.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, February 15, 2011

Q & A 6: Betul ker penulisan literature perlu kepakaran?

Soalan:
Penulisan literatur memang mudah bagi yang dah pakar, tapi amatlah susah bagi kami yg dlm proses belajar. Dan lebih susah lagi bila tak dapat banyak bahan n tak dpt nak susun bahan. Rasanya bahagian inilah yg paling kurang student berjaya buat dengan baik. Saya akan cuba n cuba tetapi kena minta bantuan juga orang yang pakar untuk semak. 


Cikgu R
UPM


Respon:
Semua kerja perlukan permulaan. Pakar buat kuih karipap pun perlu tahu buat cekodok dulu. Oleh kerana LR bukan sesuatu yang biasa ditulis diluar dunia akademik sarjana dan PhD, maka tentulah penulisannya susah. Tidak ada jalan singkat. 


Saya cuma boleh beri pandangan....


Anda kena ada enthusiasm dalam kajian dan penulisan anda. Jika suam2 kuku jer, anda akan cenderung mencari alasan bukan mencari jalan. Enthusiasm bermakna anda begitu excited dan penuh minat dalam kajian anda sehingga anda mencari dan membaca artikel berkaitan tajuk anda dengan penuh minat, seolah2 setiap artikel memberi nyawa kepada anda. Dengan membaca dan menganalisis cara persembahan dan tulisan artikel2 tersebut, termasuk tesis terdahulu, anda boleh memahami trend penulisan dalam bidang kajian anda. 


Enthusiasm tu sama lah macam anda mula2 jatuh cinta dengan kekasih anda. Bersemangat sunggguuuhhhh. Anda akan cari jalan berhubung dengannya setiap detik. SMS dia wpun tak der soalan nak tanya sekadar - U wat per? U pakai baju per? Camner mandi tadi basah tak? I makanpun tak kenyang? U ? Baca jurnalpun nampak muka dia....  Anda baca SMS dia 100 kali kuasa dua lagi.... betul tak? Bayangkan janji jumpa kul 10 pagi.... 10 malam dah mula touch-up itu ini (yang ini keje pompuan ler). Semuanya nampak senang jer...... tak der hal punya. Kalau tulis ayat sikit punya power.. siap buat rujukan sajak rindu dendam keluh kesah.......Amacam.... boleh buat ayat power untuk literature review cam tu tak?
Pe dia buat skang ni.... Mandikah? Mamamkah? Tidorkah?
Sayang ...akan ku ukir namamu di awan gunung Jerai... 

Bulan madu atas pelangi... perrghh !!

Kemudian anda mula menulis, seperti panduan yang saya telah berikan dalam tajuk2 blog saya. Anda boleh ikut dan perhatikan cara penulisan dalam tesis2 dan kajian terdahulu, termasuklah cara menulis citation. Saya pernah didatangi beberapa pelajar bertanya mengapa saya tidak ajar format APA untuk penulisan, sebab mereka kata tak faham. Jika format penulisan standard yang dah disediakan oleh APA dalam satu buku khas, hanya ikut sahaja pun tidak mampu nak faham sendiri.... tak dapek den nak nolong !


Mula menulis dan menulis dan supervisor anda akan membantu anda. Jika anda tak tahu apa nak tulis, anda sebenarnya tidak tahu hala tujuan kajian anda sendiri, tak tahu variable yang anda pilih, malah tak tahu di mana nak dapatkan artikel yang relevan atau anda membacanya sambil lewa sambil bersungut2.... susah..susah... tak faham dll. 


Kefahaman tak datang sendiri.... anda kena cari......kefahaman adalah acquired... anda kena peroleh sendiri dengan membaca, bertanya dan berbincang.... ...bukannya bersungut saya sibuk... tak der masa... susah tak faham....pening... keliru..... Jika banyak bersungut takut keluar sesungut pulak.  
Sesungut tu macam atas kepala saya ke Ipin?
Tu jambul...sesungut tu "antenna" ler... betul tak....?


Moga respon ini dapat membantu. Suka saya maklumkan bahawa yang bertanya sudahpun menyiapkan penulisan LRnya... andabila lagi? Terima kasih kerana bertanya.


OT


   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...