.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, December 18, 2011

TAJUK 281: JK PROPOSAL ILLUSI...DEFENSE PROPOSAL TAK SIGNIFIKAN LAGI! (Bhg 1)

JIKA PROPOSAL ILLUSI… DEFENSE PROPOSAL TAK
SIGNIFIKAN LAGI!

Bahagian 1:

Fulamak bro….. apa yang U sembang2 di UiTM Segamat?

Byk benda….sebab pensyarah di sana masih ramai yang baru nak buat research, so banyak yang mereka dapat kongsi.

Emmm…. Tajuk entry kali ni nampak makin suspense bro…

Biasa jer…amende yang suspen....cuma aku nak highlight kat sini pasal istilah “defense” atau “defence” proposal dan "defense" thesis aka viva…

Defense proposal dan defense thesis….Kenapa lak?

Ko tahu tak proses kedua2 tu berjalan?

Emmm… tak sure… apa yang ko nak citer ni?

Aku sendiripun tak sure sebab tiap IPTA/IPTS ada prosidur masing2….….. Cuma yang aku sure…. Defense proposal tu macam presentation lah….. dijemput sesapa yang nak hadir…. Defense thesis pula adalah oral presentation juga…. Tapi utk mempersembahankan thesis lah…cuma yang ini lebih ketat dengan external examiners dijemput dan dijalankan secara tertutup....

So…. Amende yang ko nak citer ni…semua tu orang dah tahu lah bro… dah jadi tradisi di mana IPTA / IPTS pun…

Tulah….. asyik2 semua org tahu…. Tapi tahu tak implikasinya pada anda sebagai pelajar…

Emmmm…. Kita kena prepare ler benda2 tu….

Itupun memang semua dah tahu....meh aku nak citer….

Presentation proposal tu biasanya atau lazimnya dibuat atas jemputan sahaja. Ada beberapa makna kat sini…..

1. Maknanya ada presentation alias defense proposal  bersifat open….maybe ramai yang hadir…. termasuk pensyarah… tapi selalunya tak ramaipun yang hadir…..termasuk pensyarah…..so tanpa kehadiran pensyarah kecuali supervisor atau wakilnya….. defense tersebut seperti "tidak signifikan" dgn tujuan ia di adakan.

2. Maknanya  byk atau sikit maklum balas atau komen yang diterima semasa defense proposal  sangat bergantung dengan kehadiran peserta dan pensyarah.

3. Maknanya, tidak ada jaminan presentation aka defense proposal akan memberi sesuatu yang signifikan kepada kesahan proposal tersebut

4. Maknanya lagi….. ada kemungkinan selepas 2, 3 tahun berhempas pulas membuat proposal yang begitu details….. sebelum dibenarkan  utk defense…. tapi berakhir dengan “tiada apa2 yang signifikan berlaku” semasa presentation. Tiada soalan atau komen yang bernas diterima jika peserta dihadiri oleh pelajar atau pensyarah yang tidak memberi komen dengan apa yang dipersembahkan.

5. MAKNANYA….. selama ini anda berhempas pulas menyiapkan proposal yang begitu detail… dan mendalam…. dan terpaksa menunggu GREEN-LIGHT SV serta kemudiannya mengisi borang utk dapatkan tarikh defense…. Akhirnya tiada apa2 yang signifikan berlaku…..

6. MAKNANYA…. Byk masa terbuang… menunggu dan mengedit…. Sedang masa tersebut boleh sahaja digunakan utk memulakan kajian dan menulis thesis

7. MAKNANYA…. Jika begitulah hal yang berlaku…. Cukuplah SV dan komiti sahaja yang semak proposal anda…. Defense saja depan komiti dan tak perlulah buat details dan terlalu mendalam…. Serta tunggu hingga mendapat green-light serta mengisi borang dan tunggu lagi… bagi proposal utk defense….

Pergh…. Banyaknya ko punya” MAKNA” bro…..

Itu pengamatan aku jer…. kalau ko ada tafsiran yang lain… terserah ler….aku tak leh paksa org lain terima apa yang aku observed...

Emm…. Logic juga apa yang ko “MAKNA” kan tu !!

Aku bukan tak setuju defense proposal….sangat2 setuju….at least utk bagi pengalaman kepada pelajar….namun pengalaman tersebut boleh saja diperolehi tanpa perlu siapkan proposal sampai 4,5 semester

Sebab jika amalan defense proposal tidak mendatangkan sesuatu yang betul2 signifikan…..dgn tujuan defense tersebut diadakan…..amalan ini hanya memanjangkan waktu pelajar sehingga pelajar perlu membuat proposal secara detail dan mendalam…. SV pula dok semak dan edit berkali2….then  menunggu dan menunggu….. sedang proposal sepatutnya rangka kasar sahaja….itu aku fikir tidak wajar…dan tak signifikan… sedang yang nak dengar defense tersebut maybe kawan2 presenter sahaja…. yang sure tak akan tanya soalan…. Atau SV yang hadir yang tak perlu lagi bagi apa2 komen….abis kalau dah tak ada soalan yang bernas…..tak perlulah defense….

Abis tu bro…. ko pandai komen jer….

Jgn marah…..sekadar cadangan aku…maybe ada baiknya…. pelajar siapkan rangka proposal macam borang / template RFOT1 (lihat Tajuk 278 dalam blog ini)…berserta borang komen dan cadangan utk semakan..... then serahkan kepada beberapa pensyarah utk semak….. aku jangka dalam 30 minit dah boleh bagi komen yang bernas utk pelajar dan SV teliti….

MAKNANYA lagi…… dalam satu atau paling lamapun 2 semester dah boleh siapkan rangka tersebut…then dah boleh dikomen oleh beberapa pakar…… kemudian boleh mulakan kajian.....dan penulisan thesis.... dan sambil tu jika ada kesempatan masih boleh present porposal tersebut dimana2 seminar…..utk dapat komen2 yang lain... dari pakar2 yang lain utk dipertimbangkan....

Fulamak…. sampai ke situ ko punya observation bro....I got your point…abis viva?

He he…. Viva tu sambung Bahagian 2 pulak…..


Aku macam jadi blackbiri .....


OT

1 comment:

  1. ilmu yang penuh manfaat..semoga mendapat kebaikan daripada Allah swt.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...