.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Saturday, December 8, 2012

Tajuk 418: ATLAS.TI SIRI 2 - NOTA UTK BENGKEL

Salam bro... nota apa tu ?

Nota ATLAS.TI utk bengkel... untuk di download  oleh peserta bengkel tapi kalau ko nak download pun ... no problem sebab nota tu aku siapkan dari sumber2 internet juga... selain langkah2 yang aku crop dari ATLAS.TI.

Nota ATLAS.TI: Sila download disini

Nota tu adalah satu projek dummy utk bengkel ATLAS.TI bagaimana untuk menganalisis 2 data interview transkrip, dan masing2 satu fail audio, foto dan video. Tujuannya utk membina satu model pengkelasan kenderaan mengikut pemahaman 2 orang pelajar sekolah rendah yang di temuduga. 

Hasil (network) analisis data kualitatif dari temubual dummy dgn dua kanak2 tersebut ditunjukkan diakhir nota...seperti foto di bawah....dan kalau ko faham konsep yang sempoi ini, ko bolehlah mula menganalisis data ko yang sebenar...


Network ni ATLAS.TI yang sediakan secara otomatik... ko cuma perlu klik dan drag sajer...

So far ko dah explore ATLAS.TI... macamaner?

Aku dapati ATLAS.TI satu software yang memberikan ko kebebasan utk mencari jalan menganalisa data kualitatif ko. Semuanya bergantung kepada explorasi ko sendiri. ATLAS.TI ni ibarat multipurpose knife... ko boleh guna utk memotong dgn berbagai cara... bukan dgn pisau sahaja...! 

Aku tak faham lah.... analogi ko tu terlalu abstrak !!

OK aku bagi contoh.... bila ko abis interview... ko kena buat transkrip... dan selalunya dah siap ko kena baca 2,3 kali utk dapatkan code yang sesuai...... 

OK... then ?

Selain dari ko menjegilkan mata ko membaca transkrip tu semata2 untuk mencari code... ko boleh gunakan feature ni..... bagi memudahkan ko menentukan codes...


Analyse - Word Cruncher - Word Count Table

Fungsinya adalah untuk memisahkan  semua perkataan dalam transkrip ko (tu pasallah nama dia Word Cruncher...) supaya ko boleh nampak secara jelas semua perkataan satu persatu yang disusun dalam bentuk barisan mengikut abjad supaya ko boleh terus memilih codes yang sesuai. 

Contohnya ko ada transkrip interview seorang kanak2 utk mengetahui apa yang dia tahu tentang kenderaan. Dengan menggunakan fungsi Word Cruncher ko dengan mudah dapat membina codes yang mewakili jenis kenderaan seperti KAPALTERBANG (2x), HELICOPTER (1x), MOTOBOAT (1x), SUBMARINE (1x) , MONORAIL ( x) dll....selain mengetahui frekuensi dan peratus kekerapan codes tersebut dalam transkrip.

Inilah contoh output Word Cruncher yang aku maksudkan....

Sebahagian keratan output Word Cruncher ATLAS.TI

JAdi aku nak bagi tau ko.... semakin banyak ko explore ATLAS.TI.... semakin byk ko tahu dan semakin banyak ko nak tahu.... tapi aku suka... sebab ATLAS.TI ringan... ko boleh klik apa sahaja tak ada masalah... semuanya lancar jer... dan interfacenya yang sempoi memudahkan ko membuat kerja2 explore tanpa bimbang ko akan sesat dan tak tahu nak balik kepangkal jalan.. cayo lah cakap den !!

OT


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...