.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, May 31, 2012

Tajuk 364: LR - What is the focus of your study?


Salam bro... dah siap nak terbang ke Teganu.. negeri lahirnya ramai jaguhan basikal negara...?

Biasa jer... aku menghantar anak lelaki mendaftar ....dan lusa pulak mengisi permintaan mengadakan bengkel di UMT...tapi paling best ada peserta bengkel yang janji nak belanja aku makan durian....terbaekk punyer.... (adakah janji tingal janji?)

Anak ko yang mana satu?

Arif...anak aruah isteri yang bongsu akan meneruskan pengajian di Uitm Teganu.... mengambil jurusan  Art and Design (Digital Media dan Grafik)


Arif bersama kak long dan kak ngah... anak2 aruah yang kini dah dewasa..

Bukan kah course tu very competitive?

Aah.... sebab tempat untuk mengikuti  kursus tu sgt limited. 

Emmm... apa perasaan dia bila dipanggil interview dan berjaya?

Bercampur.. sebab tak pernah merasai dakapan ibu dan melihat airmata kegembiraan ibu.... mudah2an dia cepat dewasa bagi mengisi masa lalu dengan kejayaan masa depan..... di bumi Teganu !!

Jadi pagi ni sedikit sentimental.... sebab esok aku akan berjauhan dengan Arif.... yang selama ini membesar didepan mata....

Dahlah tu bro.... esok lusa kita tinggal berdua dgn wife jer.... dialah yang akan bersama2 kita susah dan senang...sehingga mata kita terpejam buat selama2nya didunia ini... kita cuma harapkan doa anak2 yang soleh dan solehah....

OK..OK.... aku nak citer pasal proposal dan membina focus utk research esp theory yang nak digunakan....

Kenapa plak bro?

Sebab membina LR mesti ada focus.. kalau tidak makin banyak ko baca.. makin banyak yang ko jumpa...takkan ko nak tulis semua....

Betul gak to bro.. kalau tidak.... semua aku nak masukkan dalam LR....  bagilah contoh bro..plzz...

Ko punya pasal.. wokey..... Sebagai asas  aku sertakan 2 contoh paragraph introduction dalam LR ko ada focus kajian dalam LR proposal ko... dan pembaca tahu fokus tersebut. Penting juga ko mengambil theory yang latest dalam bidang kajian ko. Perhatikan perkataan warna kuning yang bergaris dalam paragraph berikut:

Contoh 1: Focus pada satu theory

Most of the theories on teaching science concepts were concerned with students’ understanding. Piaget (1976) argued that students’ understanding relies on their cognitive scheme.  Similarly, Ausubel (1986) focused on meaningful learning as the basis for students’ understanding.  Current thinking however, emphasizes on utilizing multimedia to enhance understanding. Recent studies done by Mayer (2009) suggest the application of cognitive theory of multimedia learning to teach abstract concepts. This theory discusses learning processes which involve modality principle. This theory can be applied in a variety of teaching and learning contexts, but this research will primarily focus on the application to teach abstract and dynamic science concept such as electrochemistry topic.

Contoh 2: Combination 2 theories (macam nak buat hybridization)

Most of the theories on teaching science concepts were concerned with students’ understanding. Piaget (1976) argued that students’ understanding relies on their cognitive scheme.  Similarly, Ausubel (1986) focused on meaningful learning as the basis for students’ understanding.  Current thinking however, emphasizes on utilizing multimedia to enhance understanding. Therefore, this research brings together work done by Mayer (2009) and Mereno (2010) which suggest the application of cognitive and social theories of multimedia to enhance understanding in teaching abstract concepts. These theories discuss learning processes which involve modality and redundancy principles. Moreover, both theories can be applied in a variety of teaching and learning contexts, but this research will primarily focus on the application to teach abstract and dynamic science concept such as electrochemistry topic.

Itu sahaja bro.. ayat kat atas tu sempoi2 jer.... tapi sangat penting sebagai focus....moga jgn ko pening2 nak tulis semua dalam LR... khususnya semasa menyediakan proposal berkaitan theory yang ko nak guna. Dgn focus spt dalam contoh di atas, mudahlah lagi kerja2 menulis LR.... then bila ko dah faham mudah ler ko nak menulis secara kritis... dan aku akan sentuh penulisan kritis ni dalam entry akan datang....


OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...