.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, September 6, 2019

Tajuk 1702 : Ketahui penentuan kualiti open access (OA) dan non-open access journal...



1. Jgn salah faham. Jurnal yg open access bukan bermakna jurnal 'murahan' hanya kerana ia free... boleh di muat turun sebaik shj di'terbit'kan tanpa sebarang sekatan.


2. Ada OA jurnal mmg percuma kerana diterbitkan oleh institusi atau badan yg menanggung operasi penerbitan atau APC , Article Processing Charge.


3. Ada OA jurnal percuma utk di muat turun kerana bayaran APC, Article Processing Charge dibayar oleh pengarang / authors dgn bayaran dari ratusan kpd ribuan USD atau £.


4. Non-open access journal atau subscription journal adalah jurnal yg bayaran APC selalunya percuma kerana kos penerbitan dibayar oleh scholar / institution jika ingin muat turun artikel atau utk subscribe jurnal tersebut.


5. Ketahuilah... kualiti jurnal tidak bgantung samada ia OA atau non-open access journal / subscribed journal.


6. Jadi kualiti jurnal dapat diketahui merujukkpd nilai indexed oleh badan spt Scopus atau ISI... bukannya OA atau tidak. Maka ia perlu disemak di scopus.com / scimago atau clarivate analytics.


7. Jurnal OA katakan X ( Q1 dan IF 2.00) adalah lebih 'berkualiti' dari OA jurnal Y ( Q3 dan IF 1.20). Malah jurnal X tersebut lebih berkualiti dari non-OA jurnal Z (Q2 dan IF 1.00).


Sayang ❤ kamu


OT - Awan dari Jambatan P. Pinang..







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...