.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, May 17, 2019

Tajuk 1360 : Research bukan lagi single disciplinary...


Terdapat 5 tahap research...

1.Intradisciplinary
Ini tahap paling rendah. Kajian anda hanya mengupas satu masalah dari hanya satu DISCIPLINE yg tunggal Anda kuasai satu bidang shj.


2.Crossdisciplinary
Anda mengkaji satu masalah yg muncul dlm bidang anda (psychology) dari PERSPECTIVE satu disciplin yg lain misalnya agama atau budaya.

3. Multidisciplinary
Kajian anda melibatkan bbrp disciplines secara COLLABORATION. Pengetahuan anda masih didominasi oleh satu bidang.

4. Interdisciplinary
Kajian anda melibatkn penyepaduan THEORY dari different disciplines yg disintesis utk hasilkan method yg intergrative. Pengetahuan anda kini tidak terikat dgn satu2 bidang. Anda mungkin menguasai dua bidang spt psy dan computer.

5. Transdisciplinary
Kajian anda melibatkn pembinaan satu FRAMEWORK yg unik tanpa memerlukan satu-satu disiplin secara khusus. Anda mendominasi penyelesaian masalah tanpa perlu anda terikat kpd mana2 bidang. Anda memiliki pengetahuan dlm bbrp disiplin dan tidak terikat dgn satu2 disiplin. Anda mungkin seorang psychologist yg juga pakar komputer dan seorang psychometrician... dan setiap kajian melibatkn satu framework melibatkn semua aspek ini.

Emm...
Bila barat mcanangkn STEM education... kitapun spt biasa ikut jer... sdg guru Sains xreti Maths dan Computer... lom lagi aspek Engineering... atau nk tackle STEM utk pelajar genius dyslexia.

Penutup.
Kajian dah mula bergerak dari satu tahap ke tahap lain spt bidang IOT dan big data.. namun dunia PG aku fikir masih statik di takuk itu juga khususnya social science kerana ramai 'expert' yg selesa terus berada pada Tahap 1.. itupun ada yg egonya macam nk runtuh langit.

OT - AK5110 bound to KK


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...