.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, February 17, 2012

Tajuk 311 – 6 citer seram... takutnyer nak buat PhD !

Byk tengok citer seram... takut nak buat PhD !!

Disuatu sudut...di sebuah rumah bangalow tiang biru yang reka bentuknya sangat menarik.... ala-ala konsep diraja....yang khabarnya telah dinobatkan sebagai bungalow paling kreatif dan inovatif..hmmm..... kelihatan kelibat 3 manusia....seorang lelaki segak hensem bertali leher buatan Italy berbual2 dengan seorang wanita ayu memakai cekak ....manakala seorang lagi bertudung biru yang tak kurang manisnyer hanya membisu 2 bahasa, kedua2 wanita tersebut segak berpakaian koporat berlace biru tetapi berwajah sedikit pucat yang tak dapat disembunyi disebaik foundation berjenama yang di sapu sejak pagi tadi.... aku terdengar perbualan mereka...

U berdua ni lecturer kan? Dah lama mengajar?

Aah..... lama gak.... sejak dapat master. Now nak sambung PhD tapi....

Tapi kenapa?

Takutlah....dengar citer2 seram.....

Apa yang U takut.... u banyak tengok citer seram tak.... 

Tak derlah.... I minat citer hindustan... mana ada hantu dalam citer hindustan...

Aah yer ta yer jugak.... kat Malaysia ni dalam botol sos pun ada hantu... apa lagi dalam tempayan sure hantu tu buat bungalow kat dalam tu....

I takut dengar citer seram senior2 I yang sedang buat PhD....


Apa citer tu.. leh kongsi ker?

OK.... ni antara citer seram berikut...

Citer seram 1:
Senior ni baru nak buat PhD, berkobar2.... Satu hari dia cadang nak bagi satu tajuk kat satu SV. Then selepas siapkan tajuk, draftkan problem statement dan objective... dia bagi kat SV tu.... lalu di komen.... “ Tajuk u ni tak sesuailah.... gilah cari tajuk lain yang lebih sesuai ”. 


Emmm...tajuk sesuai tu macam mana? 


“U pergilah cari dulu..... then tunjukkan kat saya... cari yang sesuai tau....”. 


Amende yang sesuai dan tak sesuai tu.... bagi ler tahu.... kalau tak sampai bila2 pun aku tak tahu.... takkan nak main cari jer...iskhh.


Fuhh....seram sungguh kalau macam ni!! Yang ini boleh buat citer “Hantu Mak Limah balik kampung salah naik bas” !!

Citer seram 2:
Senior ni pulak kata, tok sahlah nak berangan buat PhD kalau tak mantap fizikal. Kalau lemah, tak sanggup terkejar kesana kesini, tak sanggup menaip proposal walaupun dengan 2 jari sampai dinihari, tak sanggup tunggu SV depan pintu dua jam....walaupun SV ada dalam bilik dgn kawan dia....baik ko pergi main chess wakil kolej.... boleh dok depan chess board berjam2 tanpa bergerak2 dari pagi sampai 12 tengah malam...... asal jgn lupa solat...


Ini pun kategori seram.....!! Yang ini boleh buat citer "Hantu Mak Limat sakit pinggang duduk mencangkung" 


Citer seram 3:
Senior yang ini pulak kata.... jangan nak mimpilah buat PhD kalau lemah mental dan mentol...... dan tak sanggup kena sound direct dgn SV, tak boleh menterjemah kehendak SV apabila dia suruh ko buat itu dan ini.....atau sikit2 nak merajuk.... frust... sensitif.... baik dok diam2 mengajar jerlah dgn degree master tu sampai pencen !!


Seram.....Yang ini boleh buat citer “Hantu Mak Limat pilih option pencen 60 tahun”

Citer seram 4:
Senior aku yang lain pulak berkata, kalau tak cukup ilmu di dada, tak ada pengetahuan yang luas... mantap.... jangan nak cuba2 buat PhD, nanti ke depan tak boleh, kebelakang jatuh terlentang.... so baik masuk rancangan "Tom-Tom Bak"..... sebab Aznil akan tanya soalan2 sempoi2.... tak perlu ada ilmu tinggi2....

Yang ini lagi seram bro.... boleh buat citer “Hantu Mak Limah pergi audition tapi kena reject”

Citer seram 5:
Senior yang sorang ni pulak dok tersangkut kat LR dah setahun !! Dah setahun bro....sejak anak dia baru lahir skang dah boleh panjat KLCC....(naik lif ler).... tension sungguh dia. Bila bagi kat SV mesti dia kata “LR ko ni ada yang tak cukup.... tak terasa kekritisannya.... baiki semula... tulis kritis... LR mesti kritis....” 


Kesian dia ni.....bila ditanya amende yang tak kritis tu SV selalu jawab “Cuba baca tesis2 yang lepas dan teliti.... camana nak tulis secara kritis” 


Then dia bagi tahu yang memang dia rujuk byk tesis lepas lalu SV menjawab “Cubalah cari LR yang betul2 kritis !!”


Pulak dah....amende yang betul2 kritis kalau tesis lepas pun memang tak kritis termasuk tesis bekas pelajar SV tu sendiri yang dirujuk!!

Yang ini seram lagi menyeramkan... boleh buat citer “Hantu Mak Limah merajuk dikatakan pakai bedak sejuk”


Citer seram 6:
Senior ni lagi kesian. Dia termenung sana termenung sini menghitung hari. Dia ni dapat SV yang sibuk.... dahlah dok jauh dari tempat dia buat PhD..... punyalah susah nak jumpa SV. Kadang2 dapat jumpa.... tesis pulak belum dibaca....belum disemak..... paling sadis pernah SV tak perasan yang dia tak semakpun tesis senior tu...sedang dia ni dah extend 2 kali dah....


Mula dulu SV hanya lecturer biasa now dah nak jadi Ketua Jabatan.... dia masih tak siap2.... sedang SV makin sibuk, dan makin susah senior tu nak menyibuk....


Aku tak berani tanya progress dia tu... sebab sejak dua tiga menjak ni... dia sensitif....kadang2 cakap sorang2.....


Wa cakap lu...akupun seram gak dgn kisah2 sebegini... Yang ini boleh buat citer "Hantu Mak Limah naik tension tak leh naik LRT" 


Di akhir perbualan, aku lihat mereka bertiga bertukar2 business card...dan aku lihat lelaki tadi berkerut mukanya apabila membaca business card kedua2 wanita tersebut... mungkin tulisannya terlalu kecil atau warnanya terlalu gelap sehingga tenggelam apa yang di catat....... 

Cukuplah bro 6 citer ringkas.... sebagai muqaddimah.... 


Berapa org dah betul2 jumpa aku ?
Atau citer jer jumpa aku.... he he he...


Cer ko tolong komen sikit supaya wanita yang ayu lagi jelita dan muda ni tadi tu tak takut daftar sebagai calon PhD... sebab sampai sekarang apapun mereka belum buat lagi....selain abiskan masa tengok citer hindustan.... dan mendengar cerita seram .... makin hari makin bertambah seram....


Emmmm..... aku akan cuba respon citer seram selepas ni... aku kena balik awal sikit sebab malam ni ada dinner dgn buah hati aku kat Dewan Merdeka.....ada anugerah Grammy utk satu pameran innovation MTE 2012... dan syukur .... kajian aku menang GOLD Medal dalam anugerah prototype terbaik kategori sains sosial.....


Jumpa di entry seterusnya.... kisah SV dan supervisee.......

OT

3 comments:

  1. seramnya!. i dh baca dan terima kasih kerana memberi prescription yg sgt membantu untuk memulihkan penyakit seram i.. looking forward to c u. Anything sy roger..

    ReplyDelete
  2. Sampai mengalir airmata and lenguh mulut ketawa baca kisah seram phd you doc..Mak limah tu nak buat phd tak?

    ReplyDelete
  3. Mmg byk dengar cerita2 seram dr senior2...tapi tak kenal maka tak cinta..dh jumpa baru blh kata betul la rumah tu berhantu..hahahha..good advice Dr..kalau tak tengok muka kak limah tu macam mana nk tahu kak limah tu betul2 hantu ye tak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...