.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, December 25, 2011

KEMBARA DI BUKIT TINGGI

Selama 2 hari saya dan famili habiskan masa bersama ke Bukit Tinggi, Janda Baik dan kemudiannya ke Genting. No wifi... no blog..... back to nature....

Kami memilih 3 destinasi tersebut kerana saling berhampiran bagi menghabiskan masa musim cuti sekolah. Nasyrah my niece ikut sekali....

Inilah beberapa pic bagi mereka yang masih belum ke tempat2 berikut utk bersama keluarga.... dan sudah tentunya sedikit tips buat anda...

Pertama, pastikan anda menuju dan mengambil simpang ke Bukit Tinggi BERJAYA HILL.... dari Karak Highway iaitu selepas Genting Sempah.

OK.... bermula semula di Bukit Tinggi..... 


Papan tanda di Bukit Tinggi




Kami konvoi 2 MPV. Suasana kabus dan sejuk menenangkan fikiran


Pemanduan mesti berhemah.....sebab jalan mendaki dan berbelok2...
buka tingkap bagi menikmati udara yang nyaman


Jangan lupa... nak masuk kena bayar RM 12 seorang di Bukit Tinggi + RM3 di Animal Farm




Binaan ala kolonial..... dan nyaman.... sesuai utk lari dari suasana biasa...




Better datang awal pagi.... dalam kul 9 am dah sampai.... lebih nyaman


Tak payah ler naik shuttle ni... baik naik kereta sendiri ke tempat2 yang nak dituju. Mulanya kami naik benda ni... then susah nak bawa barang.... so OK jer bawa kereta ke Taman Jepun
Manjanyer.....


Suasana pagi berkabus ala2 gerimis... seronok wpun terpaksa mendaki....sambil bersenda gurau sesama sendiri...
Ramai yang tak larat pun.....


Spt biasa...center of attraction abang2 dan kakak2....
perasan macho.....


Di laman Jepun..... 


Tak puas manja masa kecik2 dulu ....


Merakam kenangan....




Zuhyar...yang ni bersama rabbits di Animal Farms...


Berani Nine ni....


Memasuki kota ini mengingatkan saya semasa berada di France.... binaan yang cantik dan berbeza.....


Cam2 style diaorang ni !


Budak2 tengok jer terus teringat Shrek 
dan How to train your dragon !!


Pemandangan dari sebuah menara.....
Terpetik bunga di Botanical Garden......

Jauhnya orang kampung den buek meeting......
sampai ko Bukit Tinggi ooo...


Testing,1,2,3.. !!


Dah besar2....kecuali si NINE tu !!


Then bermalam dan makan2 di Janda Baik..... sempat mandi sungai ooo..


Nine ambil peluang mandi sungai Janda Baik...
Dalam "rimba' inilah kami menginap.....
4 bilik yang ditempah !

Sungai di hadapan tempat penginapan kami......

Mandi sakan....


Emmmm....


Apa pandang2..... sejuk tau.....aircond pulak on ...
Esoknya ke Genting.... 


Cuaca cerah semasa bertolak...


Makin tinggi kabus yang dingin menanti 

Seluruh genting diselaputi kabus....



Suasana di Genting.... kabus sgt tebal dan sejuk.....
Datang kul 9 am pun parking dah full....


Anak2 yang dah besar2 tak nak joint mak dan ayah lagi... dah hilang ntah ke mana....


Bawa dan hiburkan hati anak2....


Zuhayr.... favorite bila bab tembak-tembak2 ni...
Pengaruh TV ler tu.....


Curi2 masa utk mengeratkan cinta .....


Biar Kak Long pula yang layan ....
Suasana yang cam real jer di Dinasour Park...


Menyeberangi bukit....


Ni kelemahan Genting.... tak friendly lansung dgn stroller..... Apa guna buat Dinasour Park jika kena naik turun tangga
dan kendong anak ke hulu ke hilir.... iskh....kesian yang bawa anak kecik......then kena pikul lak stroller tu....



Kalau kat London... bas semua dah canggih2....yang ini
klasik sungguh !


Suasana yang sejuk..... di gerai2..... teringat permulaan winter semasa di Adelaide dulu....




Jam 3 pm....sepanjang hari berkabus dan sejuk.....

Ambil peluang melawat pameran (bayaran RM22 sorang)
Riley's Believe it or not.... amazing !!
Antara bahan pameran Repley's Believe it or not..... anak lembu kepala dua yang telah diawet....ada 500 bahan yang dipamerkan...
amazing !


Ukuran sebenar lelaki tertinggi di dunia


Ini hanya bar code.....


then.... disusun dgn kreatif menjadi potrait !
Pintu penjara di England

Alat torture.... zalim nye org zalim dulu 




Salah satu perminanan utk remaja ....
Yang dah berumur jgn nak cuba.... boleh cabut kepala lutut...


Di Chocolate factory...


Kak Ngah dan Kak Long enjoy their time....


Balik ke KL.... singgah di Cheng Ho.... belanja Nashyrah yang dapat
8A dalam PMR.....


Tips terakhir.... masa terbaik membawa anak2 esp jika mereka masih kecik2.....adalah waktu weekdays sebab crowded waktu weekend. Ambil cutipun tak aper....Kesian budak2 kecik nak main itu dan ini tetapi ke Q panjang. Standby baju sejuk.... sebab salah hari bulan.... kabus, dingin dan berangin.... menggigil anak2 kecil sebab jumlah jisim per isipadu mereka lebih besar dari mak dan ayahnya tau....selain mak dan ayah yang dah ada cover  lemak seluruh badan...


Selain di Genting ada surau....ada sebuah masjid besar...  lihat signboard..... apabila anda menuruni genting utk pulang.... sebelum sampai Karak Highway....boleh solat dgn selesa di sana....sebab sangat berangin.... 


OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...