.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK



Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, December 14, 2011

Tajuk 278 - RFOT: Menulis Proposal SATU MUKA SURAT sahaja (Bhg 2)

Sambungan dari Bhg 1.....


Emmm.... saya ingin tunjukkan bagaimana anda boleh menulis proposal hanya dengan satu muka surat sahaja. Tak caya? 


Semua ini saya buat kerana ingin menegaskan betapa pembacaan awal literature sangat penting dalam membina Research framework yang dimulakan dengan pencarian Research Gap..... Kalau dalam entry yang lepas saya kemukakan RF yang dibina dari Jadual OPISA..... now RF secara flowchart mengikut template RFOT.


Saya gunakan contoh gap animasi 2D dan 3D kerana contoh ini sering saya gunakan dalam bengke-bengkel saya. Lagipun, animasi 2D dan 3D adalah satu subjek yang well known..... budak2 pun tahu.... 


Saya cuma berikan contoh yang ringkas tetapi padat bagaimana nak appply RFOT supaya pelajar2 yang baru khususnya..... boleh faham...maaf  ler jika contoh berikut kurang jelas.... maklumlah nak transfer dari word ke paint ke blog.....




Jika anda boleh hasilkan RFOT utk kajian anda, mudahlah anda dan SV anda untuk buat semakan. Contoh RFOT ini sesuai utk peringkat Master. Jika PhD, analisis data anda perlu lebih mendalam....


Berikut satu lagi contoh:


Contoh ini juga utk peringkat Master


Dalam contoh ke2, jelas telah ada teori dan questionnaire oleh Knox dan Mogan (1985) yang menjadi asas kepada kajian ini. Ironinya, tidak ada kajian seumpamanya dilakukan di Malaysia sehinggalah proposal di atas dibuat ekoran wujudnya berbagai kolej kejururawatan. Maaf sebab tulisan dalam contoh tersebut agak kecil bila dimasukkan dalam blog, wpun ditulis dgn font 12.


Saya dah tunaikan janji saya utk buktikan bahawa proposal pun boleh disediakan atas sekeping kertas sahaja... malah boleh disiapkan dalam beberapa sehari sahaja..... selepas anda membuat pembacaan awal yang mendalam.....tak perlu tunggu sampai setebal 2,3 ratus muka surat....ambil masa 5,6 semester.... tapi akhirnya didapati tidak tepat. Inilah pembaziran masa, tenaga dan macam2 lagilah yang sering kali dihadapi oleh pelajar.... kesian kan.....


Itu sahaja...saya akan ke Kuala Selangor esok, ada urusan research ERGS saya.... Ahad pula ke Uitm Segamat.... berbengkel dengan pensyarah di sana..... sehingga itu, selamat malam....


OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...