.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Saturday, February 18, 2012

Tajuk 313 – Anda tak boleh ubah SV anda, so ubahlah diri anda: 2 strategi !!

Anda tak boleh ubah SV anda – so ubahlah diri anda !!


Aku dah kupas 4 isu berkaitan SV dan supervisee. Ideal situation bila supervisor dan supervisee become a good team, tapi ianya tak selalu berlaku. Betul tak? Apa yang pasti, ko tidak akan dapat ubah SV anda..... ko setuju?


Emm.... set !


Jadi.....ko lah yang terpaksa ubah diri ko.... tak ada pilihan lain


Hah? Ubah camner tu bro?


Percayalah.... SV sebagai researcher adalah manusia yang ada ciri "individualistic" kerana itulah antara ciri penting utk menjadi researcher yang competent. Jika tak ada ciri tersebut, sukar utk hasilkan kajian yang outstanding kerana byk masa diperlukan utk membaca, menulis dan meningkat pengetahuan sendiri. Kalau nak layan semua orang, jawab terbengkalailah research sendiri. Cuma darjah "individualistic" tu sahaja yang berbeza. Ada yang sedikit open, ada yang "U buat kerja u, I buat kerja I....U tak faham.. U cari sendiri sebab I pun cari sendiri jugak utk research I.... so fair and square !!"



Tahu tak apa yang selalu diucapkan oleh calon Master / PhD?


Pedia?


Selalu terdengar pelajar  berkata “Aku haraplah dapat SV yang OK....



Aku nak bagi tau kat sini.... Harapan tidak akan mengubah apa2..... samada SV ko ataupun diri ko sendiri........ so ko perlukan sesuatu untuk mengubah diri. 


Amende lah tu bro... ?


Aku nak bagi 2 strategi yang ko kena faham dahulu then baru ko boleh tahu keperluan nak ubah diri ko......


Anak ayah kata "Inilah satu strategi  posing yang boleh mencairkan hati pompuan... " 


Pertama:  Work efficiently
Ko hidup dalam zaman yang bergerak pantas. Masa 2 bulan yang diperlukan oleh SV ko dulu masa dia buat research, perlu ko siapkan dalam 2 minggu jer bro. Sebabnya, terlalu banyak kerja2 lain yang datang silih berganti.... work-load dah bertambah....lihat sahaja cikgu sekarang yang tak cukup week days... weekend pun kena datang sekolah dll.. Dulu SV ko hantar surat pakai pos pun OK jer.... kini dengan emailpun yang sekelip mata tu pun tak dapat nak cover kerja yang berlambak2.... betul tak? Sebab tubila ko lihat SV ko cam relex jer...(sebab dia ada RA yang bantu kumpulkna LR, isikan borang claim dan buatkan panggilan telefon...) dan jgn pulak ko nak sama relex....


Dalam tempoh menjadi calon Master / PhD, ko kena selective, tengok TV selective, gi bercuti selective, gi kenduri kawin selective, gi shopping selective.... sebab ko kena reserve masa utk reseaech dan penulisan ko. Jgn ada der citer hindustan, mesti nak tengok... sampai 3 jam sebab ada byk lagu2 dan tarian2 yang makin lari makin mengasyikkan (dibaca: menghairahkan)


Maknanya ko kena jadi (no optional) seorang yang efficient ! Untuk jadi seorang yang efficient ko kena tahu priority bro.... atau first thing first. Katakan ko nak jumpa SV minggu depan, maka priority minggu ini adalah menyiapkan tugasan yang diminta oleh SV ko. Selesaikan tugasan lain seminggu sebelumnya. Jika tidak, ko tak akan bersedia.... last minute dan tak sempat nak review kerja ko.... maka  pertemuan dengan SV ko dah tak productive...... kerja efficient bukan bermakna ko juga tak perlu jadi perfectionist, be excellent not perfect !! Perfection dalam research TIDAK PERNAH WUJUD... sebab tu research tak akan pernah selesai dan terhenti... sehinggalah samada jasad ko atau SV ko tiada lagi di dunia fana ini....macam Piaget.... 


Ko juga perlu stay focused. Inilah antara nasihat mantan SV aku dulu....Prof K  masa aku study kat Adelaide dulu. 


Apa maknanya focus tu bro.... ?


Maknanya... ko kena concentrate on one thing at a time. Kalau ko sedang cari gap.... ko concentrate dok depan komputer.... HANYA search artikel jer.... bukan kona ke facebook atau twit kawan2 ko.... atau gi jalan2 cuci mata kat youtube pulak. Focus kat vision ko..... katakan utk kumpul at least 30 artikel dalam 3 jam... so stay focused. Ko kena ingat juga.... masa tak boleh renewal.... apa lagi nak recycle ..... seminit ko hilang.... ia akan hilang buat selama2nya.... bayangkan ko hilang 4 semester tapi proposal belumpun siap lagi....yang ini SV ko tak akan ajar ko.... so ko lah kena ubah diri ko sendiri. Aku tahu nipun bila aku follow blog drotspss..... yang tulis itu ini.... byk pulak masa yang di ada.....


Satu lagi.... ko kena enjoy apa ko buat.... buat dgn enthusiasm... penuh ghairah. Kalau ko suka buat kueh raya, ko boleh siapkan 2 jenis sehari. Tapi kalau ko tak suka.... siap juga tapi 1 jenis dalam 2 bulan !!


2. Sharpen your personal skills
Yang ini ko kena buat, supaya ko berubah, sebab ko tak leh ubah SV ko. Jika SV ko tak expert advanced statistics.... ko yang kena masuk kelas, bengkel, seminar supaya ko dapat bina skill ko sendiri, jgn tunggu SV ko. Masuk bengkel penulisan thesis. Belajar essential skill utk menulis thesis. Aku terkejut bila ramai calon tak tahu dan buat derk hal ini. Bila tanya tentang document map, ramai yang tak pernah dengarpun sedang skill ini adalah keperluan dalam menulis thesis. 


Ada RA aku dulu sampai sahaja di bumi US tahun lepas, terus diwajib belajar LaTex, kemahiran menulis thesis. Ini bukannya LaTex, MS Word yang dibuka hari2 tu pun tak jumpa aplikasi document map !! Akibatnya ko menaip thesis 300 muka surat persis seorang kerani menaip 2 muka surat. Kalau editing makan masa 3 minit dgn document map.... ko ambil masa 3 jam.... emmm eloklah tu...


Banyak lagi skill2 lain yang ko perlu pelajari. Mencari artikel dalam jurnalpun satu skill juga. Ni tak... google jer tajuk ko.... harap2 Google akan carikan utk ko... banyak ko punya cantik! Bila ko cari artikel, utk cari gap diawal semester ko mendaftar..... jgn baca.... just brief scan dulu. Kalau ko baca.... lepas 2 artikel jer.... berpusing2 lah dunia ko... berputar2... Ko kena scan tajuk dan scan utk mencari gap.....dan jika artikel tu ada potensi utk dapatkan gap.... ko asingkan dulu. Skill ini SV tak ajar..... tau....  pandai2 ler ko sendiri. Lepas itu baru ko baca, itupun scan juga tapi slow ler sikit.... supaya dapat ko kenalpasti gap yang ko cari. Bila dah dapat beberapa artikel yang ada sumber gap..... barulah ko baca pendetailannya untuk pastikan adanya teori yang mantap, methodology yang ko dapat jalankan.....


Lagi bro?


Itu sahaja yang boleh aku respon.... sebab akupun ada priority lain nak buat.... Jadi jangan abaikan 2 strategi di atas.... supaya ko berubah tak kiralah sapa sahaja yang jadi SV ko nanti. Kalau SV memang OK, satu bonus... kalau tidak.... bukanlah jadi masalah sehingga terbantut thesis ko.... Memang banyak strategi dan skill yang ko perlu ada.... so tepuk dada tanyalah selera ko sendiri .... sebab selera SV ko selalunya berbeza....maklumlah dia dah dapat Dr....


Ini pula adalah komen yang di hantar melalui email oleh pembaca blog:


Salam Dr OT



Totally agreed dgn pandagn Dr di atas...sy sedar yg saya perlu ubah diri sy bukan SV setelah 3 tahun bersama beliau, akhirnya sy akur yg beliau blh jadi seorang sahabat@rakan kongsi yg baik tp bukan sbg SV yg bagus & efficient. Anyway terima ksh atas pencerahan ini, dan skrg sy dlm proses melaksanakn 2 strategi yg Dr sarankan.It's better late than never! 


Sekian adanya....


OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...