.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Thursday, May 17, 2012

Tajuk 358: Dgn RFOT, baru semester satu dah pro...

Semester dah sampai ke penghujungnya bro...


Aah... sekejap masa berlalu, namun ada sesuatu yang aku pelajari semester ini...
Aik... ko mengajar ke ko belajar?
Dua2 bro.... mengajar dan belajar.... mengajar std master dan belajar dari mereka juga....
Camner tu bro...jgn berfalsafah.... straight to the point la..
Ada satu perkara yang aku selalu highlight kan dalam blog aku... yang menyonsang arus iaitu ... jgn cari Research Topic tapi buat pembacaan intensive dan extensive dulu then cari Research Gap....Research Topic tu boleh buat selepas dapat Research Gap.
Aku tak nak ulas lagi kenapa perlu tentukan Research Gap dahulu bukan Research Title seperti yang lazimnya diminta oleh SV. Aku nak fokus kepada Research Framework (RF) pulak.
Then....
Satu lagi tak perlu sibuk2 nak tentukan Theoretical Framework secara detail dulu tapi dari pembacaan yang intensive dan extensive...keutamaan adalah membina dahulu RF.... sebab dalam RF akan ada ditulis theoretical Framework....
Ini rasional aku.... kenapa RF sgt penting. Ramai kawan2 ko pening tak sudah2 sebab tak jelas apa sebenarnya yang nak dikaji... dan kemanakah haluan kajian mereka sudahnya. Tajuk dah ada....  tapi masih pening... dari mula menulis Chapter 1 sampailah ke Chapter 3.... pening tak sudah2...
Apsallah pening?
Mana tak pening..... ko tak nampak "the big picture of your own research". Ini samalah macam ko nak kaji gajah....tapi ko tak nampak gajah... yang ko nampak adalah kaki gajah jer..... silap2 ko mati kena pijak dek gajah tersebut...
Wuss jgn ler cam tu bro!
Tu analogi jer....jgn ler sensitive sangat...
Inilah yang selalu ditanya oleh SV - Mana theoretical dan conceptual framework? Ada tak SV tanya – Show me your Research Framework? Pelik sebab sesuatu kajian perlukan plan.... dari Gap  ke Objective, dari objective ke Research Questions... dan dari Research Questions perlukan instrument.... sampling....then analisis data so on and so forth yang semuanya saling integrated. Kalau ini tak ada  dalam bentuk plan, maka meraba2 lah sepanjang ko menyiapkan proposal ko....macam ko meraba2 kaki gajah...kaki gajah jantan ler pulak tu... percuma jer ko kena tendang....
Kenapa jadi begitu bro?
Sebabnya, telah menjadi tradisi, mesti siapkan objektif dulu...lega sekejap then buat jer research questions tanpa memikirkan instrument dan analisis data.... pastu lega.... then bila nak cari instrument... pening lagi....dah dapat instrument....lega ....then camner pulak nak analisis data.... pening lagi....dan bila tanya SV.... dia jawab... "You should know your own research ! "... pening lagi.........dan seterusnya ko sambunglah sendiri...
Biasalah bro... buat PhD mestilah pening baru PhD jadi Permanent Head Damage.... he he lagipun mana mungkin baru semester satu dah kena siapkan RF. Kadang2 nak cari Tajuk pun makan 2 semster jugak.... belum lagi yang kena penyakit tukar2 tajuk... 
Abis lepas daftar nak buat apa? Relex sambil cari tajuk dan abiskan coursework dulu....? RF mesti dirancang dan dikuasai  seawal mungkin, walaupun secara SUPERFICIAL tetapi yang penting COMPREHENSIVE, bukannya research namanya jika dilakukan secara SEPARATED... then baru nak cantumkan kemudian supaya jadi satu research yang baik....sedang cara ini bukan nature membuat research.... tu yang pening tu.
Atas alasan inilah aku test pelajar aku sediakan RF mengikut template Research Framework OT (RFOT) sebagai plan comprehensive yang memberikan gambaran menyeluruh kajian yang bakal dijalankan. 
Tak pening ke baru Semester 1 dah suruh buat RFOT?
Mana ada buat research tak pening bro.... kalau buat derk pun pening jugak bro... Bezanya dengan RFOT ko dipaksa bekerja keras diperingkat awal.... bagi menguasai dan mendapat idea menyeluruh kajian ko.... biar pening sekali bro... jgn pening memanjang jer...
Ko kena tahu.... RFOT cuma plan asas sahaja.... masih boleh dipinda jika ada keperluan sepanjang proses ko buat research.... tetapi ko dah ada fokus yang jelas apa yang ko nak buat... ini yang penting bro....sama macam nak buat rumah... kena siapkan plan dulu.... memang pening sekejap... tapi bila dah siap plan.... mudahlah kerja2 seterusnya...
Jadi aku nak tunjukkan pada ko... beberapa contoh draf RFOT pelajar semester 1 yg aku ajar, wpun majoriti mereka buat projek bukan thesis, mereka berupaya hasilkan RFOT..... pendek kata mereka tak der masalah pun nak siapkan RFOT....
Elok tu.... akupun nak tengok...
Berikut adalah 4 contoh draf RFOT yang aku terima tetapi belum disemak.... maknanya, pelajar ini dah tahu kerangka kajian mereka.... termasuk instrument yang bakal digunakan... sampling teknik dll.... mudah2an contoh ini menjadi bukti bukanlah sukar mana pun nak menyediakan RFOT dan  terima kasih kepada pelajar yang RFOTnya aku upload dalam entry ini. Sure selepas ini mereka perlu bentang RFOT ini utk pemantapan.... sebab sebagai draf mesti ada kelemahan di sana sini....







Phew.... wa tabiklah pelajar ko.....belumpun abis semester satu dah ada Research Framework masing2.... aku yang dah nak abis semester 2 pun masih belum ada apa2... cuma ada Tajuk jer... GULP !!


Inilah yang aku belajar dari students aku... iaitu, semuanya capable utk menyediakan RFOT.... termasuklah pelajar yang buat coursework tanpa thesis.... tak adapun yang mengadu pening....Paling best bro... mereka boleh apply terus semua yang di ajar dalam kelas Research Methods.... dalam bentuk RFOT yang tersusun dan saling berkaitan. Tanpa RFOT.... mereka takkan apply apa sahaja dari kelas Research Methods....selain sekadar study utk jawab soalan exam jer... then lepas tu lupa.... wa sendiri tabik spring toing2...


Dan satu lagi bro.... semasa ngaja tajuk SPSS.... semuanya dah boleh run data.... wpun dgn exposure 2 kali kuliah jer. Dan mereka semua dapat mengalami betapa run data hanya perlukan beberapa jam sahaja (bukan beberapa bulan bro) selepas mengumpul data sebabnya mereka dah ada Research Questions dan analisis data yang mantap semasa membina RFOT. Jika tidak bro...... selalunya kawan2 ko dah ada datapun masih tak sure nak buat apa dgn data tu.... takpasti analisis data betul atau tidak.....iskhhh...


Jadi bro....aku dah upload template RFOT dalam Tajuk 355 yang lepas... supaya lebih kemas dan boleh disebarkan seantero pelusok dunia ....sesapa nak guna hanya perlu download RFOT tersebut...oKlah bro..... dah pukul 1.00 ....masa utk beradu... wife dah menunggu
Aah.....jumpa lagi esok bro...selamat beradu.... emmm

OT

2 comments:

  1. thanks dr. OT, first time jumpa blog yg positif and tersusun dalam mengejar phd.. slalu all mcm negatif jek without giving hints on solution on embarking and handling phd studies.. :)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Dr..mmg tercarik2 blog yg boleh membantu .... Aqidah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...