.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, September 6, 2019

Tajuk 1667 : Bukan tajuk jer yang penting Dik Non..



Kajian PhD mesti rigorous terutama analisis data. Isu yang simple tapi dikaji secara sistematik dan teliti dengan analisis yang tepat lebih baik dari hanya sibuk dan kesah dgn isu yang kononnya mendalam dan tak ada yang buat lagi.


1. Kalau anda seorang pegawai atau cikgu, isu yang dihadapi seharian diorganisasi anda adalah isu-isu biasa je tetapi memerlukan kajian yang lebih sistematik
2. Tak ada sapa buka sampai ratusan artikel kalau ada isu di organisasi sendiri... malah SATU artikel pun tak dibaca, semua main minta pendapat je...
3. Maka guru atau pegawai yang dah ada PhD, sepatutnya terlatih utk menyelesaikan isu / masalah biasa yang muncul secara sistematik tanpa perlupun menyelongkar ratusan artikel... sekadar yg diperlukan shj.
4. Kalau nak buat research minta geranpun, baca dan rujuk dalam 20 artikel campur rujukan pdf dari organisasi sendiri dah siap proposal 5 pages... maka lakukanlah kajian dengan sistematik.
5. Jadi bukan tajuk jer yang penting ketika nak buat PhD sampai 3 semester tajuk tak settle2 lagi, atau lom cukup 300 artikel dibaca atau tak jumpa2 apa yang memang tak ada... analisis dan cara kerja yang sistematik jauh lebih penting utk kegunaan selepas bergraduat.


Be realistik pun penting...


OT - Ni baru tok guru...





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...