.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, April 2, 2015

Tajuk 726: Kajian byk orang buat VS Kajian sikit orang buat?

EPISOD 1:
Tanyalah 100 PGs soalan di atas….maybe semuanya akan memilih kajian yang sikit orang buat!
Kenapa? Maybe inilah antara jawapan tersohor….

Pertama: konfiden lebih terserlah “originality”nya....

Kedua: Bolehlah action skit kononnya mudah2 dpt “novelty”… mesti bersepah2 gap... sambil terlepas dari sergahan "apsal buat kajian ni.... dah byk org lain buat !!"

Ketiga: yesss...akan menjadi salah satu ayat klise dlm pernyataan masalah = kajian ini belum banyak dilakukan di Msia !

Keempat:Terasa macam inilah kajian sebenar kajian yang orang lain “tak berada jumpa” nak buat.....

Kelima: Perghhh….. agaknyer kuranglah ler lah unsur2 duplicate dan repetition…maklumlah skit yang buat

Keenam: Maka secara otomatik terasa semakin ketaralah signifikan dan contributionnya…. maklumlah tak ramai yang buat

EPISOD 2:
Kalau dah semua pilih kajian yang skit orang buat….. biarlah aku sorang pilih kajian yang dah banyak orang buat ! Jgn takut.... kajian menyumbang kepada knowledge incrementally.... tetap ada ruang yang luas utk kajian2 seterusnya !!

Pertama: Originality bergantung kepada “doing research independently” ….

Kedua: Lagi banyak kajian dibuat… lagi mencabar minda utk mencari “what else need to be done” sbg unsur novelty… memaksa pemikiran yang mendalam….

Ketiga:Pencarian problem statement lebih terbuka dan focus dari argument pelbagai sudut dari kajian lepas …. Melatih pelajar mengambil stand dalam argument yang pelbagai

Keempat:Mencabar minda mengupas pelbagai literature, theories, mensintesis dan mengkritis, pro n con, sebagai satu latihan kepada novice researcher…..

Kelima: Mempelajari pelbagai method yang telah digunakan, sambil memilih yang terbaik dari kombinasi pelbagai kajian lepas

Keenam: Contribution dalam bentuk kupasan yang mendalam dan menyeluruh, boleh revised instrument sedia ada, menguji model fit, menguji theory kepada application dll

OT - Adelaide tetap dihati....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...