.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Monday, November 15, 2010

Tajuk 33: Cian statistik bukan parametrik... dahlah tak fofular dikatakan lemah pula...

SK Undang Rembau, 1971.. 40 tahun yang lepas
(Fuhh..cam tak caya !)
Saya masih termimpi-mimpi untuk menjelaskan statistik bukan parametrik ini....sebab dahlah ianya tak fofular... dikatakan lemah pula....Nak tahu kenapa....Anda terpaksa gunakan ujian statistik bukan parametrik (jangan salah taip paramedic pulak...)... apabila anda berhadapan dengan situasi berikut....(jgn main hentam sahaja semuanya parametrik)


a) Anda mengukur IQ pelajar sebuah kolej dan anda dapati 80% pelajar mempunyai skor rendah dan sederhana iaitu graf normal anda terpesong ke kiri (atau ke kanan.... ). Dalam keadaan ini anda xboleh gunakan statistik parametrik yang berasaskan taburan normal....


b) Anda mengumpulkan pelajar anda untuk mendapatkan skor kreativiti, malang sungguh hanya 7 pelajar sahaja yang hadir dari 45 orang sebab masa tu ada van Milo bagi air free kat kolej...dah pasti ler data ini tidak normal...Abih jika dah tak normal...samaler macam ker (i) di atas


c) Anda mengedarkan soal selidik bagi mengetahui samada 50 pelajar anda berada dalam kategori "sudah berpunya", "masih single" atau "sedang bercinta". Anda mengkategorikan pelajar anda kepada 3 dengan mengira frekuensi setiap satunya. Anda sebenarnya tidak mengukur apa2pun.... tidak ada sebarang skor pun anda ambil (katalain xde DV). Jika tak ada skor, manalah ade pengiraan min ker... s.piawai ker... apatah lagi nak dapatkan t obtained....so tak derlah pengujian parametrik yang anda boleh lakukan...

Begitulah ader nyer....


OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...