.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, January 8, 2012

TAJUK 297: 9 SUMBER INTERNATIONAL JOURNAL WAJID ANDA KETAHUI !!

Hello bro…. buat per tu?

Baru balik dari library ler….?

Aik…. Ingatkan students jer gi library….

Jgn tak tahu…. Ada students Master / PhD yang satu semester pun belum  jejak library tau…

Per ko buat kat library tu bro…

He he…. Berkenalan dgn librarian lah…. Sambil bertukar2 fikiran…. Aku sempat promote librarian2 tu supaya sambung belajar....buat Master….

Kenapa lak?

Abis… dah duduk dalam library… buat  ler research….kalau tidak sama macam duduk tepi laut tapi hari-hari beli ikan kat pasar yg dah kena air batu 2, 3 hari........ balik jer dari library ade bendalah aku nak share…

Amende tu?

Ini sambungan pesanan kepada mereka yang ada penyakit googlemania… 

Pesanan apa bro?

Jangan ler retrieve journal on-line dari sumber-sumber yang tidak established..... macam pasar malam....

Abis?

Jika anda calon Master / PhD, pastikan hanya reviewed jornal yang ada quality dan impact factor sahaja anda rujuk.

Mana nak tahu tu bro… ?

Emmm…. berikut aku senaraikan 9 sumber international journal yang artikelnya adalah peer-reviewed dan established utk anda rujuk…. dan sebahagian besarnya mempunyai impact factor (tak kisahlah besar ataupun kecik)....atau telah di indeks kan dalam Scopus.....

Kat mana nak retrieve to?

Sure melalui homepage library IPTA / IPTS masing2 la....

Berikut adalah 9 sumber tersebut.


    1. EBSCOhost - world's foremost research database service

2. Emerald - the world's leading scholarly publisher of journals and books

3. ProQuest - provides archives of sources such as newspapers, periodicals, dissertations, and aggregated databases of many types

4. SAGE on-line journal - publishes more than 560 journals in Business, Humanities, Social Sciences, and Science, Technology and Medicine.

5. Springer Link - online journal collection includes more than 1,250 peer-reviewed journals. Most titles include complete back issues from 1997.

6. JSTOR is a not–for–profit service that helps scholars, researchers, and students discover, use, and build upon a wide range of content in a trusted digital archive of over one thousand academic journals and other scholarly content..

7. Taylor & Francis Group is an international company originating in the United Kingdom which publishes books and academic journals.

8. Wiley InterScience offers over 3 million articles from 1400+ journals, the combined output of all Wiley-Blackwell peer-reviewed primary research and survey journals, more than half of which are published in partnership with prestigious international scholarly and professional associations.

9. ScienceDirect is one of the largest online collections of published scientific research in the world. It is operated by the publisher Elsevier and contains nearly 10 million articles from over 2,500 journals


Wow…..

Ingat…. Banyak sekali journal on-line yang tidak melalui sumber di atas, yang anda perlu ragui kualitinya…. samada di Malaysia mahupun luar negara. 


Emmm.... tak persan lak aku bro...

Byk IPTA juga menerbitkan journal. UPM contohnya terbitkan  PERTANIKA dgn mengandungi beberapa journal seperti Journal of Social Sciences & Humanities. PERTANIKA adalah  international peer-reviewed journal yang telah diindeks dalam SCOPUS (Elsevier). Jadi tiada masalah utk menrujuk jornal tersebut. Terdapat juga jurnal tempatan seperti JURNAL Kementerian Pendidikan Malaysia yang diterbitkan oleh Jemaah Nazir tapi saya tak pasti pula kedudukan jurnal2 tersebut….. so anda semaklah sendiri…

OK..OK.. aku ingat tu….. 


Pesanan kpd ex-peserta bengkel Document Map dan LR:
Bila anda dah kumpul ratus2 artikel.... inilah masanya guna document map utk memasukkan maklumat dalam "almari" zero draft anda secara cepat dan effisyen...
(bukan lagi stail dulu-dulu guna art liner).  
 

Kesimpulan nyer bro.. ada ratusan ribu journal yang pastinya mengandungi jutaan artikel ... bayangkan ScienceDirect sahaja ada lebih 2,500 journals yang mengandungi hampir10 juta artikel.... dan maybe ada ratusan ribu pula dalam bidang kajian anda.....


Mak ai.... banyaknyer....kalau dicampur semua sumber mahu berbilion2 tu bro....


Tau tak per....jadi jgn ler duduk depan computer dan google sahaja apa yang keluar utk anda buat citation. Bahan2 umum spt dalam wikipedia atau dalam artikel2 yang tidak diketahui impact factor ataupun indeks citationnya, malah di review atau tidak...... masih boleh dibaca utk menambah pemahaman anda..... tetapi bukan utk dijadikan citation. Menjadikan bahan2 ini sebagai citation, akan menjatuhkan quality thesis anda.... kalau ada satu dua artikel "common ground" ni maybe tak ada.... ni tak...... hampir semuanya artikel bukan dari impact journal....


Buka dan akses library kerana library subscribed sumber2 tersebut utk anda menjejak pilot artikel anda dari 9 sumber yang dinyatakan di atas...dan carilah gap kajian anda ...... sure anda akan menjumpainyer...atau anda boleh akses library anda dari rumah..... malah dalam bentuk e-book..... tiada lagi alasan utk  mengkases artikel2 yang established !!



OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...