.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK



Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, December 17, 2014

Tajuk 697 - Cari / publish / cite jurnal scopus ? Kenali SCImago

Jurnal indexed by scopus menjadi satu keperluan, bualan dalam dunia akademia. Jadi anda perlu pastikan jurnal yang anda hantar adalah scopus, jurnal yang dirujuk juga scopus. Jika tidak.... jurnal / rujukan anda akan diperlekeh dan kelihatan usaha anda selekeh. Maybe ada yang akan ketawa terkekeh kekeh .... adalah pulak yang kene sekeh !!

Bagi newbies.... sila ke web SCImago, search engine yang menggunakan data base ELSEVIER berindex scopus.

Contoh - Pic 1

Saya ingin mencari jurnal berkaitan "science education" maka ada 41 jurnal dan sumber artikel bertaraf scopus dipaparkan




Contoh - Pic 2

Saya menyemak jurnal PERTANIKA UPM... ternyata ianya scopus...cayalah UPM !


Selamat mencuba...

OT 

Tajuk 696 - Bukan kata-kata hikmat...

Ini bukan kata-kata hikmat tapi kata-kata beringat....

1. If you want to write a researchable study, you need to start with a comprehensive LITERATURE SEARCH
2. The biggest obstacle of writing a thesis is the FEAR to start WRITING
3. If you want to make mistakes in writing, better make them early !
4 Writing an inappropriate theory for your study is far better than just keep thinking which one is the best !
5. Write faster coz if your thesis is SOT (submitted on time)... you are already late for GOT (graduated on time) !



Preparing an article? 6 points to ponder....
1. Apply catchy title without sensationalize the research
2. Issue must cater international community
3. Significantly advance the knowledge - novelty
4, Index terms / keywords must reflect the mainstream content 
5. Readers must understand the idea even without refer to other sources
6, The detail should be "enough" for replication

Saturday, December 6, 2014

Tajuk 695 - Kecelaruan PhD / Master – tulis biar sampai org tak faham !

Aku diajukan satu soalan… “Betul ke pemahaman saya bahawa menulis kajian PhD biar sampai susah difahami… sbb kalau senang nak faham itu bukan PhD !”

Fuhhh… lagi kecelaruan yang bersarang dalam minda PG. Kecelaruan ini bukan datang begitu sahaja… kecelaruan ini telah membudaya malah sebahagiannya telah membarah sehingga ada yang mengidapnya pada tahap 4 !

Kalau gap difahami sebagai “kajian yang tak pernah dibuat lagi”… original / novel sebagai “kajian baru yang menghasilkan sesuatu yang tiada sebelumnya”, signikan kajian adalah kajian yang “memberi impak maksima kepada society dan policy” dan menulis thesis pula mestilah “dgn ayat yang kompleks supaya susah difahami barulah sampai tahap PhD…”

Aku bukan pakar bahasa tapi percayalah…. setiap ayat yang ditulis mestilah menggambarkan maksud yang jelas, sebaik2nya guna ayat dan perkataan yang mudah-mudah. Yang menjadikan perkataan tersebut mungkin sukar difahami kerana istilah2 jargon / terminology yang digunakan, bukan sengaja pula mencari jalan membina ayat yang kompleks.

Contoh 1:
Ayat berikut mudah difahami bagi mereka dalam bidang kimia. Ini bukan ayat kompleks. Kalau anda bidang kimia, then tak faham…. andalah yang bermasalah. Kalau anda bukan bidang kimia…. tiba2 anda faham… ini keajaipan !

“Produk hasil tindak balas redoks boleh ditentukan dengan nisbah jisim molar setiap reaktan melalui pengiraan stoikiometri”



Contoh 2: 
Ayat berikut susah difahami wpun bagi mereka dalam bidang kimia kerana ayat ini di”complex”kan. Kalau anda bidang kimia, tak faham…. sahlah ayat ini bermasalah.

“Pengiraan pernisbahan kemolaran reaktan secara stoikiometri boleh menentukan pernisbahan molar produk”

Kecelaruan apakah ini sehingga sengaja mencipta susah berbanding yang lebih mudah....? Kajian yang dibuat dan penulisan akademik dgn segala macam formatnya dah cukup susah.... kenapa sengaja menambah kesusahn yang tidak perlu - dah tak der keje lain ke?

Kenapa selepas kita terkena duri apabila melalui satu jalan, kemudiannya mencampakkan duri yang terlekat dikaki dijalan yang sama? Tidakkah lebih baik jika duri tersebut kita buang jauh2 supaya mereka yang melalui jalan itu kemudiannya tidak akan terkena duri yang sama?

Jika anda tidak faham dua ayat dgn tanda soal di atas, itu bukan kerana ia kompleks tetapi kerana ia terlalu puitis !!

OT

Tajuk 694 - Kenapa otak PG mesti diserabutkan - Originality dan novelty yang sukar dimengerti !

Aku tak nak komen apa yang byk ditulis atau didefinisikan oleh sarjana serata dunia tentang thesis yang original dan novel sebab sejak dulu lagi aku tak faham amende yang semua sarjana tersebut maksudkan. Ada yang kata cenggini dan cenggitu, tanpa sesuatu yang konkrit utk aku faham.
Jadi, lebih baik aku ikut pemahaman aku sendiri…. wpun tidak dipersetujui oleh sarjana satu dunia tersebut termasuk anda juga.

Jadi aku akan definisikan ikut kepala aku sendiri.

Original:
Benda yang anda buat SENDIRI (independent) sesuatu yang walaupun telah banyak dibuat oleh orang lain sebelum anda - apa yang anda lakukan sendiri tersebut adalah original dari anda !

Anda melakonkan sendiri watak bujang lapok P. Ramlee.... maka lakonan anda adalah original kerana anda yang lakukan, bukan orang lain !!

Anda nyanyikan lagu Siti.... bukan miming.... maka nyanyian anda wpun sumbang adalah hasil usaha anda yang original...

Situasi A:
Penyelidik terdahulu buat survey utk kajian mereka menggunakan instrument X, anda juga buat survey dgn melakukan adapt / adopt instrument yang sama. Ada sendiri jalankan kajian dari mula sehingga selesai mendapat data, maka itu adalah hasil kerja yang original..data anda original maka thesis anda juga original.

Situasi B:
Ada berjuta penyelidik telah guna ANOVA utk analisis data kajian experimental pre-post mereka…dgn menggunakan persembahan Power Point sebagai intervention. Anda juga jalankan kajian yang sama tetapi dalam kontek sample yang berbeza, bermula dari memahami konsep kedua2 analisis, menjalankan kajian, mengumpul data, menggunakan Power Point sebagai intervention dan run ANOVA tersebut dgn SPSS …. hasil kerja anda adalah original... thesis anda juga original.

Novel:
Benda yang sama tetapi bila di upgrade, added value, refinement, advancement… maka wujudlah novelty.
Kereta Toyota keluarkan "New Model" hanya kerana membuat upgrade engine dan sedikit cosmetic kepada body sedang 90% adalah kereta asal. Advancement yang sedikit ini adalah satu novelty sehingga Toyota boleh dakwa sebagai "New Model"

Situasi A:
Anda menjalankan survey dgn menggunakan gabungan construct dalam bebrapa kajian lepas utk membina satu instrumen baru. Apabila anda membina instrument "baru" dan menjalankan kajian tersebut sendiri, kajian anda adalah original dan ada unsur novelty kerana melibatkan juga pembinaan instrument “baru”.

Situas B:
Anda telah guna ANOVA utk analisis data kajian experimental pre-post sebagaimana kajian lepas namun kajian anda telah menggantikan intervention Power Point spt kebanyakkan kajian lepas kepada Self-Regulated Animation yang anda bangunkan sendiri. Hasil kerja anda adalah original dan ada novelty kerana menggunakan intervention yang “baru” !!



Jadi?

Original bukan bermaksud sesuatu yang tidak pernah ada atau tidak pernah dibuat lagi, tetapi original kerana anda lakukan sendiri (independent) iaitu kajian tersebut adalah “hasil kerja” anda yang original, bukan diupah atau diminta pihak lain yang sediakan untuk anda.

Originality adalah satu syarat utama, sebab itu plagiat sgt dilarang yang membawa maksud anda hanya mengambil “bulat2” pernyataan orang lain. Namun, jika anda lakukan paraphrase dgn betul diikuti dgn citation, bermakna anda telah menggunakan pemikiran anda sendiri utk memahami idea kajian lepas dan menulisnya semula mengikut pemahaman dan ayat anda sendiri. Inilah original.

Namun, selain originality, kajian peringkat PhD terutamannya mendambakan juga novelty…. Satu advancement yang boleh contribute kepada knowledge spt:

Kajian dgn kombinasi beberapa theory
Bina instrument baru 
Bina model baru
Bangunkan software lebih maju
Menguji mediator dan moderator
Menguji algorithma baru / simulasi / formulasi mathematik dll

Sebab itu pemikiran PG haru biru bila diminta membuat kununnya mengkaji sesuatu yang original dgn maksud yang tiada sepertinya dibuat lagi ataupun dituntut mencari novelty yang tidak pernah diberikan pengertian yang pasti !!

OT

Wednesday, December 3, 2014

Tajuk 693 - Masih ada yang blurr....jurnal IF VS Q

IPTA dah mula memberikan alternatif penerbitan jurnal dari IF (berdasarkan bil penerbitan artikel dlm satu2 jurnal tertentu yg dicited) ke Q (berdasarkan ranking sekumpulan jurnal dalam bidang yang tertentu). Bagi yang mula nak berjinak2 dgn jurnal inilah maksudnya:

IF = average number of times articles from the SPECIFIC journal published in the past two years have been CITED in the reference year.

Jika sebanyak 155 artikel dalam jurnal A pada tahun 2010 dan 2011 diterbitkan dan sebanyak 800 kali keseluruhan jurnal tersebut dicited maka :

IF = 800 / 155 = 5.16 (utk tahun 2010 - 2011)

Journal yang tak ada IF bukan bermakna tak ada yang cite... tapi journal tersebut maybe hanya di indexed sahaja.... sebab terlalu kecil IF...

Q = Quartile, pengiraan berdasarkan sukuan (25%) mengikut ranking IF SEKUMPULAN jurnal dalam bidang / field yang sama.

Katakan ada 8 jurnal A - H dgn ranking IF dalam bidang computer and education disusun spt berikut...

[Jurnal],[IF], [Q].
A 3.22 Q1 
B 3.10 Q1
C 2.76 Q2
D 2.66 Q2
E 2.45 Q3
F 1.90 Q3
G 0.54 Q4
H 0.34 Q4

Jurnal A, B = 25% top - Q1
Jurnal C, D = 25 % - Q2
Jurnal E, F = 25 % - Q3
Jurnal G, H = 25% bottom - Q4

Sebagai panduan, jika anda diminta utk hantar ke jurnal Q3 - Q4, bermakna, IF jurnal tersebut adalah antara 0.34 - 2.45.



Ingat:

IF = jumlah artikel diterbit oleh satu2 jurnal yang di cited
Q = ranking beberapa jurnal dalam bidang yang sama berdasarkan IF

OT

Tajuk 692 - Kisah Krejie, Mogan, Cochran, Gosset dan Pearson

Sekumpulan pelajar berjumpa aku menyatakan bahawa Jadual Penentuan Sample oleh Krejie and Mogan (KM) tahun 1970 untuk kajian tinjauan dah “outdated” dan tak sesuai utk digunakan lagi.

Mereka diminta untuk menggunakan kununnya “formula” Cochran (1977) yang lebih baru jika tidak mahu teknik persampelan guna jadual KM tersebut ditertawakan semasa presentation.

Akupun termenung....lantas meminta mereka mengira dan membandingkan jumlah sample antara kedua teknik tersebut dgn beberapa populasi. Inilah jawapannya…

Populasi 195: KM (132), Cochran (131)
Populasi 203: KM (136), Cochran (135)
Populasi 235: KM (148), Cochran (148)

Ha ha.... jawapannya sama atau hampir sama jer bro.... sebab asas formula yang digunakan keduanya hampir sama... apanya yang outdated ?



Mana lah PG tak fening bila diberitahu dgn cara yang dangkal.... dgn rasional outdated tersebut sedang t-test yang dihasilkan oleh Gosset dgn tunjukajar Pearson dah wujud sejak 1908 lagi.... abis t-test dan Pearson Correlation tu dah outdated ke?

Share cepat dgn kawan2 sebelum "outdated" !!

OT

Tajuk 691 - Proposal oh Proposal - Pandanglah ... lihatlah.... dada ku yang bidang….

PG sering berminat malah ada kalanya digesa membuat kajian keberkesanan model / modul / program pihak luar utk mendapatkan master / PhD. Jadi aku suka mencadangkan bagi yang belum ada tajuk kajian supaya membuat kajian keberkesanan program PG di IPTA masing2 pula…. Tentulah pelik jika kita sibuk dgn organisasi luar tetapi tak pernah terfikirpun utk mengkaji keberkesanan program sendiri.


Kajian ini akan menjadi serampang beberapa mata…. Selain memberikan pengetahuan baru yang segar dalam bidang supervision, maybe terhasilnya instrument baru mengukur kesediaan PG, terbentuknya model-model yang unik, terujinya moderator dan mediator disamping dapat memberi “impak lansung” kepada institusi anda.

Kenapa susah payah kaji keberkesanan organisasi luar yang samplepun payah nak dapat… sedang sample di Graduate School ada depan mata sendiri !! Lagipun impaknya akan terus dapat dilaksanakan. Tentulah pelik juga jika kajian di institusi sendiri tak dapat dilaksanakan … tapi dalam masa yang sama membuat kajian thdp organisasi luar yang tak mintapun anda buat kajian tersebut!
Maybe dalam kajian tersebut ada item questionnaire yang bertanya tahap persetujuan PG terhadap penulisan gaya tersendiri di IPTA berbanding dgn gaya standard, bertanyakan kepuasan PG, kemudahan library, kelajuan wifi, tahap supervision dll yang berkaitan.

Barulah kajian tersebut sesuai dgn lagu SALOMA… TIRU MACAM SAYA…. lihatlah pandanglah dadaku yang bidang….

Sementara itu:
1. Aku berpendapat content Research Methodology (RM) terlalu general dan perlukan upgrading ! Percayalah…. yang dapat A++ pun terkial2 selepas itu utk mulakan research… apatah lagi yang “sedang-sedang” saja. Perkenalkan pencarian literature, ref. manager, penulisan kritis, membuat citation dari approach2 research yang berbeza…. tinggalkan content yang boleh dibaca sendiri oleh PG… bykkan kupasan berbentuk kontektual… merujuk kepada articles dan journals dlm bidang masing2....
2. Proposal pulak terlalu rigid. Aku cadangkan dgn content RM yang baru, PG patut ada idea kajian yang ingin dijalankan selepas abis 14 minggu berkuliah (lama tu bro....) dan idea proposal ini dibentangkan pada akhir 1st semester juga utk mendapat respon / cadangan / recommendation dari peers and experts di IPTA masing2….
Maknanya, PG hanya bentangkan latarbelakang serta permasalahan / isu yang ingin dikaji… kepentingan dan urgency nya kajian tersebut….ringkaspun ok mcm 3-minutes thesis... sementara soal pendetailan methodology, analisis data, variables dll serahkan sahaja kepada PG tersebut dan supervisory committee… yg semuanya experts... tak ada masalah kan?

OT - lihatlah pandanglah...

Tajuk 690 - Kuasai 6 sebelum tanya 6

Jika anda baru mendapat surat kelulusan pinjaman bank.... bermakna anda SUDAH layak mendapat pinjaman tersebut.

Jika anda baru terima surat tawaran menyambung pelajaran.... bermakna anda BELUM cukup bersedia memulakan langkah sebagai PG jika anda...

1. tidak mahir mana-mana aplikasi reference manager
2. tidak tahu manipulate advanced search, Boolean, search modifier
3. tidak sure nak dapatkan secara selective sejumlah artikel yg releven dgn fokus / area of investigation dalam beberapa jam
4. tidak tahu tenik membaca artikel selain dari membacanya satu demi satu.. kemudian blurr..
5. tidak kisah sama ada article dari leading journal atau tidak
6. tidak tahu aplikasi Write and Cite While You Read (CCWUR)




Jika anda belum kuasai 6 langkah awal di atas, eloklah jgn tanya dulu 6 soalan basic berikut:
1. Macamaner nak cari "gap" kajian?
2. Apa teori yang sesuai dgn kajian saya?
3. Kat mana saya nak dapatkan instrumen kajian saya?
4. Apa analisis yang sesuai?
5. Saya nak buat kuali ker kuanti?
6. Apa tajuk kajian yang sesuai dgn bidang saya?

OT

Tuesday, December 2, 2014

Tajuk 689 - Thesis adalah modification – refinement, addition, substitution

Bila aku bercakap pasal duplikasi.... seorang calon PhD bertanya dgn nada hairan sambil keningnya terangkat ala2 Ziana Zain "boleh ke kita buat kajian secara duplikasi kajian2 lepas?"

Anda faham maksud soalan tersebut? Bukan dia seorang sahaja yang hairan bila aku bangkitkan soal duplikasi ini.... malah ramai tidak akan bersetuju kajian PhD adalah duplikasi... sesuatu yang menjadi amaran sebagai "pantang larang no 1" dalam mencari tajuk kajian !

Aku tak salahkan mereka, sebab itulah ajaran yang mereka terima.... dan diturun termurunkan sejak sekian lama.... dan dipertahankan tanpa banyak bicara....

Jadi izinkan aku menyentuh soal duplikasi ini. Kajian peringkat PhD / master adalah duplikasi walaupun ramai yang tak mengakui, tidak percaya dan takut mengakuinya. Ketakutan ini mempunyai asas kerana mereka dimomokkan bahawa kajian PhD mestilah original, malah mereka diajar pula utk menggunakan perkataan spt “kajian ini belum pernah dibuat lagi” atau , “kajian ini kurang dijalankan” atau “kajian ini tidak mendapat perhatian” atau “kajian sebegini tidak banyak dalam LR” dan seumpamanya utk "menyerlahkan" keoriginalan kajian mereka yang jika dibaca penuh dgn duplikasi.




Percaya atau tidak, kajian atau research adalah duplikasi, malah unsur duplikasi adalah satu keperluan. Cubalah buat ayat yang ada unsur “quantify” atau "strong statement" pasti akan disergah dgn komen “mana citation?” atau “ siapa awak nak dakwa dan tulis ini dan itu?”, “ada kajian lepas ke yang guna variable ini” atau “kenapa tak guna ANCOVA jika guna quasi experiment?”, "cuba cari theory yang guna construct ini" dll yang mengisyaratkan supaya anda merujuk, menjadikan kajian lepas sebagai rujukan dan sandaran..... ini adalah unsur duplikasi - menggunakan variable / construct dari theory yang sama, atau research design yang sama dari kajian lepas.

Secara ringkas, unsur2 duplikasi perlu dilakukan sekurang2nya dari aspek berikut:
1. Theory – rujuk kajian lepas
2. LR – mengupas kajian lepas
3. Methodology / research design – spt kajian lepas
4. Analysis data – yang dah ada dalam kajian lepas

EMPAT komponen ini roughly menyumbang 90% kpd weightage sesuatu thesis. Tanpa 4 unsur ini, maka tiadalah thesis anda.

Ada sesiapa boleh dakwa bahawa kajiannya menggunakan theory ciptaan sendiri yang tidak ada sebelum ini atau methodology rekaan sendiri atau menggunakan analisis data yang belum pernah dicuba sebelumnya atau menggunakan teknik persampelan ilham dari neneknya?
Dapatan kajian yang dikatakan unsur novel pun hanyalah berkisar kepada penghasilan prototype separuh masak, partial simulation, secebis mathematics formulation, fitness of model "yang dimodified", "relation yang significance".... yang semuanya bukanlah evident dalam real life yang boleh memberi sebarang impak secara direct, sekadar menambah sesuatu kepada knowledge yang sedia ada.

Jadi thesis hanyalah satu research yang dimodifikasi dari kajian2 lepas dgn 3 proses berikut:
1. refinement – eg: menghalusi model dgn menambah moderator / mediator
2. addition – eg: menambah IV dalam model, DV dalam MANOVA
3. substitution – eg: mengganti variable / construct yang kurang releven

Jadi… straight to the point, PG perlu fahami aspek2 ini, jgn terdesak utk membuat sesuatu yang tidak realistic. Dalam bidang pendidikan umpamanya, hampir semua PG tercari2 novelty, originality…. impak itu dan ini….sehingga menjadi mimpi ngeri... sehingga tanpa ini PhD spt tidak bermakna lagi.
Bukan sahaja aspek duplikasi, pemahaman yang sama juga terbawa2 kepada implikasi kajian. Katakan bidang pendidikan. Saya hampir tidak pernah membaca satupun implikasi yang menyentuh aspek “advancement of knowledge”…. bayangkan hampir semua dapatan dalam kajian pendidikan akhirnya ditulis dalam thesis dengan implikasi berbunyi:

Pertama, dapatan kajian ini akan memudahkan / membantu KPM utk melaksanakan bla bla bla. Kedua, dapatan kajian ini juga dijangka akan membantu pentadbir / guru disekolah utk bla bla bla. Akhirnya dapatan kajian ini akan menyedarkan pihak bla bla bla… statement yang pada saya sekadar menyalin secara klise pernyataan dalam thesis2 lepas... satu lagi unsur duplikasi !
Betulkah dakwaan di atas jika hanya 2 orang sahaja yang tahu dapatan kajian PhD tersebut iaitu pelajar dan SV….ditambah akhirnya thesis tersebut dgn dapatannya sekali tersimpan rapi dalam library....sehingga implikasi yg juga diduplikasi tidak membawa apa2 makna lagi....
Jika nak SHARE.... silakan....buatlah banyak2 duplikasi !

OT

Monday, November 17, 2014

Tajuk 688: JGN BUAT jika kajian boleh jawab “SO WHAT” ?


Kajian diperlukan bila ada isu / fenomena / argument yang menarik perhatian. Bagi memahmi isu tersebut, data diperlukan supaya penjelasan dapat diperolehi yang membawa kepada:

a. “contribute to knowledge in that particular issue”
b. “add something to knowledge relevance to the issue”
c. “advanced the knowledge related to the issue” 
lalu terus mengundang keperluan kajian2 lanjut.

Perhatikan contoh kajian berikut. Kajian pertama sampai ketiga tidak boleh menjawab "So What" dan mengundang kajian lanjut.. sambil adanya contribution to knowledge.
Kajian empat... tidak sesuai utk kajian sebab boleh dijangka jawapan "So What"... dan tak jelas contribution kepada knowledge.

Sila baca betul2.....

Kajian Pertama:
Keberkesanan inquiry-based learning strategy dalam pengajaran maths 

Contribution to knowledge:
Kajian menunjukkan inqury-based strategy memberi kesan positif kepada kumpulan pelajar high achiever berbanding dgn low achiever.

So what?
Strategy ini perlu dijalankan dgn mengambilkiran latar belakang akademik pelajar... maka kajian lanjut diperlukan utk mencari jalan bagaimana pula teori strategy ini berpotensi pula utk kumpulan2 pelajar – berbeza gender, motivasi, lokasi, berbeza topic pengajaran dll lalu memberikan lebih pemahaman kepada teori yang berkaitan.

Kajian Kedua:
Pembinaan qnaire utk mengukur tahap ketagihan FB dalam kalangan PG?

Contribution:
1. New instrument yang dibina berasaskan construct A, B, C dan D
2. Menunjukkan 4 faktor utama menyumbang kepada ketagihan PG terhadap FB

So What?
Kajian akan datang boleh menggunakan instrument tersebut utk mendapat pendetailan berdasarkan PG dengan demografi yg berbeza pula yang menumbang kepada pemahaman lanjut dari teori yang digunakan utk membina instrument

Mendalami 4 faktor tersebut secara qualitative pula

Kajian ketiga:
Kajian penggunaan combinasi beberapa catalyst P, Q, R dalam meningkatkan keberkesanan combustion buangan kelapa sawit

Contribution:
1. Mendapatkan evident ciri-ciri dan ratio catalyst dan kombinasi yang berpotensi meningkatkan efficiency combustion kepada alam sekitar melalui pembinaan combustion simulation berdasarkan theory effective combusion

So What?
Kajian lanjut perlu dilakukan utk mendalami aspek perubahan fizikal dan manupulasi variable lain spt pressure dan temperature mengunakan kombinasi dgn ratio yang berbeza bagi meningkatkan lagi cost effective combustion simulation…



Kajian Keempat: 
Contoh isu Smart School (yang sedikit masa dulu yang mengundang perlbagai kajian)
Kajian keberkesanan SS dalam meningkatkan kompetensi guru menggunakan ICT.

Contribution yg boleh dijangka yanpa perlu kajian:
Menyenaraikan 4 faktor utama dalam memastikan perlaksanaan SS disekolah iaitu
a. menyediakan makmal computer yang lengkap disetiap sekolah
b. menyediakan sokongan teknikal / teknisyen
c. membekalkan software setiap subjek
d. menyediakan latihan guru yang berterusan

Persoalan:
Adakah dapatan di atas satu contribution kepada knowledge?
Adakah dapatan di atas tidak boleh dijangka sehingga memerlukan kajian PhD?
Adakah pihak KPM tidak mampu mengkaji / dptkan feedback / berfikir akan 4 faktor di atas?
Adakah pelajar akan declare bahawa SS tak berjaya dan patut dimansuhkan sahaja?

So what?
KPM perlulah bekalkan makmal, technical support, software dan latihan guru… tu jer… tak payah ler nak buat kajian lanjut….
Jadi kajian spt ini tidak sesuai sebab boleh dijangka dan tidak menambah kepada teori secara signifikan....

Kesimpulan:
Simpulkanlah sendiri….. jgn terbelit tangan dan kaki…. tak tahu apa yang dikaji…. lantas memakan diri .. dan menghakis motivasi !!

OT

Thursday, November 13, 2014

Tajuk 687:Kajian PhD mesti berkaitan dasar kerajaan - barulah betul?

Ini pic dlm post ini aku ambil dari post FB "Nucky Thompson" yang menyenaraikan maksud originality yang secara tak lansung adalah contribution dan impact kajian PhD.


Makin lama makin banyak evident muncul yang menyokong saranan aku utk menggantikan "What is the research GAP" kepada "What else?" atau "What else need to be done?" sbg keperluan membuat kajian PhD.

Aku terbaca satu respon dari post aku akan gesaan supaya kajian master / PhD yang memohon biasiswa kerajaan mestilah berkaitan dasar-dasar dalam negara... maka spt biasa otak pentium aku ini mencari rasionalnya... maka aku nak tanya dua soalan basic.... ekoran gesaan kajian PG mestilah berkait dgn dasar itu dan ini...

1. Apakah aspek yang akan dikaji berkaitan dgn dasar tersebut ? Lazimnya tentulah berkaitan keberkesanan perlaksanaannya.

2. Apakah yang akan dilaporkan dalam thesis oleh PG jika kajiannya menunjukkan pelbagai kelemahan, pembaziran, ketidaktelusan, kejanggalan dll oleh pelbagai pihak yang terlibat dasar kerajaan yang dikaji?

3. Ada sesiapa nk kaji dasar pembangunan n kemajuan tanah di Cameron Highland?

Pic - bacalah apa yang tertulis dalam pic berikut sebagai antara asas wujudnya originality kajian PG, kot2lah tulisan Mat Salleh yg disenaraikn ini boleh memperkuatkan apa yang aku kupas selama ini....dan dalam senarai tersebut tiada pun disebut mengkaji dasar kerajaan.... tetapi dasar berkaitan dgn knowledge dalam bidang kajian

OT

Tajuk 686: Significant of Study (SOS)....Proposal "jadi-jadian" dan So What?

Post ini ekoran pbualan dgn rakan PG di UTM..... akan kewujudan "pemahaman" dan "anutan" bahawa SOS bagi sebuah thesis mesti berkait dgn dasar / polisi / .... dalam organisasi mahupun kerajaan...

So, terlebih dahulu aku nak kita sama2 fahami maksud thesis - thesis adalah satu critical review bagi satu argument / debatable issue dalam satu bidang pengetahuan yang khusus.

Maka tak hairanlah dalam conference2 anjuran institusi pendidikan local dan international ....yang dibincangkan adalah dapatan2 kajian yang menyumbang kepada knowledge dalam sesuatu bidang…. mengatasi perbncangan mengatasi soal polisi itu dan ini.

Sila amati scenario ini…yang membawa kepada SOS

Pertama: Significant contribution to knowledge
Thesis (dan research) mestikan contribute sesuatu yang “baru” dalam bentuk 'significant contribution to knowledge'…. atau “contribution to discourse” maka wujudlah keperluan menghantar artikel scholar ke jurnal….

Kedua: Significance of the findings
Bukan sahaja ada ada contribution to knowledge…. Tapi mestilah dapatan kajian juga mesti ada significant kepada advancement of knowledge utk dikongsi bersama scholar community yang lain dalam bidang yang sama. Ini ler sebabnya diadakan perbagai conference, colloquium, berbagai2 bidang berkongsi “secara serius” dapatan2 baru yang diperolehi dalam sesuatu bidang… dari calon PhD hingga ke Professor tersohor yang terlibat sama... dgn dimulakan oleh presentation dari keynote speaker !

Minta maaf.. bukan orang awam sahaja yang tidak dijemput… mereka yang berbeza bidangpun tidak akan diterima artikelnya utk dibentang dan hadir sama kerana findings yang dibincangkan khusus dalam satu atau beberapa discipline kajian yang interrelated sahaja.

Ketiga: So What?
Berkata2lah Einstein “If we knew what it was we were doing, it would not be called RESEARCH ! “ Jadi jgn sampai ada PG yang ingin membuat kajian yang hasilnya boleh dijawab dgn So What....

Contohnya mengkaji factor berlakunya kesesakan dan kelewatan rawatan di hospital kerajaan ….kononnya utk membantu Kerajaan....namun jawapannya bolehpun dijangka …. spt kekurangan hospital, kekurangan kemudahan dan kekurangan doctor yang membawa kepada kesesakan tersebut… dan bila ditaya “So What?” jawabnya… binalah lagi hospital, tambah peruntukkan maka ramailah doctor akan bertugas…. beres !! Ini bukan bentuk kajian yang menepati SOS...

Keempat:
SOS melibatkan kajian berasaskan pengetahuan tentang technique, theory, model, principle, instrument, experiment, penghasilan simulasi, algorithm, mathematical model, prototype dan pengujian dalam context yang baru…. samada menghasilkan data empirical yang lebih detailed (quanti) atau memberi makna yang lebih mendalam kepada data emprirical yang sedia ada (quali)…..maka inilah yang patut ditanya, digesa dan diutamakan..... mengatasi matlamat utk mengubah polisi... atau bermatlamatkan impak kajian kepada society... kerana PG masih berada dalam fasa transition dan intermediary position sebelum menjadi researcher yang competent

Kelima:
Perkara inilah yang perlu difahami ....supaya PG secara umumnya jelas apakah yang perlu dilakukan dalam mencari asas membuat kajian.... jika tidak......maka terhasillah proposal "jadi-jadian" yang disengajakan supaya memenuhi gesaan kununnya utk mengkaji dasar itu dan ini sedang itu bukan matlamat utama SOS..... (tanpa menafikan adanya bidang kajian spt Public Policy dan Management yang memang mengkaji dasar2.... )

OT

Tuesday, November 11, 2014

Tajuk 685: Proposal Phd / Master – apa itu “significance of study” ?

Ada dua senario aku nak kongsi:

Pertama:
Seorang pelajar master yang membentangkan proposal tentang pembinaan portal disergah dgn soalan "Apa guna bina portal dan test portal tersebut jika portal diluar sana jauh lebih canggih.... abis apa contribution awak kalau macam ni? "

Respon aku:
Ini isu yang ditanyakan kepada aku. Aku percaya.... calon berhak membina portal (prototype) kerana itu salah satu bidang dalam pengajiannya dgn menggunakan theory tertentu dan belajar utk membuat kajian secara sistematik bagaimana menilai respon users thdpt portal tersebut... dan kajian ini significance kepada calon master tersebut yang tiada pengalaman menjalankan kajian sebelumnya. Membandingkan portal yang ingin dibina oleh pelajar dgn portal yang dibina oleh badan yang established diluar sana adalah satu perbandingan yang tidak rasional sama sekali !

Kedua:
Aku terbaca satu statement dalam satu buku penyediaan proposal bahawa antara ciri “significant of study” sesuatu kajian adalah “to enable policy makers and administrators to make sound decisions… to relevant parties... agencies involved”.

Respon aku:
Aku percaya…. Kriteria tersebut memang menepati ciri-ciri proposal sebuah kajian oleh expert, researcher, lecturers / SVs dan BUKANNYA kajian oleh calon master / PhD sebagai student researcher yang fokusnya perlu diberikan kepada penguasaan kemahiran dan pengetahuan mendalam dalam menjalankan kajian secara sistematik.

Tarik nafas.
Oleh itu, aku juga percaya, keutamaan semasa membentang proposal adalah utk memastikan kajian calon master /PhD (then penulisan tesis) yang bakal dilakukan “significance” kepada calon sebagai “satu latihan akademik” supaya calon tersebut mendapat peluang mendalami lagi penulisan literature yang kritis, mempelajari bagaimana pemilihan teori dapat dijustifykan, memahami aspek pemilihan analisis data, mengetahui bagaimana untuk menjalankan prosidur validity dan reliability instrument serta berupaya membuat tafsiran data dan membuat perbincangan.

Oleh itu soalan semasa defend proposal patut lebih tertumpu kepada pengetahuan dan pemahaman asas calon terhadap semua aspek utama kajian seperti yang disebutkan di atas…. termasuklah pemilihan sumber citation, penentuan gap kajian, memformulasikan soalan kajian.. sehingga kepada cadangan conceptual framework supaya hasilnya nanti boleh sampai ke makam “contribution to the body of knowledge” MELEBIHI persoalan klise tentang “kenapa buat kajian yang dah byk dibuat, apakah originality dan novelty kajian, atau meminta pula supaya kajian tersebut mesti ada contribution to society / agensi / ministry… !!

Aku selalu berpendapat bahawa …. matlamat utama proposal defend adalah utk memantapkan mana2 kelemahan pemahaman pembentang….. dgn memberi cadangan membina….. barulah defend proposal menjadi event yang productive…. bukan mimpi ngeri.... apabila wujudnya soalan2 yang “out of scope” seorang calon / student researcher yang novice seolah2 calon tersebut adalah seorang expert yang mendapat grant juta2 yang membuat research dalam satu team yang juga expert.
Benda simple macam ni pun ramai yang tak boleh faham !

Bayangkan…. khususnya dalam social science, kajian oleh sekumpulan expert dgn budget ratusan ribupun pun tak dapat mencetuskan “contribution to society” secara yang signifikan… sekadar menghasilkan penulisan artikel sahaja !

Maka calon master/Phd bertaraf student researcher…. selepas membentang proposal… dan mendapat komentar bagi memantapkan proposalnya akan melalui “latihan akademik” membuat kajian. Aku namakan “latihan akademik” kerana kajian dan tesis tersebut akan dinilai (macam peksa jugaklah) malah akan diminta buat correction (major/ minor/ resubmission)….. sebelum diluluskan oleh senat dan mendapat sijil semasa konvo bersama2 undergrad yang lain. What’s the different?

Oleh itu thesis master / PhD yang significance adalah thesis yang mencapai satu taraf yang boleh memberikan “latihan akademik” kepada calon dalam bentuk pembinaan asas yang kukuh bagi menjalankan kajian supaya berupaya menjadi bakal penyelidik dalam bidang masing2 selepas bergraduat. Maka bagi aku….. inilah significancenya kajian yang dilakukan…. Dan significance ini lah yang patut diberikan perhatian semasa menyediakan proposal dan dimantapkan semasa pembentangan…. ditambah dgn feedback yang constructive !!

OT

Tajuk 684: Tahu kenapa semua calon master / PhD patut jadi pemain bola ?

Ini lanjutan post aku sebelum ini. Ada yang berpendapatan supervisee patut di push supaya membuat kajian terbaek …. maybe mengharapkan kajian tersebut menyumbang terus kepada kesejahteraan masyarakat dan negara… dan mungkin sampai tercalon dgn Nobel Prize !!

Aku sangat setuju…. sebab setahu aku belum ada lagi calon master / PhD di atas muka bumi ini dapat nobel prize lagi kerana kajian mereka semasa buat master / PhD…. Yang dapat kerana membuat kajian selepas beberapa tahun bergraduate banyaklah…. tak tahulah kalau Einstein dapat masa buat PhD....

Maka izinkan aku beranalogi dahulu….

Semua akan setuju jika kajian calon PhD / doctorate adalah lebih tinggi tahapnya dari Master. Aku ingin analogikan calon2 PhD adalah pemain bola sepak KOREA yang bertaraf ASIA (PhD) dan calon Master adalah pemain bola sepak Malaysia bertaraf ASEAN (Master).

Apa yang anda harapkan dari pemain Malaysia? Tentulah harapan anda Malaysia boleh mengalahkan lawan di ASEAN utk menjadi juara setiap kali sukan SEA dan menduduki ranking 1 diperingkat ASEAN. Pushlah sekuat2nya supaya pasukan Malaysia mencapai tahap ini. Jika berjaya…. samalah spt calon Master berjaya jalankan kajian peringkat Master juga.

Jika ada seorang pemain Malaysia yang entah macamana tersangatlah hebat skillnya… sehingga berhijrah utk bermain dengan Brazil…. (so far tak adalah lagi....) Ini tidak bermakna pasukan Malaysia keseluruhannya setaraf dgn Brazil. Samalah juga, jika ada satu kajian yang “bernasib baik” mendapat peluang dan ruang serta bergembeling dgn satu kajian bombastic…. sehingga berjaya memberi impak yang fantastic…. wpun baru peringkat master, tidak bermakna kajian master semuanya mesti begitu…. di momok2kan begitu…. dan diperli2 supaya jadi begitu….

Berusahalah utk mencapai tahap yang ditetapkan diperingkat Master.... inipun satu yang bukan mudah yang perlu dilalui dgn usaha yang gigih. Maknanya nak jadi juara ASEAN pun bukan mudah bro...dgn Spore pun tercungap2 nak menang....
.
Jadi kalau nak push pun pasukan Malaysia…. pushlah dulu utk jadi juara ASEAN…. dan bila dah sampai jadi juara ASEAN (dah dapat master)…. barulah push utk jadi juara ASIA (dapat PhD) dan selepas itu barulah push utk masuk piala dunia dulu…. sampai first round pun tak apa...... asal dapat lawan Holland yang penduduknya lebih kecil dari Msia !

Jadi lihatlah calon Master / PhD dgn peringkat kajian masing2…. Be practical dan realistic kerana kedua2 tahap perlu dilalui secara sistematik juga…

OT - faham tak analogi aku ni?

Tajuk 683: 8 cara jadikan menulis sebagai habit !

8 cara jadikan menulis sebagai habit !

Aku bukan penulis. Tetapi tiba2 dah macam jadi habit ler pulak. Sementelahan anda semua sedang menulis proposal atau thesis atau apa sahaja…. Meh aku kongsikan sikit kenapa tangan aku ni gatal jer nak menulis... tips dari penulis tersohor mungkin lain sebab aku ni penulis picisan jer...

Pertama:
Jadilah seorang activationist yang akan "bertindak" menulis apa sahaja bila ada idea. Bila terfikir sesuatu, terus jot down wpun pada note dalam hp… atau rakam idea anda jika berada di dlm kereta dll. .. supaya x lupa... terutama yang dah tua macam aku ni !

Kedua:
Ketahuilah bahawa idea tanpa penulisan sama spt tiada apa-apa idea. Idea pun ada jangka hayat... selepas beberapa lama idea anda mungkin hilang diganti idea lain plak yang juga akan hilang...

Sebaik sahaja menjejakkan kaki di Copenhagen

Ketiga:
Jgn tunggu idea menjadi perfect. Idea akan perfect bila anda mula menulis. Bila anda mula menulis anda mula berfikir. Bila anda mula berfikir anda akan "dipaksa" berfikir utk kembangkan idea utk meneruskan penulisan anda.

Jadi anda sebenarnya bukan stucked kerana tidak ada idea tapi anda gagal dikembangkan idea anda. Idea anda sampai bilapun tak akan berkembang kalau anda tidak menulis. Stucked menulis lebih baik dari tak menulis apa2.

Tapi stucked lepas tu tak nak menulis... ini pun tragis...jadi bro.... menulis tidak sesuai bagi seorang perfectionist !

Keempat:
Jgn menulis terlalu nak ikut sekuen dulu. Tulis dulu apa2 idea hatta terlompat2…. then barulah kemudian aturkan sekuennya.... macam puzzle. Kalau tak mula satu dulu sampai bilapun anda tak mula... malah ko boleh mula dari tengah atau belakang.... kalau itu idea yang ko dapat dulu....

Kelima:
Jgn takut utk menulis dan terima kritikan. Kalau takut…. hilanglah confident… abislah ceriter !
Kritikan ada dua - satu kritikan membina, kedua kritikan tak guna !

Keenam:
Menulis adalah tindakan mekanik bukan magik. Jadi bila ada idea…. bangun.... buka computer dan menulis… bukan tunggu magik !!

Ketujuh:
Banyak membaca bro.... dlm topik yang anda minat dan tak minat juga....membaca sambil membuat analisis... kalau tak membaca....berangan tunggu idea.... jadi pisang beranganlah idea anda tu !!

Kelapan:
Pastikan tulisan ada boleh menyumbang kepada kebaikkan.... atau sekurang2nya membuat pembaca berfikir.... kalau tidak lebih baik abiskan masa dgn berzikir....

OT - Copenhagen

Tajuk 682: Adakah draft thesis mesti SEMPURNA dan LAIN dari yang lain ?

Aku nak menulis skit pasal 2 saranan yg aku baca supaya….

Pertama: Jgn hantar draft selagi tak sempurna

Research bukan bermatlamatkan kesempurnaan. Research hanya satu usaha utk mendapatkan jawapan yang boleh menjelaskan part and partial sesuatu fenomena atau penyelesaian masalah mengikut prosidur pengumpulan dan analisis data yang bersesuaian. Ini menjelaskan mengapa research dilakukan berulang kali dalam topic yang sama tetapi dgn beberapa modifikasi.
Presentation di Aaolborg University, Denmark, Okt 2014


Tiada research yang sempurna, begitu juga penulisan thesis…. lebih2 lagi diperingkat PG. Tak percaya bagilah mana2 tesis minor / major correction yang telah di”sempurna”kan kepada penilai yang lain…. anda akan dapati wujud lagi kekurangan di sana sini… malah berbalah sesama panel akan sesuatu aspek dalam thesis adalah suatu lumrah malah acap terjadi dan sesuatu yang normal – jadi milik siapakah kesempurnaan itu?

Kesempurnaan tak wujud bukan sahaja pada draf . Questionnaire pun tidak sempurna. Setiap satu item dlm questionnaire mempunyai error…. Begitu juga dgn analisis data yang semuanya berasaskan estimation, bukan perfection. Pemilihan sample yang walaupun random tetapi masih mengikut probability… apatah lagi yang bukan random dgn kewujudan extraneous yang tidak boleh dikawal?
Tugas PG adalah utk menyediakan draft yang lengkap….dari segi structure.... format… kandungan - selebihnya adalah tugas SV utk menyemak dan verify standard draft tersebut berdasarkan “pengalaman” dan “expectation” SV. Thesis sebagai manuskrip hanyalah “partial requirement” bagi mendapatkan master / doctorate kerana pengetahuan dan pengalaman menjalankan kajian tidak dapat dicatatkan dalam thesis.

Jadi hantarlah draft thesis yang lengkap dari segi structure, format dan kandungan bagi menepati kriteria sebuah thesis yang baik bukan yang “sempurna”. Pastikan draft tersebut bukan dibuat secara CINCAI dan dangkal…… ditambah dgn kesalahan ejaan dan format citation yg tak sepatutnya berlaku.

Kedua: Jgn replicate kajian yang sudah dilakukan !

Research lebih2 lagi pada peringkat PG adalah replicated. Theory…. analisis data…. semuanya replicated…melainkan dilakukan sedikit modification disana sini bersesuaian dgn objektif kajian. PG masih dalam fasa belajar…. fasa mamahami…. fasa latihan akademik tahap tertinggi…. malah sebahagian besarnya bermula dari “zero”.... maka kajian mahu tidak mahu adalah satu replikasi sebahagian aspek dari kajian lepas…. bagi membolehkan proses pembelajaran berlaku secara intensif…. dalam bidang kajian masing-masing…. dgn modifikasi yang dilakukan boleh diterima sebagai contribution to knowledge…

Ketahuilah bahwa PG diberikan seorang SV kerana mereka masih novice ! Seorang novice yang dilatih utk jadi expert dalam dunia research sgt memerlukan highly personalized experienced melalui latihan menjalankan research. Namun…. research bukan terhenti selepas mendapat PhD…pintu membuat research tidak pernah tertutup selepas graduated….maka sebab itulah tujuan PG membuat research adalah lebih kepada membina skills melalui proper research and realistic expectation …

OT - Copenhagen

Tajuk 681: 10 sebab utk diketahui oleh setiap POSTGRADUATE - APA MASALAHNYA DGN KAJIAN REPLIKASI ?



Ini sambungan post sebelum ini. Bersedialah utk membaca satu tulisan yang panjang…. Kerana malam aku di Copenhagen ni pun panjang jugak. Baca dgn hati terbuka… jgn baca sekerat jalan.
Ini adalah satu kenyataan… sekurang2nya kepada dunia PG social science.

Pertama:
Dunia research dunia baru bagi aku, anda dan SV apabila mula mendaftarkan diri. Dunia yang hampir semua PG bermula dgn ZERO tentang research.

Kedua:
Aku percaya…. Hampir 100% PG yang ketika mendaftar belumpun confirmed area of investigation yang ingin dikaji, malah sebahagiannya “menggelupur” mencari GAP kerana memenuhi saranan turun temurun “jgn buat kajian yang replikasi” atau “buatlah kajian yang belum ada orang lain buat” !

Ketiga:
Aku juga percaya…. majority PG kadang2 bukan sahaja tak tahu amende tu MANOVA, ANOVA factorial, EFA dan CFA, AMOS, Rasch, inductive + deductive + induced coding, thematic coding + inter-rater …. kadang2 chi-square, t-test, normality dan correlation pun macam alien ….

Keempat:
Dan aku percaya bukan sahaja 3 aspek di atas adalah ZERO bagi sebahagian besar PG…. skill lain spt sampling technique, instrumentation, validation techniques, data collection, analytical dan critical review, citation, interpretation dll pun lebih kurang sama !

Kelima:
Kajian-kajian lepas adalah satu urutan “replikasi” – sekurang-kurangnya pada theory dan analisis data. Sebab itulah thesis wajib ada Chapter 2 – Literature Review dan Chapter 3 – Methodology yang direview dari kajian lepas !!

Jadi PG perlu belajar dan menguasai dgn mengetahui, memahami, mengaplikasi, menganalisis, mensintesis dan membuat penilaian kajian yang ingin dijalankan berdasarkan kajian lepas… supaya ada ruang advancement, modification, added value, refinement dari kajian lepas sebagai sedikit contribution to knowledge.

Keenam:
PG yang bermula dgn ZERO perlu segera menguasai semua kemahiran dan pengetahuan di atas SEBELUM berupaya menjalankan kajian secara INDEPENDENT…..

Ketujuh:
Oleh PG berada dlm “dunia akademik” … maka hasil kerja mereka disemak, dinilai dan diperbaiki … sebelum layak dianugerahkan apa2 ijazah yang dipohon. Apa sahaja hasil kerja akademik sejak dari Tahun 1….. adalah utk memastikan pelajar mencapai satu standard yang ditetapkan. Jika sebelum ini, mereka belajar ikut silibus… dalam dunia PG, mereka belajar secara self-education..

Kelapan:
Maka aku percaya hasil utama dalam dunia PG adalah utk memastikan mereka “menguasai” kemahiran yang sangat banyak tersebut… lalu bersedia utk menjadi researcher yg competent in the future.

Kesembilan:
Jika kajian adalah segala2nya dalam dunia PG…. jika semakin “hebat kajian” semakin hebatlah PG tersebut…. sorry to say bro “maka kurang hebatlah” mereka yang mengambil mode course work dgn mini project malah di manakah kedudukan PG yang ambil full coursework dgn comprehensive exam (cam budak2 undergrads) kerana tiada unsur kajian yang boleh menyerlahkan kehebatan mereka ! Jgn sentap dulu….itu bukan maksud aku…. Tetapi fahami yang tersirat yang cuba aku sampaikan…..…. I love U !

Kesepuluh:
Bezakan antara kajian PG dgn kajian expert. Bezakan kajian oleh supervisee dgn kajian SV. Kalaupun supervisee buat kajian SVnya sendiri dgn grant, diapun tetap bermula dari ZERO ! Kajian SV yang mendapat grant lumayan hanya perlu sentuh skit sahaja theory, present dapatan dalam artikel beberapa helai pages sahaja….. boleh plak present paper ke obersi….. maka di perlukan satu “contribution yang significant” kerana dilakukan oleh sekumpulan expert dgn biaya grant yang khusus – bukan biasiswa atau PTPTN !

Air yang aku masak dalam kettle dah mendidih. Sat aku tutup. Aku nak buat kesimpulan.

Pertama:
Tiada kajian yang dibuat walaupun secara duplikasi atau replikasi dgn berhati2.... dapat dilakukan dgn mudah tanpa penguasaan kemahiran dan pengetahuan dalam menjalankan research tersebut. Ini bukan replikasi buat cup cake yg boleh bukak youtube !

Kedua:
Lebih baik belajar membuat research secara independent, sistematik dan mendalam satu kajian yang didakwa “replikasi’ sambil mengetahui dan mengusai sebahagian besar aspek dan teknik research yang baik….. dari membuang masa, tenaga mencari itu dan ini tanpa hala… lalu menghasilkan kajian yanag kononnya “baru” tapi dilakukan dgn penguasaan yang dangkal, termasuk membuang 2,3 semester hanya mencari tajuk kajian yang gah tetapi akhirnya kajian dijalankan dalam keadaaan hampir rebah.

Ketiga:
Sejauhmanakah kajian yang dilakukan tersebut dapat membentuk PG menjadi researcher yang competent dan expert in the making LEBIH AULIA dari bergelut dgn konfrontasi dan conflict mencari “novelty” yang bersifat subjective utk dijadikan reality.

Keempat:
Kajian yang dikatakan “replikasi” tetap menghasilkan contribution dan biarlah publication yang terhasil dari kajian tersebut sebagai bukti bukan dijatuhkan hukuman awal2 lagi…. kajian ini tiada novelty…..!

Kelima:
Tidak ada 2 , 3 atau 4 kajian yang sama walaupun menyentuh teori dan methodology yang sama. PG pun tahu apa itu plagiarism… maka kajian “replikasi” bukan sesuatu yang asing malah itulah tradisi yang diwarisi lalu dikembangkan lagi selepas mendapat PhD.

Keenam:
Satu jer pintaku…. tunjukkan kepada aku SATU…. Aku ulang SATU sahaja thesis yang didakwa bukan replikasi tapi penuh dgn nilai novelty … dan tunjukkan pada aku bersama2 dgn contributionnya sekali !

Aku kepingin sangat nak melihat dan membacanya… khususnya dalam bidang social science. Satu sahaja dah mencukupi… dari ribuan thesis yang terhasil saban tahun…

Aku nak minum dulu.

Aku bukan tidak faham…. Bukan tidak mahu atau menidakkan keperluan satu kajian yang baik dan berkualiti. AKu bukan manusia cincai…. Manusia asal buat. Wpun dgn sikap aku yang “sempoi” ….. thesis aku memenangi GOLD AWARD dan dinilai oleh sifu tersohor dalam bidang aku. Thesis dan kajian tersebut telah memberi contribution kepada penguasaan dan pemahaman aku tentang dunia research sehingga aku boleh membuat kajian2 lain selepas bergraduat dgn memberi sumbangan dalam bentuk artikel2 dan disahkan sumbangan tersebut dgn anugerah 4 copyright…. 4 Gold Medals….. wpun aku tahu ada ramai lagi yang lebih berjaya dgn bermacam2 contribution terutamanya dalam bidang hard sciences.

Alhamdulillah… aku dah masuk fasa mengkomersialkan hasil kajian aku dalam bentuk product app keseluruh dunia…. malah dah masuk paper dan TV pun…. Aku tak perlukan apa2 lagi selain melihat PG mempunyai mind set yang betul tentang dunia mereka dan terus menyumbang demi kesejahteraan umah dan manusia sejagat !!

OT - Copenhagen

Tajuk 680: 10 kejutan bila aku ke Copenhagen University... !!

Baca jgn tak baca - Hari penuh kejutan...ketahuilah wujudnya thesis warna warni dan viva sambil menikmati cuppocino.. yang 100% lulus !!

Nampaknya intuition aku.... pendapat aku dan post2 aku selama ini yang menyonsang arus perdana di Msia..... bukanlah sesuatu yang pelik... macam Ripley's Believe it or Not .... tetapi menepati apa yang dilakukan di sini.... di world class university !! Jadi baca jgn tak baca bro...

Kejutan 1: 
Kluar jer dari hotel.... aku diinterview wartawan.... tak tahu plak masuk TV atau news !! Terasa macam artis ler pulak.... Aaron Aziz pun tak sapa nak interview kalau sampai di Copenhagen.....agaknyer lah... 

Kejutan 2:
Sebelum aku ke Copenhagen University (KU) utk bengkel dgn postgraduate..... aku dibawa oleh Sdr Saiyidi kesebuah masjid di Copenhagen utk solat. Aku bertemu sekumpulan "Mat Salleh" yang sengaja datang utk melihat aktiviti masjid dan mendengar azan. Mereka sangat open. Dimaklumkan saban waktu ada sahaja Mat Salleh yang datang utk mengetahui aktiviti umat Islam di masjid tersebut. Tiada syaratpun perlu menutup kepala.... dll bagi yang non-muslim utk masuk ke dalam ruang solat.. asalkan buka kasut. Kebersihan masjid.... tip top !!

Kejutan 3:
Sampai di Copenhagen University (KU).. aku disambut 10 postgraduates. Diakhir bengkel ... aku ditunjukkan beberapa buku warna warni yang 3/4 jer dari saiz A4 dalam 200 pages.
Terkejut Tumberlina aku bila dikatakan .... itulah PhD thesis !! Belum abis aku kebah dari terkejut... aku menerima kejutan little mermaid pulak.... VIVA hanyalah satu formality memperkenalkan hasil kajian dan bertukar2 fikiran bukan penilaian dgn minor, major apatah lagi resubmission... yang dibuat secara OPEN sambil menikmati latte atau cappuccino !! VIVA tu bermakna committee advisory dah luluskan postgraduate tersebut !

Thesis pulak berupa atikel2 yang telah dipublished dan dibinding dalam bentuk buku yang bebas format ... ikutlah mana satu format standard yang difikirkan sesuai dan masuklah apa sahaja gambar yang cantik persis sebuah buku !! Colorful bro !

Kejutan 4:
Apabila balik hotel aku terkejut Viking bila aku semak internet dan dapati Copenhagen University berada pada kedudukan 45 QS world ranking.....bukan 450 bro !! Aku spt tak caya university yang penuh dgn kepakaran tersebut menjadikan proses menyiapkan thesis begitu santai kerana priority diletakkan kepada "proses" menjalankan research dgn supervision yang ketat... bukan isu titik bengik yang ntah apa2..... Sdri Intan kata dia ada 5 SVs kerana bidang kajiannya memerlukan beberapa kepakaran berbeza !!

Kejutan 5: 
Dalam kereta, kenalan pelajar Msia yang bawa aku berkata dia cuti gaji penuh 3 bulan sebab isteri bersalin....tapi kali ini aku terkejut manja bila dmaklumkan isterinya diberikan cuti 9 bulan bergaji penuh utk menjaga baby !! Wow... tingginya mereka menilai sebuah kelahiran !!

Kejutan 6:
Tak cukup dgn itu...tiba-tiba Intan yang menganjurkan bengkel aku berkata.... setiap PG daftar jer dapat sorang satu laptop... dgn meja yang boleh adjust.... kalau penat duduk.... meja boleh ditinggikan supaya kerja dgn posisi berdiri pulak.... then adjust utk posisi duduk supaya menjaga tulang belakang.... mak aiii... sampai kesitu sekali !!

Kejutan 7:
Semalam aku demo Mendeley kepada PG di Copenhagen University (KU). Kelajuan internet yang aku gunakan di makmal KU tersebut mengingatkan aku betapa slownya internet di IPTA tanah air ku tercinta. Tanpa perlu menunggu loading…. semua yang dicari oleh Mendeley dipaparkan berdesap desup.
Apa nak buat…. internet slow ni satu trademark di IPTA… pergilah manapun… takkan ada yang laju. Akupun tak tahu kenapa….



Aku bersama PG di KU, Denmark !


Kejutan 8:
Aku terkejut lagi…. sebab tiada tanda open access pada Mendeley dari search yang aku buat. Lebih terkejut lagi bila aku klik artikel yang bukan open access….. semuanya boleh didownload…. Maknanya hampir semua artikel yang dipaparkan oleh Mendeley menjadi “open access” di makmal tersebut ! Fuhhh…. Ini macam 2, 3 hari dah boleh kumpulkan semua artikel yang releven.

Kejutan 9:
Aku dimaklumkan oleh salah seorang peserta bengkel yang belajar di KU… sekiranya masih ada artikel yang tidak dapat didownload… pelajar hanya perlu inform librarian dan kemudian pilih option samada ingin dihantar ke email ataupun hardcopy ke alamat rumah ! Sampai macam tu skali?
Librarian akan dapatkan artikel tersebut utk pelajar. Bukan itu saja…. bukupun jika diperlukan tapi tak ada dilibrary pula akan diperolehi oleh library dan akan dihantar ke alamat rumah utk pinjaman dan kemudian baru dipulangkan di library semula.
Adakah ini satu mimpi?

Kejutan 10:
Thesis pelajar yang akan viva diedarkan atau boleh diperolehi di pejabat. Kemudian thesis penuh juga boleh diperolehi dari website university. Aku terkejut sebab di tanah air aku…. yang tercinta…. thesis diberi penghormatan istimewa utk berada di red spot dan memperolehi imunisasi utk tidak dibawa keluar. Kehebatan thesis yang dikatakan padat dgn contribution kepada society dan memberi impak tersebut disimpan dgn rapi dalam library…. Maybe menunggu pihak policy makers atau wakil kementerian utk datang dan merujuk ….. namun tidak pernah muncul2 !!

Aku ingat aku jer yang giler bila cadangkan supaya thesis pelajar diedarkan dan boleh dipinjam spt bukn teks yaag lain dilibrary.... rupanya University Copenhegen lagi giler dari aku !
Cukuplah 10 kejutan tersebut….. wpun aku sedar ramai yang tidak bersetuju akan perbandingan yang aku buat…. spt semuanya baik di Barat dan semunya buruk di tanah air sendiri. Ntah2 akan ada yang akan sebut – cam tu baik kuar jer dari Msia !!

Sabar bro…. sebab IPTA kita sedang berusaha utk menjadi university bertaraf dunia…. maka perlulah didedahkan sedikit sebanyak apa yang berlaku di university lain yang bertaraf dunia... taklah PG kita hanya mengiyakan apa sahaja spt itulah yang berlaku di tempat lain.

Akhir komentarku…. IPTA di Msia aku lihat sgt ketat dalam “menilai” thesis PG tetapi keketatan tersebut tidak pula ketara sepanjang “proses” kajian dan thesis tersebut berlansung sehingga sebahagian PG terbiar meraba2 mencari hala sendiri ….. memikul ungkapan “your thesis is your responsibility”... so semuanya buatlah sendiri....

Perbualan dgn PG disini menunjukkan betapa SV bersama2 mereka dalam “proses” menjalankan kajian…. dan penilaian berlaku sepanjang proses menjalankan kajian tersebut, bukan hanya berlaku apabila dah sampai dihujung jalan …. ketika VIVA !!

Aku tidak menafikan kelebihan belajar di IPTA sendiri… tetapi byk yang perlu diperbetulkan lagi utk kebaikkan semua… yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan…..

OT - Copenhagen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...