.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, January 1, 2012

Tajuk 293 - Maklumat BENGKEL dan LOKASI

Banyak pertanyaan berkaitan bengkel SPSS dan soalselidik saya terima. Saya jarang diminta kendalikan kedua2 bengkel tersebut kerana banyak buku dan bengkel telahpun di adakan di mana2. Namun, setelah ada pembaca blog dan pelajar PhD yang ingin menganjurkannya, saya ON jer....dan yang pasti bengkel saya ada approach tersendiri.... iaitu hands-on, bukan lecture malah tiada power-point pun akan saya sediakan.... sama spt bengkel document map. 


Berikut adalah kandungan bengkel SPSS hands-on dan soalselidik yang akan saya kendalikan. Bengkel SPSS sesuai bagi mereka yang ingin mengetahui statistik inference yang menjadi asas analisis statistik dalam SPSS, khususnya bagi yang baru mengenali SPSS dan tiada asas statistik. Bagi yang dah advanced tu atau yang guna SEM / AMOS dan advanced statitical analysis, bengkel ini bukan utk anda....


Kedua-dua bengkel ini akan menggunakan situasi kajian dan seterusnya menganalisis dan mentafsir data. Pastikan anda membawa komputer dgn perisian SPSS (versi apapun tak kisah) kerana bengkel ini dijalankan secara hands-on.


Berikut maklumat lanjut bengkel-bengkel drotspss dan lokasi:


1. BENGKEL DOCUMENT MAP DAN LITERATUR REVIEW


Part 1: LR


Aktiviti 1: Pengenalan: TEKNIK 1File1Thesis dan Zerodraft
Aktiviti 2: Membina outline LR - Teknik ALMARI 
Aktiviti 3: Membina paragraph - Teknik FORESEE 
Aktiviti 4: Citation - Satu Recognition !
Aktiviti 5: Menulis kritis: Teknik ASK: Analisis + Sintesis = Kritis


PART 2: Doc Map - Teknik menulis pantas dan cekap !


Aktiviti 1 - 10: 
- Menulis 3 chapter thesis lengkap dari abstrak, TOC
  merentasi 3 chapters hingga  ke bibliography dalam 3 jam !
- Praktikal  menulis 1File1thesis + zerodraft + dirdio (do it right
  do it once) dan wcwur (write and cite while u read)


2. BENGKEL SPSS

Part 1: Asas Statistik Inferens

Aktiviti 1: Istilah Asas

Aktiviti 2: Taburan Normal

Aktiviti 3: Skor mentah ke skor piawai (skor-z)

Aktiviti 4: Central Limit Theorem, CLT

Aktiviti 5: Aras keyakinan, aras signifikan, one-two tailed

Aktiviti 6: Nilai "Obtained", "Critical", Type one-two errors 

Aktiviti 7: Parametrik dan bukan parametrik

Part 2: Implementasi SPSS

Aktiviti 8: Jenis analisis statistik

Aktiviti 9: Operasi lazim

  • Sort variable / Select case / Split file / Recode case
  • Compute / EDA / Outlier

Aktiviti 11: Test for assumption / kenormalan data

Aktiviti 12: Membina persoalan kajian / hipotesis

Aktiviti 13: Membina dummy questionnaire

Aktiviti 14: Analisis data dan intrepetasi  

  • Descriptive / Chi-square / t-test / ANOVA / ANCOVA / Summated scale / Correlation / Regression / Levene's test / Pos hoc analysis



3. BENGKEL SOALSELIDIK



Aktiviti 1: Konsep inference, skala pengukuran 


Aktiviti 2: Jenis-jenis qnaire


Aktiviti 3: Bina qnaire berasaskan contruct dan item yang baik - objectivity dan konsep unidimensional 


Aktiviti 4: Bagaimana memahami cronbach alpha digunakan dalam mengukur reliability. 


Aktiviti 5: Membina dummy qnaire dari research question dari situasi kajian menggunakan Factor Analysis.


Aktiviti 6: Validity dan reliability 



Ini bengkel intensif.... so pastikan anda tidor awal sebelum datang ke bengkel.....Sila war2kan kepada rakan anda yang berminat...




Panduan ke lokasi bengkel

Jika anda dari KL ikut highway PLUS, mula2 ambil EXIT tol Kajang / Putrajaya, exit selepas  tol Sungai Besi then UPM. Jika anda dari arah Selatan spt Seremban, jangan masuk EXIT Bangi / UKM, terus lagi sampai ke EXIT Kajang / Putrajaya. Then jalan terus (awas jgn ambil fly over ke Putrajaya) dan jumpa traffic light sehingga lebih kurang 2 km (ingat jalan straight jer) ....dan jumpa lagi traffic light di  T junction then turn right.


Selepas turn right, anda akan nampak petronas petrol pam dan ada bangunan Pajak Gadai, Mayban Islamic, RESCOM, Restoran Aneka Selera dan seterusnya Masjid Al-Hasanah, Seksyen 9 Bangi. 


Buat U-turn, bilik bengkel adalah di Tingkat 1, IT4U, RESCOM, berhampiran  Restoran Aneka Selera. Jika sesat juga..... jangan lupa sms atau call saya.... atau kengkawan yang dah sampai. Kalau sesat juga tanyalah mana Masjid Al-Hasanah .....


Anda boleh sarapan di Restoran Aneka Selera terlebih dahulu sebelum ke bengkel. Yuran pendaftaran dikutip semasa bengkel....


Alamat bengkel:

 IT4U
21-1, Tingkat 1,
Jln 9/9C
Seksyen 9, Bandar Baru Bangi
43650 Selangor


Selamat dalam perjalanan dan dapatkan rehat secukupnya kerana bengkel2 ini bengkel hands-on yang intensif...... 


OT



    m

    1 comment:

    1. Syukur dan tahniah Dr...rasa macam berdepan dengan steve Jobbs pun ada jugak masa hadir bengkel Dr...Saya mendoakan yang terbaik buat Dr sekeluarga...amin...teruskan perkongsian ilmu mu...

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...