.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, May 23, 2012

Tajuk 360: 10 sebab kawan anda jeles bila anda buat PhD!


Sekadar menghilangkan penat marking paper... saya kemukakan 10 sebab kawan anda jeles bila anda buat PhD...

1. Anda kelihatan sibuk memanjang… jarang sms apalagi call kawan anda tu spt biasa…..senang lagi nak jumpa  menteri dari jumpa anda... huh !

2. Bila anda jumpa kawan anda sambil belek2 artikel depan kawan anda tu....dia sehabukpun tak faham  apa yang anda baca…. kadang2 anda sendiripun tak faham...iskh iskh

3. Anda kata anda kerap buat appoinment nak jumpa Prof. tapi selalu tak jadi sebab Prof anda sibuk memanjang... sedang anda jarang jumpa kawan anda sendiri wpun dia free memanjang….dan nak sangat jumpa anda... ohh kejamnyer...

4. Anda kata anda selalu jer buat presentation depan orang ramai….. di conference obersi pulak tu...semua duit geran....pergh .... sedang kawan anda masuk macam2 peraduan nak dapat tiket free melancung..... tak pernah menangpun !! Ohhh tidak...

5. Anda ada kemahiran guna macam2 software terkini macam Mendeley, SAS, SPSS atau EndNote yang buat kawan anda rasa spt dia berada di zaman dinasour ...kawan anda lansung tak tahu amende lah benda2 tu….

6. Anda tiba2 ada ramai kawan fb (DSG lah) serata dunia pulak tu… sedang kawan anda byk tu je kawan dia sejak dulu….kini.. dan selamanya ! 

7. Bila anda berbual di hp anda, mesti keluar term2 yang pelik2… multicollinearity.... parametric… non-parametric ….. sedangkan kawan anda hanya tahu olimpic dan paralympic jer...  tu pun 4 tahun sekali....


8. Zaman dulu paling gempak bila anda gi obersi, ambik pic sebelum raya masuk utusan malaysia pakai tebal2 ada snow kat belakang.... fulamak... (dgn ucapan... "Kami rindukan rendang dan lemang tok wan".. wpun baru 2 minggu jer tinggalkan KLIA) mahu jatuh jantung kawan anda bila lihat pic tu...satu Malaysia baca wooo...


La ni....lagi gempak... semua pic up dated dan tayang dalam fb... tak cukup fb masuk blog...(macam pic bawah ni.. eemmm) malah sempat lagi hantar mms kat kawan....mahu menangis kawan anda siang malam di Rantau Abang.....


Pic hiasan: Spring season... 


Jeng 3X....yang last...


dan yang paling buat kawan anda JELES giler tahap gaban....tak kira anda buat PhD obersi atau local…. bidang apa sekalipun.... 


Kwang 3X...

10. Anda bakal di panggil Dr Siti, Dr Salina, Dr. Roslan, Dr Wan..... Dr..... sedang kawan anda tu ....tunggu masa bakal dipanggil tok wan jer....(yang rendang dan lemangnya bakal dirindui).... hu hu... 


Moral of the story....
Bersyukurlah kerana anda segelintir rakyat Malaysia yang berjaya menjadi calon PhD... maka siaplah PhD tu cepat2 wei........ kesian kawan anda ..... jgn lah bagi dia menjeles lama sangat !!



OT - Buat PhD... kenangan terindah dalam hidup !!

1 comment:

  1. baru gagal dapat HLP...at least baca article ni bg smangat semula utk berjuang mendapatkan Phd...Insya Allah..tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...