.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, July 7, 2015

Tajuk 753: Kajian korelasi tak mainlah jika nak publised paper !

Selepas berlansungnya seminar / presentation research project minggu lepas... dapatlah aku simpulkan bahawa hampir setiap kajian pelajar melibatkan correlation antara variables....

Aku lebih cenderung menyatakan bahawa correlation hanyalah preliminary research kerana tidak mampu menjawab soalan basic SO WHAT? Perhatikan soalan kajian berikut

1. Tidak terdapat hubungan yang signifikan antara X dan Y....?
Katalah jawapan hipotesis 1. diatas adalah "Terdapat perhubungan yang kuat (r tinggi)......

SO WHAT ?

Malangnya anda tak boleh explain apa2 lagi... sebab correlational (observational / non-experimental) study hanya membenarkan setakat tu jer. Anda tak boleh explain, X menyebabkan Y atau sebaliknya begini begitu bla... bla....

Kenapalak?

Sebabnya.... anda tidak mengawal atau membuat apa2 manipulasi utk melihat kesan X kepada Y atau sebaliknya...malah anda pun tak boleh nak dakwa mana IV mana DV.... begitu lemah sekali.... maka kajian begini hanyalah preliminary research yang pasti sukar utk masuk mana2 indexed journal.... wpun Q4 !

Kalau data menunjukkan ada hubungan yg kuat pun tak boleh jawab soalan SO WHAT.... apatah lagi lah yang ada hubungan lemah dan tak signifikan pulak.. sama macam tak ada apa2 finding nak dilaporkan.

Sebab itu juga lah korelasi menjadi ASSUMPTION sahaja utk analisis yang lebih anvanced (check for linearity misalnya) malah bila run ANOVA pun jadual korelasi akan keluar sebagai output....
Jadi jika anda ada empat RQ dan tiga darinya adalah correlation antara variables... besar kemungkinan artikel anda akan ditolak mentah2 oleh indexed journal !

Jika tajuk kajian anda spt " A study of relationship between......" eloklah sampai kepada at least multiple regression analysis...

Jadi yang belum buat reserch.. .. dan ada hajat utk publish paper....fikir2kan lah dan selamat bersahur...

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...