.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, July 12, 2011

TAJUK 155 - Lima (5) teknik insert citation dalam literature review

Saya kagum dengan ramainya individu yang telah menjadi calon master dan PhD di IPTA. Ini bermakna bertambahnya postgraduate...dan perlunya persediaan mantap membuat tesis. Ramai calon2 yang termenung juga untuk menyiapkan proposal, tesis khusus dalam penyediaan literature review.


Satu aspek dalam LR adalah citation. Oleh kerana anda tidak ada pengetahuan khusus, maka penulisan citation biasanya adalah ikut2an dari tesis2 yang lepas.


Perhatikan beberapa bentuk citation dalam LR yang dibuat secara dummy sahaja....


1. Black (2009) and Clark (2008) revealed that boys are better than girls in creativity.


2. Previous studies (e.g. Black, 2009; Clark, 2008) revealed that boys are better than girls in creativity.


3. Boys are better than girls in term of creativity (Black, 2009; Clark, 2008) when asked to produce creative products.


4. Previous studies revealed that boys are better than girls (see Black, 2009; Clark, 2008) in creativity.


5. Previous studies revealed that boys are better than girls in creativity (Black, 2009; Clark, 2008)


Persoalan saya yang pertama:
Cuba bandingkan kelima2 citation di atas dan cari perbezaannya?


Tak tahu? Alahai.... takkan tak tahu... abih camno U tulis selama ini?
Ikut sedap tangan jer... iskh2 mana boleh cam tu !!
Tak tahu bertanyo.... nanti sosek jalan


Izinkan saya berikan penerangan ringkas mengikut pengalaman saya... sebab benda2 ni memang tak tertulis dalam kitab manapun melainkan tersirat....


1. Ini menunjukkan Black dan Clark adalah penyelidik yang penting, tersohor dan ternama dalam bidang creativity sebab itu nama mereka ditulis dahulu, baru diikuti dengan hasil kajian mereka.


2. Cara penulisan begini menunjukkan banyak sangat kajian lepas dalam creativity yang hampir2 sama maka anda hanya memberi contoh (e.g) dua daripadanya iaitu Black dan Clark.


3. Cara begini digunakan apabila anda ingin menerbitkan suara anda bahawa anda tahu "boys are better than girls" dengan sokongan dari Black dan Clark. Anda cuba highlightkan idea anda..... tapi anda perlukan sokongan citation.


4. Cara begini digunakan apabila kajian Black dan Clark sgt relevant dengan apa yang anda ingin sampaikan sehingga anda mempelawa pembaca melihat artikel Black dan Clark jika inginkan maklumat lanjut.


5. Pernyataan ditulis apabila anda ingin highlight kan idea yang penting..... bukannya penulis. Cara ini contradict dengan cara penulisan (1) yang highlightkan penulis dahulu.


Kwang-kwang-kwang...


Moga anda bertambah satu lagi maklumat dalam penulisan LR..


OT

1 comment:

  1. Terima kasih, Dr. atas perkongsian maklumat. Menarik ni untuk dijadikan rujukan dlm penulisan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...