.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, January 12, 2016

Tajuk 849 - Top 20 Journals berdasarkan Google Scholar

Nak tahu 20 top journal dalam bidang anda berdasarkan Google Scholar?
Ini 4 bidang yang aku tolong dapatkan... dan ketahuilah top 20 journal dalam pelbagai bidang lain supaya anda ada panduan mencari journal....
So pakat2lah SHARE..

Sila klik link berikut:

https://scholar.google.com/citations?view_op=top_venues&hl=en&vq=en

1. SPECIAL NEED EDUCATION
• Journal of Learning Disabilities
• Exceptional Children
• Remedial and Special Education
• Journal of Positive Behavior Interventions
• Focus on Autism and Other Developmental Disabilities
• International Journal of Inclusive Education
• Teaching Exceptional Children
• Education and Treatment of Children
• Journal of Deaf Studies and Deaf Education
• The Journal of Special Education
• Learning Disability Quarterly
• Education and Training in Autism and Developmental Disabilities
• European Journal of Special Needs Education
• Preventing School Failure: Alternative Education for Children and Youth
• Gifted Child Quarterly
• Behavioral Disorders
• Topics in Early Childhood Special Education
• Journal of Emotional and Behavioral Disorders
• Teacher Education and Special Education
• Journal of Disability Policy Studies
• Journal of Learning Disabilities
• Exceptional Children

2. EDUCATIONAL TECHNOLOGY
• British Journal of Educational Technology
• The Internet and Higher Education
• Journal of Computer Assisted Learning
• Journal of Educational Technology & Society
• The International Review of Research in Open and Distributed Learning
• Educational Technology Research and Development
• Australasian Journal of Educational Technology
• IEEE Transactions on Learning Technologies
• Turkish Online Journal of Educational Technology-TOJET
• Distance Education
• International Journal of Computer-Supported Collaborative Learning
• Interactive Learning Environments
• International Conference on Learning Analytics and Knowledge
• TechTrends
• Language, Learning & Technology
• Computer Assisted Language Learning
• Journal of Educational Computing Research
• ReCALL
• Journal of Online Learning and Teaching
• British Journal of Educational Technology

3. EDUCATIONAL PSYCHOLOGY
• Journal of Educational Psychology
• Learning and Individual Differences
• Journal of Counseling Psychology
• Educational Psychology Review
• School Psychology Review
• British Journal of Educational Psychology
• Psychology in the schools
• Journal of School Psychology
• Contemporary Educational Psychology
• Journal of Counseling & Development
• School Psychology International
• The Counseling Psychologist
• Educational Psychology
• Learning Disability Quarterly
• Professional School Counseling
• School Psychology Quarterly
• Journal of Psychoeducational Assessment
• Social Psychology of Education
• Canadian Journal of School Psychology
• Journal of Educational Psychology
• Learning and Individual Differences
• Journal of Counseling Psychology

4. FINANCE
• Journal of Financial Economics
• The Journal of Finance
• Review of Financial Studies
• Journal of Banking & Finance
• Journal of Accounting and Economics
• European Central Bank Working Paper Series
• Journal of Financial and Quantitative Analysis
• Bank for International Settlements Working Papers
• Journal of Corporate Finance
• Journal of International Money and Finance
• Federal Reserve Bank of New York Staff Reports
• Review of Finance
• Journal of Money, Credit and Banking
• Finance and Economics Discussion Series
• Federal Reserve Bank of San Francisco Working Paper Series
• Review of Accounting Studies
• Journal of Financial Intermediation
• Quantitative Finance
• Journal of Financial Stability
• Journal of Empirical Finance
• Journal of Financial Economics
• The Journal of Finance

OT

Tajuk 848 - Objectivity - Jgn kemarok dgn item questionnaire !

Ada yg masih kabur tentang ciri objectivity item qnaire. Objectivity bmaksud item tersebut difahami dgn cara yang sama oleh semua responden.

Contoh item:
a.Saya minat bola sepak

Item ini nampak sempoi dan tiada masalah.... tetapi inilah satu contoh item yang tidak objective kerana boleh difahami dgn berbagai cara spt:

b. Saya minat (menuntun) bola sepak (di kaca TV)
c. Saya minat (menuntun) bola sepak (di stadium)
d. Saya minat (bermain) bola sepak

Jika responden perempuan menganggap item tersebut sebagai b. tentulah jauh berbeza dgn responden perempuan lain yang menganggap soalan tersebut sebagai c. atau d.
Perbezaan juga boleh berlaku pada responden lelaki. Jika ini terjadi, item tersebut tidak mengukur apa yang sepatutnya diukur.

Jadi item yang objektif adalah item b. atau c. atau d. bukannya a !

Contoh item:
Saya berupaya berfikir diluar kotak

Ini lagi dasyat... sebab macam2 tafsiran "berfikir di luar kotak".

Akupun hairan ramai yang kemarok buat berpuluh2 item.... ada yang sampai mencecah >100.... sedang sebahagian besar item boleh dipersoalkan objectivitinya !

Tapi dah di jalankan content validity ....

Ha ha.... namanya pun "content" validity.... bukan item validation ! Sebab itu, content validation tak memadai.... kena cari psychometrician !

Jadi ... jgn ingat mudah nak bina item.... wpun satu item - wa cakap lu. Kalau anda guna qnaire... ada plak puluh2 item.... jgn tutup sebelah mata bab objectivity ni...

OT

Tajuk 847 - Master / PhD dan ICU

Menjadi seorang calon master / PhD yang juga seorang scholar bukan mudah. Anda terpaksa membaca bermacam2 sumber terutamanya artikel dari journal. Membaca jurnal yang berbagai-bagai style dan approaches sudah cukup memeningkan. Aku nak perkenalkan ICU - IDEA, CONCEPT and UNDERSTANDING !!

Menulis thesis terutamanya LITERATURE REVIEW perlulah 3C - clear, consistent dan coherent. Bagaimana nak laksanakan 3C jika semua artikel guna terminologies, approaches, context, samples hatta methodology yang berbeza2? Bagaimana nak “masukkan” semua material yang berbeza –beza tersebut dalam penulisan thesis supaya clear, consistent dan coherent?

Sila baca perlahan2… 

1. Sbg permulaan anda mesti baca artikel dari genre atau bidang yang sama. Jika anda buat kajian pasal multimedia dalam pendidikan, hanya kumpul dan baca artikel multimedia dalam pendidikan, bukan multimedia dalam filem atau multimedia dalam komputer sains!! Jika anda baca juga multimedia dalam filem dan komputer science – confirm anda masuk ICU!
2. Wpun anda baca tajuk multimedia dalam genre / bidang yang sama, masih terdapat pelbagai cara penulisan, approach, school of thoughts, context kajian dll yang berbeza-beza… betul tak? Abis camno? Masa inilah anda perlu open minded dan apply ICU - IDEA, CONCEPT and UNDERSTANDING

1. IDEA
Apabila anda mula membaca artikel2 berkaitan kajian multimedia dalam pendidikan…. anda kena captured the main IDEA mengapa multimedia diperlukan dalam kajian pendidikan. IDEA ini adalah “the whole picture” bagaimana multimedia diapplikasikan dalam pendidikan. IDEA atau the whole picture ini adalah idea keseluruhan yang menggabungkan keseluruhan idea utama dalam kajian multimedia dalam pendidikan yang dibincangkan dalam artikel2 yang anda baca.

Contohnya setelah anda membaca artikel, anda dapati terdapat kajian multimedia dalam pendidikan melibatkan
(i) berkesanan multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran
(ii) pengurusan multimedia 
(iii) pembinaan bahan multimedia 
(iv) bagaimana maklumat dari persembahan multimedia diproses.

Inilah empat IDEA main stream yang perlu anda sedari terlebih dahulu. Jadi fokus anda selepas itu hanyalah kepada satu sahaja IDEA yang related dgn apa yang anda nak buat…. contohnya kepada multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran.
Fokus dulu artikel yang berkaitan dgn main IDEA utama ini... jgn anda campur aduk dgn idea2 lain... nanti anda yang termenung sendirian.... Jadi menguasai IDEA utama ini penting supaya anda menguasai perbincangan dan isu melibatkan IDEA utama ini yang menjadi fokus dalam penulisan tesis anda…

2.CONCEPT 
Selepas anda menguasai IDEA utama spt di atas..…. Anda akan dapat perbagai concept / theory yang diutarakan berkaitan IDEA tersebut. Bayangkan ada 15 theoris yang berkaitan dgn multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran sahaja…. dari teori modality, dual coding, CLT, spatial… sehinggalah contiguity theory yang dibahaskan oleh nama2 leading author dalam bidng multimedia spt Sweller, Mereno, Mayer , Lowe…
Jadi anda sendiri kena pilih konsep yang paling sesuai dengan kajian anda tersebut… sama ada satu theory atau gabungan beberapa theories. Kemudian fokuskan pula pembacaan kepada thoery2 ini….

3. UNDERSTANDING
Setelah anda kuasai 1. dan 2. di atas…. anda dah mula mempunyai fokus utk membaca secara mendalam setiap artikel yang releven…. dan mula membina kefahaman yang menyeluruh berkaitan dgn segala aspek yang anda nak gunakan dalam penulisan tesis – latar belakang kajian, terminology yang khusus, operational definition, variables yang anda nak pilih, method dan analisis data yang lazim digunakan (supaya anda boleh upgrade dalam tesis anda), mendapatkan “what else need to be done”, cadangan kajian masa depan dari artikel2 yang anda baca yang berkaitan dgn IDEA multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran dan CONCEPT yang menjadi fokus kajian. Dgn ini akan lebih mudah anda nak buat theoretical dan conceptual framework.

Kesimpulan
Selepas anda melalui ICU, pilihlah terminologi kajian anda dari IDEA dan CONCEPT yang anda baca…. dan menggunakannya secara CONSISTENT dalam thesis anda. Malah dgn pemahaman (UNDERSTANDING) yang perolehi…. Anda boleh merge mana2 terminologi atau theories yang hampir2 sama dgn satu teminology atau theori sahaja…. yang anda gunakan dalam tesis anda supaya consistent.

Misalnya anda guna istilah “e-learning" dalam tesis wpun artikel menggunakan istilah web-based instruction, mobile learning, internet learning, LMS, computer-aided instruction dll asalkan semuanya menepati IDEA dan CONCEPT "e-learning" yang anda bawa dalam kajian anda ! Malah anda perlu gunakan "e-learning" secara consistent merentasi semua artikel yang anda baca yang membawa konsep yang sama wpun terminology yang digunakan dalam artikel tersebut berbeza2...
Tanpa ICU…. anda akan pening memanjang….. sebab setiap artikel tidak consistent menggunakakan terminology yang sama antara satu sama lain…. jadi anda lah yang perlu bertindak sebagai “moderator’ kajian2 lepas supaya anda boleh menulis thesis anda sendiri, bukan hanya meringkaskan kajian2 lepas. Anda kena “berani” jadi “moderator”… selepas anda membaca semua artikel main stream dan captured main IDEA dan CONCEPT dalam genre kajian anda sendiri lalu memberikan anda UNDERSTANDING….maka teruskan dgn penulisan secara 3C - CLEAR, CONSISTENT DAN COHERENT thesis anda sendiri.

Last sekali… aku percaya ramai yang dah buat ICU tapi tak cukup “BERANI” kerana takut salah dan tak confident dgn pemahaman sendiri…. nasihat aku jgn takut bro…. tulis jer asalkan idea anda tak lari dari idea asal... wa cabar lu !

OT 

Tajuk 846 - Kena baca seluruh artikel / sumber asal baru boleh cite ke?

Ramai yg terpercaya citation HANYA boleh dilakukan dgn membaca artikel / sumber asal yang lengkap. Betul ker?

Antara tujuan citation adalah utk anda mengambil idea dengan pemahaman anda utk dimasukkan dalam penulisan. Ada kalanya, idea boleh diperolehi dgn hanya membaca abstract.... dan anda memahami idea tersebut tanpa perlu membaca keseluruhan artikel. Malah ada database yang hanya paparkan abstarct sahaja.....

Katalah anda hanya menguji korelasi tetapi IV dan DV yang anda gunakan juga dibincang dalam kajian menggunakan analisis SEM yang asing bagi anda. Membaca keseluruhan artikel termasuk cuba memahami analisis SEM bukan saja tidak releven malah anda akan kebingungan. Maka pemahaman idea kajian boleh diperolehi dari abstract sahaja (abstarct adalah ringkasan keseluruhan idea dalam kajian).

Tak cayalah bro.... ko ni saja jer nak down grade kan benda2 macam ni. Tak pernah aku dengar bro.... giler ke ko ni !

Oiittt.... tuduhan berat tu.... tapi percayalah... dalam situasi di atas anda dibenarkan hanya membaca dan cite abstract sahaja... tanyalah APA kalau tak caya. Ini cara citationnya...

Paterson, P. (2008). How well do young offenders with Asperger Syndrome cope in custody?: Two prison case studies [Abstract]. British Journal of Learning Disabilities, 36(1), 54-58.

Hendricks, J., Applebaum, R., & Kunkel, S. (2010). A world apart? Bridging the gap between theory and applied social gerontology. Gerontologist, 50(3), 284-293. Abstract retrieved from Abstracts in Social Gerontology database. (Accession No. 50360869)

Aku nak tanya.... kalau ko cite buku... adakah ko membaca keseluruhan buku tersebut? Kalau ko cite direct quotation misalnya ..... (John, 2011, p. 240) adakah ko buat selepas ko baca keseluruhan buku dari page 1 sampai 240? Tipulah kalau ko buat begitu ! Tak ada sapapun yang akan baca seluruh buku, yang dibaca hanyalah yang releven utk menambah pemahaman yang ada.... orang giler pun tak buat cam tu !

Sebab itulah sistem APA, MLA, IEEE dll membenarkan hanya citation abstract sahaja.... kerana ada keperluannya.... spt kes di atas....

Cuma jgn salah faham.... jika artikel tersebut memerlukan perbincangan yang mendalam dari aspek analisis... methodology maka perlulah dibaca keseluruhannya.. dan ini bermakna... dalam kebanyakkan citation anda perlu ada sumber asal utk dibaca... namun pembacaan tidak semestinya bermakna "baca keseluruhannya" sehingga dalam kes2 tertentu, anda dibenarkan membaca hanya abstract sahaja dan membuat citation.

Adanya....

OT

Tajuk 845 - Pilot, Focus group, pre-test

Sebelum edar questionnaire......Pre-test (focus group) VS Pilot tests

Lakukan ini dulu....
1. Pre-test / focus group
Pre-test dijalankan selepas qnaire melalui proses validation bersama expert dan psychometrician. Oleh kerana expert dan psychometrician hanya memberi pandangan dan pendapat terhadap item, perlu dilakukan ujian dengan pre-test / focus group utk menjawab item2 tersebut.

Pre-test tidak mementingkan sample dari kajian sebenar. Pre-test dilakukan dalam keadaan face to face secara individu atau berkumpulan (juga dipanggil fokus group). 

Jika secara individu dan bukan face to face, maka ruangan komen disediakan dalam qnaire utk diisi oleh individu tersebut.

Anda boleh sahaja mengumpulkan 5, 6 orang peers (focus group) dan minta mereka melengkapkan qnaire anda sambil bertanyakan apa2 masalah dalam menjawab setiap item dalam satu kumpulan. Tujuannya untuk mengetahui bagaimana setiap item difahami oleh setiap individu. Apabila berlaku contradiction, lakukan perbincangan untuk mendapatkan item yang difahami oleh semua individu.

Pre-test bertujuan antaranya:
• Adakah maksud item difahami secara objektif
• Adakah arahan difahami

2. Pilot test
Pilot test adalah “kajian pada skala kecil” menggunakan 30 atau lebih sample dari populasi kajian sebelum kajian sebenar dijalankan. Pilot test dilakukn selepas pre-test. 

Pilot test digunakan untuk mendapatkan anggaran nilai reliability item / construct dan memberi peluang mengetahui item2 yang masih bermasalah. Ini bermakna, pilot test perlu dilakukan lebih sekali jika wujud masalah kepada banyak item yang memerlukan ulangan.

Pilot test juga boleh memberikan jawapan kepada soalan spt:
• Adakah item mengukur apa yang nak diukur dari sekumpulan sample?
• Apakah nilai reliability qnaire ?
• Adakah item difahami secara konsisten oleh responden?
• Adakah item sesuai dgn ciri-ciri responden?

Bagaimana pilot bagi qualitative research?

Pilot umumnya diperlukn sbg persediaan sebelum kajian sebenar... bg elakkn masalah pd prosidur dan instrumentation.

Pilot lebih kelihatan ketara pd kajian quanti yg libatkn ramai sample...
Kajian quali melibatkn sampel lebih kecil dan naturenya yg evolving... dan masih boleh dibuat adjustment sepanjang kajian menyebabbkn pilot sering menjadi sebahagian kajian dan tidak dilaporkan secara berasingan.

Namun... ada baiknya bagi novice kajian quali... menjalankn interview atau observation sbg pilot tlebih dulu sbg psediaaan... mengetahui soalan2 probing yg boleh ditambah.... kesesuaian borang observation.... sebelum menemui partisipan sebenar.... dan boleh laporkan juga secara ringkas dlm thesis... wbmpun.. process adjustment masih boleh terus blaku sepanjang kajian... tetapi maybe dpt diminimakan

OT 

Tajuk 844 - 11 pertanyaan sempoi... tahun baru 2016

1. Anda rasa bangga jadi calon PhD utk 6 semester. Anda perlukan 6 semester tu untuk menyiapkan kajian dan tesis. Kalau anda masih belum menulis apa-apa selepas 2 semester, anda tak rasa apa2 ker?

2. Anda tulis tesis secara detail ikut muka surat... 1, 2, 3 dan seterusnya paragraf demi paragraf. Bila anda stuck satu paragraf…. tesis anda juga stuck sedang anda ada beratus2 lagi paragrah nak tulis !

3. Walaupun dah 2 semester, bila anda jumpa SV, dia terpinga2 dan tanya "U ni student baru ke?"

4. Bila anda nak mula menulis hanya merujuk kepada 2, 3 artikel dan beberapa bahan dari google … jgn perasanlah anda sedang buat PhD !

5. Bila nak mula menaip.... anda tak kisah format citation yang patut anda tulis … anda biarkan sahaja dulu… bersenang2 dahulu… bersusah2 kemudian…

6. Dulu anda susah hati dan gundah gelana dan takut tak jumpa "a potential SV" bagi membantu anda buat research.... tapi anda tak susah hati pun yang anda tu dah 4 semester belum kelihatan sebagai "a potential PhD candidate" pun....

7. Ramai calon master yang buat full research terkial-kial nak mulakan PhD.... anda pulak yang bukan full research terkinja-kinja tak mula-mula lagi..

8. Anda begitu concern kununnya nak selesaikan masalah negara dengan kajian anda...nak ubah polisi itu dan ini....sedangkan masalah anda tak faham statistik yang basic2 tak pernah pulak anda concern…

9. Kajian master atau PhD tak lebih dari membuat extention kajian2 penting yg lepas .... anda pulak asyik buat kerja tak penting dengan mencari tajuk kajian yang tak pernah dibuat lagi .... tak tension ker?

10. Ramai yang dah dapat isu / masalah utk dikaji tetapi stuck kerana sukar memahami teori berkaitan isu tersebut, methodology atau data analysis … anda pula stuck hadapi masalah / isu tak jumpa2 “research gap” !

11 Wife kalau bawak gi obersi... nak berpeluk jer ... jadi abiskan cepat PhD boleh selalu gi obersi.... boleh peluk2.. wpun tgh2 orang ramai ha ha !

OT 


Tajuk 843 - 4 langkah sempoi2. kritis, coherent dan consistence.

OKlah....dalam bengkel aku selalu terangkan.... utk menulis secara kritis anda kena buat analisis dulu.... apa yang anda baca.... then anda sintesis.....menjadi paragraph kajian anda..... dan ini menjadikan paragraph tersebut kritis.... sebab terhasil dari kombinasi idea dari pelbagai sumber yang diintegrasikan bersama !

Analisis tu anda cari "common idea / point" dari sumber bacaan anda yang relevan dan sintesis tu macam "anda combine common idea tersebut jadi satu bentuk yang mewakili idea anda"
Anda perlu lakukan 4 langkah k...sempoi2 jer




1. Read: Anda kena baca artikel..... analisis idea2 yang common
2. Write:Tulis ideas tersebut (dalam komputer bukan atas kertas)
3. Rewrite: Tulis semula dgn combine idea2 yang common
4. Revise: Tulis semula dgn sintesis supaya idea2 tersebut menjadi consistent dgn kajian anda.....

1. Read
Pertama anda kena baca ler.... baca terus dari artikel, maybe terus dari Mendeley....katakan anda baca 4 artikel yang relevan dgn kajian anda.....

2. Write
Mula menulis (katakan dalam zero draft) idea yang anda analisis dari 4 artikel berbeza di atas dan tulis di bawah heading / sub-heading yang dah anda tentukan...... malah main idea ini boleh juga diperolehi dari abstract... sebelum mbaca dgn detail... katakan 4 point / idea yang anda analisis adalah spt berikut:
- pelajar bermotivasi dgn pengajaran berasaskan komputer (A, 2010)
- pelajar seronok melalui proses pembelajaran dengan bahan multimedia (B, 2011)
- PowerPoint dapat meningkatkan kualiti pengajaran (C, 2009)
- animasi pengajaran meningkatkan afektif murid (D, 2011)

Perhatikan bahawa kesemua pernyataan di atas tidak consistence dgn setiap kajian menggunakan terminologi yang berbeza....

3. Rewrite:
Ini adalah percubaan awal anda nak sintesis... dgn merge idea / konsep / point yang common di atas dalam bentuk ayat anda sendiri.... so anda sambung2 jer lah...
Kajian lepas menunjukkan bahawa pelajar yang didedahkan dengan aktiviti pengajaran berasaskan komputer mempunyai motivasi tinggi (A, 2010; B, 2011). Sementara itu guru sekolah yang sering menggunakan multimedia berupaya memperbaiki kualiti pengajaran dan pembelajaran (B, 2011; C,2009). Oleh itu pengajaran dan pembelajaran berasaskan persembahan multimedia mampu meransang domain afektif murid (D, 2011).

Perhatikan term dalam ayat yang TIDAK CONSISTENT (kejap guna pelajar, kejap guna murid) dan TAK COHERENT (mula tulis pasal pengajaran then terus melompat ke domain afektif tanpa continuity yang jelas) dan apabila dibaca spt ringkasan dari petikan kajian lepas yang dicantum2kan begitu aja. Paragraph macam ni kalau dalam proposal masih boleh diterima lagi....tapi kalau dalam tesis.... memang patut kena lesing !

4. Revise – revise – revise (for synthesis)

Kemudian dgn pemahaman anda yang makin baik....maklumlah semakin banyak anda membaca...... maka anda sepatutnya dengan BERANI dan penuh SELAMBA boleh mensintesis dgn membina paragraph dgn term yang CONSISTENT dan ayat yang COHERENT sambil memasukkan idea dan pemahaman anda sendiri.

Kajian-kajian lepas menunjukkan motivasi pelajar untuk belajar meningkat apabila didedahkan kepada aktiviti pengajaran berasaskan komputer (A, 2010; B, 2011). Peningkatan motivasi dapat dijangkakan kerana aktiviti pengajaran berasaskan komputer membolehkan pelajar memahami pelbagai maklumat bukan sahaja dari bahan pengajaran guru tetapi juga dari bahan atas talian secara interaktif. Malah, aktiviti pengajaran berasaskan komputer menggunakan bahan persembahan multimedia hasil gabungan elemen animasi, suara, text, grafik dan video.

 Oleh itu aktiviti pengajaran berasaskan komputer dapat meransang semua deria pelajar, sekaligus meningkatkan kualiti pengajaran guru (C, 2009) serta pembelajaran pelajar (B, 2011). Bahan persembahan multimedia dalam pengajaran berasaskan komputer ini bukan sahaja dapat mempengaruhi domain kognitif tetapi juga dapat meningkatkan domain afektif pelajar (D, 2011) seperti minat dan sikap yang positif.

Cer anda bandingkan 2 paragraph di atas, dan amati perbezaannya. Anda tak ubah maksud, point atau idea dalam petikan asal tetapi mensintesis semula seperti ayat anda sendiri sambil menggunakan term yang konsisten dgn kajian anda sendiri..... dan memasukkan "suara anda" dalam ayat tersebut sambil mengembangkannya ...barulah kritis.

Namun, anda masih boleh terus REVISE lagi paragraph tersebut dari masa kesemasa dan mungkin memasukkan idea baru yang disintesis dari artikel yang baru dibaca. Malah, anda boleh jadikan paragraph tersebut kepada dua paragraph baru, apabila menemui artikel yang membincangkan domain afektif.

Paling penting jangan takut utk menulis, masukkan idea sendiri.... anda bukan budak tadika .... dah buat master atau PhD.... tulis jer !

OT 

Tajuk 842 - Operational Definition / Definisi Operasi - boleh rujuk kamus tak?

Terdapat banyak istilah dalam kajian yang perlu dijelaskan yang mungkin mempunyai maksud yang berbeza dari yang difahami umum, maka istilah tersebut perlu didefinisikan / quantify secara operasi dalam konteks kajian anda supaya difahami oleh pembaca.

Jika kajian anda bertajuk:
Kajian keberkesanan aplikasi animasi bagi mata pelajaran Sains terhadap penguasaan konsep fotosintesis dalam kalangan pelajar Tahun Dua di Daerah Kajang.

DV = penguasaan konsep
IV = aplikasi animasi

Terdapat istilah yang tidak perlu didefinisikan kerana anda menggunakannya dalam konteks yang difahami umum seperti mata pelajaran Sains, pelajar Tahun Dua dan Daerah Kajang. Namun begitu, istilah seperti keberkesanan, aplikasi animasi, penguasaan konsep perlu didefinisikan secara operasi dalam konteks kajian anda.

Pertama, anda mendefinisikan variable (apa saja yang diukur dalam kajian anda) spt keberkesanan dan penguasaan konsep.

Kedua, anda mendefinisikan konsep abstrak / umum yang anda gunakan dalam kajian seperti aplikasi animasi.

Maka istilah2 spt ini wajib anda berikan definisi operasi seperti berikut:
1. Keberkesanan - perbezaan min skor yang diperolehi dari ujian pasca berbanding ujian pra selepas subjek menjawab 30 soalan konsep fotosintesis.

2. Aplikasi animasi - koswer sains Tingkatan Dua yang menggunakan animasi fotosisntesis berdurasi 20 minit untuk pengajaran tiga period (90 minit).

3. Penguasaan konsep - skor yang diperolehi oleh individu subjek dalam ujian pra dan pasca selepas menjawab 30 soalan konsep fotosintesis.
atau anda boleh merujuk kepada definisi operasi kajian lepas yg sesuai dgn kajian anda spt...

3. Penguasaan konsep mengikut Russel (2003) adalah skor yang diperolehi oleh individu subjek dalam satu set soalan berkaitan konsep yang ingin diuji. Oleh itu, dalam kajian ini penguasaan konsep membawa maksud skor yang diperolehi oleh individu subjek dalam ujian pra dan pasca selepas menjawab 30 soalan konsep fotosintesis.

Jangan sekali-sekali (dua kali lagi tak boleh) merujuk definisi dari Kamus Dewan atau kamus Oxford, apa kamuspun tak boleh, termasuk Ust Ismalil Kamus... juga Wikipedia kerana semua itu bukan definisi operasi kajian anda...

OT 

Tajuk 841 - Definisi Operasi / Operational definition.....

Perlukah ada beberapa definisi operasi dan mesti rujuk kajian lepas?
Ini sambungan post aku sebelum ini...

Dalam background, problem statement dan research question / hipotesis, anda telah memperkenalkan beberapa terminologies, IV dan DV yang berkaitan dgn kajian anda. Ada terminology “standard” yang mempunyai definisi yang difahami oleh scholar dan ada definisi operasi yang hanya digunakan secara khusus dalam kajian anda, atau anda gunakan terminology yang TELAH DIGUNAKAN dalam kajian lepas yang perlu anda definisikan semula utk kajian anda.

Ini bermakna....
1. Hanya perlu ada SATU sahaja definisi operasi bagi setiap satu terminology yang digunakan khusus utk kajian anda, termasuklah bagaimana pengukuran dilakukan (jika melibatkan IV dan DV).

Contoh:
For the purpose of this research, improvement in learning is operationally defined as posttest score minus pretest score gained by students in MCQ Chemistry test.
2. Bila anda merujuk dan menggunakan IV, DV atau mana-mana terminology mengikut kajian lepas, maka bolehlah anda jadikan kajian tersebut sebagai asas memberikan definisi operasi anda.

Contoh:
Conceptual change can be defined as a process that involves the restructuring, modifying, reorganizing or refining of existing ideas, knowledge or concepts to account for new information (Nussbaum & Sinatra, 2003). However, in this study, evidence of conceptual change was obtained when the students’ pre-test answers were compared to the post-test answers, in terms of the correctness and completeness of the answers in both tests.

3. Bila anda menggunakan IV, DV dan terminology secara yang berbeza atau unik dari apa yang telah digunakan sebelum ini, anda TIDAK perlupun merujuk kepada definisi operasi kajian lepas, teruskan sahaja memberi definisi operasi anda sendiri.

Contoh:
Conventional-based Instruction (CBI) used in this study refers to the traditional practice of direct transmission instruction using an overhead projector and prepared transparencies with texts, diagrams, and static illustrations to deliver knowledge. CBI is primarily based on the teacher’s explanation and presentation using prepared transparencies. The lesson ends with a question-and-answer session through a teacher-dominated discussion. During the discussion, the teacher answers all questions given by students immediately.

Anda boleh membahaskan definisi terminology yang anda gunakan dalam theoretical framework dari beberapa perspektif berbeza spt dari aspek kognitif, psikology, afektif tetapi ini dibincangakn dalam LR, BUKAN utk definisi operasi.

Contohnya "Problem-based Learning" boleh membawa beberapa definisi berbeza mengikut penyelidik yang berbeza, dari disiplin berbeza atau dari perspective berbeza (pengajaran vs pembelajaran) yang dibincangkan dalam LR, tetapi secara operasi yang digunakan dalam kajian anda mestilah ada SATU definisi operasi sahaja !

So…..

Menyatakan bahawa definisi operasi MESTI lebih dari 1.... malah sampai 4 pulak.... adalah sangat tidak tepat dan definisi operasi juga tidak semestinya ada “nama orang” spt yang difahami jika terminology anda tersebut unik !

OT

Tajuk 840 - Antara objektif, RQ dan hipotesis – jgn hypertension !!

Bila dah ada objektif kajian, anda kena buat RQ lagi… tujuannya supaya anda sendiri JELAS secara EXPLICIT apa yang anda ingin capai dalam kajian anda, kerana variable ditulis dgn jelas dalam RQ.
Bagi kajian eksperimen…. hipotesis WAJIB ditulis, supaya anda tahu apa yang ingin diukur dan bagaimana ukuran tersebut akan mencapai objektif. 

Jika anda buat kajian eksperimen, RQ adalah optional tetapi hipotesis adalah WAJIB. Tetapi jika nak buat kedua2 RQ dan hipotesis pun boleh … biar terang lagi bersuluh !

Sebab itulah, RQ atau hipotesis biasanya lebih banyak dari objektif, dan objektif kena tulis sebelum RQ atau hipotests.

Lihat contoh dummy berikut (kajian eksperimental):

Objective 
To determine whether X intervention enhances Form Five students’ conceptual understanding of electrochemistry to those who exposed to Y intervention.

RQ1:
What is the pre-test scores for Form Five students who exposed to X intervention and to Y intervention ?

RQ2:
What is the post-test scores for Form Five students who exposed to X intervention and to conventional instruction?

RQ3:
Do Form Five students who exposed to X intervention have higher pre-test and post-test scores to those who exposed to Y intervention ?

Hipothesis1:
There is no significance difference in pre-test scores between Form Five students who exposed to X intervention and to those who exposed to Y intervention.

Hipotesisi2:
There is no significance difference in post-test scores between Form Five students who exposed to X intervention and those who exposed to Y intervention.

Klu anda tak tahu nak bina RQ / hipotesis... asyik dok hypertension, maknanya anda tak tahu apa yang anda nak "cari" dalam kajian anda dan bagaimana pengukuran akan dilakukan. Kalau tak tahu apa nak dicari dan bagaimana nak ukur apa yang anda cari (variables), camner anda nak sediakan instrument dan method kajian?

Tu yang tension berganda2 tu !!

OT 

Tajuk 839 - Cara nak “elak" menulis "as cited in" kerana tiada artikel asal

Aku faham… byk idea penting yang di cited oleh author yang sgt releven dgn kajian anda, sedang anda hadapi kesukaran utk dapatkan artikel asal.

Ini bukan short cut atau trick tetapi cara review yang betul dgn membaca sumber asal yang mana idea yang sama dibincangkan… bukan sekadar "as cited in" sebab menulis "as cited in" akan merendahkan "makam" review anda kerana anda hanya memetik dari sumber kedua...



Contohnya: Petikan dari Othman (2007)
"Realizing that science concepts may not always be compatible with students’ existing ideas, Posner, Strike, Hewson and Gertzog (1982) through their conceptual change model, argued that conceptual change can be promoted when students are dissatisfied with their current understanding and feel that their current understanding must be changed for a better conception. For the authors, students are likely to accept new ideas if they are unsatisfied with their own current understanding and feel that the understanding must be changed...."

Anda pun membaca artikel Othman (2007) dan tertarik dgn idea dari Posner, Strike, Hewson & Gertzog (1982) tetapi mengalami kesukaran utk mendapatkan artikel asal. Anda juga tidak boleh guna “as cited in” hanya kerana anda tidak memperolehi artikel asal tersebut.

Oleh itu, anda boleh sahaja beralih kepada idea yang sama dalam artikel yang lebih “latest” tetapi ditulis oleh author yang sama atau maybe author yang berbeza... atau dari snowball dalam artikel yang anda baca... yang membincngkan idea yang sama. Maka andapun mendapat satu artikel dari Strike and Posner (1992) yang mengembangkan idea yang anda ingin petik dari senarai rujukan yang disertakan.

Maka anda pun menulis dan mengupas idea yang sama utk kajian anda spt:

"Strike and Posner (1992) argued that new conception must meet at least three conditions when students are dissatisfied before conceptual change can take place. The new conception must be intelligible; plausible and fruitful in such a way for students to accept new ideas and induces meaning between the students’ existing ideas and the new ideas being taught..."

Apa yang anda tulis di atas, tetap membincangkan idea yang sama yang anda baca dari satu artikel penuh... tanpa mencacatkan apa2... tak payahlah mencarinya sampai ke kurun 15 lantaran anda bukan membuat kajian sejarah !!

OT

Tajuk 838 - Ianya... ini kerana... di mana... ia... BM dalam tesis

Jika anda guna BM….tesis, buku, artikel akademik, minit mesyuarat...

Please lah guys…

Ramai juga yang tulis tesis dalam BM spt kawan2 aku di UKM. Ayat dalam tesis jgn puitis, kabur, berselindung, malu-malu, syok sendiri tetapi mesti explicit. Aku bukan cikgu BM, tapi benda2 asas tu aku tahulah, sebab aku dah ambik BM masa SPM. Paling geram, yang buat kesalahan lazim ni termasuk cikgu sekolah… ntah apa2...

1. Pertama – ia / ianya
Sila taip perkataan "ia" atau "ianya" pada tool "Find" atau "Navigation" MS Word dan lihat berapa banyak perkataan tersebut wujud dalam tulisan anda? Perkataan "ia" adalah vague kerana pembaca sering tercari2 maksud perkataan "ia" tersebut. Perkataan "ianya" memang sah2 salah sebab kedua2nya adalah gantinama.... tak boleh digandingkan sekali.

Contoh: 
Kurikulum matematik sebagaimana kurikulum sains masih bersifat abstrak kerana lebih mengutamakan penyelesaian masalah hipotetikal berbanding masalah sebenar sehingga ia / ianya menguntungkan pelajar pandai berbanding pelajar yang lemah.

Apakah maksud ia /ianya? - kurikulum matematik ? kurikulum sains ? abstrak? hipotetikal ? masalah sebenar? semuanya sekali? atau ?

Kenapa tidak tulis begini sahaja....

Kurikulum matematik sebagaimana kurikulum sains masih bersifat abstrak kerana kedua-dua kurikulum tersebut lebih mengutamakan penyelesaian masalah hipotetikal berbanding masalah sebenar. Kurikulum matematik yang abstrak cenderung memberi kelebihan kepada pelajar pandai berbanding pelajar yang lemah.

Bayangkan jika ada beribu-ribu perkataan "ia / ianya" .... nak muntah bro…

2. Kedua - untuk... bagi... ini kerana.. di mana ianya...
Berikut 5 contoh ayat kelaziman bila menulis tesis....dan jika dilakukan berulang kali bukan sahaja "vague" tetapi "memualkan".... diikuti dgn contoh ayat yang aku cadangan

a. Tujuan statistik deskriptif dijalankan ADALAH SUPAYA menunjukkan ciri-ciri …. 
- Statistik diskriptif dijalankan bertujuan menunjukkan ciri-ciri …

b. Statistik inferensi penting DI MANA IANYA boleh digeneralisasi... 
- Statistik inferensi penting kerana dapatan yang diperolehi boleh digeneralisasikan...

c. Objektif kajian ini ADALAH UNTUK menentukan tahap.. 
- Kajian ini dijalankan untuk menentukan tahap....

d. Pengukuran nilai purata berat 100 buah durian tidak sama seperti mendapatkan pengukuran nilai purata pendapat 100 responden terhadap sesuatu isu. INI KERANA IANYA melibatkan .... 

- Pengukuran nilai purata berat 100 buah durian tidak sama seperti mendapatkan pengukuran nilai purata pendapat 100 responden terhadap sesuatu isu. Perbezaan ini wujud kerana proses pengukuran kedua-dua pembolehubah tersebut melibatkan....

3. Ketiga – dan lain-lain
Amende yang dll tu? Mana pembaca tahu apa yang anda maksudkan dgn dll, entah2 anda sebenarnya tak tahu pun… so tulis jer dll…

Statistik deskriptif meliputi prosidur UNTUK memerihalkan kriteria penting BAGI sesuatu sampel supaya IANYA difahami seperti jadual, carta DAN LAIN-LAIN.

- Statistik deskriptif meliputi prosidur memerihalkan kriteria penting sesuatu sampel dalam bentuk persembahan visual seperti jadual, carta atau graf.
note: Jadual, carta atau graf adalah contoh sahaja bagi suatu bentuk persembahan visual.

OT

Tajuk 837 - Quasi Experimental Design (QED) - cara dapatkan 2 intact groups.

Cara 1:
Ramai pelajar yg simply pilih dua kumpulan / kelas katakan X dan Y kemudian run pre-test lalu berkata.... yeayy... no significance different....

Cara 2:
Ada yang mengambil 2 kumpulan / kelas berbeza... dari sekolah berbeza kemudian run pre-test lalu berkata.... yeayy... no significance different.

Apabila ditanya... kedua2 kumpulan belum pun belajar apa yang diuji dalam pre-test, memanglah no significance different... sedang satu kumpulan berada dalam kelas "lebih pandai" dari satu kumpulan lagi... maka wjudlah bias dalam QED ini.

Cara 3:
Ini cadangan aku, QED memerlukan 2 kumpulan sebab sebenarnya anda ingin membandingkan 2 treatment / intervention. Jadi anda boleh gunakan banyak kumpulan utk bandingkan 2 treatment ini, bagi mengurangkan isu di atas.

Anda tadbirkan pre-test kepada katakan 8 kelas berbeza (A, B... G) dari 4 sekolah berbeza. Kemudian anda gunakan skor dan run ANOVA + post hoc utk ketahui kumpulan2 yang tidak signifikan. Katakan ada 4 kumpulan yang tak berbeza secara signifikan (A, C, D, G) maka anda boleh guna rawak mudah (random selection) mudah utk memilih 2 kumpulan katakan A, G dan kemudian gunakan rawak mudah (random assignment) utk tentukan mana kumpulan kawalan dan experiment.

Cara 4:
Jika ada buat PhD..... lakukan randomization spt Cara 3 bagi dapatkan 2 kumpulan kawalan (katakan A, D) serta 2 kumpulan eksperimen (C,G). Jalankan intervention kepada 2 kumpulan kawalan (A. D) wpun dalam kelas berbeza, maknanya anda perlu mengajar kedua2 kelas tersebut (pada waktu berlainan). Lakukankan juga kepada kumpulan eksperimen (C, G) secara berasingan.

Anda cuma perlu mendapatkan mean score yang menggabungkan score kumpulan A,D berbanding dgn mean score gabungan core kumpulan C,G. Wpun anda perlu mengajar banyak kali sebab ada byk kumpulan, ini lebih rigourous dari cara 1 atau 2.

Cara 3 dan 4 Ini lebih rigourous kerana ada unsur "group randomization" walaupun anda tidak boleh lakukan individual randomization sebagaimana true experimental design.. ini cadangan aku.. selain itu anda boleh dapatkan variable yang dapat mengurangkan bias dan run analisis ANCOVA.

Tapi bro.... Cara 3 dan 4 tu cam tak der dalam buku jer?

Ilmu tu kan perlu berkembang.... creativity perlu bercambah... idea perlu diperkemas... asal berasaskan konsep yang betul... malah lebih baik...

OT

Tajuk 836 - Apakah alat pengukuran / instrumentation dalam kajian qualitative?

Instrument diperlukan untuk mendapatkan data sebelum dianalisis. Kajian quanti sgt bergantung kepada “standardized” instruments. Bagi kajian quanti, questionnaire misalnya adalah standard instrument yang “bertanyakan soalan” kepada responden melalui item-item yang dibina. Dari item ini terkumpullah data.

Bagaimana dgn kajian quali?

Dalam kajian quali, researcher adalah instrument utk mendapatkan data dari partisipan.. data ini diperolehi lazimnya secara interview atau observation. Researcher adalah instrument yang bertanyakan soalan kepada partisipan secara interview / observation yang telah dirangka terlebih dahulu. Dari pertanyaan ini maka terkumpullah data.

Jadi dalam kajian quali… interview / observation bukan instrument tetapi lebih sesuai ditulis sebagai “method of gathering data” dgn researcher sebagai intrument. Omputih kata… in qualitative research, a researcher is an instrument in the collection of data through interview / observation…

Asasnya.... Xde instrument xder data... researcher tu sama spt qnaire yg tanya soalan pd responden / partisipan.... klu qnaire tu instrument yg divalidkn adalah item.... jd researcher sbg instrument... yg divalidkn adalah protocol interview.... oleh kerana item qnaire bukan instrument maka protokol interviewpun bukan instrument sebaliknya qnaire adalah instrument (bagi quanti) dan researcher adalah juga instrument (bagi quali)

Adanya… jgn konfius-konfius...

OT

Tajuk 835 - 10 sebab anda "geram' bila kawan anda buat master / PhD..

1. Dia kata sibuk memanjang… tapi post FB masih tetap update memanjang

2. Susah betul nak jumpa dia... katanya ada kelas, nak siapkan tugasan, nak jumpa penyelia... presentation.... bikin anda tension !

3. Kalaupun berjumpa kawan anda tu, terus jer anda jadi tempat dia mencurah perasaan - susahlah.. tak fahamlah... confuselah... tak cukup tidorlah.. tak cukup kasih sayanglah...

4. Dia kata kerap buat appoinment nak jumpa SV, tapi selalu tak jadi sebab SV dia sibuk memanjang... sedang dia jarang jumpa anda, wpun anda free memanjang….

5. Dia selalu jer buat presentation seminggu di luar negara .... sedang anda nak ajak dia gi mengeteh kejappun dia tak der masa... itupun anda yang nak blanja !

6.Bila anda nak menulis sesuatu... dia kata "tak guna Mendeley dan ZDOT ker?" bikin anda terpinga2...

7. Dia dah tak berapa layan anda sebab dia ada ramai rakan FB yang baru... semua Postgraduate Group dia join, sedang anda cuma ada dia dan geng2 sekolah lama... kesiannya



8. Bila dia berbual di hp, mesti keluar term2 yang pelik2… multicollinearity.... parametric… non-parametric ….. sedangkan anda tahu paralympic jer... tupun anda google...

9. Satu hari dia gi obersi conference seminggu bulan puasa, siap ambil gambar masuk utusan malaysia ada snow kat belakang.... dgn ucapan... "Selamat Hari Raya... Kami rindukan rendang dan Malaysia".. wpun baru kelmarin jer dia tinggalkan KLIA .. cehh..

10. Orang lain buat business card sebab ada bisness, dia buat bisness card tulis "Mind your own business... thesis in progress" perghh !!

OT

Tajuk 834 - APA format


Tajuk 833 - Jiwa kacau maksud PhD / Master

Baca statement berikut:

Doctorate / master candidate pursues original research with the goal to get a novel finding in order to make a significant contribution to knowledge in his/her chosen field.

Aku nk ringkaskn... 
1. ORIGINAL research tu maksudnya...
research yg anda buat sendiri terhadap satu ISSUE/PROBLEM semasa yg ada urgency .. lalu disediakn PROPOSAL melalui review kajian lepas... sblm diterima utk dijalankn.

2. NOVEL finding adalah sesuatu yg baru dlm btk PART n PARTIAL new interpretation, perspective, extension, integration, application.. sort of... in the process of answering the RESEARCH QUESTION / HIPOTESIS to accomplish the OBJECTIVE of the research.

3. SIGNIFICANCE tu bahasa research... bahasa biasanya important...mesti penting kpd SCHOLARS dlm bidang yg tlibat.. bukan kpd pihak lain... yg dikongsi among scholars dlm btk DISSERTATION (THESIS yg disemak dan diluluskn), publication, article, proceeding, presentation utk tatapn juga 
scholars.



Tiga aspek di atas mberi impak kpd individual candidate from zero to a novice researcher in his / own field. It takes years after graduation to become an expert !

Bygkn dah jd experts (academic and intellectually) bukan jaminan kajian yg dijalankn beri impak kpd society dan industri kecuali segelintir...

Fahami dan focus kpd tujuan buat doctorate / master jiwa akn tenang....

OT

Tajuk 832 - Ada 5 tahap penulisan thesis - di manakah anda?

Ada 5 tahap dalam menyiapkan kajian dan tesis. Jgn biarkan diri anda tersangkut ditakuk 2 atau 3 sahaja....

Tahap 1. Tahu
Sebelum buat kajian anda kena TAHU dulu apa yang anda nak buat. Contohnya kalau anda hanya “terfikir” satu tajuk yang anda nak buat kajian tanpa anda ada pengetahuan … anda tahap 1 pun anda tak lepas !! Anda akan relex jer…. sebab kepala anda pun tak pening.. anda tak tahu apa yang anda tak tahu…. Natijahnya bila SV tanya kenapa pilih kajian ni…. dan soalan2 lain ….mulalah anda merapu…. Jadi jg ringan2 bro... teruskan ke tahap seterusnya

Tahap 2. Faham
Mulalah membaca dan terus menulis draf proposal anda. Jika anda dah mula membaca bahan yang releven…menulis… berfikir…membaca… dan terus menulis… anda akan mula pening kepala sebab byk benda baru yang anda baru TAHU tapi anda masih tak FAHAM.



Maybe anda boleh mulai dengan definisi oleh Wikipedia , membaca handbooks, buku2 specific...meneliti artikel... Katakan anda jumpa perkataan “assimilation” yang digunakan oleh Piaget… utk kajian yang anda nak jalankan… membaca secara focus apa sahaja yang berkaitan dgn terminology tersebut dari bahan yang anda kumpulkan dalam Mendeley. Anda akan mula memahami apa yang anda tahu. Semakin banyak anda membaca…dan menulis… lagi dalam kefahaman anda. Ketika ini penulisan anda dah mula berkembang….

Anda jgn kisah bro… anda baca dan tulis jer dulu…sambil cuba memahami….Ini normal lah bro…. yang penting anda dah nak masuk Tahap 2…. tahap anda mula nak faham. Inilah tahap yang pada aku mula menghairahkan aku untuk terus membaca dan menulis.. tak henti2..

Tahap 3. Application
Ini tahap penguasaan naik setakuk lagi. Memahami terminology, variable, analisis data, rekabentuk kajian dll yang berkaitan dgn apa yang anda nak kaji belum memadai jika anda tak tahu bagaimana semua itu diaplikasikan. Jadi teruskan pembacaan artikel dgn lebih mendalam secara khusus dan menulis bagi memahami pula bagaimana kesemua ini diaplikasikan dalam kajian2 lepas.
Mendeley akan bantu anda mengesan perkataan khusus / keyword dalam artikel yang anda kumpul. Katakan anda tahu dan faham ANOVA tapi tak tahu bagaimana diaplikasikan dalam kajian anda. Maka dengan membaca artikel2 yang releven yang menggunakan aplikasi analisis ANOVA…. Barulah anda tahu dan faham applikasi ANOVA dan boleh anda gunakan pulak dalam kajian anda. Apa lagi…. penulisan anda dah mula berkembang…. Keghairahan anda akan mula meningkat..

Tahap 4. Analysis
Bagus…. anda dah tahu, faham dan mula kuasai aplikasi, katakan terminology “assimilation”. Dgn pembacaan dari pelbagai kajian, anda dah boleh menguasai konsep “assimilation" dari pelbagai sudut dan context kajian. Ketika inilah kemahiran aplikasi anda dah mula memasuki fasa analisis. Anda dah mula tahu menganalisis semua aspek kajian berkaitan assimilation dan mula merancang untuk menjalankan kajian yang dapat mengembangkan lagi aplikasi konsep “assimilation” kepada keprluan semasa sambil menjawab sebahagian isu berkaitan.

Anda dah mula berupaya mengekstrak maklumat dan pendetailan assimilation yang hanya releven dengan kajian anda. Pada tahap ini penulisan anda dah mula mantap wpun masih longgar sana sini.
Oleh kerana anda dah tahu, faham malah boleh mula mengaplikasikan apa yang anda faham dalam kajian anda maka pada tahap ini proposal anda sepatutnya dah boleh dibentangkan. Ingat bro....pada tahap ini penulisan anda maybe tidak begitu kritis....tapi tahap ini dah memadai utk anda siapkan penulisan yang lengkap.... dan anda mula merasai nikmatnya menulis.

Tahap 5. Synthesis
Tahap analysis bermakna anda berupaya mengektrak maklumat yg penting dan releven sahaja utk kajian anda. Maklumat yang diekstrak dari pelbagai sumber ini perlu disintesis supaya penulisan thesis anda menjurus kepada apa yang anda ingin lakukan secara kritis. Menulis secara kritis memerlukan tahap penguasaan yang tinggi…. Iaitu gabungan keupayaan menganalisis dan mensintesis… dan inilah klimaks dalam menulis !!

OT - ini adalah tahap ikut Bloom !

Tajuk 831 - "DISCUSSION OF FINDINGS" bukan TELENOVELA !

Aku ditunjukkan petikan dari satu kajian berikut..

Findings of the study indicated that students’ academic achievement was correlated significantly with their motivation towards learning and their self-efficacy…. thus this finding is in line with that highlighted in X (2009) study. X reported that motivation was significantly related to achievement. This finding is supported by other research, such as that by Y (1992) who reported …..

Amati kenyataan berikut:
a. Membincangkan dapatan seperti di atas hanya menunjukkan wujud “duplikasi” apabila anda menulis bahawa dapatan kajian anda “is in line with…” satu kajian lepas.

b. Kenapa perlu sandarkan dapatan anda dgn dapatan kajian lepas sedang kajian anda patutnya lebih “baik” selepas anda membuat review kajian2 semasa yang lain. Anda hanya downgraded dapatan anda sendiri apabila menulis "this finding is supported by..." kajian lepas

c. Anda dakwa kajian anda kununnya mengisi kelompongan (gap) yang belom lagi dijalankan oleh kajian lepas.. abis yang di tulis “this finding is in line with” dan “this finding is supported by..” tu amende?

d. Anda dakwa kununnya dapatan kajian anda novel... abis kalau disokong. didokong, disupport dll tu... amendenye yang novel... telenovela bolehlah !

Ini sama seperti menulis:
Kajian ini menghasilkan satu model baru (2015) yang selari dgn model X (2009) malah disokong oleh model oleh Y (1992) dan menepati model Z (2001).
Apa perlunya dapatan kajian 1992, 2009 dan 2001 tu nak support dapatan kajian anda - ini sokong membawa rebah !

Contoh:
Ini satu discussion (kajian experimental - petikan Othman 2007) yang tak perlu citation kerana sifat dapatan yang novel. Sila baca setiap perkataan utk dapat maksud yang tersirat dalamnya.... wpun anda tak berada nak faham...

The findings and analysis from the study show a positive benefit of using animations to teach conceptual change of electrochemistry concepts. It is clear that the students in the animation group performed better in the post-test compared to the students in the conventional method. Parametric tests revealed that the students who were exposed to animation demonstrated significantly better post-test mean scores, compared to their counterparts in the conventional group.

This suggests that the students in the animation group experienced a strong conceptual change. Specifically, exposure to animation significantly increased the post-test mean score of the high and low achiever students of the animation group compared to the high and low achiever students of the conventional group. Furthermore, the high and low achiever students in the animation group demonstrated better performance in the overall post-test scores compared to the high and low achiever students in the conventional group. Therefore, the main hypothesis, which postulated that animation improved students’ conceptual change, was supported.
In animation group, the teacher encourages active learning through collective discussion with the use of animations. This strategy seems to help the construction of knowledge among the students in the experimental group. The collective discussion approach, derived from the social constructivist view of learning, helps students to recognize and evaluate their own ideas, as compared to new concepts. As students are aware of the strengths and weaknesses of their ideas, they become more ready to restructure them.

The results of the questionnaire help to explain the students’ perceptions toward animation and static illustration, respectively. From the analysis of the questionnaire, animation is perceived by the students to provide greater opportunities for collective discussion and hence greater assistance to promote their conceptual. The high percentage of agreement in the questionnaire that claimed that they were unable to imagine chemical phenomena from the teacher’s presentation using animations shown provided an insight into the effectiveness of using animations in presenting electrochemical concepts. The use of animations to present dynamic and abstract concepts and processes in electrochemistry helped the students to gain a better understanding at the macroscopic and microscopic levels.
The use of conventional instruction in presenting and explaining facts, such as factors affecting electrolysis for aqueous solutions and the electrochemical series were preferred over text-based animations. Perhaps, presenting text-based animations is not much different from conventional overhead transparencies. The findings showed that direct presentation of chemical facts through transparencies was positively perceived by students in the control group in giving an initial understanding of the facts.

Furthermore, the text-based animations as viewed by the students in the Animation group did not contribute to the students’ ability to visualize any abstract and dynamic concept. This finding indicates that the text-based animations do not necessarily affect students’ understanding of the factual knowledge. This might well be a limitation of using text-based animation in chemical instruction.

To conclude, this study has provided significant evidence to support the value of using animation in teaching for conceptual change. As the study was conducted based on cognitive and social constructivist perspectives, the findings show how learning is considered as an active process in which learners construct knowledge through animations. Analysis has revealed that the students who were exposed to animation have better post-test mean scores and overall positive responses to the fundamental concepts of electrochemistry than those who were exposed to static illustration. Overall, regardless of the students’ level of achievement, these findings indicate that animation had positive effects on the subjects’ performance for both the general and specific post-test questions.

Adanya....

OT

Tajuk 830 - RUOT Rembau University of Trust (1)

Cukuplah sekolah laksanakn pedagogical approach dgn cikgu2 mengajar anak2 menerusi buku2.... biarlah di IPTA laksanakn andragogical (std-centred) dan mobigogical (technology driven network-centred) approach supaya siswa/i yg dewasa ini mula belajar menimba knowledge n understanding sendiri dari discusssion... brainstrom... network... merujuk sumber2 bcetak dan online... di bawah supervision pensyarah... so pensyarah terlebih dahulu wajib IT savvy.. syarat utama nk join RUOT

Sekolah emphasizes passive known- facts approach dgn exam oriented .. so IPT patut move to active and dynamic learning berasaskn learning community. Bygkn aku ada 5000 friends dan 20000 followers... satu discussion aku sampai kpd mereka ini... bukan terhad kpd 30 org dlm kelas Research Methodology. Bayangkn pula 1 friend aku ada 500 friends lagi...




Jadi di RUOT tak ada exam week... study week... supaya innovative spt MOOC dpt dilaksanakn ... malah creative, creation dan innovative jadi keutamaan. Siswa/i UoR juga perlu publish idea2 ...

Itu klu aku jadi VC RUOT

OT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...