.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, August 19, 2011

Tajuk 194: Master / PhD - ENTHUSIASM dan HANTUSIASM

Pagi 20hb….6.55 am. Ramai peserta bengkel dalam perjalanan ke BBB. Inilah pic yang sempat dirakamkan....semasa bengkel DSG 2.....


Kaum Hawa.....masih mendominasi

Soooo...goood......

Satirah... turun padang sebelum ke UUM

Pak Cik Aziz....... idola....

Assignment....kena buat ker?

Suara dah serak2 seksi selepas 2 hari berbengkel

Now...sapa fikir dia boleh abis cepat tesis......

Apa yang dia ajar ni... buat plan ker?


Ramai yang baca blog ini..... dan ada juga yang nak bagi komen.... beginilah antara komen yang sampai....

Mana boleh baca banyak2 bro sebelum dapatkan tajuk….
Lu cakap senang la bro….wa baru baca satu dua artikel dah fening2 bro….
Biarlah ambil coursework dulu…. Pas tu baru cari tajuk bro….pastu baru tulis LR...

Yess…. Memang komen tersebut masuk aqal….

Saya cuma nak sentuh sikit tentang ENTHUSIASM. Saya tak pasti apa istilah terdekat dalam BM. Maybe “keghairahan” atau “keterujaan” dan yang sewaktu dengannya….

Buat PhD atau master purely berorientasikan “research-centered’ and “student-centered”. Bayangkan anda lulus PhD, then boss anda minta lead satu research baru…. Adakah anda akan jawab…

Kena baca banyak lagi boss… ni research baru…
Lu cakap senang la boss….wa baru baca satu dua artikel tentang research baru ni dah fening2 boss….….
Biarlah ambil coursework dulu….kat mana2 IPTA dulu.... Pas tu baru dapat idea camner nak buat research tu boss….

Boleh ker sayang....?

Boleh...boleh...boleh...


OK.....jika boleh... cuba lah try test sekali nak tengok!
Kalau jawapannya boleh… boleh…boleh….. tu maknanya anda terlalu banyak tengok Upin dan Ipin !! Maka setaraf ler anda dengan Upin dan Ipin tu....dari segi pemikiran.... bezanya Upin dan Ipin dan glamer.... anda?

Master dan PhD is about passion and enthusiasm. Antara ciri enthusiasm mengikut pengamatan saya khusus dalam membuat research adalah – Jauhi rasa takut…

Jangan takut mempelajari sesuatu yang baru dalam skop bidang kajian anda..... Jangan takut membaca dan membaca dan membaca wpun pada peringkat awal ada beberapa perkara yang anda tidak jelas dan kabur atau terjumpa teori yang anda tak pasti.... keep reading, asking and discussing....

Jangan takut membeli buku yang berkaitan tajuk anda jika tak ada kat library. Beli handset iphone RM2000 ok jer…. Baru ada kelas gitu….Nak order buku di AMAZON dengan harga RM200…… takuuuttt!! Takut tak guna sepenuhnya. Iphone tu anda guna sepenuhnya ker…. Sekadar nak ber fesbuk…. emmmm…

Anda patut ghairah membaca dan mencari maklumat. Pantang ada artikel dan buku berkaitan tajuk anda….. berdesup anda beli…..tak takut rugi atau tak faham….download dan baca serta bertanya….
Inilah tanggungjawab anda bukan SV anda !!

Yang tak ada enthusiasm tu sebenarnya ada sindrom HANTUSIASM . Takut hantu….walaupun tak nampak, tetapi diada2kan. Hantu ni kerja dia pakar membisikkan was-was dalam diri.

Wat per ko baca tu? Ko faham ke?
Cuba ko baca satu perenggan….. kalo ko tak faham…. Baik ko buka fesbuk ko dan baca message kawan2 ko… lagi best kan?

Aahlah hantu…. . Ramai kawan2 senasib dengan aku…
Tulah…. Buat apa tension2…. 


Mmg lah buat PhD ni kena slow and steady…and slow.... biasalah bro…

Kalu ko dah abis dengan fesbuk…. Ko buka youtube… ko taip Najwa Latif… ko dengar lagu cinta fesbuk pulak….

Budak tu baru 16 tahun jer…. Dah glamer tau…. Anak2 ko semua tahu…… takkan ko tak tahu….

Lepas tu ko bukak pula Beautiful Nara…. Byk gossip berhemah dalam tu…. Ko layan ler…berhemah bro!

Ok…OK…. Cayalah … barulah aku ada hantusiasm….

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...