.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, May 17, 2019

Tajuk 1418 : Reflection... dunia PG kita terbalik...


Aku sekadar ingin memberikan refleksi form my own perspective.. apa yang dimaklumkan kepada aku oleh Sdr Fauzi Said (ditulis dalam status beliau) apabila beliau mula bertemu dgn SV di Uni of Cambridge. Ini yang berlaku....

1. Tajuk kajiannya yang 'menjela' yang dibawa dari Msia telah di ringkaskan menjadi separuh dari tajuk asal.
2. Ada tiga RQs yang dibawa dari Msia juga diminta fokuskan kepada satu sahaja...
3. Perlu menunjukkan connection antara fenomena ... RQ.. Interview.. dan findings


Percaya lah.. kalau disini tiga perkara di atas akan jadi terbalik...
1. Tajuk kajian ada potensi utk dipanjangkan lagi sebab 'tak ada ini dan ini' dalam tajuk kajian
2. Kalau tiga RQ tu maqam master jer.. kena tambah lagi satu atau dua..
3. Connection semua tu tak penting dulu, yang penting... proposal mesti nampak tebal .. baru gempak !

Dan... ketiga2 komen di atas adalah sesuatu yang aku tulis sejak sekian lama...
1. Tajuk perlu ringkas, sekadar menggambarkan aspek utama kajian, bukan nak sumbatkan semua IV, DV, focus, skop, sample, population, research approach, location.... fuhh malah 2. dan 3. akan lebih jelas bila proposal ringkas dan padat disiapkan bagi menunjukan connection antara semua aspek2 penting satu kajian... then ROT adalah templat terbaik untuk menunjukkan connection ini.

Ada bantahan ?

OT


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...