.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, July 7, 2015

Tajuk 773 - 10 sebab knp SPSS dan Statistik igauan PG novice dan otai !

Pertama:
Muqaddimah dulu. Ingat bro SPSS bukan “Statistical Package for Sosial Science”…. secara rasmi IBM bila beli SPSS terus tukar SPSS ke PASW (Predictive Analysis Software) tapi tak glamer maka tukar pulak ke "IBM SPSS statistics", dgn mengekallkan semula SPSS atau ringkasnya "SPSS" sahaja. IBM tak mahu perkataan Social Science sebab SPSS diguna oleh semua termasuk pure scientist dan engineer. Dalam thesis tulis jer macam “after analysing this data using SPSS …” atau “after analysing this data using IBM SPSS statistics” tu jer tanpa "Statistical Package for Sosial Science”. Yang ini anda jgn takut...
Kedua:
Jargon – belajar statistik sama spt anda belaja bahasa baru…. type 2 error, statistical power, regression, eigen value, weighted average, Z score, confidence interval, least square, chi square, sum of square, critical….. perghh.. lebih senang blaja bahasa JAWA (itupun ramai anak2 muda parit Jawa yang tak boleh cakap Jawa !!)
Ketiga:
Different context – jargon di atas bukan sahaja sukar difahami, malah mempunyai maksud berbeza dalam context yang biasa digunakan. Dalam context seharian …. Kritikal maksudnya “KO” tapi dalam statistik critical maknanya data anda “OK”.
Keempat:
Different perspective – statistik dijalankan dgn mengambil SMALL data (sample) to draw a conclusion / generalisation to a BIG data (population), dgn mengarapkan a SMALL p value (p < 0.05) supaya hasil dari a BIG effect size. Kejap SMALL kejap BIG !!
Kelima:
Anda bukan sahaja kena faham statistik yang anda run dgn SPSS tu, tapi anda kena faham juga research design anda. Dari research design atau hipotesis…. anda mesti faham bila nak guna t-test, ANCOVA, MANOVA, regression dll. Jika anda tak faham research anda sendiri… then anda pun tak faham statistik dan tak tahu pulak nak run SPSS… maknanya anda ni diselubungi 3, 4 lapis tak faham – bukan selapis.. tapi berlapis-lapis melebihi kuih lapis...mak aiii...
Keenam:
Bukan semua statistics cover dalam SPSS. SPSS kadang-kadang guna term yang berbeza dari statistics, kalau statistics anda blaja dependent sample, SPSS plak guna paired-sample… Factor Analysis dalam SPSS adalah factor reduction. Bukan tu sahaja, dalam statistik tak cover pun Kromogrov-Smirnov for normality test, dalam SPSS benda tu ada ler plak.
Ketujuh:
Setakat mana anda blaja statistik? Paling tinggipun sampai factor analysis (FA), itupun dah dinamakan advanced statistik.. wpun pemahaman anda tak lah se advanced mana.. Anda faham ker maksud rotated component matrix, eugine value > 1, KMO dll tu? Berapa kerat lah pulak yang ambil advanced statistik ni? Tapi bila anda nak buat research, FA tu kira macam statistik tahap biasa-biasa jer…. sedang anda tak belajarpun sampai tahap tu…. ini belum lagi guna dan faham amende SEM/ AMOS atau M-Plus… atau PLS yang melibatkan multivariate yang multi level !! Fuyooo...
Kelapan:
Sering kelas stat tak ajarpun SPSS atau ajarpun dah hujung2 kelas.... maka tak tahulah PG yang novis nak guna SPSS
Kesembilan:
Utk peringatan ! Garbage in garbage out – ini bab paling best… sebab SPSS main klik2 jer dah dapat outcome. .. sebab kalau tak faham sangat statistik pun macam ok jer…. buka SPSS… masuk data dan run… TA DAAAAA …. dapat lah jawapannya !! Salah ke betul ker, blakang kira bro…. then bila VIVA esok... malam ni mulalah mmpi terkencing dlm sluar... !!
Kesepuluh:
Yang ini sensitif skit - yang jadikan statistik bukan sahaja susah tapi menderitakan.. apabila MAYBE ada lecturer statistik syok sendiri (tanpa disedari). Apatah lagi yang expert statistik, makan dan tido dgn statistik….yang tahunya hanya statistik... then ajar plak PG novice dan otai dari group social science….yg dulu setakat blaja Maths gitu2 jer..... maka ternganga mulut masing2 dgn mata tak berkelip2 melihat formula yang berceranggah tanpa sehabok pun faham !!
OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...