.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, April 5, 2012

TAJUK 338: Paperless - dunia makin pantas, ko jgn terlepas !!

Salam bro....


Ko tahu bro....2,3 tahun lepas, menjadi kebanggaan apabila ko ada hp yang kecik dan power..... rasa ko lah paling dasyat atas muka bumi ni..... berkepit dgn hp ko tu ke sana sini....


La ni bro.... hp kecik2 tak mainlah.... tu hp budak2 jer... yang mak bapak dia bagi sebab dah tak pakai lagi.... La ni guna yang besar2 bro..... tablet dan ipad.... masing2 bawak benda tu ke hulu ke hilir..... ganti hand bag bro...


Apa kena mengena dengan aku lak?


Mai aku citer.....esok dan minggu2 akan datang... bengkel document map aku dah full house dan banyak permintaan yg aku tak sempat nak cover. So sementara tu, aku nak bagi tip tambahan, supaya kerja2 penulisan tesis menjadi semakin sempoi... dan santai...

Aku nak menulis sikit tentang budaya menulis yang semakin pantas..... dengan adanya softcopy dan ebook yang mencukupi untuk menghasilkan penulisan tesis tanpa perlu memiliki hardcopy. Malah soal selidik sekalipun boleh disediakan on-line atau dalam bentuk OMR supaya kerja2 menganalisis data terus boleh dilakukan dalam komputer.


Bertuah ko bro....tak ada lagi pemandangan dilibrary yang mana pelajar beratur panjang nak xerox artikel dari jurnal... tak spt zaman aku dulu.... bergelumang dgn hardcopy.... dgn timbunan fail2 yang melambak2.....


Ini baru betul dgn istilah "semua dihujung jari"


Budaya ini tak patut jadi budaya pelajar spt ko dan perlu ko dimanfaatkan kecanggihan teknologi utk menulis tesis. Ko dah ada reference manager macam Mendeley.... yang boleh organize softcopy artikel dan ebook.... so ko dah tak perlu hardcopy. Ini bermakna budaya menulis tesis dgn meja berselerak dan berakhir....


Sapalah punya meja ni....
Ko perlu manfaatkan dropbox juga supaya penulisan thesis menjadi mobile..... ko boleh tulis di mana sahaja bila2 masa sahaja. Dgn Mendeley dan dropbox..... serta teknik 1file1thesis document map.... penulisan tesis secara intensif boleh dilakukan dengan mudah tanpa sehelaipun hardcopy atas meja ko....


Inilah work station rumah aku bro.....mouse, keyboard semua wireless..... aku guna computer all-in-one tak payah ada CPU.... tak derlah wire berselirat.....monitor besar senang nak split menulis sambil buat reference..... bila menulis berdesup !!


Wo...wo.... kalau tak ada artikel atas meja.... macam tak bestlah bro... kalau lagi banyak...lagi bersepah... lagi bertimbun    barulah macam tulis thesis bro....barulah ada ummppp..... aku tengok meja SV aku fuhhh.... sama gak bro.....ngalahkan meja student buat PhD.... sampai boleh main nyorok2 belakang artikel tu bro..... tu belum yang atas bertimbun atas lantai... kalau bawa anak kecik.... boleh hilang bro...


Terok la ko ni !! Itu paradigma (dgn izin guna bahasa canggih skit) lama bro.... paradigma old school..... now semua paperless.... semua softcopy..... semua mesti cepat....pantas....tuntas  


Elakkan budaya buat kerja banyak kali..... download..... print... then susun....then semak.... then baca....then highlighted....then tulis atas kertas...then pening kepala.....then baru nak tulis dalam komputer....


Menulis dalam buku catatan akan membuang masa anada....



Ini ke ummmmphhh yang ko maksudkan....write till you drop?


Kenapa tak terus baca dan ambil idea then masukkan dalam 1File1Thesis ko.... 


Susahlah bro.... tak biasalah macam tu..... 


Kalau ko tak mula... camner ko nak biasa....sebab itu ko kena organize dalam Mendeley..... bagi mudahkan ko cari keywords... authors dll... sekelip mata jer bro...then apply idea zero draft yang ko belajar dari bengkel document map tu ....


Jadi....aku sebagai orang tua.....yang dulu makan garam.....nak nasihat kat ko.... dan adik2.. kakak2...abang2.... mulakanlah budaya paperless dan menulis terus dalam komputer. Ko takkan pening membaca softcopy pdf ko terus dari screen.... kalau ko dah biasa. Sama macam ko ngadap hari2 facebook ko tu... atau membaca gossip2 dalam beautiful nara.... tak der lak ko pening.... atau tengok movie 2, 3 jam kat screen komputer ko....alah bisa tegal biasa bro.... cayalah cakap wa....


Satu lagi bro...aku cadangkan elok beli laptop atau notebook dgn screen yang agak besar dan selesa utk menaip.... bukannya netbook yang agak kecil dan sakit bijik mata ko....Netbook dgn processor atom tu hanya utk traveller yang pergi sana sini dan sentiasa on the move utk mendapatkan nerworking dan meneliti internet. Kalau ko student, setakat pergi kerja dan universiti ko..... better beli notebook...bukan netbook yang kecik tu..... bukan sahajanotebook lebih power.... malah mudah menyusun softcopy dan menghasilkan penulisan. Kat rumah pulak... ko belilah screen yang besar sikit.... sebab dah murah.... supaya kerja2 penulisan paperless ko semakin berdesup2....


Belilah notebook yang besar (kiri) bukannya netbook (kanan)....
utk kerja2 penulisan tesis....
Betul gak tu bro.... invest skit pun tak per....asal cepat ko menulis.... paperless.... timeless...dan jangan males-males....!! Cayalah....


Emmmm......


OT

2 comments:

  1. cayalah Dr OT...memang apa yg di celoteHkan tu terkena gak kat batang iDung...tp sebab dah gi Workshop DrOT dan baca kat sini,memang dah start organize kerja dgn smart...hehehe.TQVM atas ilmu yg di beri..

    ReplyDelete
  2. Blm ada kesempatan nak g workshop DrOT n ni 1st time baca blognya.. SUPERB! Xpernah jumpa Academician/ Dr tulis macam ni. Sempoi habis.. Tp maksud sampai ke hati. Bermakna tu! Tq Dr.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...