.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, July 7, 2015

Tajuk 775: Perghhh... 8 perkara kenapa calon PhD / Master selalu PERASAN !

Pertama: 
Yang anda perasan - anda memulakan pengajian semester pertama dengan penuh bergaya dimulakan dgn menayang surat lulus permohonan. Then anda ambil subject Research Methodology yang wajib bagi anda. Anda study hard…. siang malam membaca tanpa membuat kerja lain… akhirnya anda score A+. Anda senyum sampai ke telinga !
Yang anda tak perasan - Anda ingat anda akan dapat laksanakan kajian dan menulis tesis dgn baik kerana anda dapat A+ dalam Research Methodology. Kursus ini hanya pengenalan kepada perbagai rekabentuk kajian secara sepintas lalu sedang anda perlu mendalami rekabentuk kajian anda secara mendalam.
Kedua:
Yang anda perasan: Anda meletakkan harapan pada semester kedua pula utk mendapat A+ dalam statistic … dan ternyata anda berjaya.
Yang anda tak perasan: Anda telah membazirkan satu lagi semester tanpa sebarang sumbangan lansung kepada kajian anda apatah lagi penulisan tesis. Malah anda belumpun menulis apa2....Anda ada asas statistik tetapi anda asing dalam aplikasi SPSS yang akan anda jalankan. Anda masih tak tahu yang anda belajar tu tidak boleh diaplikasi tanpa SPSS. Ini belum lagi anvanced dan multivariate statistics.
Ketiga:
Yang anda perasan: Anda mendapat gred A+ dalam semua kerja kursus anda
Yang anda tak perasan: Gred A+ ini tak ditanyapun oleh SV ataupun examiner. Gred A+ tu tak akan memberi sebarang "weight" kepada proposal anda pun !! Malah ramai pelajar yang dapat A+ tapi tersangkut dalam menyiapkan tesis. Anda perlu memberi keutamaan dalam mendalami topic of interest kajian anda melebihi tumpuan anda kepada kerja kursus, apa tah lagi jika anda adalah calon PhD kerana anda sudah ada pengalaman membuat research diperingkat master dgn membuat preliminary literature search.
Anda perlu memperuntukkan masa anda membaca ratusan artikel bagi mendapatkan focus kajian yang terbaik dan mendalaminya sejk awal semester pertama. Kemudian anda perlu hadiri bengkel2 khusus bagi mendalami kemahiran analisis data anda. Inilah yang anda perlukan dalam semester pertama sebelum anda boleh memulakan penulisan, kerana ini jauh lebih signifikn dari apa yang anda dapat dalam kursus methodology dan statistic….
Keempat:
Yang anda perasan: Anda melayan kehendak menyiapkan proposal yang perfect hingga berlarutan beberapa semester.
Yang anda tak perasan: Anda tak perlukan proposal yang begitu sempurna… Anda hanya perlukan proposal yang “biasa-biasa” sahaja kerana itu hanyalah blue print utk disemak oleh SV anda. Siapkan seawal mungkin dan sebolehnya dalam tempuh semester pertama dan hantar kepada SV anda utk dikomen dan diperbetulkan, barulah proposal yang “biasa-biasa” ini dipolish sedikit demi sedikit sepanjang anda memulakan kajian.
Kelima:
Anda perasan: Anda ada kalanya ingin ambil hati kesemua committee supervisory maka anda sanggup menunggu komen demi komen dari setiap mereka walaupun ada kalanya komen tersebut saling bercanggah antara satu sama lain.
Yang anda tak perasan: Anda tak perlulah ambil kira semua pandangan committee supervisory tambahan apabila berlaku percanggahan. Selalu juga SV hanya lemparkan pandangan utk anda fikirkan kesesuaiannya... malah ada pandangan yang SV sendiri tak sure.... Ambil sahaja mana2 pandangan yang anda fikir sesuai.
Jika mereka lambat beri komen, anda teruskan menulis dan anda akan jimat banyak masa…dont be panic of doing mistakes at the very early stage of your candidacy... kerana sebaik dan sebanyak manapun komen committee tersebut yang anda pertimbangkan....pasti akan mendapat komen lain juga... malah komen dari pihak ke3 spt reader, examiner dan panel viva !!
Keenam:
Anda perasan: Kajian dan tesis anda perlu gempak.
Anda tak perasan: Kajian dan tesis anda hanyalah sebagai latihan akademik sebagai permulaan anda menjadi penyelidik .... belum lagi penyelidik tersohor. Jadi jangan buang masa membuat sesuatu yang kononnya gempak sedangkan masa yang anda ada sangat terhad. Anda sahaja yang tahu setiap saat yang berlalu.... bukan SV anda. PhD hanyalah satu permulaan…bukan kemuncak terakhir kajian anda sehingga anda berhempas pulas mencari kajian yang paling susah yang bakal anda lakukan!!
Ketujuh:
Anda perasan: Anda adalah kelompok terbaik sebab anda adalah bakal Dr.
Anda tak perasan: Anda hanyalah “average candidate” yang perlu bertatih dan melakukan sesuatu dgn skil yang sederhana dahulu. SO...develop your skills in writing, searching skill, analysing skills, review skills etc for better as soon as possible. Jangan terlalu ghairah utk mencapai sesuatu yang gah…tanpa skill melakukannya takut anda jatuh dan terus rebah….
Kelapan:
Anda "perasan" sebab anda calon PhD.... perghhh siap dgn bisness card dgn tittle "PhD Candidate"
Anda tak perasan ramai kawan2 anda yang juga calon PhD.... tapi perghh dah siap PhD dan ada bisness card dgn title "Dr"
OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...