.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

Pertanyaan: zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, April 2, 2015

Tajuk 728: Qnaire – Master Vs PhD

Ada yg bertanya, bagaimana nak tahu level Master atau PhD? Satu dari kriteria kajian PhD lebih mendalam dgn analisis data lebih rigorous.
Katalah anda ingin membina qnaire berdasarkan construct (latent variable) dari literature, maka anda boleh sahaja membina item2 (manifest variable) sebagai indicator kpd construct tersebut.

Master:
Jika peringkat master, anda mungkin hanya menguji content validity diikuti dgn internal consistency - reliability dgn analisis mudah alpha chronbach, lalu berdasarkan nilai alpha utk membuang mana2 item bermasalah.

PhD:
Diperingkat PhD, anda boleh menguji qnaire anda supaya fit dgn model (theory) yang diuji dgn melaksanakan CFA dgn AMOS, seterusnya melengkapkan analisis SEM. EFA (melalui SPSS) lazimnya tak perlu jika ada ada theory yang mantap. 

Dgn SEM, anda boleh menentukan nilai dua construct validity iaitu convergent validity dan discriminant validity. Ini bagi memastikan kumpulan item mewakili sesuatu konstruk (convergent) dan setiap konstruk berbebza dari konstruk yang lain (discriminant).

Anda juga boleh menjalan bootstrap bagi menguji kewujudan mediation (partially mediation atau fully mediation) atau moderator effect.

Kesimpulannya anda boleh menguji model fit setiap construct dgn CFA dan model fit keseluruhannya IV (exo), DV (endo), mediator dan moderator dgn indices yang lebih detail termasuk RMSEA, loading factor, AVE, SIE dan macam2 lagi ler….

Jadi, jika anda ingin buat PhD, pelajarilah SEM AMOS / PLS utk menjalankan analisis yang rigorous… begitulah adanya…supaya berbeza dari peringkat master.

Apapun…. kini peringkat master pun melaksanakan AMOS / PLS utk memantapkan analisis berkaitan dgn qnaire…. percayolah cakap den !

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...