.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, September 6, 2019

Tajuk 1698 : Thesis PhD dgn 1 reference !John Nash menulis tesis PhD beliau "Non Cooperative Games," di Princeton University (1950) dgn hanya 26 pages dgn 2 references dan salah satu references tu adalah artikel beliau sendiri... maknanya dia rujuk hanya 1 reference yg lain..


John Nash memenangi Nobel Prize dalam Economic Sciences pada tahun 1994.


Dari sinilah bermulanya aspirasi GAP iaitu, apa sahaja yang nak dibuat ketika itu (tahun 50an) memang 'tiada siapa lagi yang buat' sehingga citation pun tak ada nak dirujuk.


Aspirasi ini dibawa sehingga ke hari ini, untuk menjadi spt John Nash yang membuat kajian yang tiada siapa lagi buat sebelumnya, sedang aspirasi ini dah tak valid lagi.


Sekarang, banyaknya citation yang membuktikan banyaknya kajian yang dah dibuat, dan boleh diperolehi dgn mudah telah membawa perubahan dari cuba mengkaji dgn pemahaman lama 'apa yang orang tak buat' kepada membuat kajian untuk 'mengembangkan lagi apa yang dah dibuat' ...


Fanatik gap tak mampu nak faham statement ini...


OT - boleh Google kisah John Nash ... :-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...