.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, September 6, 2019

Tajuk 1721 : Thesis adalah duplikasi...Jgn pening-pening.


Izinkan aku menyentuh soal duplikasi. Kajian peringkat PhD / master adalah duplikasi walaupun ramai yang tak mengakui dan takut mengakuinya. Ketakutan ini mempunyai asas kerana mereka diajar utk menggunakan perkataan spt “kajian ini belum pernah dibuat lagi” atau , “kajian ini kurang dijalankan” atau “kajian ini tidak mendapat perhatian” atau “kajian sebegini tidak banyak dalam LR” dan seumpamanya utk "menyerlahkan" keoriginalan kajian mereka yang jika dibaca penuh dgn duplikasi.


Percaya atau tidak, kajian atau REsearch adalah duplikasi, malah unsur duplikasi adalah satu keperluan. Cubalah buat ayat yang ada unsur "strong statement" pasti akan disergah dgn komen “mana citation?” atau “siapa awak nak dakwa dan tulis ini dan itu?”, “ada kajian lepas ke yang guna variable ini” atau "cuba cari theory yang guna construct ini" dll yang mengisyaratkan supaya anda merujuk, menjadikan kajian lepas sebagai rujukan dan sandaran..... ini adalah unsur duplikasi - kajian lepas.


Secara ringkas, unsur2 duplikasi perlu dilakukan sekurang2nya dari aspek berikut:


1. Theory – rujuk kajian lepas

2. LR – mengupas kajian lepas

3. Methodology / analisis – follow kajian lepas


Tiga komponen ini roughly menyumbang lebih 70% kpd weightage sesuatu thesis. Tanpa 3 unsur ini, maka tiadalah thesis


OTNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...