.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, May 15, 2019

Tajuk 1031 : Pencarian research problem...



1. Aku nak tulis dalam bahasa sekolah yang mudah sebab PG memang suka yang kompleks then confused. Kononnya tahap PhD lah kalau confused tu ! Lagi tinggi maqam kalau baca artikel tak faham2... klu faham tu baru takat undergrad...

2. Research diperlukan 'to solve problem'. Maka kenalpasti satu 'problem' secara fokus yang selalunya berada dalam satu isu semasa yang lebih besar / umum untuk diselesaikan.


3. Problem adalah halangan utk capai matlamat. Ini definisi mudah yang kalau tak faham jugak, tak tahulah.

Contoh:
a. Halangan utk membina satu sistem baru seperti mengukur kesediaan terhadap sesuatu, mengukur gobal warming dll.

b. Halangan untuk membina satu prototype untuk menambah kecekapan sesuatu mesin / alat / sistem

c. Halangan untuk mengetahui faktor terkini dalam pembinaan sesuatu model / modul / algorithm / simulation

d. Halangan untuk mendapatkan kesimpulan yang lebih conclusive dengan integrasi beberapa teori

e. Halangan untuk perlaksanaan sesuatu dasar / polisi (spt STEM) dan halangan untuk mendapatkan pengukuran impak perlaksanaan tersebut

e. Halangan untuk mencipta drug yang dapat mengatasi virus yang telah dikenalpasti

f. Halangan untuk membina apps kepada kumpulan OKU yang buta dll kumpulan

g. Halangan untuk mengetahui persepsi / sikap / interaksi dalam SN di kalangan SMEs

Ada berjuta2 lagi halangan atau masalah yang boleh dikenalpasti.

4. Jadi... kenalpasti problem ini utk dikaji dan berikan cadangan penyelesaian utk mengatasi / mengurangi halangan tersebut melalui satu cadangan kajian... dan data serta intepretation finding akan add the knowledge or contribute to the existing knowledge.

Ting !

Kenapa nak cari gap? Nak cari yang unexplored? Nak cari yang missing? Nak cari 'something not been done'.... ? Nak cari yang contradiction antara dapatan kajian lepas ? Kenapa ? Ini bukan masalah lah !


OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...