.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, May 17, 2019

Tajuk 1422 : Graduated obersi tapi minda local..


Saya nk refresh jika ini yg berlaku... from my own perspective..

1. Ramai PG pergi obersi utk mendapatkan master / doctorate, maka itulah keutamaan mereka, yang lain tu bukan lagi penting. Cara supervision yg hanya perlukan proposal bbrp pages sahaja.. bukan suatu keutamaan yg nk dibawa balik utk di laksanakn disini.


2. Kita memang dah ada mind set yang tertanam sejak dulu, berakar umbi... setakat dok obersi belajar 4, 5 tahun, tak ler terjejas minda set tersebut. Budaya tiada boncengan gratis diobersi tidak menarik utk diamalkn disini wpun ia berupa amanah keilmuan... tapi kecoh dgn proposal yg tebal

3. Kalau pensyarah diobersi lebih selesa dipanggil nama, dan kita tahu ini, tetapi mind set mendapatkan 'gelaran' telah mengatasi budaya tersebut. Siaplah kalau tak panggil 'Dr'.. nk2 baru balik obersi.. macam satu tamparan wanita hinggap dipipi.

4. Generasi awal yang gi obersi... bila balik naklah tunjukkan betapa susah nak buat tesis, so TEBAL nya proposal dan thesis adalah indikator paling ampuh menunjukkan kesusahan tersebut, sementelahan tiada siapapun tahu tesis yang dia buat maybe nipis jer... tapi tak gah lah kalau diketahui. Maka mulalah budaya tesis mesti tebal.... dan berakar umbi dan serasi dgn mind set local, yang susah dan tebal itu baru lah payah.. dan yang payah itulah PhD.

5. Master di obersi banyak nya Mphil.. dan boleh sahaja diupgrade ke PhD. Ramai yang gi obersi tak ada master, terus buat PhD. Tetapi bila di Msia minta disiapkan proposal utk master tebal gedabak sedang dia sendiri mungkin tak ada master pun...

6. Proposal diobersi hanyalah satu roadmap dgn tak lebih 2500 words bagi master dan 5000 words bagi PhD. Pun begitu, ramai jer SV obersi minta draf 3, 4 pages sahaja. Namun disini, ada yang syaratkan selagi tak 100 pages, tak boleh PD..umang ai !

7. Then tesis PhD plak... diuniversiti ternama pun syarat tidak lebih 80 K words bermakna boleh sahaja setebal 100 pages, tetapi mind set local menyebabkan kita meletakkan tidak kurang 80 K..

Semua di atas adalah budaya local yang kukuh sehingga generasi baru yang balik wpun dari top uni.. terpaksa akur dgn budaya tersebut dan bersedia pula untuk meneruskannya tanpa byk soal kecuali seorang - OT ! Mudah2an generasi yg mbawa transformasi OT akan mengambil alih pemikiran old school...

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...