.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, June 3, 2012

Tajuk 365: Bengkel di UMT KT - Kenapa calon Master / Phd macam budak sekolah ?

Assalamualaikum
Salam 1File1Thesis,


Apa citer bro?

Fuhhh masih penat kendalikan 2 bengkel dalam masa tak sampai 2 hari di Teganu.... 

Aku gembira dgn keghairahan peserta bengkel termasuk yang menunjukkan kesungguhan menyiapkan diri utk menjadi professional... peserta2 bengkel telah menunjukkan contoh yang baik... kepada calon2 yang lain....

Pro ape pulak bro?

Aku fikir telah sampai masanya aku utarakan kepada semua bakal dan calon PhD dan Master berkerja secara professional.... bagi memantapkan lagi usaha melahirkan ramai pakar dan academician di Malaysia...

Pro....?
Menjalankan research secara professional....

Jgn salah faham.....dalam maksud mudah, sebagai calon PhD ko perlu menjalankan kajian, menulis thesis, membuat presentation, mengikuti seminar dan konferens, menerbit artikel, menghadiri bengkel, menganjurkan bengkel.... dll secara professional.  Professional bermaksud ko perlu lakukan semua di atas dalam satu tempuh masa tertentu... yang diperuntukkan kepada ko sebagai calon PhD / Master. 

Jadi aku kena  pakai neck tie bro....


Emmm....slow betullah ko ni ! Jadi pro bermakna ko bertanggungjawab menyediakan diri ko sendiri (bukan lagi tanggungjawab mak dan ayah ko..) dengan segala maklumat dan kemahiran utk mencapai tujuan di atas.  Malah menyediakan diri dan kemahiran sebagai pro utk menjalankan kajian, menulis theis adalah TUGAS PERTAMA yang ko perlu pastikan sebelum ko layak menjadi calon PhD dan Master.




Malangnya, terdapat ramai calon PhD / Master kelihatan spt berserabut, kelamkabut, macam baru turun dari bot....atau lepas terkena ribut.....tiada kemahiran asas mengendalikan komputer, mencari artikel, membuat presentation, statistic....malah nak menghantar artikel pun tak tahu... Jgn harap dgn kursus methodology tu ko dapat segala2nya.....minta maaf ler....

Abis kalau dah tak tahu?

Kalau tak tahu... then ko asyik buka fb jer.... (memang nak kena budak ni.... iskhh...) sampai bila nak tahu!! Contoh mudah nak publish artikel. Semua tu ada dalam internet di web site masing2 journal. Benda kecik2 macam ni ko cari ler sendiri..... buka dan baca....

Jgn marah bro.... 

Satu lagi imej.... imej professional pun perlu ada... sebagai bakal expert... bakal Dr dan bakal professional. Ni tak....kalau lihat calon PhD.....ada yang dua bijik macam imej "budak sekolah" dgn membawa beg galas yang besar kesana kesini....sampai lusuh.... penuh dgn hardcopy artikel2 dan catatan nota dalam beg tersebut yang tak terurus....kadang2 susah nak beza.... calon PhD dgn budak sekolah !!


Gulp... sampai hati ko bro kata aku cam budak sekolah...


Emmm sentimental ler pulak....jgn ler kecik hati....itu bukan maksud tersirat.... akupun dulu macam ko... tapi berubahlah mana yang boleh dan mampu.... La ni ko kena guna Mendeley contohnya utk organise artikel ko... dalam softcopy....bukan lagi tulis sana catat sini... yang akhirnya ko takkan bacapun....


Janganlah dok ditakuk lama....sebab ramai juga yang dapat biasiswa dll... tapi masih guna netbook kecil yang sama sejak 3 tahun lepas... dah lah kecik bro....dan ada yang guna notebook dah setahun tapi plastik pun belum abis bukak lagi... punyalah sayang..... cam ner buat keje tu kalau nak tekan keyboard notebookpun sayang... takut macam nak tekan bisol jer....takut sakit.....takut rosak.... kalau cam tu baik beli mesin taip jer !

Orait !!

Jadi, PERTAMA sekali ko bertanggungjawab terhadap diri ko sendiri untuk mencari jalan, sumber, occasion dan event bagi mempelajari dan menguasai semua pengetahuan asas utk menjadi calon PhD....ini bukan tanggungjawab SV ko atau tunggu kena ketuk dgn SV.... sebab dgn pengetahuan dan kemahiran asas yang mantap.... spt pengetahuan mencari sumber artikel dan penguasaan kepada bidang yang nak dikaji... barulah ko boleh berbincang dgn SV secara pro ! 

I got your point...

Dan KEDUA..... sebagai tambahan...berpakaian kemas.... rapi dan kalau boleh....belilah beg dan komputer yang lebih sesuai...... bukan yang sama dgn beg galas yang anak ko bawa gi sekolah.... atau beli komputer netbook hanya sebab ko suka kaler merah yang jadi kaler favourite ko. 


Abis tu?


Aku cadangkan supaya yang belum ada komputer....atau yang ada komputer tapi dah cukup uzur..... belilah ultrabook...yang semua brand pun ada - Hp. Acer, Asus. Samsung, Toshiba... yang ringan dgn saiz skrin yg selesa utk ko menulis dan membuat kerja2 research bukan netbook yang kecil dan comel tu sampai terkeluar bijik mata nak menaip...


Nak tahu tak? Semasa aku makan... ada seorang peserta tanya...."Yang Dr. sebut ultrabook masa bengkel tadi tu amende? Saya tak pernah dengarpun... komputer jenis baru ker?" Nama Ultrabook asalnya digunakan oleh intel bagi menghasilkan komputer "high-end type" dgn ciri yang ringan tapi powerful.


Inilah contoh Ultrabook
Ringan, nipis, tahan lasak, powerful dan elegant...
dgn screen size 14 inci......yang selesa utk menaip thesis..!!


Wuss.... sampai cam tu sekali ker?

Terserah... itu pendapat aku... supaya minda dan fizikal ko terarah utk bekerja sebagai pro. Dan seorang pro juga perlu ada keberanian berhadapan dengan perbagai situasi termasuk utk tidak bersetuju dgn SV ko. Kalau dua2 pihak pro.... barulah berlaku diskusi secara professional.... buka satu pihak menekan... satu pihak terasa ditekan....!


Menjadi professional menagih ko:

  • mahir dgn kemahiran literasi yg berkaitan dgn bidang kajian ko...
  • bekerja dan berusaha dgn cepat dan efisyen utk hasilkan sesuatu dgn quality yang tinggi
  • mempunyai etika kerja termasuk etika berpakaian, berkomunikasi yang setaraf dengan status sebagai calon Master dan PhD
  • menunjukkan moral dan motivasi yang tinggi setanding dgn keperluan menyiapkan thesis dalam masa yang diperuntukkan
Ok bro..... aku nak upload pic bengkel di Teganu pulak. Ucapan terima kasih kepada Sdri Rudiah dan Hubby Tarmizi yang mengurus perjalanan aku serta menghantar aku mendaftar anak di UiTM Kuala Trengganu. Berikut pic-pic bengkel tersebut......

Day 1 - Airport ke Uitm

Pendaftaran di UiTM Kampus KT sangat mengejutkan otak pentium IV aku. Tahniah kepada pengurusan UiTM yang menjadikan pendaftaran dalam masa yang sangat singkat.... dalam 5 minit jer... semua ibu bapa dah boleh bersama anak mereka sampai petang. Tak cayo den !! Kalau tak caya tanyalah Uitm KT. Inilah professional !! Syabass kepada semua pengurusan dan faciliator UiTM Kampus Teganu... barulah "Begheh !!"

Pic di depan pintu UiTM KT

Day 1: Bengkel 1

Menjelang pukul 3 pm....bengkel 1 berjalan di PKG Mengabang Telipot. Bila ditanya maksudnya adalah Parit besar (Mengabang) yang ada bunga teratai (Telipot). Sungguh tak sangka ada peserta yang datang dari Melaka..... utk bersama bengkel 1....tahniah !!

Disinilah kitorang berbengkel


Kopok lekor jadi santapan








Bengkel tamat jam 9.30 malam...phew !!
Nasib baik tak jumpa hantu Mak Limah balik KT...

Day 2 - Bengkel 2 UMT


Ini pertama kali aku mengenali UMT... kampus baru yang sebahagiannya masih dalam pembinaan. Tak sangka aku sampai ke Fakulti Pengajian Maritim & Sains Marin... dan aku suka bila lihat kuda laut dan nemo berenang2 dalam website fakulti ini.... Berikut sebahagian pic yang sempat dirakamkan. Bengkel ini dihadiri oleh peserta dari UMT, UNISZA, UiTM (KT, Dungun dan KB) serta seorang peserta dari UK yang sedang bercuti....


Di sini lah bengkel berlansung...
INOS = Institute of Oceanography Studies
Ni ler Rudiah yang manis come lote tu semasa pendaftaran...
Wpun kecik jer dia ni tapi kerja kuat dan effisyen sampai berjayanya bengkel ini dijalankan dgn perfect !!

Woo.... kena demo buat outline LR....panic den !!

Focus bro...jgn tak focus....

Pengantin baru yang singkatkan honeymoon utk sertai bengkel.... masih merah inai dijari.... masih malu2.. main jeling2 emmm.. 







Bakal Dr..... moga berjaya menjadi professional utk negara !!
Ada "peminat" nak bergambar di depan UMT.... layannn




OT





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...