.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, April 2, 2015

Tajuk 730: PG's vs SV's research !

Apabila bercakap pasal research, ramai yang anggap semua research sama. sehingga nada dan penekanan pun macam sama. Betuk ker sama?

Lets share !

Academic research aka PG’s research
1. perlukan supervisor
2. perlu siapkan proposal - tak lepas ni abis ler !
3. kena defense lagi
4. buat sendiri sorang2 jer (independently - originality)
5. unsur contribution to knowledge (novelty)
6. guna analisis data yang “rigorous”
7. literature review 20 - 30 pages yang detail dan comprehensive
8. perlu banyak primer references esp journal articles
9. kena viva diikuti minor / major / resubmission
10. sebagai pre-requisite utk dapat sijil (master / PhD)
11. Kalau tak capai ratusan pages lah tebalnya ..minta maflah 
12. berakhir di library – nak pinjampun susah penuh dgn restriction !
13. Kadang2 tak diambil kirapun dalam KPI

Actual research aka SV’s research
1. supervised diri sendiri
2. proposal untuk daptkan geran – ada yang sampai juta2
3. jarang ler pulak kena defense proposal
4. selalunya buat dalam team (meriah!)
5. unsur impak kepada society dan polisi
6. analisis kadang2 yang basik2 pun ok jer
7. literature review sekadar 3, 4 paragraph utk article
8. references sekitar 10 – 20 dah kira ok
9. tak ada viva…
10. kadang2 masuk exhibition dapatlah sijil - leh gi oversi lagi !
11. Cukuplah artikel sekadar 10 - 15 pages
12. berakhir di dalam koleksi journal – kenalah subsribe
13. Wajib utk KPI

OT - sama tak ?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...