.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, January 24, 2012

KEMBARA KE PHUKET....BERSAMA KELUARGA !

Saya baru menjejakkan kaki ke KL.... sungguh penat 3 hari di Phuket Thailand. Tempat percutian ini dipilih kerana anak2 yang dah besar sukakan aktiviti outdoor disamping package Muslim yg kami langgan. Sepanjang 3 hari kami ditemani oleh Sdr Roslan sbg tourist guide dan pemandu Abdullah. Best gak Roslan tu fasih bahasa Melayu.... 


Maklumat boleh diperolehi:

Facebook: www.facebook.com/royalthaitravel
E-mail : info@royalthaitour.com (att: Husna Ahmadthirakul) 
(Royal Thai Travel is a muslim travel agency, Tour Operator & Medical Tour Agent in Thailand that offers a great service and valuable to Thailand's history and culture)



Phuket adalah bahasa Melayu dari perkataan Bukit, kerana pantai di sini dilingkari bukit-bukit. Kami tinggal di Patong Beach, yang berasal dari bahasa Melayu, Potong, iaitu  bukit yang dipotong utk membuat jalan ke pantai. Di sini juga berlakunya Tsunami. Berdekatan adalah Kata Beach dan Karon Beach. Jgn tak tahu, Kata tu adalah Katak dan Karon tu adalah Mengkarong, kedua2 berasal dari perkataan Katak dan Mengkarong yang banyak dijumpai di kawasan tersebut. Kamala Beach juga diambil dari nama seorang pemuda melayu. Rupanya byk tempat di Phuket berasal dari bahasa Melayu kerana bahasa tersebut dah lama berakar umbi.... sebelum bahasa Thai mendominasi pertuturan. Ramai juga masyarakat Muslim di Phuket, dgn masjid dan sekolah agama, namun mereka banyak tinggal dikawasan kampung. 


Saya akan bercerita sambil anda melihat beberapa foto....dari ratusan yang di ambil....


Menunggu utk ke Phuket dari LCCT


Pak cik dan mak cik dulupun pernah lalui zaman nenen ni...teringin ker?


Ali dan Maryam..... ikut sama wpun masing2 tgh study week.....


Nine jugak yang jadi perhatian....


Lega.... bila menjejakkan kaki di Phuket


Dinner di Ghadafi Restaurant,  package makanan halal..... semua kelaparan......healthy food dgn sayur dan ikan yang fresh !!
Day 1: Pagi


Pemandangan dari bilik Palmyra Hotel, Patong, Phuket. 


Bersiap utk ke Pulau Phi Phi dan snorkeling.....


Van yang besar dan selesa..... 


Di jeti Rassada, bergambar sebelum menaiki boat besar.... budak2 suke ler....


Kenangan di atas boat.... masa utk rapatkan lagi hubungan keluarga....


Boat yang aircondition dgn makanan semua halal.....


Singgah di satu pulau... lupalak nama dia....Nine nak blaja snorkeling sebab masa gi Pulau Lang Tengah dan Perhentian 2010.... Nine masih dalam perut uminya...


Ikan tak main kat tgh laut.... tapi jinak dan datang sampai ketepi pantai....


Zuhayr dan umi dikelilingi ikan.... beberapa langkah dari pasir pantai jer...




He he ayahanda pun nak snorkel juga....


Ready utk snokeling....
Pic dari boat.... pulau2 unit di Phuket..... dengan air crystal clear...spt dalam filem James Bond tu...


Nine selamba jer dgn Kak Long dan Kak Ngah wpun airnya dalam woo.....semasa aktiviti snorkeling...


Hah !! Kepenatan selepas snorkel !! Mohd dan Arif kena jaga Nine....


Then singgah di Pulai Phi Phi beli cenderamata..... tapi mata kena jaga sebab mat salleh semua tayang body huh !!


Di Pulau Phi  Phi..... bayar cukai RM2 atau 20 Baht


Pulau Phi Phi daerah Kerabi yang penduduknya ramai yang muslim.... kira2 1.5 jam dari Phuket menaiki boat..




Day 1: Malam


Di hadapan masjid inilah kami dinner...... dan solat. Byk gerai halal di sini...


Jalan-jalan waktu malam yang lebih dingin. Gerai buka sampai kepagi.  Kena jalan dalam kumpulan sebab anak2 bujang ni kalau dibiarkan merayap sampai ke pagi... Byk barangan dijual.... kena bargain separuh harga... macam2 ader...depan belakang semua Mat Salleh


Kepenatan... dah tengah malam.....


Day 2: Pagi


Di hotel.... sarapan ni saja yang halal.....


Pemandu kami... sdr Roslan..... fasih cakap Melayu (bunyi Kelantan....) sebab berasal dari Pattani.... bersiap utk ronda2 di pantai mengeliling Phuket dan SAFARI...


KATA BEACH.... terasa macam di Europe.... semuanya Mat Salleh.... sat gi bila dah panas.... penuh ler kerusi kat belakang tu Mat Salleh berjemur....
Kebanyakkan dari negara sejuk macam Sweden,  Finland, Rusia.... sebab tu mereka cakap omputihpun bunyi pelat jer....


Emmmm............posing tetap posing..... anak2 sporting !


Ronda2 di Kata Beach...... jika jumpa 10 orang..... 9 Mat Salleh.... inilah Phuket !!


Pemandangan dari atas bukit... ambil angin segar...


Menuju ke Safari......semua binatang boleh dipegang.... 


Nine selamba jer pegang kepala ular tu....


Bagi yang bujang.... tak der hal punya....


Yang ini berlawan ular bisa..... kena belajar trick dulu baru boleh ... !!


Bukan jer naik basikal, pandai buat silap mata ler pulak di berok ni


Pengalaman sebenar naik gajah 45 minit..... masuk hutan !!


Zuhayr paling tak sabar nak naik gajah ni.... dia ingat best macam naik keta !


Dah penat bagi lah dia makan.....


dan minum..... susu


Then baru ambik pic ramai2.....


Apa lagi kepenatanlah..... zzzzz


Lapar dan keenakkan nasinya yang putih dan wangi....serta lauk siam di Phuket tak dapat disangkal.....LAZATT !!


Disediakan bilik solat selepas makan.....


Ha ha.... borong baju cantik2 dan murah2....mesti singgah di sini..... tak yah bargain2...


Day 2: Malam


Kami terus ke FANTA SEA.... ala2 theme park... 
Cian Kak Long tak dapat joint sebab terpaksa balik awal ke UIA sebentar tadi kerana menjadi committee orientasi.....


Phuket tak tiru konsep hollywood tapi semuanya tentang budaya dan kraf mereka !! Pertunjukkan macam di istana budaya KL  tapi kat sini gajah wajib ada sebagai pelakon utama!! Lagu semuanya bunyi macam cak lempong....


Di belakang adalah panggung besar yang dibuat spt istana dulu2 dgn gajah sebagai icon....binaan yang cantik... ada kelas !!


Secara umum toilet2 yang kami masuk di Phuket termasuk di restoran dan Masjid.... semua considered bersih !!


Day 3: Free....


Waktu pagi yang pompuan semua gi message.... sampai tengahari....Ayah, Nine dan Zuhayr enjoy swimming di hotel.... Waktu lunch di satu lagi restoran muslim..... makan jgn tak makan..... tomyan original dll


Unik! Ini bukan bekas bawang tau....tapi kopiah plastik yg byk di masjid Phuket utk kegunaan jemaah..... emmm gud idea sebab senang dibasuh dan tak perlu di jemur.... lap jer beres....


Petang....ayah dan umi ambil kesempatan main bowling.....biarkan anak2 explore shopping centre di Phuket.... 


Shopping di Mall pulak..... canggih macam KL 
Harga kasut lebih murah...
Mat Salleh kat belakang tu... mana tahu pakai baju... 
iskhh.. iskh...


Dalam masjid..... org lain solat.. Nine ni nak rap pulak?


Tak puas2 naik gajah ...


Bersiap utk ke airport....


Tunggu utk balik ke KL.....sebuah kedai di airport..... Bukit tulah asal perkataan Phuket...  



Sedikit catatan..... menurut Roslan, Phuket adalah syurga Mat Salleh kerana semuanya boleh diperolehi dgn mudah disini....Saya bersembang panjang dan memperolehi banyak maklumat kenapa Phuket di gemari Mat Salleh. Selain pantai dan pulau yang cantik sebagai tarikan utama, disini panas, barangan murah dan law sangat longgar utk lakukan macam2 aktiviti.....siang dan malam! Tak yah lah nak citer aktiviti2 tu kat blog nii....


Jadi pergi ke Phuket dgn niat utk nikmati pulau2 yang indah... makanan yang fresh terutama sayur dn buah2an... semuanya manis2.... paling best nenas siam yang manis dan tak kebas lidah kalau makan banyak pun.... serta melihat kehidupan masyarakat muslim di sana yang sukar menjaga identiti mereka.... khususnya generasi muda....dan betapa bertuahnya kita sebagai Muslim di bumi Malaysia. 


Elaoklah anda mengambil tour package muslim... wpun satu keluarga.....kerana boleh buat perancangan sendiri bukan ikut2 grup2 lain.....tambahan semuanya akan dijaga... makanan halal dan solat.....

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...