.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, May 17, 2019

Tajuk 1380 : Conference.. Colloquium.. seminar presentation..


I KISS u babe !
Conference.. Colloquium.. seminar presentation

Aku selalu gak present kat conference 'a formal meeting in which scholars gather in order to talk / present about ideas related to a particular topic" sambil makan2 dan jalan2.

Jadi, bila aku datang conference atau apa2 presentation aku nak bkongsi apa2 idea terkini yang menarik dari scholars seluruh dunia .. bukan nk dengar org meracau tak tentu hala.. Maka belajarlah semasa bentang dalam seminar dalam kelas misalnya semasa jadi PG.

Kena ingatkan selalu... sbb dunia PG diboringkn dgn stereotype.. klise.. dan amalan turun temurun yg ntah apa2.. main ikut jer.. boring tau tak ?

Ini species boring sbb asyik meracau.......

1. Present paper syok sendiri... menjela2 dia tulis ... menyusahkn pengerusi majlis

2. Semua benda yang dia buat nak bagi tahu.. dia ingat semua partisipan yg hadir tu kayu

3. Ada yang macam kena tambat di rostrum... tak bergerak2 mcam trak rosak

4. Ada juga yang pegang kertas sambil baca ...ingat baca berita ke?

5. Tak kurang yang baca direct dari slides yg dia sedia menjela2.... dia ingat ini kelas orang dewasa

6. Ada plak yang recycle slide masa dia viva ..dia ingat dia diva...

7. Ada yang perasan macam keynote speaker.... muqaddimah dia jer dah 20 minit tapi lom mula2..

Ketahuilah...
1. Kita datang konferens sebab nak tahu topic kajian tkini yg novel dan menarik dalam bidang yang ada kena mengena dengan kita dan cuba bina networking. Jika berminat dgn sesuatu tajuk barulah kita approach presenter tersebut to know more.

2. Jgn pulak lepas present paper sendiri terus chau... nak2 paper hari pertama, paper slot pertama.... tunggulah sampai abis conference

Sedikit tips
1. Masa diberi 20 minit.... 15 minit + 5 minit Q & A... jadi tunjukkan sahaja apa NOVEL pada kajian dan dapatan serta keperluan utk dikembangkan idea tersebut

2. Jadikan presentation anda "catchy" ... bukan macam mjela2 mcm VIVA .. hambar !

3. Slide dalam 5 -7 dah cukup ... hanya perlu jelaskan apa yang "menarik" dan "novel" dalam kajian utk dikongsi dgn partisipan yang lain.. bukan membebel.

4. Tak perlulah bincang methodology yg lazim kerana partisipan boleh baca lanjut dalam prosiding atau jumpa lepas tu... omputih kata:

KISS - Keep it short simple

5. Persembahan bukan nak ganti artikel atau kajian yang dibuat. Persembahan sekadar memberikan gambaran ringkas tentang kajian. Tahu tak maksud ringkas ? Kena nak kena explain menjela2 jugak?

6. Tarik perhatian partisipan dgn relate kajian anda dgn isu global ... isu terkini yang hooked... sebab mereka datang dari seluruh pelusok dunia.... pelawa mereka tanya soalan...

7. Elakkan terms yang bsifat local.. mcm KBAT.. IPT.. gunalah HOTs, HEI (Higher Educational Institution)

8. Slide PowerPoint masukkan hanya point yang power2 jer ! Kalau power giler lagi bagus !

9. Kalau ada product....tunjukkan.. atau tunjuklah video clip supaya partisipan boleh imagine apa anda buat... atau jika ada courseware, animation, app dll... demo beberapa minit.... baru lah REAL .. boleh tenganga partisipan yg tadi dah nak lena ..

10. Nama dan institusi tulis di slide awal... supaya dia tahu sapa yang present dan alamat lengkap serta contact / email di slide akhir jika ada yg berminat nak tahu lanjut.

Abis tu bro... ramai jer yang present ala2 viva.. macam diva..

Itu bukan diva tapi MERACAU tahap dewa !

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...