.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, February 10, 2012

BENGKEL QUESTIONNAIRE SIRI 1

Inilah bengkel membina dan menvalidasikan soal selidik yang pertama saya kendalikan.... cam tak caya juga... kerana bengkel ini dibuat atas permintaan peserta bengkel document map yang lepas. Terima kasih kepada Haliza (nizza810) yang menjadi organiser bengkel kali ni.... moga dapat share pahala dari ilmu yang ditimba oleh peserta bengkel. Kekok jugak.... camner nak bengkelkan questionnaire ni? Namun.... peserta yang sporting..... menjadikan bengkel ini sangat relex dan collaborative. 


Sesi pagi dimulakan dengan 6 aktiviti hands-on memahami constructs, variable, item, validity, realibility, cronbach alpha, unidimensional, multidimensional....  Ini persiapan terbaik utk refresh idea2 asas dalam membina psychometric questionnaire. 


Bayangkan jika dalam viva, examiner tanya.... 

  • What do you understand by construct?
  • How did you define your constructs? 
  • Where did you get your construct and variables?  
  • What is the concept behind the value of cronbach alpha? 
  • How did you validate your questionnaire? 
  • How sure your are that your item is unidimension?

Sesi petang pula dimulakan dengan aktiviti 7 - membuat simulasi hands-on bagi mencari variable bagi faktor satu fenomena serta membina 20 item berkaitan kebimbangan dalam kalangan pelajar PhD. Data dianalisis dengan Confirmatory Factor Analysis. 


SESI PAGI - UNDERSTANDING THE CONCEPTS...
Construct... variable.... item.... alamak camner nak define ni ?


Patut ler aku confused ...factor... component.... construct tu benda yang sama jer..... iskhhh...


CFA dan EFA? ..... FIFA aku tau lah !
(Kiri depan - Ni ler Haniza yang menguruskan bengkel)


Varimax..... amender pulak  ni...




SESI PETANG
BINA ACTUAL QUESTIONNAIRE (RESEACH TEAM WORK)
Team research paling ceria 

Team research paling cepat siap tugasan !


Team research paling sempoi....


Team reseach paling coooool

Inilah tugasan Research Team.
Manfaatkan Excel, Word dan SPSS utk bina dan analisis questionnaire....


Ini team research juga.... 


Pada sesi petang....selepas 3 jam mencari variable, construct dan bina 20 item.... dan akhirnya data dummy digunakan bagi menjalankan Factor Analisis.... dgn beberapa item terpaksa dibuang dan ujian alpha cronbach memberikan nilai 0.806 ! Maka.....questionnaire sedia utk digunakan dalam kajian sebenar !




OT

1 comment:

  1. Terima kasih Dr. OT kerana berkongsi pengetahuan dan "wisdom". I encourage fellow researchers to participate in these hands-on sessions early in your research journey.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...