.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, September 6, 2019

Tajuk 1740 : Kepada SEMUA PG - STRATEGI MADU 3


Ganti baca 300 artikel dlm 3 bulan dgn strategi 3 jam. This is not a trick ! SHARE jika anda sayang rakan PG anda.

1. Aku 'hairan' bila PG yang baru nak mulakan pengajian diminta baca 300 artikel, sehingga mengelupur tanpa sebab. Ini bukan cara yang dilakukan di mana-mana pun di atas buka bumi ini. Matlamatnya mudah tapi sangat memperdayakan. Baca 300 atau lebih, baru PG akan 'menguasai' apa yang nak dikaji. Ceewah.

2. Ini adalah gula-gula getah yang lansung tidak dipersoalkan oleh PG yang novice, sehingga dah abis manispun masih mengunyah, nak dibuang tak boleh, nak ditelah takut tercekik.

3. Strategi MADU 3...
a. PG perlu menguasai asas perbincangan tajuk yang ia minati utk dijadikan kajian. Ini adalah satu kemestian.
b. Membaca awal-awal 300 artikel atau lebih adalah radiculous and rediculed the PG, kerana mereka akan membaca apa sahaja yang dijangkakan berkaitan dengan tajuk yang diminati katalah 'COMPUTATIONAL THINKING IN EDUCATION' atau ringkasnya CT.
c. Bayangkan kegilaan yang melanda PG utk mengadap 300 artikel dgn theory dan analisis data yang asing bagi mereka.
d. Pasti PG tidak akan memahami apa yang dibaca kerana sifat artikel yang khusus dgn method dan analisis serta isu yang pelbagai peringkat dan aspek. Bila tak faham, baca 3 artikel pun dah sentap, belum lagi 300 - ini kerja tak masuk akal.
e. Lebih lelucun, ada plak PG yang dah lulus beri ceramah kata dia baca 50 artikel sehari - boleh mencapai 6000 artikel sepanjang pengajiannya, can she / he proved it ?

So camner? Dua langkah dalam Strategi MADU 3.

I: Strategi 3 artikel

a. Bagi PG yang baru, katalah namanya Nora Hafizan, cikgu sains yang berminat nak buat 'Computational Thinking', parti-timer, ibu kepada 6 orang anak.. duduk jauh plak.. tapi sangat berminat dengan CT kerana KPM mula melancarkan program dan kurikulum yang melibatkan coding dari sekolah rendah - current issue di Msia. Beliau adalah cikgu yang hebat di sekolah.

b. Langkah terbaik utk 'menguasai' apa yang sedang dan telah berlaku adalah membaca kupasan artikel secara umum spt 3 artikel berikut. Artikel ini berbentuk kupasan kritis dgn persoalan2 yang ditimbulkan dari berbagai skop secara fokus kepada bidang pendidikan dari sekolah rendah ke IPT yang mudah difahami. Cikgu Nora Hafizan boleh sahaja manfaatkan isu yang dikemukakan dan mendapatkan idea utk kajian yang bakal dijalankan.


Artikel tersebut adalah:


Hsu, T. C., Chang, S. C., & Hung, Y. T. (2018). How to learn and how to teach COMPUTATIONAL THINKING: Suggestions based on a review of the literature. Computers and Education.


Lockwood, J., & Mooney, A. (2018). COMPUTATIONAL THINKING in Secondary Education: Where does it fit? A systematic literary review. International Journal of Computer Science Education in Schools.


Moreno-Leon, J., Roman-Gonzalez, M., & Robles, G. (2018). On COMPUTATIONAL THINKING as a universal skill: A review of the latest research on this ability. In IEEE Global Engineering Education Conference, EDUCON.


II. Strategi 3 thesis

a. Foto (diambil daeri Proquest) berikut adalah 3 thesis terkini dalam topik Computational Thinking yang boleh dibaca, khususnya bahagian LR. Bahagian LR akan mengupas dan membincangkan perkembangan CT lalu memberi idea awal apakah yang berlaku dalam kajian2 sebelum dan semasa berkaitan CT utk memberi kefahaman dan idea awal kepada PG membina topik semasa kajiannya sendiri.


4. Kedua-dua strategi I dan II di atas mungkin sahaja mengambil masa 3 jam untuk dibaca dan memberi gambaran awal 'penguasaan' PG akan tajuk kajiannya. Saya ulang, 3 jam sahaja.



5. Selepas mendapat gambaran dan membentuk tajuk kajian... barulah pencarian artikel secara lebih fokus dilakukan, sedikit demi sedikit dgn artikel yang THE MOST RELEVANCE sahaja ! Tak adalah pening dan berserabut


6. Kesimpulan.


Mengarahkan PG awal-awal terus membaca 300 artikel adalah saranan 'tidak masuk aqal' yang kelihatannya 'gempak' tetapi hanya mendatangkan kesulitan bukan pemahaman.


7. Kenapa nama strategi ni MADU 3?

Saja jer... dah semuanya angka 3... aku namakan jer lah MADU 3.... nak namakan 3 ABDUL pun boleh... 3 Dara boleh...3 Stooges pun boleh... 😁


Salam Jumaat .. saya ❤️ kamu


OT




















Tajuk 1739 : Terwujud GAP aka kelompongan 5 mm.



Dia dah set 50 mm.. bila print jadi 55 mm.. terwujud GAP aka kelompongan 5 mm.

Kena baiki dan print semula 8 copies jawabnya.. baru muka depan.. yg dlm byk lagi...

Hidup 5 mm ! Hidup sustainability .. menuju IR4.0 !

OT



Tajuk 1738 : Jurnal Malaysia Scopus-ISI-ERA



Elok juga hantar ke jurnal local berikut... jika sesuai dengan artikel anda. Selamat menulis dan menyumbang... sila klik foto berikut..


Sayang ❤️ kamu

OT


#indexingmalaysiascopus






LINK : https://bit.ly/2k62cdx

Tajuk 1737 : Ketahui 16 indexing Agency..


Berikut adalah senarai indexing agency yang 'dipercayai' utk rujukan anda. Setiap agensi ada kriteria masing2 dalam indexing, so tak boleh nak buat perbandingan.


Wbmpun, di Malaysia (KPM), dua yang diterima sebagai 'terbaik' adalah Scopus dan ISI, manakala ERA juga diterima sebaris dgn keduanya oleh beberapa IPTA.


Namun, kepada PG, mana2 index berikut boleh digunakan utk rujukan jurnal terbaik utk rujukan tesis anda.


Google scholar*

ERA*

Scopus*

PubMed*

EBSCO*

EMBASE

DOAJ*

ISI-WoS*

SCIE

SCIMAGOJR*

OAJI

IJIFACTOR

Index Copernicus*

Open J Gate*

Ulrich’s International Periodical Directory*

BASE

*popular


Sayang awak... ❤


OT

#indexing














Tajuk 1736 : Apa tujuan anda buat Master / Doctorate?


Samada anda buat master, PhD atau DBA, EdD dll.. dua tujuan asasnya adalah..


1. Menjadi independent researcher yang professional
2. Menghasilkan kajian novel yang dapatannya menyumbang kepada pengetahuan dalam bidang yang dikaji.


Dua ini sahaja matlamat asas yang perlu dipegang. Memaksa PG membuat kajian kuantitatif atas dasar generalisasi yang bukan dua tujuan utama di atas satu yang keterlaluan.


Tajuk kajian mestilah tajuk yang diminati dan ada keperluan utk dilakukan oleh PG sendiri. Tugas SV utk memastikan kajian tersebut sesuai dan researchable. Itu sahaja. Tiada paksaan utk buat kuanti atau kuali jika ia bersesuaian dgn nature kajian yang dicadangkan oleh PG.


Bukalah Proquest. Banyak tesis kajian social science di universiti ternama, katakan di US dan UK yang berkaitan dgn situasi di China, Vietnam, Brazil, Nigeria dll negara, kerana ada keperluan PG dari negara2 tersebut lakukan kajian berkenaan dan sering kali ia berbentuk KUALITATIF.


Menjadikan generalisasi sebagai syarat wajib atas tiket kuantitatif untuk menerima tajuk kajian adalah menyalahi hak PG yang menjadi klien dan pembayar yuran pengajian.


OT

Tajuk 1735 : Contoh slide yang mengajar Study Case


Ini satu contoh slide yang mengajar Study Case yang dikatakan sample kecil dan tak boleh buat generalisasi mewakili populasi. Kemudian ditambah dengan statement bias lalu di sebut kepada PG yang ikut kelas tersebut....'Study Case tidak sesuai utk PhD'... kerana mungkin itu juga yg dia faham sekian lama.


1. Aku tak pasti samada penyedia slide ini pernah buat SC atau tidak..

2. Kajian PhD tiada kaitan dengan generalisasi tetapi contribute to knowledge

3. Kajian kupasan buku, fenomenologi, etnografi semuanya bukan bertujuan untuk generalisasi tetapi menambah pemahaman.
4. CS mengambil data dari pelbagai kaedah, termasuk juga menggunakan kaji selidik yang berbentuk survey.
5. Data boleh ditriangulasi bagi menghasilkan kesimpulan yang komprehensif serta meminimakan bias.
6. Masa yang panjang bukan kerana ia kajian SC tetapi kerana....
7. ...kerana diminta dulu baca 300 artikel, cari gap tak jumpa-jumpa, persiapan proposal yang tebal sampai beratus pages, tajuk yang diubah berkali-kali.... ntah apa-apa...


OT



Tajuk 1734 : 10 + 10 pertanyaan kpd SV yang novice



Bagi SV yang novice...

1. Bolehkah anda berada 'dalam kasut' PG?

2. Adakah anda bersedia menjadi pendengar yang baik?
3. Adakah anda tahu utk memperkasakan PG ?
4. Adakah aku boleh memberikan feedback dan feedforward kepada PG?
5. Adakah anda akan jadi ego kerana status quo?
6. Adakah anda sanggup luangkan masa membantu PG lemah yang komited tetapi bersedia utk berusaha?
7. Adakah anda boleh bersikap terbuka dan lapang dada menerima idea dari PG?
8. Adakah anda bersedia jika pendapat anda dicabar oleh PG yang berpengalaman?
9. Adakah anda akan menjadi clique kepada PG?
10. Adakah anda akan mengambil kesempatan dan memanipulasi kerja PG ?


Manusia samada SV dan PG kedua2 pihak ada kelemahan dan kekuatan. Disinilah perlukan mutual understanding. SV takkan sentiasa mendapat supervisee yang “satu kepala” atau sebaliknya. Maka, mind set berikut boleh membantu mewujudkan persekitaran supervision yang profesional:


1. Tahu kelemahan diri masing2 dan cari jalan memperbaikinya. SV jgn berpuas hati dgn pengetahuan PhD nya sahaja yang khusus, sedang research sangat luas.

2. SV bukan utk menunjuk superiority sehingga selesa melihat supervisee merasa inferiority.

3. Kejayaan PG adalah kejayaan SV juga. Jgn sekali2 mengekploitasi PG dalam apa bentuk sekalipun

4. Elakkan mengeluarkan bahasa berbaur feudal kerana SV bukan penguasa dan PG bukan pekerja !!

5. SV tidak sepatutnya berasa malu jika sekali sekala belajar sesuatu yang baru dari PG. Berikan arahan yang jelas dan difahami kepada PG.

6. Akuilah jika SV sendiri tidak mengetahui sesuatu isu / fakta / info… dan bertanya pada clique yang lebih senior atau sesiapapun yang ada kepakaran. Perbezaan antara dua manusia memang tidak dapat dinafikan.

7. SV berada dalam zon yang lebih selesa, tidak tertekan dan terbeban secara direct berbanding dgn PG yang mempertaruhkan 3, 4 tahun masa, harta dan tenaga utk graduation.

8. Berbanggalah jika PG anda mencapai kejayaan… kerana ia juga kejayaan anda.

9. Hargailah hubungan dgn PG kerana hubungan inilah anda berjaya menyenaraikan puluhan artikel yang akhirnya membawa kepada promotion !

10. Maka hormatilah PG anda sebagaimana anda ingin dihormati….kerana dulu pun anda seorang PG.


OT - Tahniah.. wpun bertongkat tetap datang dan bertanya soalan





Tajuk 1733 : Sapa Kata Dapatan Thesis PhD Mesti Kuantitatif Utk Generalization ?


Ini satu lagi salah faham.... yang menyusahkan dan tiada kena mengena dgn PhD.. DBA.. EdD atau MSc. Entah sapa lah yang bawa fahaman ini lalu pakat2 menganutinya. Jom faham molek-molek.


1. Generalization adalah keupayaan sesuatu dapatan kajian yang boleh merangkumi lebih dari sekadar setting kajian asal. Ini bermakna dapatan kajian anda boleh represent setting yang lain. Jika dapatan kajian dilakukan di beberapa buah sekolah di Kajang, maka ia boleh mewakili seluruh sekolah di Kajang, atau di Selangor. Selalunya, generalisasi berkaitan dgn random sample yang mewakili sesuatu populasi, maka dapatan dari sample boleh digeneralisasikan kepada populasi tersebut.


2. Namun, ia bergantung kepada kajian yang dilakukan. Jika anda melakukan kajian kuantitatif spt survey, dan dapatan mewakili sejumlah sample yang representative populasi, maka boleh lah di generalisasikan.


3. Dapatan kajian survey spt ini selalunya menggunakan kaji selidik dan ia bersifat trivial, hanya dapatan umum (spt signifikan atau tidak - itu sahaja) yang boleh digeneralisasikan dan sukar utk sampai ke peringkat 'perlaksanaan' ke seluruh populasi.


4. Jika anda melakukan kajian kualitatif spt kajian kes misalnya, katakan terhadap suatu organisasi, maka kajian tersebut memberikan pemahaman yang mendalam kepada case yang dikaji, maka apa-apa elemen aplikasi yang juga menepati situasi organisasi lain, maka ia boleh di generalisasikan ke organisasi tersebut sampai ke tahap perlaksanaan. Ini termasuklah operasi dan strategi yg digunakan oleh 'case'yg dikaji.


5. Bagi kajian kualitatif, generalisasi lebih bersifat application transferability , iaitu dapatan boleh digeneralisasikan aplikasinya jika menepati keperluan diluar kelompok sample yang dikaji.. Application transferability dalam banyak aspek lebih membawa makna yang praktikal berbanding generalisasi 'atas kertas' kajian survey kaji selidik yang trivial.


6. Oleh itu, apapun kajian peringakt PhD, DBA, EdD, MSc, samada kuantitatif atau kualitatif, kedua2nya tetap ada pertimbangan untuk digeneralisasikan. Maka pendapat bahawa kajian PhD mesti boleh digeneralisasikan dan yang hanya boleh digeneralisasikan adalah kajian kuantitatif adalah pendapat meleset, separuh masak .. apatah lagi bila semua nature kajian nak di'kuantitatif'kan atas nama generalisasi. Aku tak tahu mana datangnya fahaman begini...


7. Ketahuilah, matlamat utama kajian PhD atau MSc adalah utk 'contribute to knowledge' dan dalam aspek ini, kajian KUALITATIF lebih kaya dan informative dlm memahami sesuatu fenomena dan lebih dekat dgn maksud 'contribute to knowledge' berbanding kajian kaji selidik KUANTITATIF.



8. Walau bagaimanapun, kedua2 kajian kualitatif atau kuantitatif boleh sahaja dijalankan sesuai dgn nature dan keperluan menjawab RQ masing2 kajian.



9. Pemahaman bahawa kajian PhD MESTILAH kajian kuantitatif kerana boleh digeneralisasikan kepada populasi, sehingga dalam dan luar negara adalah pemahaman cetek dan separuh masak. Ketahuilah bahawa di luar negara, lebih banyak kajian kualitatif dilakukan dalam sosial science termasuk di universiti ternama dan terkemuka kerana pengetahuan dan pemahaman yg mendalam diprrokehi dari fenomena yg dikaji dan aplikasi yang diperolehi dari perbagai method pengumpulan data lebih diutamakan dari sekadar generalisasi trivial kaji selidik kajian kuantitatif !



10. Tentu anda sedar, banyaknya kajian kuantitatif yang didakwa boleh digeneralisasikan, tidak mendatangkan apa2 kesanpun, kerana tiada siapa yang terkesan dgn dapatan yang trivial berbanding dgn dapatan yang dikupas secara mendalam bagi satu fenomena yang realisitk. Kitapun tahu.. ramai yang menjadikan seseorang atau satu syarikat atau satu organisasi yang berjaya sebagai IDOL utk ditiru berbanding dgn hanya saranan-saranan umum yang trivial tanpa sesuatu yang konkrit.


Sayang ❤ kamu..

OT

Tajuk 1732 : Percaya tak, teori dlm social science berasaskan STUDY CASE?



1. Ramai yang alergic kononnya kajian SC tak boleh generalisasikan. Maqamnya rendah (nak sebut maqam dia tinggilah tu) dan tak sesuai utk doctorate.


2. Jean Piaget membuat SC ke atas kanak-kanak dgn observation yang sistematik - terhasillah Cognitive Theory of Development yang digilai seluruh dunia.


3. Albert Bandura juga dikenali sebagai TPB yang dikembangkan dari idea Intentional Change Theory Richard Boyatzis yang membuat 5 common-sense steps bagi merasionalkan teori tersebut.


4. Dia kembangkan idea Azjen yang menulis artikel dari theory of reasoned action, yang asalnya dikemukakan oleh Fishbein. Bandura kembangkan lagi dengan 'rasional' dan beberapa experiment ringkas tapi sistematik.


5. Semua kajian di atas melibatkan kanak-kanak, termasuk Baby Doll experiment yang terkenal oleh Bandura yang menyimpulkan kanak-kanak belajar secara observation dan immitation, lalu terhasil theory social learning, kalau disini dianggap bermaqam rendah dgn nature kajian CS.


6. Cer baca buku berkaitan Vygotsky.. yang juga membuat catatan dari pemerhatian dan study case lalu popular dgn ZPD yang digilai dalam pendidikan.


7. Pavlov juga buat kajiannya kepada seekor anjing, bukan 30 ekor atau 300...


8. Semua ini menjadi kegilaan researcher dalam social science tetapi ada yang menolak plak CS atas alasan tak sampai maqam sebab tak boleh generalisasi. Abis yang hampa sendiripun guna theory2 di atas dan banyak lagi teori lain hasil dari SC tu apa pulak halnya?


9. Abis kalau CS tak boleh lansung digeneralisasi, apa hal plak satu dunia guna theory tersebut ?


10. Sekadar bahan berfikir ......


OT

Tajuk 1731 : Contoh Study Case Uni Of Cambridge..


Study Case... silalah baca .. nak tahu sampai ke tidak maqam PhD.. Jgn tak larat dah le.. Aku bagi link ni.. klik lah.

OT

https://www.dropbox.com/s/53ijr0ef…/cambridge_studycase.pdf…







Tajuk 1730 : Contoh thesis Study Case di Faculty of Education, University of Cambridge...



Study case adalah kajian pilihan utama di University of Cambridge. Berikut contoh thesis PG di Faculty of Education, University of Cambridge... yang dah completed.

Tak tahulah kat mana yang tak sampai maqam tu...

OT






























Tajuk 1729 : Kenapa calon DBA / EdD sesuai utk study case ...



1. DBA / EdD adalah professional doctorate, bermakna kajian berkaitan dgn profession yang diceburi dalam industri masing2, dan utk menyelesaikan masalah yang authentic dan realistic.


2. Kajian dalam profession social science DBA / EdD lebih mendambakan kebolehan menjalankan kajian case study, bagi memahami fenomena yang berlaku secara lebih mendalam dalam industri masing2. Ini adalah aspek practical yang perlu dikuasai utk menyumbang secara direct kepada professionalism mereka.


3. Maka, persoalan generalisasi bukan keutamaan dalam kajian DBA / EdD. Biarlah kajian hipotetikal dijalankan oleh calon PhD. Buatlah generalisasi semahunya walaupun generalisasi tersebut hanya wujud dalam tesis sahaja ! Tak lebih dari itu.


4. Individu yang memperlekeh malah menghalang calon DBA / EdD buat study case misalnya, atas alasan tak boleh generalisasi memanglah individu yang tak tahu fungsi professional doctorate. Baik ontok-ontok yo.


OT

Tajuk 1728 : Adoi.. study case lagi... geram plak aku..



Bertemu dgn PG.. yang sedang mencari tajuk sesuai, katanya. Bila aku teliti apa yang dia nak buat, boleh juga lakukan kajian 'study case', cadangan aku.


Bila abis je aku sebut study case .. cepat2 dia menjawab sampai terkejut manja aku ...


'Tak boleh, saya tak dibenarkan buat study case sebab tak boleh generalise kepada syarikat lain dalam dan luar negara'


Wpun terkejut manja, aaik geram lah pulak aku... bukan kepada PG tu, tapi kepada jawapan yang diberi. Aku tahu.. itu lah yang mereka dimaklumkan, sebut study case jer semua kata tak boleh utk PhD... tak boleh generalised... macamlah kajian PhD tu semua utk generalization


Akupun tanpa berlengah lagi... bukak lah Proquest melalui library UPM.. dalam skop economy, management, public policy dan marketing (bidang PG tersebut) .. dari 2010-2019... terpacullah 43879 tesis / dissertation tahap PhD yang ada tajuk 'study case'. Abis sapalah pulak kata 'study case' tak boleh buat PhD, ajaran sapa lah tu?


Oleh kerana dia masih trauma dgn tajuk yang ada 'study case' maka akhirnya aku dicadangkan satu tajuk yang lain - tanpa study case ! Barulah dia lega....


OT







Tajuk 1727 : Research is skill.. Go Zila !



1. Zila adalah pelajar master by coursework yang belajar secara parti-time dibawah penyeliaan aku. 4 semester graduated dgn MEd dan menghasilkan artikel dan chapter of book. Dia dah kuasai byk skills wpun buat coursework.


2. Setahun kemudian dia muncul utk mengambil PhD juga secara part-timer, lalu 5 semester dia graduated. Kali ini dgn lebih gah, menghasilkan artikel, chapter of book, memenangi award, mendapat IP serta GOT.


3. Dulu Zila cikgu biasa, sama macam cikgu lain, tergedik-gedik, semuanya tak tahu. Kini dia luar biasa, dengan network seluruh negara. Kesungguhan utk menambah skill membantu Zila berjaya..


4. Jgn jadi PG yang semua tak tahu... belajar dari yang dah tahu dan berani melaluinya...


5. Jom sama-sama mendengar sendiri dari Zila.. dalam prgram MEET dan GREET pada 14. Sept. 2019 dgn klik link berikut.. dan share dengan kawan-kawan.. hanya 100 tempat disediakan. Yuran komitment hanya RM30... elahai.


http://bit.ly/got14sept


OT



LINK : https://bit.ly/2ly61Zf

Tajuk 1726 : Tak tahu analisis awal-awal hanya tempat maut !



Pagi ini singgah seorang PG dah 6 semester, baru selesai CE, lom pun PD. Nak buat management, berkaitan customer satisfaction dalam aviation industri tapi tak tahu apa nak buat. Dia kata AirAsia tak byk komplen berbanding MAS (ada statistik)... so nak buat kajian aspek ini.


Model customer satisfaction guna yang sedia ada, kononnya nak bandingkan MAS dan Air Asia. Dia kata nak buat SEM-AMOS, tapi lom masuk bengkel lagi. Nak tunggu PD. Dari kata2nya, aku tahu dia pun tak faham SEM-AMOS tu utk apa.


Kemudian dia disuruh cari GAP, apa yang tak ada dalam model tu. Lalu diapun baca punya baca punya baca... tak tahulah sampai ke tidak 300 artikel... akhirnya sampai 6 semester, terjumpalah GAP - tidak ada faktor 'Air Accident Report' dalam model tersebut.


1. Aku tanya, memanglah tak ada, sapa plak nak bagi report tu kepada sebarang orang, sebab tu tak ada dalam model tu. Ia confidential.


2. Aku kata, kedua2 MAS dan AIRAsia tak sama. AirAsia xramai customer komplen sebab tambang murah, delay pun delay lah. Pasrah je. So nak compare dgn MAS buat apa?


3. Kenapalah tak masuk bengkel SEM-AMOS jika itu yang nak digunakan. Kalau tak tahu analisis, camner nak jangkakan apa yang perlu dibuat. EFA dan CFA pun tak tahu. Ini masalah PG, analisis data jika dah ada idea nak buat, terus ikuti bengkel dan fahaminya utk memudahkan kajian, bukan tunggu selepas PD... tempah mautlah jawabnya, berpusing-pusing.


4. Akhirnya aku buka Mendeley dan secara rawak minta dia ambil beberapa faktor lain yang tiada dalam model asal, seperti impact of social media dan self-service technology (SST), dan tambah dalam model asal dan uji utk model fitness, supaya boleh refined model sedia ada tersebut... khusus utk low-cost carrier spt AIRAsia.


Fuhh... baru dia nampak apa nak buat... dan contribution apa yang akan diperolehi dari competing model nanti...


Benda boleh dapat idea apa nak buat dalam 60 minit kenapa tunggu 6 semester...


OT

Tajuk 1725 : Camner nak synthesized ?



Menulis 'narrative' LR bukanlah sukar sekiranya ada mempunyai sumber yang mencukupi. Menulis LR memerlukan anda synthesize kajian lepas bagi menceritakan sesuatu seperti teori, argument, method, sampling etc.


Aku nak bagi satu contoh dummy dgn 5 pernyataan berikut yang di'fahami' secara direct atau indirect dari 5 sumber berbeza yang anda kumpulkan bagi memahami dan menceritakan 'negara Malaysia' dalam LR. Anda perlu synthesize (sintesis - menggabungkan) menjadi satu pernyataan tentang Malaysia.


1. Brunei dan Malaysia menjadikan Islam sebagai agama rasmi negara (A)

2. Malaysia dan Indonesia menjalinkan kerjasama untuk menghasilkan hibrid buah durian (B)

3. Malaysia adalah negara tropika yang berbilang kaum... (C).

4. Singapura adalah negara jiran Malaysia yang mengimport bahan mentah seperti getah dari Malaysia untuk dieksport melalui pelabuhan di Singapura (D).

5. Pertemuan Perdana Menteri Thailand dengan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamed dalam satu majlis sambutan kemerdekaan Thailand (E) telah menjalin satu kerjasama erat kedua negara yang berjiran.


Lima ayat di atas di ambil dari bacaan yang berkaitan dengan Malaysia dan negara jiran. Anda boleh sintesis (synthesize) menjadikan ayat yang menggambarkan Malaysia.


Taa daa....


"Malaysia adalah sebuah negara tropika (C) dan berbilang kaum (E) di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamed (E). Walaupun penduduk negara tersebut berbilang kaum (C), Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi (A). Malaysia yang berjiran dengan Brunei, Singapura dan Thailand (D, E, A) terkenal dengan eksport getah selain dari buah-buahan tempatan seperti buah durian (B) yang bermutu tinggi..."


Lihat.. ada citation digunakn berulang (E dan C) ikut keperluan... ditulis dgn ayat anda sendiri tanpa plagiat.

Dah tak boleh nak tunjuk yang lebih mudah dari contoh ini..


Sayang ❤️ awak...


OT

#synthesized




Tajuk 1724 : Alasan kenapa kena baca 300 artikel...



Ada PG diminta baca dulu 300 artikel utk 'kuasa' topik yang nak dikaji. Kenapa 300 bukan 298 atau 499?


1. Senang nak sebut... baca 300 artikel !
2. Suruh baca 100 tu dah biasa, so sebut 300 baru ada pembaharuan
3. Kalau 100 tu macam larat je PG nak baca, kalau 300 barulah terduduk... barulah ada unsur2 PhD
4. Maqam mesti tinggi. 300 tu maqam makin tinggilah dari kalau baca 100 je
5. Sebut je 300 sebab ada je yang sebut 500, malah 1000 pun ada, apalak sangat 300 tu..
6. Bukan yang suruh tu kena baca, jadi sebut jelah apa2 pun tak kisah asalkan banyak.. lagi banyak lagi solid !
7. SLR bmula dgn 1000 pun berakhir dgn analisis dlm 30 artikel.. tapi itu SLR lah
8. Klu baca 100 lom tentu faham.. 300 tu cerah skit nak faham
9. Ala Mendeley ada... mujur tak suruh baca 3000
10. Itulah asalnya 300. Agaknya lah..


OT

Tajuk 1723 : Sapalah saya nk cadangkn kat KPM ?



Saya ni insan biasa je.. tiada pangkat harta plak kurang. Tapi takat nak cadang kat KPM tu tak lah salah.. dalam status FB aku ni je..


Berikut tajuk SLR yang KPM perlukan utk sebahagian mereka yang telah dianugerah HLP.


Saya tahu, KPM pun tak tahu kepentingan SLR, jadi saya kongsi contoh topik2 yang boleh di SLR kan oleh KPM... yg berkait dgn kurikulum... polisi yg melibatkan ratus ribu murid...


1. PBL meningkatkan KBAT murid

2. Peperiksaan melahirkan murid yang menguasai konsep

3. Memantau PnP meningkat professionalism guru

4. Faktor kemerosotan murid aliran sains

5. Buku teks membantu pemahaman murid

6. Adakah implimentasi STEM / promosi STEM / penekanan kepada STEM membawa peningkatan kepada penguasaan / minat murid

7. Kaitan RPH dgn pengajaran

8. SBP dan kemenjadian tenaga sainstis negara secara retrospective cohort


Ini persoalan yang dah lama bersarang. Selain bergantung kepada 'single study', jgn nafikan kekuatan SLR yang diambil sumber nya dari kajian terbaik seluruh scholar dalam konteks / scope yang telah dikenalpasti yang dapat memberikan a strong insight kepada soalan di atas.


Tiada masalah kita ghairah kepada IR4.0 spt kita ghairah kepada HOTS / KBAT atau KBKK dulu, tetapi jangan sampai tiada apapun kejayaan yang signifikan yang boleh dibanggakan. Murid makin 'menyampah' dengan sains. Buku teks makin tebal. Kerja makin banyak. Belajar makin lelah. Kita perlu tahu wujudnya kelemahan lepas sebelum menambah kekurangan baru... tak penat ke ?


Bila dah penat.. ghairah bertukar mengah...


OT







Tajuk 1722 : Ada tiga jenis LR



Sekali sekala, aku jelaskan 2 jenis LR dalam bengkel aku. Dalam status ini aku tambah 3 jenis LR iaitu..


1. (Narrative) Literature Review:
Ini adalah proses sisntesis kajian2 utama dari artikel2 utama bagi menjelaskan apa yang telah dilakukan secara diskriptif bagi menyokong keperluan kajian yang akan dilakukan, tidak melibatkan apa2 keperluan statistik dalam review tersebut. Selalu disebut sebagai LR sahaja. Ini yg sering dibuat dlm tesis.


2. Systematic (Literature) Review:

Adalah sintesis secara komprehensif sejumlah artikel relevan yang telah dikenalpasti secara saringan yg ketat bagi menjawab satu persoalan / hipotesis yang khususnya btujuan membuat sesuatu keputusan (oleh plicy makers). Selalu disebut SLR yg sering dijadikan artikel utk publication.


3. Meta-analysis Review:

Adalah review yang menggunakan teknik statistik utk sintesis keputusan kuantitatif sejumlah artikel contohnya menganalisis nilai effect size kajian-kajian melibatkan satu intervensi / rawatan suatu program atau medication. Selalu disebut meta-analisis sahaja yg juga dihasilkan utk publication.


OT

.







Tajuk 1721 : Thesis adalah duplikasi...



Jgn pening-pening.


Izinkan aku menyentuh soal duplikasi. Kajian peringkat PhD / master adalah duplikasi walaupun ramai yang tak mengakui dan takut mengakuinya. Ketakutan ini mempunyai asas kerana mereka diajar utk menggunakan perkataan spt “kajian ini belum pernah dibuat lagi” atau , “kajian ini kurang dijalankan” atau “kajian ini tidak mendapat perhatian” atau “kajian sebegini tidak banyak dalam LR” dan seumpamanya utk "menyerlahkan" keoriginalan kajian mereka yang jika dibaca penuh dgn duplikasi.


Percaya atau tidak, kajian atau REsearch adalah duplikasi, malah unsur duplikasi adalah satu keperluan. Cubalah buat ayat yang ada unsur "strong statement" pasti akan disergah dgn komen “mana citation?” atau “siapa awak nak dakwa dan tulis ini dan itu?”, “ada kajian lepas ke yang guna variable ini” atau "cuba cari theory yang guna construct ini" dll yang mengisyaratkan supaya anda merujuk, menjadikan kajian lepas sebagai rujukan dan sandaran..... ini adalah unsur duplikasi - kajian lepas.


Secara ringkas, unsur2 duplikasi perlu dilakukan sekurang2nya dari aspek berikut:


1. Theory – rujuk kajian lepas

2. LR – mengupas kajian lepas

3. Methodology / analisis – follow kajian lepas


Tiga komponen ini roughly menyumbang lebih 70% kpd weightage sesuatu thesis. Tanpa 3 unsur ini, maka tiadalah thesis


OT







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...