.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK



Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, March 31, 2011

Tajuk 115: KENAPA TAK BOLEH GUNA STATISTIK INFERENS PARAMETRIK JIKA SAMPEL TAK NORMAL

Malam ni kena jaga baby..... wife nak siapkan research dia...... Nine pulak dah nak berdiri terpaksalah duduk dekat2 takut jatuh..... Sambil tu curi2 menaip blog ini....Anda yang buat research jangan pulak curi2 tengok TV..... tak siap ler assignment. Kena ada passion dalam memahami apa juga berkaitan dengan kajian anda..... baru ler jadik!!


Saya masih menyentuh soal kenormalan data, kerana konsep asas ini tidak dihiraukan oleh sebahagian pelajar siswazah, sedang ianya penting. 


Jika anda ukur berat 10000 kanak2 berusia 6 tahun di daerah Kajang, anda akan dapati terdapat peratusan yang kecil kanak2 underweight ataupun overweight. Wbp majoritinya akan berada pada berat purata, katakan min = 30 kg. Ini menghasilkan taburan normal.
Jika anda ambil jumlah perbezaan berat individu kanak2 setelah ditolak dengan berat min, selisih ini dikuasaduakan dan seterusnya dibahagi dengan bilangan semua kanak2…. Anda akan mendapat varian. Varian ini jk dipuncakuasaduakan akan memberikan nilai sisihan piawai. Nilai ini akan mewakili besarnya individu data berserak (disperse) dalam taburan populasi. Katakan s.p = 5, maka anda boleh membayang nilai serakan data tertabur sebagai 30 ± 5 kg.

Apabila anda mengambil sampel 50 kanak2 dari populasi yang sama, iaitu daerah kajang, anda akan mendapat min ketinggian dan s.p sampel tersebut katakan 28 ± 4 kg, menghampiri nilai populasi. Jika anda ulangi lagi sebanyak 30 kali dengan sampel (n=50), dan plot individu min sampel ini, bentuk graf akan menghampiri bentuk taburan normal populasi.

MAKA ANDA BOLEH MEMBUAT INFERENS DARI CIRI SAMPEL KE CIRI POPULASI. SEBAGAI CONTOH - JIKA MIN SAMPEL 32kg MAKA ANDA BOLEH MEMBUAT INFERENS ATAU ANGGARAN BAHAWA MIN POPULASI JUGA ADALAH 32 kg. 


Walau bagaimanapun, katakanlah  min sebenar populasi adalah 30 kg maka akan terdapat perbezaan 2 kg berbanding min sample, perbezaan ini dipanggil standard error, s.e.
Jika s.p adalah berkaitan taburan individu data dalam populasi atau sampel, tetapi s.e adalah perbezaan taburan sample dengan taburan populasi (mana boleh 100% sama maa).. Ahli statistic telah mengira s.e ini dengan nilai s.p dibahagi dengan punca kuasadua saiz sampel (maaf ler sebab anda kena bayangkan formula tersebut…. Blog tak compatible dengan symbol matematik).
Apa inferens boleh dibuat dari pic ini?
Ideanya disini adalah….. sampel yang tidak tertabur secara normal tidak boleh menggunakan statistic parametric (iaitu statistic populasi) untuk membuat inferens. Alasannya - sedangkan sampel yang tertabur secara normalpun tetap ada s.e, nikan pula sampel yang tidak tertabur secara normal. Pasti anda tidak boleh membuat inference kerana asas inference adalah kerana sampel tertabur secara normal sebagaimana populasi !!


OKlah... malam ni malam Jumaat... kena tido awal sikit ler........  Wassalam

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...