.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, May 17, 2019

Tajuk 1421 : PhD Proposal 10 pages... biar betik !


Cer pakat2 share dgn rakan2 PG...

1. Aku dah lama sebut, proposal sepatutnya simple dan bukannya berbentuk 'mini thesis' macam ditanah airku... siap binding... salah tengok macam tesis.


2. Bukan itu sahaja, ada yang sebut mesti lebih '40 pages' malah ada yang syaratkan mesti 'lebih 100 pages' baru layak PD... kegilaan apakah ini?

3. Dahlah tajuk nak kena ada macam2 syarat... nak lepas tajukpun dah abis 2 semester, then nak siapkan proposal tebalnya mak datuk, kononnya kalau nipis PG tak faham apa yang dia nk buat.

4. Sebab itu PG perlu selalu berbincang dan buat presentation bbrp kali dalam komiti...baru tahu dia faham atau tidak... dan bantu dia membuat perkaitan antara idea, sahkan metodologi (secara umum) yang difikirkan sesuai dll.... bukan dgn suruh dia buat proposal tebal2 ... ayo ayo...

Abis kalau tebal apa salahnya? Apa kelebihan buat nipis? Cer jawab?

5. Ini bukan soal nipis atau tebal lah ngok... ni soal tujuan diadakan proposal tu. Proposal adalah idea awal (roadmap) utk buat research, jadi ia sepatutnya ringkas dan masih tertakluk kepada perubahan. Kalau nak tebal, tunggulah research dijalankan dan tesis disiapkan.

6. Bila aku perkenalkan ROT yang lebih padat tapi komprehensif dan ringkas, ada kesah seorang scholar enggan menerima ROT seorang PG kerana katanya bukan maqam PhD proposal 3 pages... then bila diberikan proposal 30 pages.. 3 bulan tak baca2... dan bila diterima, sekadar komen sikit sana sini... aduiiiii

7. Kesian aku tengok PG yang tak tahu apa2 ikut jer... dan dibawah (foto) adalah satu contoh proposal dari sebuah uni di UK yang kita hantar PG kita ke sana. Aku pun dah sampai ke uni tersebut dan bagi talk kepada PG Malaysia. Proposal ini agak tebal (10 pages) sebab ada lagi yang lebih nipis !

Link : https://www.dropbox.com/s/ceppbeeurqrnhls/Bash%20-%202015%20-%20Provisional%20title-%20Social%20media%20and%20the%20hidden%20spaces%20of%20online%20identity%20management%20Topic%20-%20PhD%20Proposal.pdf?dl=0&fbclid=IwAR2JQyxXTSinaQeWo7ZLZ02Gpk80GmNwGRNeAfL_v_DI62Bq9EHzE5bu8Us

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...