.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, May 17, 2019

Tajuk 1358 : Apa? Ada 4 jenis VIVA !


Mana kau tahu bro?

La... aku tahulah.. ni yg aku nk kongsi. Berapa ramai dari kita yg hanya tahu dan exposed kpd 1 jer VIVA ni... mcm itu lah satu2nya VIVA atas muka bumi ni..


1. Tak ada VIVA - hanya dijalankn di peringkat supervisory committee tapi tesis tetap disemak oleh 2 external examiners dgn laporan yg details (macam di OZ)

2. VIVA terbuka - open invitation ... sapa nk dtg meh ler... (macam di Holland)

3. VIVA formality - open invitation utk sharing knowledge jer ...sbb dah diluluskn oleh supervisory committe.. sapapun boleh datang (macam di Denmark)

4. VIVA tertutup - apa yg blaku xsapa tahu sbb tertutup dlm bilik khas yg dinamakn bilik viva...

Mana yg terbaik?

Semuanya baik.

Aku prefer #1- #3 .. weightage, responsibility dan accountability byk kpd supervisory committee yg diberi autonomy utk PG menguasai bidang kajian masing2. Thesis adalah academic research yg mmerlukan byk process belajar dan menimba pengalaman dari supervisory committee maka viva bukan lagi satu yg terlalu serius. VIVA terkawal dan terbuka.. dgn SV boleh saja bsuara. This is good.


Bagi #4 ... fuhhh.... terserah kpd panel dlm bilik viva... Dpt panel yg school of thought bbeza... tak pasal2 abis semuanya xbetul ...SV plak terpaksa senyap sebb xboleh interrupt wpun sentap !

OT - 1Borneo.. KK









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...