.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK


Ogos 2014:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 14 Ogos

- ATLAS.ti (MPWS Bangi) - 17 Ogos

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Kuching, Sarawak) - 24 Ogos

- Talk-show bersama graduan ex-peserta bengkel - 23 Ogos (UPM)


September 2014:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 4 September

- QNAIRE (MPWS Bangi) - 6 September

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Perlis) - 7 September

Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, September 12, 2014

Tajuk 654: PhD/Master: Antara amoi Korea, takut dan cinta 200%

Aku di DOHA Airport. Sebelah aku amoi Korea cun sedang tidor. Sejuk. Akupun buka laptop aku, mencoret sesuatu....

Seorang yang aku kenali lama dulu, seorang pensyarah IT di IPG… tiba2 PM aku. Hebat sungguh impak FB, hampir sesiapapun boleh berhubung…. Jauh lebih advanced dari jejak kasih TV3.

Kenalan aku ingin membuat PhD, secara part-time. Aku mengiyakan kerana ramai yang dah berjaya wpun membuat PhD secara part-time. 

Beliau berkali2 mengeluarkan perkataan TAKUT…. Takut dan takut.

PhD adalah penguasaan satu bidang yang specific. Semuanya specific…. Journal yang specific dan teori yang specific. Kuasai yang specific ini…. ada menguasai PhD !!

Ambil contoh kenalan aku tersebut. Oleh kerana dia pensyarah IT…. Dia boleh sahaja membuat kajian dalam TeL, Bagi yang bukan bidang IT...... lakukan juga langkah yang sama yang ko akan baca seterusnya... supaya ketakutan ko bertukar menjadi cinta 200%..... teruskan membaca !!

Amende TeL tu bro?

Itulah Technology-Enhanced Learning. Antara bidang yang berkembang berkaitan TeL adalah Mobile Apps, Tablet Computing, Game-based Learning, Learning Analytics, Contex-Aware adaptive, Personalized mobile learning, social computing for learning, intelligent toy enhanced learning, 3D virtual world, learnng forlearners with disabilities…

Mak oi…. Banyaknya bro! Mana ko tahu semua tu?

Banyak ko kata…. itu sikit jer… ada banyak lagi… semuanya specific…. Pilih satu dan buat research sesuai dgn keperluan tahap master atau PhD.

Akupun tak tahu semuanya…. Jadi kenalah baca sumber berkaitan TeL dan pilih jer satu yang specific utk PhD ko… apa yang ko takut… kalau ko nak buat master / PhD kemudian menganga jer tunggu orang bagi tahu…. sampai beza journal, artikel dan scholar artikel pun ko tak tahu …. Asyik2 nak baca buku asas teknologi dalam komputer – memanglah ler ko takut !

Jgn perli bro… sensitive.

Oklah….. supaya ketakutan ko membuat master / PhD bertukar kepada cinta…. Cinta 200%, berikut adalah langkah pertama ko…… satu langkah jer... iaitu ketahui kajian2 mainstream dalam sumber utama TeL yang perlu ko baca. Inilah senarai leading journal dgn impact factor tertinggi dalam TeL

1.Computer & Education = Elsevier
2. Internal journal of computer-spported collaborative learning = Springer
3. British Journal of Educational Technolog = Wiley
4. Australian Journal of educatinal Technology = ASCILITE
5. Journal of computer assisted learning = Wiley
6. Interactive learning enironment = Routiedge
7. Educational Tech. Research and Development = AECT
8. The internet and Higher Education = Elsevier
9. Journal of Educational Technology and Society = ETS
10. Computer Assisted Language Learning = Routiedge
11. Journal of Science, Education and Tech. = Springer
12. IEEE Transaction and Learning Technologies = IEEE

Itu baru 12 jurnal tersohor..... yang tak tersohor ada banyak lagi..... oleh kerana terlalu banyak.... disinilah Mendeley mainkan peranan....Ingatlah.... kalau ko baca, fahami dan pilih satu kajian yang specific dalam jurnal2 yang specific di atas.... fuhhh.... apa yang ko takut. Silap2 haribulan.... SV ko yang takut dgn ko bro !!

Cuma yang sedih.... pelajar PhD sendiri selepas 1 semester masih tak tahu jurnal apa yang dia patut baca....

OKlah..... amoi Korea sebelah aku dan bangun....sekali sekala dia menjeling kat aku.....tersenyum.... mesti dia ingat aku wartawan .... tulis artikel pagi2 buta.... dan kelihatan dia juga membuka Ipadnya... maybe melihat K-Pop . 

Now 2 am di DOHA, mata aku tak mengantuk ler pulak...
Buat kawan2 maya FB aku.... terima kasih atas doa perjalanan aku ke LONDON... 

OT

Tajuk 653: 10 tanda anda sayang Research and thesis: Don’t just LIKE it but LOVE it !

Dua perkataan di atas bermakna SUKA dan CINTA. Ramai yang teringin untuk menyambung pelajaran bagi menambah pengetahuan, menjejaki langkah kawan-kawan atau kerana keperluan dalam pekerjaan.

Apapun alasannya, menyambung pelajaran sebagai pelajar master mahupun PhD bukan sekadar suka…. tetapi perlu dipupuk sehingga menjadi satu CINTA.

Kenal 10 tanda-tanda anda MenCINTAI research dan penulisan tesis:

Tanda 1. Berusaha mempelajari kemahiran apa sahaja berkaitan penulisan tesis dan research… seawal mungkin …. ya apa sahaja…. SPSS, MENDELEY, EndNote, NVivo, EView, SAS, RASCH dll

Tanda 2.

Setelah mempelajari kemahiran di atas, lalu mempersiapkan diri ke tahap terbaik dgn mengumpul journal, memahami dan membaca, menganalisis…. menguasai theory secara mendalam, bukan sekadar “so-so”. Sedikit tidak faham akan mengundang panik…. lalu segera diatasi dgn bertanya, membaca, berbincang dan berinteraksi dengan pihak yang lebih tahu.

Tanda 3.

Ketika mempersiapkan diri…. minda fokus sepenuhnya bukan sambil lewa.... atau relex tahap dewa....

Tanda 4.

Bila anda membaca 3 jam terasa spt 30 minit sahaja… malah anda tak perasanpun masa berlalu terlalu cepat... terasa tidak puas...

Tanda 5.

Anda tidak sabar-sabar menunggu utk memulakan lagi tugas menulis dan menjalankan research. Menunggu bagi anda satu penyeksaan dan meresahkan siang dan malam anda

Tanda 6.

Tiada apa yang dapat menghalang anda dari meneruskan pembacaan dari pelbagai sumber, penulisan, menyiapkan diri untuk menjalankan kajian dan berusaha memahami apa sahaja.

Tanda 7.

Anda sedar anda tidak perfect…. tetapi jika anda tahu kelemahan diri, melakukan kesilapan, anda bersegera membetulkan keadaan kerana anda sentiasa berusaha untuk menjadi sesempurna mungkin

Tanda 8.

Anda juga tidak melenting jika ditegur… tidak mudah melatah bila dikritik.... malah mengucapkan terima kasih kerana membantu anda menjadi lebih sempurna
Tanda 9.

Pengorbanan wang ringgit, tenaga dan masa bukanlah sesuatu yang terlalu sukar…. malah jika terpaksa, anda sangguh berabis utknya.

Tanda 10. Anda meletakkan keutamaan dalam menyempurnakan apa sahaja tugasan penulisan dan research.... bukan mencari alasan….apatah lagi procrastination...

Inilah 10 tanda-tanda anda menyintai apa yang anda buat sebagai calon master / PhD… bukan sekadar suka-suka….

Makin kurang tanda 
yang anda miliki, makin kurang cinta anda.....

Tajuk 652: Tiada skill IT tanpa 3E – Explore, Exploit dan Exercise !

Aku keseorangan. Terkebil kebil. Malam di York sungguh dingin diselaputi awan comulonimbus. Selimut yang tebal tidak boleh mengganti kehangatan kulit isteriku yang nipis dan mulus. Namun mata ini terus ku pujuk utk berehat. Tapi bukan mataku bukan saja degil…. minda dan jemariku pun sama terpanggil… maka tercoreklah 3E sambil berbaring ditepi katil !

Kenapa 3E – explore, exploit dan exercise?



Software komputer saban masa diupgrade supaya bukan sahaja semakin murah dan makin mudah juga semakin user-friendly dan versatile. EndNote ada versi 8… Mendeley 1.12.2 malah MSWORD yang aku guna ini adalah versi 2013. Bukan itu sahaja… angry bird pun diupgrade dari masa kesemasa. Maknanya kalau ko masih guna MSWORD 2007…. Ko termasuk kelompok orang lama yang selesa berada di takuk lama…. Yang lama-lama takkan kemana-mana…

Memahirkan diri dengan komputer tidak sama dengan memahirkan diri dgn skill acrobatic. 

Pertama:
Ada tak sesapa menjadi ahli acrobatik ketika berumur 50 tahun ? 
Jawapnnya – TAK ADA bro, semuanya mula dgn umur 5 tahun !! 

Kedua:
Ada tak sesapa yang mahir SEM / AMOS ketika berumur 3 ?
Jawapannya – TAK ADA bro, semuanya mula dgn umur 30 tahun !!

Jadi yang ko nak mahirkan diri adalah yang kedua itu bukan yang pertama... sebab kalau ko nak belajar acrobatik dgn usia ko sekarang....jawabnya dah tak lama lah tu !!

Belajar yang kedua.... aplikasi komputer adalah satu kemahiran yang boleh dikuasai tanpa had umur, asalkan ada pengetahuan asas diikuti dgn 3E – explore, exploit dan exercise !

Kenapa bila aku kata gunakan split view dalam MSWord utk menganalisis puluhan jadual dalam tesis, ramai yang ternganga… persis singa… tak tahu ape kebendanya? 

Ini kerana ko tak pernah explore.... dan exploit aplikasinya dalam penulisan tesis. Yang masuk bengkel aku pulak... dah tahu tak nak exercise... lama-lama jemari dan kemahiran ko pun beku macam ais.... 

Aku mengenali ATLAS.ti…. mahupun Mendeley…. pada usia lewat 47 tahun… dan aku tak pernah memasuki mana2 kelas ATLAS.ti mahupun Mendeley. Aku bukan sahaja boleh mengajar…. menulis buku.. mendapat pengikhtirafan… malah aku boleh mengajar ! 

Malah jgn tak tahu…. Perkataan “LITERATURE SEARCH” dalam MENDELEY dalam versi yang diupgrade adalah dari istilah aku…. malah MENDELEY pun nak belajar teknik FBOT dan SROT yang aku exploit spt email dari team Mendeley berikut yang aku terima beberapa ketika dulu:

“We would like to invite you to join our Mendeley Advisor Program, which is what we use for our facilitators. We will also give you an Advisor badge for your Mendeley profile and access to the members-only Advisors Group, which is a great forum for on-going training, share ideas such as for your FBOT and SROT techniques! “

Apa rahsia ko bro? 

Belajar aplikasi komputer tak ada rahsia. Yang perlu ada hanyalah sebuah komputer yang tip top…. Sedikit passion utk explore, exploit, exercise. 

Ko tak perlu gymnasium atau coach yang tough…. tapi ko memerlukan sedikit asas2 penggunaan aplikasi yang semakin user-friendly… then explore, exploit dan exercise…. consistantly.

Maka aku menyeru di pagi yang dingin di York UK ini… dgn 3E…. ko akan mendapati semuanya senang macam ABC…. bukan susah macam nak mati !!

LUV U ALL !!

OT

Tajuk 651:11 tips: Slide conference presentation aku untuk didownload !!


Sila download link berikut jika ko berminta dan teruskan membaca: 

https://www.dropbox.com/s/6u783hcuwy0jxxl/ITHET2014_york2.pdf?dl=0

Aku tak pernah kongsi slide aku sebab cara aku present berbeza... sangat berbeza. Aku dah acapkali present paper obersi, dan setiap kali aku akan present cara aku sendiri. So far so good !

Ini antara senario yang aku lihat dari pengalaman aku:
- Prof. yang bentang paper syok sendiri tanpa kesah partisipan faham atau tidak apa yang dicakap .... 
- Pelajar (samada PhD/ master) pula present semua benda yang dia buat nak bagi tahu.. macamlah patisipan nak tahu sangat.
- Yang jadi pak pacakpun ramai.... tak bergerak2 dari awal sampai akhir.
- Ada juga yang pegang kertas baca sebijik2....dari awal sampai abis
- Tak kurang yang baca semula apa yang tertulis atas slides.... dia ingat partisian semua buta huruf
- Yang gunakan slide macam viva pun ada....iskh !

Aku?

Aku datang konferens sebab nak tahu topic kajian yang menarik dalam bidang yang mungkin ada kena mengena dengan aku. Selain itu, cuba bina networking. Jika aku berminat dgn sesuatu tajuk.... dan ada kena mengena dgn bidang kajian aku, barulah aku approach presenter tersebut.

Berasaskan matlamat ini, maka akupun present cara aku sendiri sesuai utk mencapai matlamat tersebut.

Pertama:
Masa diberi 20 minit.... 15 minit + 5 minit Q & A... selalunya aku abis sebelum 15 minit tu.

Kedua:
Tajuk kajian mesti ada unsur catchy... bukan macam tajuk thesis.

Ketiga:
Slide hanya perlu jelaskan apa yang "menarik" dalam kajian utk dikongsi dgn partisipan yang lain.

Keempat:
Tak perlulah masukkan methodology dll yang menjelas2 sebab partisipan boleh baca lanjut dalam prosiding atau jumpa ko lepas ti... omputih kata keep it short and sweet !

Kelima:
Persembahan bukan nak ganti artikel atau kajian yang dibuat. Persembahan bertujuan sekadar memberikan gambaran umum yang jelas dan menariknya tentang kajian. Sebab itu aku enjoy jer cerita apa yang aku buat bro... bercakap dgn participan / audiences bukan bercakap dgn slides !!

Keenam:
Apa yang dijelaskan secara verbal LEBIH PENTING dari apa tertulis secara ringkas dalam slide.

Ketujuh:
Tarik perhatian partisipan dgn soalan2 hook, spt why... who cares.... so what.... then.. what else? Jika partisipan masih ada persoalan, mereka boleh jumpa lepas presentation

Kelapan:
Elakkan jargon2 yang kita sorang jer faham !

Kesembilan::
Dalam slide PowerPoint masukkan hanya point yang power2 jer !

Kesepuluh:
Kalau ada product.... at least ada "real picture" atau tunjukklah video supaya partisipan boleh imagine apa ko buat... atau jika ada courseware, animation dll... demo beberapa minit....

Kesebelas:
Nama tulis kat slide awal... supaya dia tahu sapa yang present dan alamat lengkap serta contact / email di slide akhir jika dia berminat nak tahu lanjut.

In a nut shell... just explain what you’re doing and why this topic is sooo interesting to share.... but pls leave out the detail...


Ada yang mintak video aku.... manalah ada... tapi at least aku nak bagi slide yang aku gunakan utk presentation. Jgn ko terperanjat akan kesempoian slide aku dah ler. Ko kena cukup berani dan faham apa ko buat.....

Cuma jgn tak tahu.... aku pernah dapat best presenter dalam satu perbentangan seminar antarabangsa di Australia 

Ini adalah cara aku present... berbeza sebab aku tak berfikir dgn cara yang sama...aku tak mahu ikut2an...

OT

Friday, September 5, 2014

Tajuk 650: Jenis Kajian “Program Evaluation”

Byk kajian dijalankan bagi mengkaji keberkesanan sesuatu projek, produk, proses, program, model dll. Aku bukan pakar dalam program evaluation tetapi jika ada yang nak buat kajian, maybe ringkasan 5 approaches berikut boleh membantu mendapat pendekatan yang betul. Sila buat pembacaan lanjut.

1. Objectives-Oriented Evaluation Approaches
Concept: To determine the extent to which objectives were attained
Theories:
- Tyler
- Metfessel and Micheal
- Provus’s Discrepancy

2. Management-Oriented Evaluation Approaches
Concept: To inform decision makers about inputs, process and output of the program
Theories:
- Context, Input, Process, Product (CIPP Model)
- UCLA
3. Consumer-Oriented Evaluation Approaches
Concept: Evaluation criteria and checklist which provide consumer with defensible results 
Theory:
- Scriven’s Concern and Checklist

4. Expertise-Oriented Evaluation Approaches
Concept: Professional judgement in the area of program being evaluated.
Theory: 
- Informal Professional Review System
- Ad Hoc Panel Reviews
- Funding Agency Review Panels
- Blue-Ribbon Panels

5. Participant-Oriented Evaluation Approaches
Concept: To portray the multiple needs, values and perspectives of program stake holder to make judgement about the value of the program 
Theory:
- Stake’s Countenance Framework
- Responsive Evaluation
- Naturalistic 
- Participatory

OT

Saturday, August 30, 2014

Tajuk 649: Problem statement – Workable dan Researchable !!

Aku nak tulis pasal problem statement yang workable dan researchable supaya kajian ko juga akan workable dan researchable.

The heart of a research is the PROBLEM STATEMENT (PS). Kalau aku baca tesis.. aku baca hok ni dulu… baru terbuka selera nak baca seterusnya. Kalau PS simple sangat, dan aku dah boleh agak dapatannya…. terbantutlah selera aku.

Cer ko bagi contoh.

Katalah ada kajian experimental… nak bandingkan kaedah ajar Sejarah traditional VS guna lakonan dgn bantuan skrip dan bimbingan guru. Cer ko agak hasilnya? 

Tentu hasilnya akan menyebelahi kumpulan experimental... klise !




Maybe 10 tahun dulu kajian sebegini masih diterima…. tambahan skop kajian terlalu “personal” dikhuatiri tidak diminati oleh scholar lain, local mahupun antarabangsa. 

PS sebenarnya juga adalah isu yang menyatakan keperluan kenapa kajian ko penting dan urgent utk dijalankan, pendek kata justification for the research to be conducted. Ko perlukan pembacaan yang luas dan mendalam dalam topic kajian ko supaya ko boleh mendapatkan satu isu / PS yang specific yet interesting. 

PS mestilah researchable dan workable. Apa maksdunya ini? Dua istilah ini membawa maksud PS ko mestilah mempunyai focus atau scope yang khusus supaya ko boleh selesaikan. Misalnya ko hanya memilih satu theory dalam ekonomi (yang ada beratus2 teori) sebagai asas menyelesaikan masalah kajian ko. Ia juga bermaksud…. Kajian ko mesti mempunyai satu dimensi yang khusus. 

Contohnya kajian gelandangan (homeless) ko hanya mengkaji aspek “mental health” sahaja atau “drug dependency” sahaja dan bukan utk masalah gelandangan secara umum kerana terdapat multifactor dan pelbagai dimensi.

Jadi workable atau researchable membawa maksud “the problem must be precisely specified and capable of being addressed with “available resources”.

Apa la plak available resources tu? 

Yang penting adalah:

1. Literature review – to get the theoretical framework dan sound methodology !
2. Researcher must have background knowledge 
3. Expert (SV lah)
4. Budget (jika melibatkan upah dll)

Dalam pengenalan tesis, ko perkenalkan dulu problem secara umum…. spt masalah gelandangan akibat pelarian, kekurangan pendidikan, masalah keluarga, ekonomi, urbanisasi, dadah, mental health … then ko juruskan kepada PS yang specific utk kajian ko katakan “mental health” dan ko juga perlu bersedia dengan “potential solution” utk PS ko tu.

Topic gelandangan ini kini semakin hangat !!!

OT

Friday, August 29, 2014

Tajuk 648: Coursework dan Thesis – a totally different ball game !

Inilah realiti dunia aku, dunia ko dan dunia kita - dunia postgraduate !!

Izinkan aku kembali ke zaman menjadi calon master / PhD. Aku lebih selesa menulis tajuk di atas spt mengimbau ketika aku berada di zaman tersebut…

Kenapa perlu ada coursework? Coursework perlu utk aku mendalami pengetahuan dalam bidang kajian. Mengambil coursework membolehkan aku mempelajari teori dan segala aspek yang berkaitan dengannya. Mengambil coursework tidak menakutkan aku…. umpama meneruskan tradisi undergrad. Exampun ok jer… dgn sedikit tugasan, markah biasanya excellent !!

Abis apa masalahnya bro?

Bukan masalah, tetapi sedikit ulasan. 

Selepas selesai coursework…. perkara yang paling menakutkan diperingkat Master dan PhD adalah thesis dan penyelidikan. Ini yang benar2 menakutkan aku. 

Takut? Apsallak…..

Ini lah pengalaman baru kebanyakkan postgraduate spt aku…. Malah ramai kawan2 aku yang lost in action…. syahid ditengah jalan…. gagal menyiapkan thesis sedang mereka excellent dalam coursework… mengalahkan aku. 

Aku sempat mengamati dan memerhati senario berikut:

1. Thesis adalah satu proses yang kompleks. Cukup kompleks. Wpun proses penulisan tesis ini kompleks tapi setahu aku tidak pula diajar secara “serious” dan “formal” sebagaimana coursework…. sedang apa yang dipelajari dalam coursework lebih mudah diperolehi dari bacaan pelbagai sumber dan rujukan yang banyak…. manakala penulisan thesis pula spt diletakkan terus dibahu aku dan rakan2 aku sepenuhnya… tanpa ada satupun kelas yang mengajar aku apa-apa….

2. SV ? Memanglah SV ada…. tapi sesedar aku…. SV tak pula mengajar aspek2 teknikal dan mekanikal penulisan thesis….menjalankan kajian. Jika adapun lebih berbentuk memberi komentar…. Itu tak ok… ini perlu ditambah…. itu tak cukup dalam, sana pula belum cukup kritis….. sedapkan lagi ayat disini... dan sekali sekala menyegah - Hah ….. mana ko dapat pernyataan ni ? apa rasional ko tulis ini ? Ko sapa nak nak dakwa begitu begini? Fuhh semangat…. Separuh jiwa ku hilang…

3. Thesis juga melibatkan proses yang detail…. dgn segala mechanistic nya yang asing bagi aku….lebih asing dari makhluk asing… malah prosesnya pula detail bukan sahaja kandungannya tetapi juga sehingga titik dan comma perlu berada ditempatnya yang betul.

4. Pencarian tajuk kajian pun sudah cukup memberi satu cabaran besar kepada aku. Ramai juga kawan2 aku yang teraba2 dalam terang…. bagaimana utk mendapatkan tajuk yang “doable”, “researchable” dan “workable”….sdg aku dan dan kawan2 aku tak ada pengalaman tersebut.



Pencarian tajuk pula perlu disertai dengan pencarian gap dan problem statement…. Maka makin bercelarulah apa yang hendak ditulis, dipetik dan dihuraikan. … kerangka itu dan kerangka ini…. pemilihan teori, variable, construct, dimensi, instrumen… dan ohh…. segala macam rempah ratusnya. Sehingga dalam kebanyakkan kes….aku berdoa supaya kajian aku doable bukannya mengundang trouble. … teraba2 mencarinya sendirian tanpa mempelajarinya “through formal means” !

4. Apa…. Subjek Research Methodology? Yaa…. Memang aku ambil subjek Research Methodology… subjek wajib… namun pengisiannya lebih kepada pengucapan semula apa yang tercatat dalam buku2 teks research methodology…..bukan sangat utk menyediakan kemahiran mechanistic proses penulisan tesis dan pengendalian penyelidikan. Pendek kata…. you still need to know “HOW” ?

5. Sementara itu….. cousework ditawarkan dan diambil oleh sekumpulan calon. Aku dan kawan2 aku berada dalam satu kelas yang sama… mndapat tugasan yang skopnya sama…. Boleh berbincang bersama…. Tapi ini tak berlaku kepada penyediaan proposal, penulisan thesis…. masing2 dgn dunia sendiri mencari apa yang belum pernah diterokai….ada masalah… lu fikirlah sendiri !

6. Aku percaya…. bukan mudah utk bertemu dan berbincang dgn SV… ada yang sibuk dan ada yang OK…. ditambah dgn gaya supervision yang pelbagai…. yang longgar dan ketat…. maka dalam situasi yang tak menentu ini…. rujukan utama aku adalah rakan2 master / PhD yang lain… terutama yang telah melalui proses tersebut. Setiap arahan SV selalunya akan dirujuk juga kepada rakan sebaya dan senior dan bagaimana mereka dahulu melakukannya….. malah byk kes… rakan sebayalah “main SV”…. tanpa sesiapapun sedari…. sehingga ada yang sebahagiannya mengambil strategi trial-n-error dari rujukan naskah2 rakan sebaya…yang lebih senior !

Come on bro…. ini level postgraduate lah…. kalau tak sanggup berdikari bro… menyediakan proposal sendiri… semua nak kena ajar… jgn ler berhajat nak ambil master /PhD…. betul tak? Lagipun dah berapa ramai yang lulus…. Tak ada halpun !

Yeap… aku suka jawapan tu….dan setuju sgt memang ramai yang lulus.

1. Aku sekadar melontarkan cadangan…. Jika itulah jawapannya maybe elok juga dijalankan sedikit kajian dan interview…. observation yang transparent….. 

Kenapa mereka boleh lulus?
Bagaimana mereka lulus? 
Apa yang mereka lakukan utk lulus ?

2. Malah kalau tu lah juga jawapannya.... supaya berdikari…. bagus juga courseworkpun jgn ditawarkan…. Biarlah calon tu membaca dan berdikari memahaminya sendiri. Lagi baik jika tak ada supervision lansung…. barulah lebih real…. Semuanya hasil pencarian calon sendiri 100% … baru mantop ! Barulah benar2 berdikari…. Ada berani ? 

3. Master /PhD memang utk melahirkan researcher yang independent…. melahirkan researcher yang berdikari perlu disertakan dengan pengetahuan dan kemahiran terlebih dahulu. Dgn latar belakang postgraduate yang pelbagai… yang muda, berusia… full time dan part-time…. semuanya perlu dibekalkan dgn kemahiran yang cukupi. 

Maybe aku boleh share satu kisah calon PhD seorang lecturer di sebuah IPTA yang menghabiskan masa satu semester menyenaraikan semua tajuk2 dalam bidang kajiannya supaya dia boleh mendapatkan satu tajuk yang tidak ada kena mengena dengan tajuk2 yang telah dibuat sebelum ini….sebagai bukti kajian yang bakal dilakukan adalah original dan tak pernah dibuat orang lain. Perghh.... berderau darah aku !!

Begitulah juga aku diberitahu…."buatlah kajian yang tak pernah orang buat".... mujurlah aku tidak menerimanya bulat2… dan aku tahu berapa ramai lagi yang mempunyai pemikiran yang sama !!

4. Aku pun suka mencadangkan lagi supaya ditanya kepada calon2 yang sedang menyiapkan porposal…. Tahukah mereka elemen yang perlu ada dalam penyediaan pernyataan masalah…. apa beza signifikan dan implication…. apa maksud membuat citation dgn merujuk kepada sumber asal.. dan aku boleh senaraikan 100 lagi soalan. Adakah mereka tahu apa yang mereka buat, apa yang perlu mereka buat dan dimanakah mereka memperolehi pengetahuan tersebut?

5. Kemahiran dalam penulisan tesis ibarat kemahiran mengunakan pisau. Ajarlah dahulu kemahiran tersebut ... percayalah setiap orang yang mahir menggunakan pisau akan menghasilkan sesuatu yang berkualiti dan berbeza wpun dari pisau yang sama... tapi jika tiada kemahiran.... dibiarkan sahaja mencuba.... bukan sahaja hasilnya tak seberapa... tangan pula penuh kesan2 luka.....

Inilah senario yang aku dan kawan2 aku dahulu lalui .... sekarang bagaimana?

Akhirnya tujuan aku hanya satu... supaya calon2 master / PhD merakam segala pengajaran dan kemahiran yang diperolehi.... dan salurkan dgn penuh hikmah kepada bakal2 calon yang mendatang... supaya akhirnya terhasillah researcher yang fokus dalam penulisan tesis dan penyelidikan, bukan tersasar ke sana sini sebelum menemui destinasi .... LUV U ALL !!

OT

Tajuk 647: Kenapa ada “working title” ?

Aku nak tanya – kenapa ada istilah “working title”? Apa perlunya perkataan “working”? 

Ramai yang faham working tittle adalah tajuk kajian awal yang belum pasti lagi…. yang boleh berubah2…. 

Aku cuma nak tambah lagi. Tajuk kajian yang ko tulis pada proposal itulah “working title” atau aku ringkaskan WT sahaja. WT ini muncul sebagai tajuk kepada proposal ko. Ia dinamakan WT kerana ko masih dalam proses refine kajian ko as your study proceed. WT sebagai guidance , sebagai direction utk kajian sebenar dan bagaimana ko develop kajian ko as your thinking progresses. 

Jadi istilah WT ini membolehkan ko menyiapkan proposal ko tanpa memerlukan pendetailan dan kejituan perlaksanaan kajian ko … kerana WT membolehkan berlakunya perubahan hatta jika terpaksa melibatkan perubahan tajuk. 

Katakan ko siapkan proposal dalam tempoh 3 bulan dgn WT berkaitan dengan aplikasi mobile application dalam education …tetiba setelah ko mula mendalami e-learning, ko sedar wujud keperluan lebih mendesak utk mengkaji aplikasi augmented visual reality (AVR) pula. Maka berlakulah perubahan pada WT tapi masih berasaskan teori berkaitan e-learning... sedang ko dahpun selesai defend proposal tersebut ! 

Bila WT berubah..... berlakulah perubahan objective kajian dari mengkaji mobile application ke AVR… maka tajuk kajian ko pun berubah. 


Namum begitu...WT boleh kekal sehingga ko siapkan tesis jika tiada keperluan utk perubahan. Namun kewujudan WT adalah sebagai petanda bahawa perubahan boleh berlaku dan dibenarkan berlaku hatta selepas proposal disiapkan kerana tajuk proposal tersebut masih bertahap WT !!

Jadi kenapa ada yang menyiapkan proposal bertahun2…. Sedang tajuk proposal tu hanyalah WT…. yang ada ruang utk berlakunya perubahan….? Proposal kajian kualitatif lagi banyak kemungkinan utk berubah kerana sifat kajian tersebut yang flexible dan evolving. 

Jadi proposal hanyalah satu blue print maka terdapat ruang utk perubahan.... dan sesuatu yang boleh berubah jgn pula dinilai secara strict sehingga tak siap2 proposal dan tak defend2 sampai "berkurun lamanya".... kerana akhirnya yang dinilai nanti adalah thesis ko bukan proposal !

OT

Tajuk 646: Disini lahirnya sebuah cinta: Routine atau Something?

Aku percaya, ramai calon master/ PhD kelihatan gelisah dan sedikit boring. Kenapa keghairahan mengharungi hari2 sebagai calon Master / PhD makin hening? Ko baru calon…. belumpun sampai hari yang mana panel VIVA mengundi utk memilih samada ko PASS with MAJOR or MINOR.

Jadi jgn boring bro !

Sebelum aku menulis lanjut …. aku nak ko perhatikan kanak-kanak bermain. Lihat wajah mereka…. adakah mereka gelisah? Adakah mereka boring? Mereka enjoy... ketawa…. tak macam kebanyakan calon master / PhD… banyak moyok dari seronok !

Hidup kanak-kanak enjoy…. fun dan funny. Tanpa mainan pun mereka enjoy. Lihat kanak2 yang berlonggok di barisan belakang masjid dan surau…. dgn jari sepuluh pun mereka boleh main… diiringi bermacam2 lagu yang mereka cipta. Kalau jumpa kotak kosong pun mereka boleh main dan buat macam2…. Sebab otak mereka penuh dengan kreativiti… sangat fokus dgn apa yang mereka buat… leka berjam2… mereka enjoy apa yang mereka buat…. collaborated lagi….. sehingga bermain yang boleh dianggap sebagai ROUTINE itupun mereka sentiasa belajar SOMETHING…. 

Ko lak camner? Semuanya macam ROUTINE jugak ke? Routine yang lama2 … boring… dan kadang2 byk confusing dari dapat something ?

Kalau ko memang rasa spt diatas…. Aku nak ko fikir begini. Ko berada dipuncak ilmu dan dalam persediaan untuk menyumbang sesuatu dalam bidang ko melalui penyelidikan yang ko jalankan. 

1. Disini lahirnya sebuah cinta

Ko mesti belajar melahirkan sebuah cinta. Dgn cinta… keghairahan akan berterusan, bukan hanya satu simpton yang hilang bila terdampar mencapai climax. Cinta membuat ko terus ghairah.... berterusan... dan keghairahan ni membawa kepada kesanggupan utk berkorban masa, tenaga, tumpuan dan wang ringgit. 

Jika ko bersama yang dicintai… masa 3 jam terasa spt 3 minit. Ko akan fokus…. dan tak sabar utk bertemu lagi dan lagi dan lagi tanpa jemu. Ko akan pastikan semuanya perfect…. 

Namun.... jika ko tak rasakan semua ini… cinta ko makin pudar…ko kena pugar…. lakukan sesuatu wpun sukar !

2. Ketahuilah kelebihan ilmu…. 

Ko manusia terpilih. Ko dipilih menjadi calon…. utk menimba dan menyumbang ilmu. Tiada yang lebih baik dari mencintai ilmu…. menimba dan menyampaikannya…. 

Mencintai manusia…. manusia punya banyak kekurangan…. Mencintai ilmu… ia akan membawa kelebihan… Know what you don’t know… is knowledge and even statistics should be based on knowledge… not number alone.



3. Pelbagai sumber….

You are not alone. Ko ada kawan, DSG, SV, lecturers, reading materials, workshop. Buatlah pelaburan masa, fikiran dan kewangan utk menimba apa sahaja dari pelbagai sumber tersebut sebagai bukti cinta ko utk mendapatkan ilmu. 

Dua minggu lepas aku joint bengkel SMARTPLS… duduk depan meja penceramah… barisan nombor 1 lagi…. Sekali sekala terkena tempias air liur penceramah tersebut… tak apa... demi mendapatkan dan mencintai ilmu dan somehing new !

4. Mudah dan murah….

Ini kisah cinta utk mepelajari sesuatu yang baru…. aku ada kawan yang pergi ke German bbrp tahun lepas utk blaja SmartPLS… (sebab tak ada di Msia ketika itu) dgn pelaboran puluhan ribu ringgit. Bayangkan … dgn pelaboran sebanyak itu sekarang…. ko dah boleh masuk pelbagai bengkel… dari SMARTPLS… hingga basic SPSS….. proofreading, article writing and publication…. yang diadakan saban masa…. 

5. Master / PhD adalah hobi
Jika ko enjoy apa yang ko buat…. seronok dan tidak pernah puas…. Master / PhD ko akan bertukar menjadi hobi… hobi yang serious tapi penuh dgn excitement…. Yang dikongsi dgn ratusan ribu lagi postgraduates seluruh Malaysia malah seluruh dunia !!! Ko patut berbangga memiliki hobi yang digilai dan dicemburui di seluruh dunia... yang akhirnya membawa gelaran Dr.

Ini post terbaharu dalam DSG yang dipost 3 jam lalu... Tahniah Sofia Hayati Yusoff. 

“Alhamdulillah.. I have passed my viva. 2 months is given for corrections. Tq all for the support and prayers..” Sofia Hayati Yusoff

Setiap hari ada sahaja post seperti ini…. ko bila lagi?

OT 

Tajuk 645:Postgraduate: Hanya anda sahaja memiliki keistimewaan ini - Bhg 2

Mendapat PhD memerlukan satu transformasi. PhD bukan matlamat, tapi satu tiket utk perjalanan yang akan mengubah hidup anda… dari pengikut kpd pemimpin… dari pelajar kepada pengajar … dari hanya menerima kepada terbuka ruang utk memberi… 

Transformasi adalah satu perkataan yang berat. Menghasilkan filem 2D ke 3D satu transformasi. Mencetak buku teks ke penghasilan courseware satu transformasi. Menjadi penyabar dan pemaaf dari seorang yang pemarah juga satu transformasi. Dari undergrad ke postgrad memerlukan transformasi... dari first degree ke master ke PhD.... sudah pasti memerlukan transformasi diri !

Salah satu langkah menjayakan tranformasi adalah “membuat pilihan” yang memungkinkan berlaku atau tidaknya transformasi tersebut. 


Hanya anda sahaja yang memiliki keistimewaan tersebut… SV atau aku atau orang lain hanya boleh memberi sedikit motivasi !!

Maybe beberapa contoh mudah ini boleh menjelaskan maksud aku.

Terdapat peserta bengkel aku yang hilang skill yang diajar sementara sebahagian lain peserta dari bengkel yang sama, berjaya menguasai dan terus mengamalkannya.... sambil mampu punya mengajar... !!

Apa perbezaan mereka ini?

Inilah pilihan. Ada peserta yang membuat pilihan utk tidak praktiskan apa yang diajar sebaik sahaja selesai bengkel. Mereka pilih utk relex brother relex...biarkan dulu masa berlalu, memilih untuk menyatakan "nantilah..", "lama lagi" 
“ini susah, itu susah’ sedang hal yang sama tidak berlaku kepada peserta lain, malah peserta lain tersebut memilih utk mengambil inisiatif terus mencuba dan mencuba maka sekali menguasai mereka akan terus menguasainya ! 

Aku juga terima bbrp PM yang panjang lebar bertanya kaedah persampelan X yang mereka gunakan. Bila aku kata yang mereka gunakan itu salah, lantas mereka panic… Bila aku kata, apa yang mereka buat tersebut adalah teknik Y… maka bertambah panic lagi…. Lalu merayu meminta penjelasan demi penjelasan… demi penjelasan…. Persis kanak-kanak merengek bila mendengar motosikal aiscream dengan lagu “Mat Kool” lalu depan rumah ! 

Come on bro….Ini bukan pilihan utk membuat pembedahan atau tidak yang melibatkan kepakaran dan nyawa orang lain…. tetapi hanya melibatkan pemilihan mudah…. Memilih utk menguasai sesuatu yang mudah dan asas.... yang dapat dikuasai oleh sesiapa sahaja… memilih untuk membaca sekali, dua kali, hatta 10 kali tentang sesuatu konsep... dari beberapa sumber (on atau off line) bukan terus buat slamber.... sambil mengeluh kenapa semuanya susah belaka?

Minta maaf….. bila ada yang PM …. Apa beza SPSS dgn Mendeley? ATLAS.ti tu peta ker - apa kena mengena dgn PhD ? Jika sekadar nak tahu apa itu Mendeley atau ATLAS.ti pun malas nak “google” ...Lu fikirlah sendiri tahap transformasi mereka ini !!

Lihat apa yang berlaku antara jam 7 – 8 am setiap hujung minggu. Jika ada 100 orang, hanya 5 orang memilih utk berjogging, memilih utk membuat senaman…. sedang 95 lagi memilih utk sambung tidur…. memilih utk tidak berbuat apa2…. dan kemudian pura2 panic bila cholesterol mencanak naik, sedang kesihatan semakin menurun !

Mendapat PhD memerlukan satu transformasi. Mulakan dgn membuat pilihan yang membawa kepada transformasi tersebut. Hanya anda sahaja memiliki keistimewaan membuat pemilihan bagi diri sendiri…

OT

Tajuk 644: Postgraduate: Hanya anda sahaja memiliki keistimewaan ini - Bhg 1

Dua hari ini agak tight. Aku masih di Kuching…. tp masih sempat mencoret sesuatu. 

Kepada semua postgraduate….. 

Hanya anda sahaja memiliki keistimewaan ini... satu perkara yang jika anda capai akan mengubah hidup anda SECARA SIGNIFIKAN….berterusan dan maybe secara “drastic”. 

Paling istimewa…. hanya anda sahaja yang boleh mencapainya sedang orang lain hanya melihat dari jauh dan dari kejauhan….penuh envy dan maybe sedikit jeles!

Apakah dia agaknya? 

Tak tahu?

Masakan anda tidak tahu.... itulah PhD !!

Kenapa plak?




Tanyakah kawan2 anda yang spt hilang punca…. tertekan…. takut…. resah dan gelisah…. spt kelam semuanya dihadapan…..bukan sehari dua... bukan sebulan dua tetapi bertahun....

Sebaik sahaja lulus VIVA… maka semuanya itu spt fatamorgana sahaja…spt mimpi semalam.....mulai beransur hilang !!

Dan sebaik sahaja anda mendapat surat senat menyatakan anda layak bergraduate…. dgn mendapat ijazah kedoktoran.... maka fatamorgana yang beransur hilang tadi … bertukar menjadi kegembiraan yang tidak terucap…. kelegaan yang tidak bertepi…. maka bermulalah satu episod baru dalam hidup anda….. dan hidup anda serta merta berubah ! Secara tiba-tiba anda tidak lagi di panggil Puan Fazrina, En. Faez sebaliknya Dr. Faz dan Dr. Faez...!!

Anda akan melalui episod transformasi… jika anda menjadi pensyarah….dan penyelidik di mana sahaja…. kajian anda kini hanya dibatasi langit dan bumi sahaja. Berkaryalah…. menyumbanglah…. dan berikanlah bimbingan kepada yang masih bergelar calon PhD…. 

Percayalah…. PhD akan mengubah hidup anda dgn perubahan yang mungkin tidak anda mimpikan selama ini…GO FOR IT !!

Othman Talib
Kuching International Airport

Tuesday, August 19, 2014

Tajuk 643: Apa ler pulak jurnal Q1, Q2, Q3 dan Q4?

Akan ada IPTA wajibkan pelajar master mesti submit paper Q3/Q4 manakala PhD pula Q1/Q2.... misalnya...

Amende ler tu? 



Q adalah quartile, pengiraan berdasarkan sukuan (25%) mengikit ranking IF dalam bidang / field yang sama. 

Aku bagi contoh. 

Katakan ko nak banding jurnal dalam bidang computer and education... ada 8 jurnal A - H dgn ranking mengikut IF spt berikut mengikut urutan [Jurnal] [IF] [Q]. Perhatikan jurnal A, B berada dalam 25% top... dan G, H 25% bottom.

A  3.22  Q1
B  3.10  Q1
C  2.76  Q2
D  2.66  Q2
E  2.45  Q3
F  1.90  Q3
G  0.54  Q4
H  0.34  Q4

Maknanya pelajar master boleh hantar artikel ke jurnal E,F,G,H atau yang lebih tinggi. Pelajar PhD hanya boleh hantar je jurnal D, C, B, A sahaja.

Yang ini kalau tak faham.... kena up grade RAM !!

OT

Tajuk 642: Fahami Impact Factor (IF)

Aku lama dulu dah menulis pasal JCR, indexed spt scopus, dan IF yang sering disebut oleh pihak universiti / SV utk menilai tahap artikel yang dihantar, termasuklah utk kenaikan pangkat.

Zaman dah berubah… kalau dulu ko boleh naik pangkat asal ada jurnal artikel, tak kisahlah dimana artikel tersebut diterbitkan. Tapi la ni jgn main2…. skit2 terkeluarlah perkataan high impact journal.

Apa itu IF?

IF adalah - average number of times articles from the journal published in the past two years have been cited in the reference year.

Jika sebanyak 155 artikel dalam jurnal A pada tahun 2010 dan 2011 diterbitkan dan sebanyak 800 kali keseluruhan jurnal tersebut dicited maka :

IF = 800 / 155 = 5.16 (utk tahun 2010 - 2011)

Jika sebanyak 200 artikel dalam jurnal A diterbitkan pula pada tahun 2012 dan 2013 dengan sebanyak 1500 kali keseluruhan jurnal tersebut dicited maka :

IF = 1500 / 200 = 7.50 (naik lah IF...utk tahun 2012 - 2013)

Journal yang tak ada IF bukan bermakna tak ada yang cite... tapi journal tersebut maybe hanya di indexed sahaja.... sebab terlalu kecil IF... buat abeh bogheh jika nak kira.... 

OT

Tuesday, August 12, 2014

Tajuk 641: APA ITU COACHING FEEDBACK ?

Byk feedback yang unhelpful spt:

Pertama.
Feedback yang mengandungi maklumat yang hanya diketahui oleh pemberi…. Tapi lansung tak ada idea bagi penerima. Contohnya… “Bagaimana nak publish paper kalau macam ni lah objektif kajian awak?”. Manalah “budak” tu tahu, baru nak buat objektif kajian dalam proposal….dah dapat feedback cam tu…

Kedua
Feedback yang jump to conclusion macam….”Kalau macam ni LITERATURE REVIEW yang awak tulis, tak lepaslah PhD awak”… baru nak tulis LITERATURE REVIEW dah terus buat kesimpulan yang sadis... sentap 2 minggu tak lalu makan !

Ketiga:
Feedback pujian-pujian pun tak akan … spt “Well done !”, “Gud job”…. Ntah apa yang well done dan gud job tu…. kembang kuncup "budak" tu..... tapi amende yang well done diapun tak tahu !!

Keempat:
Feedback negatif “Sapa ajar u tulis finding macam ini?” pun tak akan membantu.... tapi akan mem"batu"kan penulisan pelajar..

COACHING FEEDBACK

Maka kepada bakal2 SV….. belajarlah membuat feedback berbentuk coaching…. bukan main lesing jer….

Contoh coaching feedback:
a. “RESEARCH QUESTION ini perlu tally dgn objektif kajian yang u buat”

b. “Betulkan objektif dengan memasukkan variable kajian”

c. “Sila rujuk artikel Author (2013) atau sebarang artikel e-learning utk dapatkan operational definition”

d. “Perlu baca juga tulisan Mayer dari tahun 2000 – 2004 utk tahu asas pembinaan teory ini”

e. “Well done… the way you synthesized the argument to support you thesis statement here is superb !”

Susahlah macam tu. 



Memanglah susah, SV pun kena baca juga kajian pelajar dan bahan lain yang releven... baru boleh jadi coach yang baik.... kalau setakat bagi feedback gitu2 jer.... baik tok sah...

Jadi coaching feedback adalah perkataan yang ko kena pegang dan atas alasan yang sama juga mengapa sebahagian SV tak tahu nak beri komen atau feedback…. tapi lebih nak tunjukkan kesalahan sambil sambil menonjolkan diri sendiri…. ini juga berlaku masa defend proposal dan viva !!

Maaf sebab sedikit berterus terang.... tapi niat aku satu.... supaya bakal2 SV memahami bahawa tugas SV bukan mudah hanya kerana ko dah ada PhD, DBA, EdD dll yang setara....

Tiga element dalam COACHING FEEDBACK :

Aku sedar tak ramai yang kisah pasal feedback. Apa yang penting dapat beri feedback dan satu pihak lagi dapat feedback. Lepas tu pandai-pandailah nak dibuat apa dgn feedback tu…

Aku tak terkata bila dapat respon yang menyatakan feedback yang diperolehi spt berikut:
"ayat kamu ni x sedap” , “x cukup lg nie” , “ kena baca lagi”, “kena perkemas lagi”. dll yang sewaktu dengannya. Ini bukan aku yang reka…. tapi dari respon yang aku terima…. 

Feedback di atas menunjukkan satu indicator bahawa pemberi feedback sendiri tak tahu apa yang perlu dilakukan, apatah lagi yang menerimanya…. so tak wujud coaching atau supervision disini. Jika tak wujud supervision…. maka sukarlah penerima utk melakukan improvement !

Jadi sebelum bagi feedback, fikirkan tiga elemen ini… supaya feedback mempunyai unsur coaching.

Pertama:
Apakah tujuan feedback yang diberi? 

Kedua: 
Adakah feedback akan difahami penerima?

Ketiga:
Move from ganeral feedback to specicific one !

Jika ko main bagi feedback jer….. fuhh…. tunggang langganglah dunia supervision
Secara ringkaskasnya…. Pls be THOUGHFUL before giving any feedback..

OT

Tajuk 640: SV, SUPERVISEE dan FEEDBACK !!

Feedback bermaksud (dgn izin) helpful information / comment that is given to someone to inform / say / instruct in written or verbal form what can be done to improve / modify a performance / product the next action.

Kita semua sering mendapat feedback… esp. bila hantar kertas peksa….ini feedback yang formal…. dan sering ditulis dgn pen merah oleh cikgu. 

Feedback adalah satu instrument / process / medium yang teramat pentingnya dalam dunia supervision….. antara SV dan supervisee….. sebab supervisee perlukannya utk memperbaiki perjalankan research dan penulisan thesis. Feedback antara SV dan supervisee selalunya berlaku secara informal.

Jadi apa masalahnya? 

Tak adalah masalah jika feedback tersebut mencapai maksudnya….spt definisi operasi di atas…dan diberikan dgn teliti utk difahami dan dilaksanakan oleh penerima.

Namun…. satu nasihat kepada diri aku dan bakal2 SV…. bahawa terdapat 11 situasi yang menjadikan feedback…. wpun penting , tidak membawa banyak makna… khususnya dalam situasi informal… written mahupun verbal…. apatah lagi tak ada pulak rubric atau skema markah atau skor utk dirujuk…. 

Moga bakal-bakal SV belajar utk tidak melakukan 11 perkara ini….

Pertama:
Bila feedback berlaku secara informal…. maka wujudlah feedback yang confusing… samada isi yang dikomen nak diperbetul, diganti atau bagaimana?

Kedua:
Selalu juga…. feedback yang diterima hanya difahami oleh SV yang expert…. tidak tercapai aqal dan kefahaman supervisee… yang novis yang menerimanya. So terngaga jer lah dulu…. nak tanya takut kena sergah !!

Ketiga:
Bukan sahaja confusing …. kadang2 vague….. tak tahu apa sebenarnya perlu dilakukan utk improvement.

Keempat:
Ada juga feedbacak yang contradict antara satu sama lain. Mula2 bagi feedback suruh buat B then lepas buat B dapat feedback suruh buat A semula !

Kelima:
Tidak kurang juga berlaku, feedback main SV bercanggah dgn feedback co-SV… wo wo wo…. tercepit lah ko ditengah-tengah…. 

Keenam
Wujud juga feedback yang tidak relevan….. contohnya… “Saya pergi London next week…” Atau “kat mana u beli kertas A4 ni?”

Ketujuh:
Emmm…. terdapat feedback yang “merendahkan” penerima ….. tak perlulah aku bagi contoh kat sini… kecualilah ko sukarela nak bagi contoh ko sendiri… sedih tau !

Kelapan:
Feedback sangat ringkas spt “?” atau “!” …. tu jer !

Kesembilan:
Maybe ada juga feedback yang membawa maksud “Lu fikirlah sendiri”

Kesepuluh:
Feedback yang minta feedback !!

Kesebelas:
Lansung tak ada feedback !! Hu hu

OT

Tajuk 639: PhD / Master dan ranking dunia....Maafkan jika aku berfikir begini...

Anda ingin belajar ke luar negara? Pastikan anda mendapat tempat di universiti dgn ranking 100 terbaik dunia.... 

Jika hanya bersandarkan ranking 100 terbaik dunia... otak pentium 5 aku terfikirkan perkara berikut:

Pertama:
Mendapat tempat di universiti ranking 100 dunia, belum tentu secara otomatik pelajar akan mendapat SV yang juga hebat dan bertaraf dunia. Tidak mungkin semua SV di satu-satu universiti wpun ternama..... semuanya hebat. Tentu ada yang biasa2 sahaja. 

Kedua:
Universiti dalam ranking 100 yang didambakan maybe ternama bagi fakulti tertentu dan bidang tertentu bukan semua fakulti, semua bidang, semua kemudahan atau semua SV.

Ketiga:
Universiti yang kurang ternama dgn ranking yang maybe lebih rendah juga mempunyai SV atau researcher yang tersohor kehebatannya dalam dunia akademia. 

Prof Treagust adalah tokoh world class tersohor dalam bidang Chemistry / Science Education tetapi menjadi Professor di Curtin University of Technology (CUT), Perth selain menjadi Pengerusi SMEC (Science and Mathematics Education Centre), sebuah university luar ranking 100 terbaik dunia. Pelajar science / chemistry education seluruh dunia mencari beliau utk berguru. 

Keempat:
Ranking university boleh berubah2 malah telah kedengaran ia boleh dimanipulasi…

Kelima:
UM adalah univerisiti ranking 1 di Malaysia tetapi berada dalam 401 – 501 ranking dunia. Jika ini dijadikan ukuran…. Maka keutamaan menghantar graduan ke obersi hendaklah universiti ranking 400 terbaik dunia, bukannya 100 spt yang diberikan perhatian sekarang. Kenapa? Sebab universiti dgn ranking 400 pun dikira lebih baik dari UM…. apatah lagi UKM, UPM dll yang rankingnya lebih rendah dari UM !!

Keenam:
Cer ko selidik researcher tempatan yang ternama dalam bidang masing2 sekaran ini.... yang tersohor dan mempunyai track record yang baik.... adakah mereka tersebut graduan dari 100 university ranking dunia atau bukan? Tentu pelik jika graduan dari IPTA tempatan jauh lebih tersohor dan mendapat banyak pencapaian yang hebat dari yang pernah belajar di university 100 ranking dunia.

Ketujuh:
Oklah.... baik juga jika ramai yang berpeluang mendapat tempat di university 100 ranking dunia khususnya pulang sebagai "Dr". Namun, kehebatan ini tidak akan membawa banyak makna jika "Dr" tersebut tidak meneruskan kehebatannya dalam dunia research tetapi sebaliknya hanya memegang jawatan pentadbiran...

Kelapan:
Tentu banyak budget utk belajar di mana2 100 univesity terbaik dunia.... harap2 berbaloi bila balik ke Msia.... bantulah naikan ranking IPTA pula.... jgn ada yang tak balik sudah lah....

Maafkan jika aku tidak berfikir spt cendiakawan yang lain... mungkin kerana aku tidak belajar di universiti 100 terbaik dunia..... 

Akhirnya .... aku tak ada masalah dgn 100 university terbaik dunia.... tahniah dapat belajar di sana .... begitu juga tahniah kepada semua pelajar dimana sahaja dalam mahupun luar negara..... kerana anda adalah aset negara masa depan....

OT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...