.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, July 7, 2015

Tajuk 768: 3 SEBAB CITATION WAJIB DLM LR - buat "semak" bukan salah satu daripadanya !

Salam Ramadhan… bagi umat Islam
Cer anda baca satu2 contoh ayat yang aku petik dari beberapa tesis pelajar:
1. Population is a group for which the researcher would like the findings to be generalized (Creswell, 2009).
2. A sample is a potion of the population comprises members selected from the population (Sekaran, 2001)
3. Greene (2010) stated that a construct usually refers to a complex concept includes several interrelated factors.
4. CFA is a multivariate statistical technique for testing hypotheses about the dimensions underlying a set of measured variables (Hair et al, 2010)
5. Improving the soft skills of undergraduates students in Malaysian public universities is very important (Pandian, 2005)
Semua 5 contoh di atas dengan pernyataan UMUM dalam sesuatu bidang malah terdapat dalam SEMUA buku teks yang berkaitan termasuklah buku research methodology yang berlambak dilibrary..
Jika info yang ingin dinyatakan bersifat umum, tak perlulah anda cite .... seolah2 anda sendiri tak tahu pernyataan tersebut dan dgn bangganya mempamirkan “buku” rujukan yang anda baca…. perghh … memalukan sahaja !
Lihat buku Hair et al (2010) berikut:
Hair, J., Black, W., Babin, B., and Anderson, R. (2010). Multivariate data analysis (7th ed.): Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, NJ, USA.
Buku teks ini dah sampai 7 edisi…. dgn intro “For over 30 years, this text has provided students with the information they need to understand and apply multivariate data analysis”.
Tapi aku baru baca jer buku tu… tak leh ker?
Boleh… kena cerdiklah sikit bro…sebab anda cite hanya kerana 3 sebab ini sahaja:
1. Bila anda guna "direct quote" kerana quotation tersebut sgt direct sokong ARGUMENT kajian anda
2. Bila anda paraphrase / summarize / rephrase idea yang "strongly related" dan "specific" dgn ARGUMENT anda
3. Anda menggunakan nilai empirical, dapatan kajian, jadual khusus yang "less known" tetapi berkaitan dgn ARGUMENT anda.
Jika pernyataan yang dirujuk adalah "well known" dan "general statement" yang tidak direct dgn ARGUMENTt anda tetapi utk bacaan semua dan terbuka.... maka citation tu tak ada “weight”, lalu kelihatan “menyemak” sahaja ..
Bayangkan jika ada 50 citation dalam LR….. 30 darinya adalah citation jenis spt contoh di atas… tak ker LR anda tu penuh dgn semak !
Cer baca balik thesis yang anda sedang tulis sekarang....ada tak citation spt species di atas?
OT 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...