi (stail belajar) dalam pembinaan bahan multimedia. Ini contoh dummy yang ringkas sahaja::

Persembahan bahan multimedia menggunakan aplikasi perisian PowerPoint dalam pengajaran dan pembelajaran sains telah banyak dipersoal keberkesannnya. Penyelidik terdahulu (seperti A, 1996; B, 2003; C, 2007 & D, 2010) telah mengaitkan pembinaan bahan multimedia dengan persembahan PowerPoint kerana aplikasinya yang mudah, bukannya dari aspek keberkesanannya mengikut keperluan pelajar.

Sebelum ini, banyak kajian melibatkan aspek psikologi pelajar seperti stail belajar dijalankan setakat memenuhi keperluan untuk membina profil pelajar (G, 1999, H, 2011, J, 2000). Dapatan dari kajian sebegini perlu dikembangkan dengan menerapkan pula aspek stail belajar tersebut dalam pembinaan bahan multimedia berasaskan teori pembelajaran multimedia Mayer (2000, 2002). Keperluan menerapkan aspek psikologi ini telah ditekankan oleh Mayer (2012) apabila mencadangkan perlunya bahan multimedia dihasilkan berciri interaktif supaya pelajar dari pelbagai stail belajar boleh memahami bahan multimedia mengikut stail belajar masing-masing.

Keempat 
Contoh SOROTAN LITERATUR di atas (hanya secara ringkas dan sepintas lalu sahaja) menunjukkan anda telah bersikap kritis dengan

i. Mempersoal bagi menjustifikasikan "what else need to be done"
Sebelum ini, banyak kajian melibatkan aspek psikologi pelajar seperti stail belajar dijalankan setakat memenuhi keperluan untuk membina profil pelajar (G, 1999, H, 2011, J, 2000).

ii. Mengupas / analisis:
Penyelidik terdahulu (seperti A, 1996; B, 2003; C, 2007 & D, 2010) telah mengaitkan pembinaan bahan multimedia dengan persembahan PowerPoint kerana aplikasinya yang mudah, bukannya dari aspek keberkesanannya mengikut keperluan pelajar.

iii. Menyokong idea anda:
Keperluan menerapkan aspek psikologi ini telah ditekankan oleh Mayer (2012) apabila mencadangkan perlunya bahan multimedia dihasilkan berciri interaktif supaya pelajar dari pelbagai stail belajar boleh memahami bahan multimedia mengikut stail belajar masing-masing.

iv. Perhatikan saya menggunakan terms yang konsisten spt "bahan multimedia" dlm penulisan LR kerana saya sedang menulis mengenai KAJIAN SAYA bukan kajian orang lain.... wpun kajian2 lepas yang dirujuk menggunakan pelbagai terms lain spt "persembahan multimedia", "persembahan PowerPoint", " pengajaran berasaskan multimedia" atau "bahan pengajaran berasaskan komputer" dll tmasuklah yg dibina mgunakn Powtoon atau Frenzi yang secara idea dan prinsipnya membawa maksud yang sama dengan "bahan multmedia".

Kelima:
Oleh itu, critical review dalam LR bukan seperti ringkasan kajian lepas yang setiap satunya ditulis secara terasing…. Asyik2 “According to A (2007)”….. “According to B (2003)”…. “According to C (2013)”… According to sokmo... nk termuntah !
Anda perlu menganalisis semua artikel2 yang relevan dan mensintesis idea dari kajian lepas tersebut bagi menjadikan idea kajian lepas tersebut menyokong kajian anda.

Keenam:
Anda bukan dlm position mencari atau menyatakn kelemahan / kekurangan kajian lepas (kononnya nk isi gap) kerana apa yg dibuat sblm ini sesuai dgn konteks n keperluan kajian ketika itu...
Anda mbuat review sbg asas mbina sesuatu yg "baru" sbg contribution dan cuba mmahami keperluan n urgency semasa (frontier of knowkedge) dlm kajian anda... atau "what else need to be studied" utk menjustifikasikn element terkini..... bukan nk isi gap yg ada dlm kajian lepas...
"Finding gap" adalah terma old school yg hanya mengelirukan sahaja.... cayolah cakap den.... yg bawa anda berpusing2 mencarinya

OT 

Tajuk 770: 10 contoh cara penulisan yg tak patut diamalkan dalam LR !

READ and SHARE because it is RARE !
Semua PG aku percaya dapat distinction dalam BM SPM.... tetapi kenapa suka sgt menulis secara berbelit2 ....dan menyonsang
Tulislah straight forward sayang oii.... dan buang "lazy words" yang tidak perlu spt "adalah" "di mana"... "tertentu", "dan lain-lain"....
Berikut 10 contoh "sebenar" dari satu thesis pelajar yang sampai dimeja aku... utk tatapan PG yg tulis dalam BM (spt UKM):
Contoh 1:
a. Pembelajaran berkesan wujud apabila pelajar memperolehi kemahiran tertentu serta mampu menggabungkan sikap, pengetahuan, minat dan lain-lain .
Lebih baik::
b. Pembelajaran berkesan wujud apabila pelajar memperolehi kemahiran mengenalpasti isi penting serta mampu menggabungkan aspek psikologi seperti sikap, minat dan pengetahuan sedia ada.
Contoh 2:
a. Walau bagaimanapun, sebagaimana yang kita semua tahu, pendekatan PCK telah dikritik kerana kesukaran untuk merealisasikannya dalam pengajaran bilik darjah.
Lebih baik:
b. Walau bagaimanapun, pendekatan PCK telah dikritik kerana kesukaran untuk merealisasikan pendekatan tersebut dalam pengajaran bilik darjah.
Contoh 3:
a. Tujuan kajian ini dibentuk adalah bagi mengenalpasti .... (adoii sesak nafas aku...)
Lebih baik:
b. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti.....
Contoh 4:
a. Satu pendekatan pendidikan di mana penyelesaian masalah dijadikan fokus.....
Lebih baik:
b. Penyelesaian masalah dijadikan fokus dalam....
Contoh 5:
a. Pencapaian kumpulan pelajar dari ujian pasca diukur di mana kumpulan yang mendapat skor tertinggi.... (iskhhh.. mesti nak guna jugak "di mana"...)
Lebih baik:
b. Kumpulan pelajar yang mendapat skor tertinggi dalam ujian pasca....
Contoh 6:
a. Batasan kajian ini adalah melibatkan hanya sekolah teknik dan vokasional......
Lebih baik:
b. Kajian ini dibataskan kepada sekolah sekolah teknik dan vokasional....
Contoh 7:
a. Fokus dalam PBL adalah pembelajaran yang cuba menyelesaikan masalah sebenar....
Lebih baik:
b. PBL memberi fokus kepada penyelesaian masalah sebenar....
Contoh 8:
a. Menggunakan PBL sebagai satu pendekatan dalam pembelajaran adalah kini menjadi keutamaan...
Lebih baik:
b. PBL adalah satu pendekatan dalam pembelajaran yang kini menjadi keutamaan..
Contoh 9:
a. Teori PBL ini penting di mana dalam teori ini pelajar didedahkan kepada penyelesaian masalah sebenar dalam kehidupan seharian.
Lebih baik:
b. Berdasarkan teori PBL, pelajar didedahkan kepada aktiviti penyelesaian masalah sebenar dalam kehidupan seharian.
Contoh 10:
a. Dalam mencipta masalah menerusi pendekatan PBL, aras kognitif Bloom perlu diambilkira.
..
Lebih baik:
b. Mencipta masalah dalam pendekatan PBL perlulah mengambilkira aras kognitif Bloom.
OT

Tajuk 769: Kenapa resah dan gelisah ? Apakah yang anda cari sebagai PG?

Apabila ditanya tentang kehidupnnya selepas bergelar PG… Sofea dgn wajah sayu dan kuyu….berkata “Ntahlah.... sekarang aku terasa kesusahannya buat research … hari2 mengadap komputer.... baca artikel tak abis2….. “

Jgn sedih Sofea… dan rakan2 PG semua.

Berfikirlah begini…

Bayangkan dalam ramai2 pelajar di Malaysia... anda salah seorang yang sedikit bilangannya yang mampu berjaya jadi PG…. buat PhD khususnya ..... anda patut bangga !! Berapa ramai pelajar PhD ada business card "PhD Candidate". Mana ada org ada business card tulis "Bachelor Candidate" bro? Lepas konvo nanti jadi "Dr. Sofea”.... satu recognition yang hadir hanya sekali... sekali sahaja !

Kawan2 anda la ni semuanya bakal2 Dr.... dan anda adalah salah seorang darinyer !! Be pround guy !! Bayangkan anda berkawan dgn Prof.... tulis paper dan paper anda diterbitkan... bukan kat Malaysia .... kat UK, US dll.... international tu bro ... satu dunia baca paper anda... Ini belum lagi anda berpeluang present paper kat obersi.... kat obersi tu ....macam Norwaliza AW yang dah nak abis dunia dia pergi wpun baru jer dapat "Dr"... malah semua yang hadir konferens yang dengar celotah anda tu semua pakar2.... sebab anda juga akan jadi pakar...Berapa ramai orang yang dapat peluang tu bro? Berapa?

Setiap apa yang anda baca dan tulis.... adalah knowledge .....yang akan anda publish.... dan present dalam conference antarabangsa..... !! Dulu tulis cerpen nak masuk majalah kartonpun kena reject.... but now... research anda masuk journal ISI, Scopus dan sewaktu dengannyer..... anda patut berbangga bro... Kadang2 anda sorang jer wakil Msia... perghh... takkan tak bangga ... kembang kuncup skit pun tak apa…

Malah ada yang mendapat best thesis .... macam Rahim Munna… atau yang tulis jurnal punyalah banyak masa jadi PG macam Zulkefli Bin Mansor… abis jer konvo terus UKM sambar… fullamak....

Anda perlu membuka minda .... ini semua adalah kenangan terindah yang anda akan kecapi sekali jer dalam hidup !! Jadi kesusahan anda tu taklah ada apa sangat.... ciput jer… biasalah kalau nak jadi pakar... dan dihormati...

Bayangkan banyaknyer pengetahuan yang anda sedang gali... cari dan explore. Anda tahu teori kajian anda, dulu SEM AMOS tu macam Hantu Mak Limah tapi anda now dah mula expert..... pelajar junior ternganga mulut dan kembang lubang hidung mereka bila anda demo AMOS...dan sampai meleleh air liur bila anda tunjukkan keajaiban Mendeley....

Ingat tak bila anda hadir bengkel Dr OT.... ala... lecturer hensem yang ramai peminat tu.... betapa banyak benda yang anda dah tahu.... then anda tahu camner nak handle penulisan anda....dan nanti anda jadilah SV yang lebih baik.... dulu anda takut nak menulis but now... penulisan anda... berdesup-desup....

Kawan? Betapa anda punya banyak kawan.... tak macam dulu.... asyik2 kawan yang sama jugak.... Kawan2 anda semua special... anda sebut jer apa masalah anda.... berebut2 mereka dan cuba tolong.... mereka tak pilih bulu.... tak pilih warna.... warna apapun tak apa....Tak caya? Taip jer apa masalah kat fb DSG misalnya… silap haribulan Prof Zainudin Awang yang respon..

Dan kalau anda nak pergi mana-mana dalam Malaysia ni.... anda boleh tanya Roslan Ghazali, dia ni semua tahu… dari makanan sampailah hotel 5 bintang.. malah nak gi Australia tanya jer Awien Ariff. nak gi UK tanyalah Nita Ali.. nak pergi satu dunia naik basikal tanyalah Bianchi Bisha...

Dan satu kejayaan anda yang akan dinikmati bersama keluarga dan sahabat handai adalah kejayaan anda memakai jubah 3 stripes yang melambangkan pengikhtirafan kepada anda selama ini.... yang membawa gelaran "Dr".... Anak anda yang kecik pun nanti terkejut... bila pulak mak dan ayah aku jadi "doktor" ni....pegang stethoscope pun tak pernah.... cara guna lagilah tak tahu...... Dan ibu bapa anda pun akan bangga dan akan menitiskan air mata sebab anak kecil yang tak henti2 beringus dan kencing tiap2 malam sampai lencun tilam masa kecik2 dulu (maklumlah mana ada huggies... pet pet ker) bakal dipanggil "doktor" walaupun mereka akan sedikit confused....apsal orang panggil anak aku "doktor"?

Kenapalah nak moyok pulak.....anda adalah bakal expert yang akan memberikan sumbangan besar pada negara, bangsa dan agama... menjadi pakar rujuk....pendidik... polisi maker... malah boleh jadi pakar tersohor.. untuk menyumbang kepada kesejahteraan sejagat....mencipta innovasi dan melatih lebih ramai lagi pakar....

OT 

Tajuk 768: 3 SEBAB CITATION WAJIB DLM LR - buat "semak" bukan salah satu daripadanya !

Salam Ramadhan… bagi umat Islam
Cer anda baca satu2 contoh ayat yang aku petik dari beberapa tesis pelajar:
1. Population is a group for which the researcher would like the findings to be generalized (Creswell, 2009).
2. A sample is a potion of the population comprises members selected from the population (Sekaran, 2001)
3. Greene (2010) stated that a construct usually refers to a complex concept includes several interrelated factors.
4. CFA is a multivariate statistical technique for testing hypotheses about the dimensions underlying a set of measured variables (Hair et al, 2010)
5. Improving the soft skills of undergraduates students in Malaysian public universities is very important (Pandian, 2005)
Semua 5 contoh di atas dengan pernyataan UMUM dalam sesuatu bidang malah terdapat dalam SEMUA buku teks yang berkaitan termasuklah buku research methodology yang berlambak dilibrary..
Jika info yang ingin dinyatakan bersifat umum, tak perlulah anda cite .... seolah2 anda sendiri tak tahu pernyataan tersebut dan dgn bangganya mempamirkan “buku” rujukan yang anda baca…. perghh … memalukan sahaja !
Lihat buku Hair et al (2010) berikut:
Hair, J., Black, W., Babin, B., and Anderson, R. (2010). Multivariate data analysis (7th ed.): Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, NJ, USA.
Buku teks ini dah sampai 7 edisi…. dgn intro “For over 30 years, this text has provided students with the information they need to understand and apply multivariate data analysis”.
Tapi aku baru baca jer buku tu… tak leh ker?
Boleh… kena cerdiklah sikit bro…sebab anda cite hanya kerana 3 sebab ini sahaja:
1. Bila anda guna "direct quote" kerana quotation tersebut sgt direct sokong ARGUMENT kajian anda
2. Bila anda paraphrase / summarize / rephrase idea yang "strongly related" dan "specific" dgn ARGUMENT anda
3. Anda menggunakan nilai empirical, dapatan kajian, jadual khusus yang "less known" tetapi berkaitan dgn ARGUMENT anda.
Jika pernyataan yang dirujuk adalah "well known" dan "general statement" yang tidak direct dgn ARGUMENTt anda tetapi utk bacaan semua dan terbuka.... maka citation tu tak ada “weight”, lalu kelihatan “menyemak” sahaja ..
Bayangkan jika ada 50 citation dalam LR….. 30 darinya adalah citation jenis spt contoh di atas… tak ker LR anda tu penuh dgn semak !
Cer baca balik thesis yang anda sedang tulis sekarang....ada tak citation spt species di atas?
OT 

Tajuk 767: Citation in LR - Bezakan STRONG dan GENERAL statement.

Pertama: Strong Statement (by author): 
Ini contoh "strong statement" yang wajib ada citation. Perkataan "..." adalah indikator strong statement. Selalunya tanpa citation akan di soal - how do you know? Who say so?
a. Based on constructivist point of view, A (2006) “developed” a conceptual change model which emphasizes conditions to be met in order for students to experience conceptual change.
b. B (1999) “defined” animation as a process of moving and changing any object on the computer screen to replicate a simulation of a theoretical evolving process, event or phenomenon.
c. C (2010) for example, “commented” that the cognitive conflict must first be meaningful to students, generated by the students‟ motivation, curiosity to know, and adequate reasoning abilities
Kedua: Strong Statement (by idea):
Selalunya ada perkataan berbentuk quantify sesuatu spt "more than"... "some of.." "better than..." atau specific word merujuk kepada specific idea (spt ayat b.)
a. “Some of these” misconceptions can easily be revised or restructured, but “some are highly resistant” to change especially if they provide satisfactory interpretations to the students (C, 2007)
b. Science educators and researchers have examined how concepts are “exchanged” (D, 2002), “restructured” (F, 2004), and “enriched” (G, 2008) individually and socially.
c. It is “better” to present animation and live explanation from the instructor simultaneously in order to enhance students‟ conceptual change and deeper understanding (H, 2009) .
d. Animations are “suitable” to present scientific concepts because they can bridge students’ existing ideas with the new information (K, 2015)
Ketiga: General statement - tak yah citation !
General statement cam bawah ni kalau ada yang tanya.... How do you know that? jawab jer "That is a common scenario, everyone in my field knows that ... "
a. The increasing availability of advanced developer-friendly authoring software has enabled the use of computers as an alternative constructivist medium for teaching and learning science
b. Students often use the Internet to access extra information about subject contents.
c. The incorporation of computer-based instruction is an increasing phenomenon around the world as universities expand their IT facilities.
OT

Tajuk 766: LR lagi - Boleh bagi tips cari GAP tak?

Sebelum aku jawab soalan "klise turun temurun" di atas mohon fahami dulu 3 tujuan paling asas kita buat LR (siap contoh lagi). So baca dgn teliti....
Pertama:
Utk mengetahui dan memahami dari perspektif “knowledge” akan perbahasan / perkembangan / apa yg telah dan sedang berlaku dalam dunia penyelidikan bidang yang dikaji, sebab itulah journal articles yang latest dan berwibawa jadi keutamaan sebagai bahan rujukan.
Dari pemahaman langkah pertama ini, anda perlu optimist memikirkan satu langkah kehadapan “what else need to be studied” utk menymbnag kepada bidang yang dikaji (bagus juga discuss dgn SV idea anda tersebut).
Contoh:
Dalam bidang pendidikan, perkembangan teknologi mengerakkan kajian dari talk-n-chalk, computer-based instruction, e-learning dan sekarang m-learning. Isu utama sekarang adalah pembinaan mobile application dan perbahasan yg melibatkan MOOC (massive open online course)
Kedua:
Maka pemahaman dari (1) di atas perlu utk menjustifikasikan cadangan "what else need to be studied" supaya “knowledge” yang akan diketahui dari dapatan kajian ada signifikannya sebagai sumbangan.
Contoh:
Bagaimanakah teori pembelajaran yang pelbagai dapat disesuaikan utk aplikasi mobile application dalam perlaksanaan MOOC?
Mendapatkan jawapan "what else need to be studied" ini adalah satu “masalah” yang memerlukan “satu kajian”.
Ketiga:
Pemahaman dari (1) di atas juga membolehkan anda menjustifikasikan juga methodology kajian yang anda pilih dan analisis data yang sesuai sambil membentuk theoretical framework yang relevan.
Jadi istilah pencarian gap… tidak diperlukan pun… kerana hanya menyumbang kepada kekeliruan… spt disarankan mencari apa yang tidak dilakukan oleh kajian lepas atau kekurangan kajian lepas atau yang "lompong" sedang kajian2 lepas tersebut telah mengkaji isu yang memang sesuai dalam kontek kajian tersebut ketika itu.
Akhirnya pelajar pun mencarilah “gap” yang dia sendiri tidak tahu apa nak cari - terlopong !
Dari bertanya “what is the gap” lebih baik bertanya diri anda “what else need to be studied" kerana inilah cara berfikir seorang optimist !
Ada ahli psychology berkata - optimist sees a half FULL glass... pessimist sees a half EMPTHY glass...
OT

Tajuk 765: LR - Belajar kenali IDEA UTAMA supaya tak bingung menulis LR !

Maybe anda teragak2 utk menulis LR kerana fikiran anda terlalu fokus kepada “ayat-ayat dalam petikan asal” MELEBIHI fokus anda kepada “idea utama” dalam petikan / artikel yang releven dengan kajian anda sendiri. Ingat… ayat dari sumber asal adalah milik pengarang…. jgn plagiat…. So fokus kpd idea utama shj !
Pertama:
Anda patut berikan tumpuan kepada IDEA utama yang terkandung dalam petikan atau keseluruhan artikel. Maka pedulikan apa sahaja perkataan yang digunakan dalam artikel yg dirujuk, asalkan anda memahami IDEA / KONSEP utama yang diutarakan dalam artikel tersebut. Gagasan IDEA / konsep ini adalah sama (sebab itu namanya IDEA / KONSEP) , wpun kemungkinanan membawa MAKNA berbeza dalam konteks kajian berbeza.
Kedua:
Sebagai contoh, dalam konteks pengajaran dan pembelajaran, idea KONSTRUKTIVIS membawa makna berbeza. Bagi guru, idea ini membawa makna strategi pengajaran, bagi pelajar bermakna strategi pembelajaran dan bagi penggubal kurikulum bermakna gabungan kedua2nya sekali!
Wbmpun, idea utama KONSTRUKTIVIS adalah SAMA iaitu - pengetahuan dibina dari pengetahuan sedia ada seseorang.
Idea utama inilah yang dipetik (cited) semasa membuat review dan dikembangkan dalam konteks kajian anda.
Ketiga:
LR perlu ditulis tanpa teragak-agak… apatah lagi jika anda rephrase paragraph atau membuat kesimpulan idea utama dari keseluruhan artikel yang dibaca menggunakan perkataan anda sendiri. Dalam bahasa sempoi - ambik idea jer then tulislah sukati anda camner yang anda suka !
Keempat:
Katakan anda ingin menulis tentang perlunya memahami fakta sebelum memahami mekanisma dalam mempelajari kimia organic yg lebih komplek, anda membaca petikan berikut:
Sumber : A (2006)
“The research in electrochemistry demonstrated that factual knowledge such as definition of terminologies can be remembered and understood easily by the students in computer-based instruction and talk-and-chalk. In other words, it seems adequate for the factual knowledge to be intelligible in order to facilitate weak conceptual change, regardless of the method of instruction. For example, by just memorizing the facts, the subjects might have been able to give a correct definition of electrolyte but not to solve more complex problems”.
Idea utama: Menghafal fakta secara terpisah (rote memorization) akan menyukarkan pemahaman konsep yang lebih komplek yang berkaitan dgn fakta2 tersebut.
Idea ini relevan dgn argumen bagi kajian anda lalu anda menulis begini (jika dalam BM) wpun kajian anda berkaitan tajuk kimia organik, bukannya electrochemistry:
“Dalam kimia organik, pelajar akan menghadapi kesukaran untuk memahami dan seterusnya menjelaskan mekanisma tindak balas yang kompleks jika mereka hanya menghafal fakta-fakta asas mekanisma kimia organik secara terpisah (A, 2006)”
Ada kalanya anda jumpa ada paragraph dalam artikel dgn banyak citation spt (A 2001; B 2004; C 2001; D 1999) kerana kesemuanya membawa IDEA yang sama wpun author, method, tahun, lokasi dan sampel yang digunakan berbeza (bagi memastikan ada contribution to knowledge dan novelty) yang membawa maksud konteks kajian yang juga berbeza !
Kelima:
Perhatikan ayat di atas tidak terpengaruh lansung dengan apa juga perkataan dari teks asal, kerana focus saya adalah mengambil hanya “idea utama” dalam teks tersebut (menghafal fakta secara terpisah akan menyukarkan pemahaman konsep baru yang lebih komplek) yang releven utk menyokong kajian saya.
Keenam:
Ulasan diatas hanya utk idea utama yg generic... bukan idea unique atau khusus dari intepretasi data quali atau quanti yg juga khusus..
OT

Tajuk 764: Cari makna - Pesanan sempoi menulis LR yang kritis !

Anda sering TAKUT disergah SV krn memandai2 membuat statement yang dipetik dari sumber2 rujukan yang mungkin tidak sama dgn maksud asal. Anda pun cuba kekalkan ayat2 dalam petikan kerana TAKUT akan berubah maksud tapi kalau tak diubah TAKUT pulak plagiat !
Perghh… macamana anda boleh menulis dalam ketakutan ?
Sila baca dgn teliti dan berhati-hati... kerana idea sempoi yang akan anda baca tidak dibincangkan di mana-mana.... cayolah cakap den...
Perhatikan satu ayat di bawah yang ditulis dalam satu artikel yang terhasil dari petikan (citation) LIMA artikel lain yang berbeza. Ayat ini diambil dari artikel Mayer (2002), sifu multimedia, terbitan journal tersohor high impact - Educational Psychology Review, Vol. 14, No. 1, March 2002.
“In microworld games, students may interact with an animation-based simulation such as a game intended to teach SCIENTIFIC or MATHEMATICAL concepts (Dunbar, 1993; Moreno & Mayer, 2000; Moreno et al., 2000; Rieber, 1990; White, 1993)”
Lima sumber yang di cite oleh Mayer (2002) adalah:
1. Dunbar, K. (1993). Concept discovery in a scientific domain. Cogn. Sci. 17: 397- 434.
2. Moreno, R., and Mayer, R. E. (2000). The case for minimizing irrelevant sounds in the design of multimedia instructional messages. J. Educ. Psychol. 92: 117–125.
3. Moreno, R., Mayer, R. E., and Lester, J. C. (2000). Life-like pedagogical agents in constructivist multimedia environments interaction. In Proceedings of EDMEDIA 2000, AACE Press, Charlottesville, VA, pp. 741–746
4. Rieber, L. P. (1990). Animation in computer-based instruction. Educ. Technol. Res. Dev. 38: 77–86.
5. White, B. Y. (1993). ThinkerTools: Causal models, conceptual change, and science education. Cogn. Instr. 10: 1–100.
Persoalan 1: Adakah kesemua lima artikel yang dirujuk oleh Mayer (2002) di atas menulis tentang SCIENTIFIC or MATHEMATICAL concepts? Tak ada kan?
Cuma Dunbar (1993) dan White (1993) yang menulis tentang science, tapi kedua2nya dalam context yang berbeza (discovery dan conceptual change). Tiga lagi artikel adalah berkaitan dengan multimedia, animation dan constructivist, yang juga dalam context yang berbeza. Bagaimana dgn mathematics.... tak adapun !
Persoalan 2: Jika dah kesemua lima sumber rujukan tu berbeza, macamana Mayer (2002) boleh merumuskan kelima2 sumber tersebut dalam satu ayat pendek berikut “In microworld games, students may interact with an animation-based simulation such as a game intended to teach SCIENTIFIC or MATHEMATICAL concepts......” boleh ke?
Persoalan 3: Adakah Mayer (2002) yang menulis petikan tu tak takut mengubah maksud asal kesemua artikel yang dirujuk kerana kesemuanya di cite sedangkan masing2 dalam context kajian yang berbeza....atau kerana dia adalah sifu yang established dan tersohor dalam multimedia learning?
Penjelasan:
Mayer (2002) telah menggabungkan kelima2 artikel sebagai citation kerana KESEMUA LIMA artikel yang dirujuk mengkaji KONSEP YANG BOLEH DIGABUNGKAN BERSAMA (animation, multimedia dan constructivist learning) yang apabila digabungkan telah membawa kepada maksud umum yang secara CONCEPTUAL menyokong kajian Mayer (2002) iaitu:
SEBARANG ANIMASI ATAU MULTIMEDIA ATAU GAMES (DITULIS SEBAGAI MICROWORLD) YANG TERLIBAT DALAM PEMBELAJARAN SECARA CONSTRUCTIVIST (SPT SCIENCE DAN MATEMATICS), PELAJAR MENGANGGAP MICROWORLD TERSEBUT HANYALAH SEBAGAI GAMES
Kesimpulan:
Memetik satu sumber artikel atau gabungan beberapa artikel bukan melihat kepada maksud perkataan demi perkataan atau context kajian yang pasti berbeza dari satu artikel ke artikel yang lain… tapi bro.... MENGANALISIS dgn memetik KONSEP atau IDEA yang sama dari artikel2 tersebut dan kemudiannya MENSINTESIS dalam ayat baru dalam bentuk yang berkaitan dgn kajian sendiri.... barulah KRITIS !!
OT

Tajuk 763: Klu tak faham jugak TRIANGULATION.... tak dapek den nak tolong...

Jadi aku ingin menyentuh satu aspek dalam kajian kualitatif iaitu triangulation. PG yang buat kuantitatif pun perlu tahu... barulah versatile.
Persoalan ini tidak dapat dielakkan dan pasti ditanya semasa viva..... Aku akan cuba kupas secara sempoi isu triangulation ni... yang kalau nak baca buku, maybe tak ada kupasan begini.... sebab akupun tak jumpa !
1. Amende ler triangulation tu?
Secara mudah, triangulation boleh difahami sebagai pelbagai kaedah menganalisis sesuatu data kualitatif atau fenomena bagi meningkatkan validity interpretasi yang dibuat terhadap sesuatu konstruk / fenomena yang dikaji.
2. Kenapa sibuk2 nak buat triangulation ni?
a. Bagi mengatasi kelemahan dan biasness yang wujud dari analisis data kualitatif jika hanya bergantung kepada satu kaedah tunggal sahaja.
b. Bagi membekalkan penjelasan yang lebih bermakna dan lebih comprehensive kepada data kualitatif hasil dari penggunaan beberapa kaedah yang berbeza.
3. Ada berapa pulak jenis2 triangulation ni?
a. Data triangulation - ringkasnya adalah penggunaan pelbagai jenis data – masa, ruang (space) dan person.
i. Masa - contohnya data diperolehi dari masa-masa yang berbeza… termasuklah data cross-sectional (orang lain dlm masa sama) atau longitudinal (masa lain tapi orang sama).
ii. Space – data diambil merentasi budaya dan sub-budaya… spt ambil budaya Melayu vs Cina vs Kadazan ataupun budaya Melayu Minang vs Melayu Banjar dll
iii. Person – data diambil dari perbagai latarbelakang, individu, organisasi, society… spt ambil guru sekolah vs guru IPTA atau masyarakat luar bandar vs masyarakat dalam bandar...
b. Investigator triangulation - melibatkn beberapa pemerhati yang memerhatikan atau merekod sesuatu pemerhatian yang sama
c. Theory triangulation - melibatkan lebih dari satu teori dalam menjelaskan sesuatu fenomena dari pelbagai sudut spt sudut kognitif, society, agama, budaya dll
d. Methodological triangulation - melibatkan between-methode and within-methode bagi menjawab persoalan kajian.
i. Between–methode adalah spt menggunakan method BERBEZA terhadap sample yang sama utk semak validity spt menggunakan protokol interview yang berbeza bagi mengesahkan data dari protokol interview sebelumnya (tanya soalan dalam bentuk berbeza utk sahkn maksud yang sama).
ii. Within-methode spt menggunakan protokol interview yang SAMA tapi dilaksanakan pada dua masa berbeza bagi meningkatkan "validity" dan "realibility" data yang dikumpul utk di interpretasi... juga utk sahkn jawapn tdahulu
4. Bilalah pulak nak jalankan triangulation ni?
Triangulation ini pada asasnya diperlukan dalam kajian kualitatif….bagi meningkatkan validity kajian tetapi sgt-sgt diperlukan dalam kajian seperti berikut:
i. Fenomena yang dikaji menimbulkan kontroversi dan sensitif maka intrepretasi yang lebih menyeluruh dari berbagi sudut diperlukan. Dalam isu sentimen agama, jgn hanya lakukan kepada orang Melayu sahaja sebab rakyat bangsa lain juga ada sentimen agama. Jadi triangulation diperlukan bagi meningkakan validity dapatan dan meminimumkan biasness dlm isu spt ini.
ii. Fenomena yang dikaji sgt kompleks dan dynamic spt fenomena penagihan dadah , remaja dgn masaalah sosial yang tak pernah selesai yang melibatkan pelbagai pihak, individu, keluarga dan agensi penguatkuasaan sama spt fenomena rasuah yang perlu dikaji dari pelbagai sudut….atau fenomena mengejar PATI kerana bekerja dan mengumpul harta tanpa permit (camner puluhan ribu PATI boleh berniaga dan bekerja di KL saja..... tak faham aku)
Jadi yang ingin buat kajian kualitatif... jgn lupa aspek triangulation ini dari awal kajian....
Extra:
Aku juga mengharapkan para "agamawan" dan "pakar motivasi" selain menerima undangan berceramah dlm suasana aircond...dikaca TV, dicorong radio, dewan seminar ..... turunlah ke padang menyinsing jubah dan blazer....membuat sendiri kajian kualitatif fenomena masyarakat / remaja... supaya boleh menyelami hati budi mereka.... lalu research menjadi sebahagian budaya dakwah yang membawa kebaikkan kepada umat sejagat..
OT 

Tajuk 762: 5 panduan "TERABAI" ketika menulis nombor dalam thesis !

Aku sedang menulis buku.... bila nak tulis nombor ke nak eja nombor tu... mesti aku confused... dan aku tahu... ko pun confused sama cam aku jugak... sebab tu ramai yang guna panduan "hentam sajalah..!"
Jadi ini 5 panduan umum... yang aku gunakan... dari bacaan dulu2 dan amalan aku... tolong betulkan jika aku silap.. sebab aku bukan orang bahasa macam Ainul Azmin yg lebih arif tapi kalau ko sendiri pun tak tahu... "ikut sajalah.. !"
1. Jika nombor <10 gunalah perkataan.. satu, dua, tiga… sembilan
2. Jika nombor > 9 gunalah nombor…10, 11, 130, 13423….
Contoh:
Terdapat 120 anak yatim beragama Islam, lapan darinya keturunan Rohingya.
3. Jika digunakan dengan unit, tarikh atau apa2lah yang bersiri, gunakan nombor
Contoh:
Tingkatan 1, Semester 2, berumur 52 tahun, 25 km/jam, 1.22 mm, harijadi ke-15, Lorong 124, Tingkat 25 KLCC
4. Jika pengukuran dilakukan secara tepat, gunakan nombor
Contoh:
Setiap hari sejumlah 5 kg daging diberikan kepada harimau tersebut.
Sebanyak 1000.00 ringgit telah dikeluarkan untuk membaiki komputer.
5. Jika pengukuran adalah anggaran, gunakan perkataan
Contoh:
Dapatan awal menunjukkan sebanyak lima kg daging sehari diperlukan untuk membesarkan seekor harimau.
Anggaran seribu ringgit diperlukan untuk membaiki komputer tersebut.
Last bro... jika digabungkan jadilah cam ni...sengaja aku panjangkan ayat ni utk lebih banyak info.
Contoh:
Dua buah lori yang sarat dengan lebih sepuluh ribu mercun berharga sekitar lima belas ribu ringgit yang disorokkan dalam 15 kotak kayu telah memecut dengan kelajuan 120 km/jam dan dianggarkan sampai ke destinasi dalam masa lima jam setelah melalui jarak sejauh 105 km.
Sempoikan?
OT 

Tajuk 761:Thesis - 10 sebab anda juga boleh mencapai tahap “extraordinary” !

Bacaan santai 9 Ramadhan...
Ramai academician yang melihat contohnya MIT sebagai perbandingan penghasilan research yg extraordinary. Ada yang bandingkan dgn Harvard dan Oxford. Ketahuilah bahawa MIT adalah uni no 1 ranking dunia, dgn motto “ to advance knowledge and educate students in science and technology” (bukan to fill the gap!) hanya menerima pelajar terbaik dari yang terbaik.
Budaya mereka bukan utk melahirkan pelajar bijak.. sebab mereka adalah ultra bijak, maka focus dan budaya MIT adalah utk innovation. Lab Lincoln di MIT umpamanya dibina utk mencipta sesuatu, sehingga menghasilkan pelbagai innovation (sila google sendiri innovation MIT). Saya nak tahu, berapa ramai pelajar Msia yang graduated PhD dari MIT?
Maka MIT adalah satu contoh extreme… yang extraordinary… yang jika MIT adalah satu data…. maka boleh dikategorikan MIT sebagai outlier yang akan menghasilkan skeweness taburan normal. Selalunya kita ambil jalan “eliminate” yang outlier supaya data kembali normal !
Anda juga boleh mencapai sesuatu yang “extraordinary” dgn membuat sesuatu yang “ordinary” secara “extra”…. dan menulis thesis serta menyiapkan research adalah sesuatu yang ordinary tetapi boleh dilakukan secara "extra" spt berikut:
1. semua argument dikupas dari journal yang significant dan juga yang latest serta high impact SAHAJA ... jgn main ambil asal ada nama "journal"..
2. menguasai mana-mana satu “advanced statistical analysis” appropriately dan thoroughly, bukan main upah2 orang lain atau tahu gitu2 jer...
3. mengunakaan satu teori yang dikupas dari pelbagai perspektif theory lain yang relevan... maknanya menguasai semua theory yang related dgn kajian anda
4. pastikan validity dan realibility dijalankan dgn strict dan transparent... jika buat kaji selidik pastikan di review oleh psychometric expert...tak cukup dgn content expert saja.... supaya instrument anda xsama taraf dgn kaji selidik di pasaraya Giant dan Econsave !
5. gunakan secara optimum aplikasi NVIVO atau ATLAS.ti jika data anda qualitative... dgn trangulation !
6. tiada typo error / citation format error wpun menulis proposal, apatah lagi pada thesis - cari proofreader utk membantu !
7. cari dan present paper anda di mana2 konference bertahap international, tak semestinya di obersi, di Msia pun ado !
8. publish satu "review paper / concept paper" berdasarkan LR sebelum defend / present proposal utk mantapkan penguasaan theoretical kajian anda
9. publish lebih dari hanya satu paper (sebab data thesis anda banyak) at least pada tahap scopus sebelum VIVA !
10. GOT !!
Then….. your are..... EXTRAORDINARY baby.... !!
OT - bersama Giant di Tokyo !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...