.

"ANTARA BLOG TERBAIK PENGAJIAN TINGGI DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

ANTARA TAJUK-TAJUK POPULAR.

Link ke semua Tajuk Popular berikut terletak dibawah ShoutMix.

Tajuk 004 - Ada 11 perkara kajian anda SIGNIFICANCE

Tajuk 014 - Menulis LITERATURE REVIEW yang kritis...sempoiii..

Tajuk 020 - Sample: Purposive atau Convenience atau ?

Tajuk 032 - Kenapa data ordinal tidak normal?

Tajuk 035 - Interpretasi SIGNIFICANT bagi correlation

Tajuk 083 - Sempoinya menulis LITERATURE REVIEW secara kritis !

Tajuk 094 - Tulis PROBLEM STATEMENT tapi TIDAK ADA problem?

Tajuk 100 - Menulis thesis dgn PANTAS "Jika saya menjadi anda"

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 119 - Jgn perasan kajian anda boleh ubah policy!

Tajuk 122 - Jgn nak lebeh2 jika guna CORRELATION !

Tajuk 132 - Anda patut lebih TERROR dari supervisor anda !

Tajuk 141 - Tak logic minat RASCH MODEL tapi tak tahu LOGIT?

Tajuk 156 - DROPBOX - File tesis anda dalam bahaya!

Tajuk 184 - Semak Literature Review dgn SIMEC !

Tajuk 185 - Senangnya bina OUTLINE LR !

Tajuk 187 - Tiga rahsia penulisan LR terbongkar... Yezza!

Tajuk 212 - Cari RESEARCH GAP? Gunalah SYNTHESIS MATRIX !!

Tajuk 215 - Kalaulah saya jadi SV.. emmm

Tajuk 233 - CITATION dlm LR – Giler kalau macam ini...!!

Tajuk 238 - Lambat siap tesis – Anda berpenyakit procrastination !

Tajuk 234 - Anda pasti KALUT tanpa PILOT Article

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 339 - Thesis: Dont Make It Write, Make It Written !!

Tajuk 240 - "DISCUSSION OF FINDINGS" Jangan pulak anda jadi Pak Pandir.

Tajuk 242 - RESEARCH GAP? - Gunalah HYBRIDIZATION TECHNIQUE

Tajuk 245 - Baca ini anda confirmed kamcing dgn SV

Tajuk 261 - RESEARCH GAP dan Teori Persenyawaan

Tajuk 267 - RESEARCH FRAMEWORK: Kenapa proposal mesti tebal-tebal?

Tajuk 277 - 278: RFOT - Wow !! RESEARCH FRAMEWORK dlm satu mukasurat jer!

Tajuk 279 - Nilai sebuah PROPOSAL..

Tajuk 285 - Thesis dan Awet Muda - Tips untuk suami isteri

LINK KE SEMUA TAJUK POPULAR BERIKUT TERLETAK DIBAWAH SHOUTMIX.

Tajuk 291 - 4 langkah validate + reliability questionnaire

Tajuk 311 - 6 kisah seram calon PhD !!

Tajuk 312 - Anda tak boleh ubah SV, andalah yang perlu berubah !

Tajuk 326 - MENDELEY: Citation + bibliography secara automatik....!

Tajuk 363 - Download template RFOT versi baru dlm MS Word disini !

Tajuk 366 - Empat langkah sempoi tulis paragraph yg KRITIS !!

Tajuk 367 - Bila supervisee jadi BEBAN SV !!

Tajuk 370 – Menulis significance dan Implication of study…

Tajuk 373 - Download desktop calender free here

Tajuk 379 - Download template for writing article AROT

Tajuk 395 - Novelty / Originality kajian anda dipersoalkan?

Tajuk 401 - Download RFOT latest (v4)

Tajuk 405 - Fulamak...Speed Reading (SROT)

Tajuk 417 - 432: Wooow.... ATLAS.TI - 12 Siri Langkah demi langkah

Tajuk 458 - Fulamak...3 Langkah Mudah Gaya UKM Dlm MENDELEY

Tajuk 468 - What is "THE BEST" Thesis?

Tajuk 473 - Sebab supervisee slow sokmo !!

Tajuk 477 - Template RFOT utk download (pdf)

Tajuk 486 - SV timun laut buat kajian singa laut?

Tajuk 487 - Bila Prof nak jadi MARADONA

Tajuk 529 - Calon PhD: Tipah Jgn Tertipu dgn SV !

----------------------------------------

Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

------------------------------------------------

SENARAI TENTATIF BENGKEL


RINGKASAN BENGKEL:

(1) TULIS TESIS CEPAT = TULIS TESIS CEPAT, LIT. REV. & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) SPSS =PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ATLAS.ti = ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) QNAIRE = BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK


Ogos 2014:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 14 Ogos

- ATLAS.ti (MPWS Bangi) - 17 Ogos

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Kuching, Sarawak) - 24 Ogos

- Talk-show bersama graduan ex-peserta bengkel - 23 Ogos (UPM)


September 2014:

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (MPWS Bangi) - 4 September

- QNAIRE (MPWS Bangi) - 6 September

- Tulis Tesis Cepat / Mendeley (Perlis) - 7 September

Daftar dan info : http://www.postgraduateworkshop.com/

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke: zahinothman@gmail.com


Sila klik link Brochure, Sijil Penyertaan dan Resit yg disediakan di bawah shoutmix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Saturday, March 31, 2012

Tajuk 335: Ketahuilah 5 kehebatan student MASTER dan PhD !!

Fulamak bro.... ko tukar banner blog ker?


Aah.... nanti org kata logo tu dah lama.... tak der ker yang baru? Tak hebatlah kalau asyik guna logo lama jer... macam std MSc / PhD.


Apa hal ler pulak dgn std MSc / PhD ?


Ko tahu tak hebatnya std Msc / PhD?

Tak tahu.... hebat camner tu bro?

Fuyooo.... sekali ko jadi std MSc / PhD.... ko memang hebat !

Camner tu bro? Aku sendiri terumbang ambing macam pokok ditiup angin...apa rasional ko? Ko jangan main cakap jer.... apa rasional ko?

Aku nak bagi lima situasi berikut..... yang maybe ko pernah alami....

Pertama: Bila ko jumpa SV, ada kemungkinan dia komen bahawa TAJUK tesis ko dah out-dated, dah banyak orang buat dan ko perlu cari tajuk yang latest.... kalau boleh tajuk yang belum pernah sesapapun buat....


[Jika adalah tajuk yang ko buat dan tiada orang lain yang pernah buat.... emmmm something wrong somewhere....]

Kedua: Bila ko pilih TEORI pulak.... SV ko maybe komen, tak der teori baru ker? Teori  ini dah lama.... dah banyak org guna.....


[Sepatutnya ko modify dan update serta upgrade teori yang ada.... bukan pilih teori baru.... yang mungkin tak adapun dalam artikel...]


Ketiga: Bila ko pilih sesuatu MODEL pulak.... SV ko maybe sindir ko....dah tak der model baru ker? Model ini dah lama.... dah banyak org guna....


[Model kereta baru pun semuanya diupgrade dari model kereta lama..... mana boleh tiba2 semuanya baru.... yang ada cuma modifikasi dari yang lama] 

Keempat: Ko cadang sahaja nak guna suatu research design, SV komen, design ni dah banyak sangat orang pakai.... tak ada design lain nak pakai ker?


[Kalau dah berhari raya pakai baju Melayu.... design asasnya pun mestilah baju Melayu. Yang beza maybe, baju melayu biasa atau Johor... yang ada pasak dan yang tak ada pasak.... tetapi tetap baju Melayu....]


Kelima: Ko dah putuskan dak guna pengiraaan sample Krejcie dan Morgan..... SV nampak cam tak puas hati dan minta ko cari pengiraan yang baru.... sebab zaman dan berubah, tentulah cara mengira pun berubah....


[Jadual Krejcie dan Morgan di hasilkan tahun 1970, tetapi idea analysis structural equation model (SEM) dimulakan tahun 1921... Kenapa ramai yang berebut2 nak buat SEM kononnya canggih sedangkan pengiraannya  lagi lama berbanding pengiraan Krejcie and Morgan?.... Kalau tahun 1970 dianggap lama dan basi.....satu analysis statistik pun tak boleh guna sebab lagi lama....Sapa nak jawab?]

Memang ler macam tu bro.... macam tu lah std MSc / PhD.... mestilah buat yang baru2 bro...baru ada kelas !!

Banyaklah ko punya kelas.....cuba ko teliti pula senario ini....

Bila ko mengambil kursus research metodologi contohnya,  ada tak lecturer yang juga merangkap supervisor mengajar apa2 yang baru... research design baru ker... atau analisis data yang baru?

Bila ko ambil kursus lain macam Model of Teaching and Learning, atau Model in Business misalnya, ada tak lecturer ko mengajar model2 dan teori2 baru yang kaw2......Begitu juga dgn pengiraan sampel.... ada ker cara baru?


Emmmm... tak perasanlah pulak.....setahu aku tak adalah pulak .....sebab nota senior aku dulu2 sama jer dengan nota aku sekarang... tak ada pulak yang baru....

Kalau kira sample ada bro..... now byk yang guna komputer nak kira sample !


Yer ler guna komputer macam G*Power.... tapi kalau ko kirapun pakai komputer..... dapat juga jumlah sample yang hampir sama.... sebab sofware tu guna formula Krejcie dan Morgan juga....

Aah lah bro....jadi ?


Adalah lebih wajar lecturer yang juga SV mengajar teori yang latest.... research design yang up to date.... dan model yang jarang org guna.... barulah boleh buktikan bahawa benda2 tu memang wujud. Kalau baca artikel2 tulisan SV pun tak ler nampak sangat apa2 yang baru.... Kalau SV sendiri masih mengajar menggunakan bahan yang sama sejak bertahun lamanya, dan hasilkan paper yang "biasa-biasa" jer...tentulah teori, model, analisis data yang SV tu guna masih relevan....atau sesuatu yang established.... maka tidak salahlah supervisee menggunakan bahan yang lebih kurang sama....logik tak? Kalau tak leh guna, buat apa SV sendiri yang guna......

Emmmm.... cer ko lanjutkan lagi bro... otak Intel Pentium Dual Core i7  yang aku baru up grade sedang memproses apa yang ko cakap.....


Cam nilah. Ini sebagai contoh. Katalah ko nak guna Model CIPP dalam menilai keberkesanan sesuatu program dalan kajian ko, then SV ko kata, model CIPP tu dah banyak orang guna kat Malaysia ni..... cuba ler cari model yang baru yang tak pernah orang guna..... Kalau ko nak guna model Shufflebeam pula.....dan SV ko kata model tersebut dah out dated, sedangkan kedua2 model itu jugalah yang diajar dalam kelas master dan MSc / PhD ko....

Emmmm..... masih blurr lagi bro...aku nak switch processor otak aku guna AMD Athlon II X2 pulak..... cer ko bagi kesimpulan ko....

Adakah hanya kerana ko student PhD, maka ko mesti cari yang tak pernah org guna....ada tak ada tu lain cerita....pokoknya mesti yang latest.... sedang yang nak digunakan tetap relevan dan appropriate yang kajian ko.

Satu lagi bro.... katalah kalau benar ko kena buat sesuatu yang latest.. katakan dalam analysis data, dan ko cadang nak guna SEM / PLS AMOS dan sebelum tu ko kena clean dan test data dengan Rasch Model serta triangulasi dgn data kualitatif guna VIVO.... adakah perkara tersebut di ajar diperingkat Master mahupun PhD?

Tak adalah pulak...

Abis kalau tak ada... maknanya std MSc / PhD memang hebatlah...... dah lah kena cari model, teori dan analisis yang latest.... semua tu pulak tak di ajar dalam kursus yang diambil diperingkat MSc / PhD....

Yang diajar adalah yang “biasa-biasa” yang “ramai org dah guna” yang “bukan yang latest” then bila ko present jer proposal.... semua tu kena tukar kepada yang “luar biasa” yang “belum ada org guna” yang “latest”.... memang ler hebat std MSc / PhD !!


JAdi maksud ko, tak yah lah buat yang "baru-baru" ke bro?


Ada aku cakap macam tu? Maksud aku..... asas memilih sesuatu dalam research bukan soal lama atau baru, banyak atau sikit orang dah guna tetapi keperluannya yang appropriate dan releven dengan kajian ko. Sudah barang pasti kalau ko buat kajian marketing, takkan nak guna teori "Supply and Demand" secara umum sahaja, ada teori yang asasnya sama tapi lebih advanced dan comprehensive...


Macam ko nak guna qnaire social constructivism in learning tahun 1980, tentulah dah tak appropriate sebab ada construct2 yang dah tak sesuai tetapi teori tersebut masih relevan lagi.... 

Sebab itu siang-siang aku dah sound.... nak jadi pelajar MSc / Phd, mesti membuat pembacaan extensive dan intensive dulu.... supaya ko tahu kerelevenan dan keterkinian apa2 sahaja yang ko nak kaji. Dan ko jgn terpengaruh dan pening2 kepala tak tidor bila disergah SV hanya kerana disuruh cari yang "terkini dan sensasi" sedangkan apa yang ko buat memang dah cukup terkini, relevan dan appropriate utk mendapat MSc dan PhD ! 


OT

Friday, March 30, 2012

Link untuk bengkel Amos SEM 31 March 2012

Sila klik links dibawah (Sila maklum: Link download HANYA untuk peserta bengkel SEM Amos sahaja. Terima kasih kerana memahami makluman ini).


1- Chisquare
2- Amos pdf
3. SEM1
4. SEM2
5. Conceptual framework

OT

Thursday, March 29, 2012

TAJUK 334: Contoh dan Komen RFOT - Sapa kata buat tesis susah ?

Saya menerima beberapa RFOT dan saya ingin kongsikan satu daripadanya. Terima kasih kepada yang menghantar RFOT utk saya komen wpun saya bukan SV anda. Ini satu penghargaan juga....


Berikut adalah contoh RFOT yang saya sediakan sebagai panduan. Perhatikan saya menulis 3 pilot artikel (2009, 2010 dan 2011) bagi menunjukkan gap anda yang "fresh" selain memudahkan anda snowballing reference anda kemudian !! 






Berikut pula contoh RFOT yang dihantar kepada saya. Saya sertakan 2 komen terus dalam RFOT tersebut iaitu:


Komen 1: Saya cadangkan anda juga menulis beberapa pilot articles bagi menyakinkan SV bahawa gap anda adalah gap yang current


Komen 2: Analisis data menunjukkan tahap kajian anda hanyalah MSc.


Apapun, empunya RFOT telah berjaya menunjukkan keseluruhan research framework dgn aplikasi RFOT .... syabasss !!






Semoga pembaca lain turut menyediakan RFOT..... bagi menunjukkan anda ada idea yang menyeluruh tentang kajian anda dan juga bagi memudahkan anda menyediakan proposal 3 chapter serentak dengan aplikasi document map 1file1thesis....


Amalan menyediakan Chapter by Chapter oleh supervisee utk di semak Chapter by Chapter oleh SV yang menjadi amalan selama ini tidak sesuai dengan nature of research yang perlu difahami dan ditulis secara menyeluruh........


Sebarkan idea RFOT ini kepada kawan2 anda di mana sahaja.... supaya membuat thesis bukanlah sesuatu yang begitu sukar jika anda mulakan langkah awal yang MANTOP dgn RFOT !! Moga berjaya...




OT

Wednesday, March 28, 2012

BENGKEL DI MAKTAB KERJASAMA MALAYSIA...

Hari ini saya keluar rumah awal pagi.... takutkan jem kerana bertolak ke Maktab Kerjasama Malaysia, Petaling Jaya. Ini lah bengkel yang paling mendapat kerjasama dari peserta ....kerana bagi mereka.... yang penting... kerjasama.... Dalam perjalanan saya terkenangkan pengalaman semasa bekerja sementara di Jabatan Kimia yang berhampiran dengan maktab ini.... nostalgic...itu kisah lama....kisah masa bujang.....


Apapun terima kasih kepada Shafeeza , pegawai latihan yang sudi menjemput saya berkongsi pengetahuan dengan semua pegawai MKM seluruh negara yang sporting sambil mendengar suara saya yang seksi dan serak2 basah kerana kurang sihat.... 


Komen yang baru saya terima dari Shafeeza:



Best!! Pengalaman yang baru yang hanya boleh dipelajari dari Dr sahaja...Kini, tiada 'makcik-makcik' lagi :)
Saya sudah mula menggunakan DOC MAP pada pagi yg ceria ini:) TQ  




Syukur dapat berkongsi pengalaman sebab peserta bukan "student researcher".... mereka adalah penyelidik yang sentiasa memburu gap yang baru..... khususnya berkaitan koperasi. Apapun pengetahuan menulis artikel secara cepat dan efisyen tetap relevan.... kerana mereka juga bertanggung jawab menerbitkan jurnal....


Elok juga pihak MKM fikirkan utk re branding MKM.. sebab ramai yang saya percaya tak tahu kewujudan MKM sebagai sebuah institusi yang menawarkan pelbagai kursus jangka pendek, program sijil dan diploma... Ini kena tanya Pak Ungku dan Prof. Dr Ali Baharom..... Saya jangka public kenal ANGKASA lebih dari MKM.... 


Peserta terdiri dari pensyarah dan pegawai penyelidik. Seronok dapat perkenalkan dropbox... 


Gabungan pensyarah muda.... mereka diperkenalkan dengan Mendeley... 


Peserta datang dari semua MKM seluruh Malaysia... termasuk Sabah. Idea doc map dan tersebar ke seluruh MKM


Terus mempelajari skill menulis research.... kali ini 1File1Project pulak....


Ketua penyelidik yang penuh pengalaman.....


Bersedia utk mepelajari sesuatu yang baru....import dan eksport references.... macam commodity ler pulak 

Tak siap tugasan tak boleh lunch....semua hantar tugasan on time... wa respect !!


Buah tangan dari MKM....dari second boss MKM 
Terima kasih daun keladi...


OT

Tuesday, March 27, 2012

TAJUK 333: Mendeley - Citation tanpa surname

Saya dah popularkan drop box.... masa untuk popularkan Mendeley. Semua ini bagi memastikan anda bersedia menghadapi dunia penulisan dan pencarian maklumat secara  CEPAT dan EFFICIENT!! 


Mendeley dah mula popular, selain sahabat baiknya zotero dan orang lama ENDNOTE. Bagi pendatang baru yang menggunakan system international yang standard spt IEEE atau APA (6th edition), Mendeley adalah pilihan permulaan yang sangat user friendly.


\




Walaupun Mendeley dah mula popular, cuba anda try test SV anda.... adakah mereka tahu reference manager spt Mendeley dan Zotero? Alang2 tu, tanya juga tentang  web-based file hosting service spt dropbox atau kawan2nya spt  Box, FilesAnywhere, CloudMe, CrashPlan, Egnyte, iCloud, Mozy, SpiderOak, SugarSync, Thru Inc, TitanFile, Ubuntu One, Windows Live SkyDrive, Wuala, Fabasoft Folio Cloud and ZumoDrive.... mak oi.... banyaknya!!




Saya sendiri dah cuba.... ternyata Mendeley dan dropbox satu nama asing dalam kalangan SV, kecuali beberapa orang.... maybe SV tak kisah kerana zaman mereka menulis tesis yang tebal2 dgn citation dan bibliography yang banyak dah berakhir. 


Apa maknanya ini. Ini bermakna, jika anda menggunakan Mendeley sedang SV anda gunakan manual.... taip satu... satu.....anda daah lama guna dropbox... SV anda masih bawa thumbdrive ke mana sahaja....menunjukkan satu aspek yang anda lebih advanced dari SV anda.... dan dalam soal mencari info dengan ICT, anda mungkin lebih digital native berbanding SV anda. Senyumlah !!






Saya sendiri mula guna ENDNOTE semasa menghasilkan tesis doctorate saya…… masa tu Mendeley dan Zoreto tak wujud lagi. Pas tu saya guna Manage Source MS Word…. Selepas bermain mata sekian lama, sejak tahun 2010, now saya guna Mendeley.


Saya ingin berkongsi satu tips utk menulis rujukan dgn nama author yang bukan surname spt nama Melayu dan India. Ini adalah amalan di IPTA sepert UKM, UPM dan UM yang menggunakan nama sebenar, bukan nama bapa. Contohnya saya di cite sebagai Othman Talib (XXX) dalam teks dan Othman Talib (XXX) dalam bibliography. Tapi saya tak pasti amalan di IPTA lain termasuk di obersi....


Katakan nama author adalah Dollah Kasim (XXXX), Mohamad Zain Abdullah (XXXX), Samy Gopal (XXXX) dan anda tak mahu ianya di tulis sebagai Kasim (XXX), Abdullah (XXX) atau Gopal (XXX) sebab itu bapa mereka bukannya surname. 


Maka dgn Mendeley, nama2 ini akan muncul dalam teks sebagai:


Kasim (XXXX), Abdullah (XXXX), Gopal (XXXX) 


Dan muncul dalam bibliografi sebagai:
Kasim, D. (XXXX), Abdullah, M. Z. (XXXX), Gopal, S (XXXX)


Anda boleh cuba modify citationStyles-1.0 Mendeley dalam window utk customkan….. tapi saya tak fikir makcik-makcik dapat lakukan ini. Jadi saya cadangkan satu cara “trick" menggantikan surname dgn dua titik ".." Apa yang anda perlu buat adalah menaip dua titik ".." pada Mendeley bahagian edit author menggantikan surname seperti berikut:


Dolah Kasim,..
Mohamad Zain,..
Samy Gopal,..


Ini akan mengarahkan Mendeley bagi hasilkan citation dlm teks seperti berikut:


Dolah Kasim (XXXX), Mohamad Zain Abdullah (XXXX), Samy Gopal (XXXX)


Jika satu author bersama sebagai:
(Dolah Kasim, Mohamad Zain Abdullah & Samy Gopal, XXXX)………..


Emmm... hasilnya spt yang anda mahukan....


Dalam teks tak der masalah akan kuar cantik cam:



Kasim Dolah (XXXX), Mohamad Zain Abdullah (XXXX), Samy Gopal (XXXX) 


Cuma.....bahagian bibliografi anda kena modifiy sikit dgn memadamkan dua titik (..) yang wujud kerana titik itu mewakili surname spt:



Dolah Kasim.. (XXXXX)
Mohamad Zain .. (XXXX)
Samy Gopal .. (XXXX) 


atau jika penulis bersama:


Dolah Kasim,.. Mohamad Zain Abdullah,.. & Samy Gopal.. (XXXX)...


Pastikan anda padamkan dua titik ini pada final copy sahaja sebelum anda print out sebab dua titik itu akan muncul semula jika anda menambah rujukan yang baru…


Kalau anda pening, mengapa tidak mencubanya sendiri dan lihat hasilnya..... atau worse comes to worst.... anda buat jer ikut Mendeley dan edit author sahaja.... tajuk, page journal dll tak der masalah. Lagipun kebanyakkan artikel anda adalah author mat salleh yang guna surname. So jgn asyik nak pening, confused sedang isunya bukanlah besar pun...


Selamat mencuba…. 

OT

DAPATKAN 6 SIRI EBOOK SIAP TESIS CEPAT !

Assalamualaikum..
Salam Sejahtera ...


Setelah 2 tahun menulis blog dan mengendalikan bengkel penulisan tesis, berdiskusi dengan pelbagai pelajar dan menjadi pemeriksa tesis, saya tampilkan Ebook dalam format PDF yang mengandungi 6 Siri. 


Menjalankan kajian dan menulis tesis bukan senang, jadi jangan ditambah dengan membuatnya dengan cara yang susah. Miliki buku ini untuk menjadikan semuanya cepat dan efisyen.


Penerbitan ebook ini adalah cetusan idea beberapa pelajar luar dan dalam negara, maka saya tampilkan dengan 6 tajuk khusus:


Siri 1: Tesis dan Proposal Cepat dan Efisyen
Siri 2: Gap, Pencarian Masalah dan Literature Review
Siri 3: Wow, Mudahnya Statistik
Siri 4: Apa Saja Tentang Sampel dan Soal Selidik
Siri 5: Supervisor Oh Supervisor
Siri 6: OMG ! Why didn't someone tell me before ? 


Contoh 2 daripada 6 siri ebook:



Ebook ini padat dengan idea praktikal, teknik, tip, trick malah motivasi dalam mengharungi dunia penyelidikan dan menulis tesis cepat dan efisyen. Kandungan siri ini mungkin anda tidak akan perolehi dalam teks-teks ilmiah dipasaran malah dari SV anda sendiri. Keseluruhan siri ini setebal 500 muka surat. 


ORDER SEGERA








Jadikan pengalaman menjalankan penyelidikan dan penulisan tesis satu kenangan indah dalam hidup. Saya doakan.
OT



Sunday, March 25, 2012

Tajuk 332: THESIS - ANTARA TAJUK vs QUALITY: DUPLICATION VS MODIFICATION !

TAJUK VS QUALITY: DUPLICATION VS MODIFICATION

Bro, aku didatangi oleh seorang “bakal” supervisee yang “berminat” mendapatkan persetujuan aku utk menjadi SV projek beliau Jumaat lepas. Dia adalah pelajar  MSc.  Setelah beberapa kali menghantar sms, beliau datang sambil membawa “sesuatu”... yang dia nak bagi aku bro

Sesuatu? Amende yang di bawa bro.... suspen lak aku

Dia kata dah lama simpan benda tu.... tak sabar2 nak tunjukkan pada aku....

Pedia bro....

Sebaik sahaja dia masuk bilik.... jeng..jeng..jeng...dia terus tersenyum......

cepat la bro...

Dia kuarkan kertas tertulis sesuatu ... Tajuk kajian dialah ! Dia kata tajuk ini baru dan belum ada yang buat. Dia dapat dari bacaan internet.

Aku tanya, mengapa pilih tajuk ini, beliau kehairanan sambil menjawab “Kenapa dengan Tajuk ini?” 

DIa jawab "Saya dimaklumkan tajuk kajian mesti baru..... mesti tak der yang dah buat....dan buat apa buat kajian yang org lain dah buat.... senior saya kata cam tu.... sebab SV mereka kata cam tu... jadi saya google dan minat nak buat tajuk ni"

Tak ada apa2... sekadar nak tahu adakah U dah baca ke artikel yang ada kaitan dgn tajuk ni. 

Dia jawab “Belum”, then tambah lagi “Saya ada baca dalam internet”.

Saya tanya “Siapa author dan artikel yang u baca ?” 

Dia jawab “artikel tu tak ade author.... sebab bukan dari jurnal”.

Aku tahu bro... mesti ko “sound” std tukan?

Emm.... tak derlah tapi inilah scenerio acap kali terjadi. Kalau diperingkat MSc.... apatah lagi PhD, bacalah secara intensive dan extensive dahulu apa yang u nak buat. Ko kan student, otak ko masih separuh kosong, ko bukan expert....ko kena tahu theory.... ... at least

Kalau bacapun bro, takkan boleh duplicate apa yang kajian lepas buat?

Sapa kata tak boleh?

Kalau MSc maybe lah boleh.... takkan PhDpun nak buat  duplication...sebab PhD mesti original bro....

Sapa kata?

La... pe la lu ni bro.... semua org kata gitu.... SV aku siang2 lagi dah sound benda ni !

Kenapa tak boleh? Research adalah duplication.... theory, research design dan data analysis semuanya duplicationkan? Adakah semua reseach PhD bermula dengan zero theory? Bagaimana dengan research design.... ko sebut jer.... dari experimental ke grounded theory semua duplication...... analisis...PLS...SEM...FA dll semua duplication.... betul tak? Bagi aku satu PhD thesis yang original? Mana ada bro....

Alamak .... jgnlah tanya cam tu.... manalah aku tahu.... semua kawan2 aku dok pakat2 cakap benda yang sama....

Semua research apatah lagi dibuat oleh student researcher.... adalah duplication.... yang dibuat hanyalah sedikit atau banyaknya modification....


Inilah notebook yang aku usung ke hulu ke hilir .... sambil pekena secawan kopi dan roti canai tampal...Notebookpun mana ada lagi yang original... semua dah di clone kan....

Abis mana ORIGINALITY nya bro?

Originality maknanya kajian ko menguji hipotesis atau persoalan kajian dari pernyataan masalah yang original....yang belum diuji dalam bidang tersebut.... yang benar2 wujud.... bagi menghasilkn data yang baru....dan membuat interpretasi dari data tersebut...memberi argument....seterusnya menyumbang sesuatu yang lebih komprehensif.....dalam konteks kajian yang dibuat... kajian ko maybe lebih menyeluruh kerana penambahan construct atau variable yang diuji.......dan ada kalanya menghasilkn product, instrument dan teori yang di upgrade di modify ..... dari kajian lepas. Inilah originality....iaitu duplication dgn modification....!! 

Kajian dan tesis yang berkualiti... bermula dari pemilihan gap yang tepat, penulisaan yang berintegreti (bukan main copy and paste atau rujukan main tangkap muat jer), serta rujukan dari sumber primer dan established.

Cam tu plak...

Sebab itu kata2 popular spt “tajuk mesti baru”, “kajian mesti org lain belum buat”... baru original... adalah satu pernyataan yang boleh dipersoalkan.... sebab tidak akan ada satu kajianpun benar2 baru atau satu bidangpun yang belum ada org lain kaji mana2 aspek.....

Wow.... tak terkata aku...

Sebab itulah.... penekanan perlu diberikan kepada pernyataan masalah atau gap yang benar2 wujud..... kalau gap tu wujud setelah extensive dan intensive reading.... maka terbitlah originality kajian tersebut, iaitu satu kajian perlu dijalankan, tak kiralah tajuk seumpama itu dah banyak atau sikit dijalankan. Lebih2 lagi ko sebagai student researcher, pemilihan gap dari kajian lepas akan memberikan ko cabaran utk memilih theory yang tepat, research design yang lebih mantap, analisis data yang lebih lengkap, argument yang lebih kritis serta discussion yang lebih comprehensive !! Ini akan melatih ko melakukan kajian dengan lebih sistematic dan akan menjadikan ko seorang yang researcher yang baik...

Lain macam cara ko fikir bro.....jadi maksud ko?

Maksud aku, jgn terpengaruh dgn idea ingin mencari tajuk yang kononnya baru sedang jaminan sebuah tesis yang berkualiti tidak terletak kepada tajuk yang “baru” sahaja tetapi lebih kepada bagaimana anda menjalankan kajian tersebut.

Maksud aku, jgn sibuk mencari sesuatu yang kononnya tidak pernah dikaji lagi... MELEBIHI usaha ko memastikan gap kajian ko benar2 wujud dan signifikan utk dibuat kajian.

Maksud aku, tajuk bukan melambangkan originality kalau gap yang dikaji tidak signifikan, very weak....design yang dipilih tidak mantap dan argumen yang diberi cetek dan dangkal.

Maksud aku, keutamaan adalah membaca secara intensive dan extensive dahulu segala perkembangan dalam bidang kajian ko, dan bermula dengan gap yang memerlukan kajian lanjut.... dari terus membuka mulut mengeluarkan tajuk tapi dengan otak yang separuh kosong !

Maksud aku, originality dan kualiti tidak terletak kepada tajuk.... tidak sama sekali.... tapi bermula dari originalitynya permasalahan yang dikaji.

Maksud aku.... tumpukan perhatian kepada mendalami apa yang dikaji dan knowledge yang diperolehi daripadanya lebih dari usaha to please your SV atau orang lain... Ada banyak kisah SV suruh buat A dalam pertemuan pertama... then dia sendiri yang kata, buat B  lah sebab A tak sesuai dalam pertemuan kedua dan mencadangkan U buat C pulak dalam pertemuan seterusnya.Siapa ada pengalaman ini, sila angkat tangan?


Apa sebabnya cam tu bro?


Sebabnya "tajuk yang kononnya baru" tu tentulah sukar mendapatkan methodology yang mantap dan sukar nak dapatkan literature sedangkan kajian MSc dan PhD SAAAAANGATTTTTTTT bergantung kepada kekuatan literature ! Keadaan ini lebih ketara bagi kajian SOCIAL SCIENCES (kerana bergantung kepada teori yang mantap) berbanding HARD SCIENCES (kerana bergantung kepada apparatus / instrument yang accurate). Kalau dah kajian ko memerlukan penulisan thesis yang TEBAL dan LR yang extensive serta method yang mantap....sebagai pra-syarat..... perlulah ko membuat sesuatu yang bukan sahaja ada sumber rujukan, tetapi mestilah cukup banyak....khususnya artikel primer, bukannya mencari siang malam tajuk supaya bunyinya macam tak ada orang lain yang buat lagi....(jgn perasan) Biarlah kajian sedemikian jika ada....di buat sendiri oleh SV ... kerana kajian mereka tidak perlu menghasilkan thesis dengan LR yang extensive dan tebal, sekadar  beberapa sebuah report dan article utk publication bagi melaporkan new finding yang kajian tersebut.


Banyak ni yang kena rujuk utk PhD..... 


Jika tidak bro... apa terjadi?

Terjadilah fenomena tukar2 tajuk ni atau masih tercari2 tajuk yang baru....fenomena yang tak perlu terjadi jika ko mulakan dengan langkah yang betul (bukan langkah lurus bendul) iaitu membuat homework, pembacaan dan intensive search LR ..... OK bro...malam dah abis... dah masuk waktu pagi..... aku nak melelapkan mata sat.... jumpa lagi esok...

OT

Friday, March 23, 2012

TAJUK 331: Tesis - Antara Achillesaurus dan Rhinocerus

Tesis: Antara Achillesaurus dan Rhinocerus

Tahniah bro….ko lah kawan aku…..sedara aku bro…susah dan senang bersama…

Lain macam ucapan ko pagi ni?

Tahniah ko berjaya lancarkan ebook ko…. aku pun tumpang gembira sebab ramai yang berebut2 nak miliki idea “out of the box” ko tu.. dan perbincangan isu2 SV yang selama ini menjadi latent…. terpendam jer dalam sanubari masing2...... termasuk kisah Hantu Mak Limah ko…


Tercetus hasil sokongan anda pembaca blog dan peserta bengkel

Terima kasih… bukan utk aku jer tapi terima kasih juga kepada semua pembaca blog, organiser bengkel dan semua pemilik buku ebook dalam negara dan obersi yang sama-sama menjayakan idea tersebut.. supaya MSc dan PhD bukanlah sesuatu yang menakutkan tetapi sekadar satu training intensif utk menjadi researcher. Buku tu sekadar secubit garam yang berharga tak sampai 5 sen… utk memberi perisa kepada Lamb Chop yang berharga RM19.90.  

Analogi lah tu?

Aah.... tapi ada satu lagi analogi bro…

Ni yang aku suka ni bro…. ko pandai jer buat analogi….  pe dia?

Membuat research adalah untuk mengetahui masalah dan cuba menyelesaikannya… setuju?

Yess set !!

Research sama spt menyelesaikan masalah “puzzle” dua keping gambar dinasour.

Mak ai…. Sampai ke situ analogi ko….

Tak der analogi lain ker yang lebih canggih.. analogi ko tu tahap tadika jer bro...

Ko jgn tak tahu... geng2 yang buat MSc dan PhD ni cepat confused... skit2 confused... so kalau bagi analogi yang tinggi2 takut mereka lagi confused bro...

OKlah... ko proceed jer...

Katakan ko ada 2 puzzles dengan 1000 keping keratan gambar dinasour yang belum dicantumkan iaitu gambar sejenis dinasour bernama Archillesaurus dan gambar keturunan dinasour juga bernama Rhinoceros. Mana satukan gambar yang anda jangka ko akan cepat siap bila ko cantumkan?


Mau pitam bro tengok benda ni hari2....tapi tak siap2..
semua serba tak menjadi....sampai dah masuk 4 semester....

Rhinoceros le bro….

Kenapa?

Pertama aku lebih kenal dan tahu rhinoceros berbanding saudaranya achillesaurau tu. Kedua aku boleh menjangkakan kedudukan  bahagian2 crucial sebagai panduan utk mencantumkan gambar tu spt tanduk rhinoceros yang berada dihidungnya. Ketiga, aku pernah tengok gambar rhinoceros dari perbagai sudut, depan, belakang, sisi, berlari, berjalan, berenang, menonggeng dan termasuklah semasa rhinoceros tu….. mating dan beranak.. dalam discovery channel !

Aku dah ada asas pengetahuan tentang rhinoceros tu serta mudah mencari sumber2 rujukan gambar lain sebagai panduan dalam proses aku mencantumkan puzzle2 tu.... aku boleh mulakan dari kaki… dari tanduk (tanduk dia dua ke satu hah?)  dari ekor… dari badan…. walaupun taklah mudah tetapi I can figure out the whole body. Then aku boleh agak2 bahagian2 lain termasuklah try and error….. lagipun aku bukan expert sangat rhinoceros ni.... cuma ada idea rupa dan bentuk sahaja..... kena buat rujukan lanjut... tapi tak der hal sebab banyak rujukan rhinoceros ni...

Hello bro....  tanduk aku ada dua lah

Kalau gambar achillesaurau tu aku tak pasti…. Aku boleh lah agak2 kaki dia mestilah atas tanah dan mata dia kat kepala serta ekor dia kat.... tuuuutttttt…. Tapi tak sure sangat… ntah2 binatang tu tak der ekor? Kalau aku jumpa tanduk... kat mana plak aku nak letak tanduk tu....Payah bro… banyak yang aku tak sure bro…. takleh main agak2 benda yang kita tak sure ni bro…. baik aku pilih rhinoceros… !!

Jadi bro… walaupun puzzle tu sama jer cara menyelesaikannya….terhadap spesis dinasour juga….tapi degree of difficulty kedua2nya berbeza.

Maksud ko bro?

Maksud aku, biarlah puzzle archillesaurau tu di selesaikan oleh expert dinasour bukan ko. Apa yang ko perlu pelajari adalah teknik menyelesaikan puzzle tersebut. Bila ko dah expert da dah kuasai teknik menyelesaikan sesuatu yang ko dah ada idea... dan ko tahu nak matchingkan setiap penjuru badan rhinoceros ko tu....barulah ko cuba selesaikan  pulak archillesaurau...

Jadi bro?

Maksudnya,  buatlah kajian yang ko ada idea, ada background knowledge, bermula dgn dinasour yang ko tahu....wpun sikit2 sebab buat MSc atau PhD, ini tak bermakna ko akan mampu buat APA SAHAJA tajuk yang melintas didepan ko... semua ko nak sapu.... jadi bermulalah dengan mengkaji isu semasa yang ko minat dan ada pengetahuan dalam current established articles.... dan carilah gap.... bukan tajuk sebab once ko dah terima terima satu tajuk.... puzzle ko tak siap2....kepala ko puzzled.... TERLALU MAHAL harga masa, tenaga dan wang yang dah ko keluarkan utk ko patah balik mencari Tajuk lain...yang akan pastinya meragut motivasi, self esteem, self confidence dll....


So.... jgn pandang enteng perkara ini... mulailah dengan mengkaji dan membaca bukan mengikut andaian dan emosi nak selesaikan itu dan ini.... tak kira samada ianya datang dari ko mahupun dari SV .... kerana ko lah yang akan menjalankan kajian, menulis, mengeluarkan belanja dan bersengkang mata menyelesaikan puzzle tersebut.... SV ko maybe mencelah sekali sekala sambil berkata "Hows your progress?".....







Tuesday, March 20, 2012

TAJUK 330: MSc / PhD UNWRITTEN RULE: DO or DIE !

Semalam saya berkenalan dgn seorang "Haji" .... kebetulan sebaya dan bersembang2 kehidupan masing-masing.


Haji berkata " U nampak tenang, macam tak ada masalah"


Saya kata, hidup ni setiap hari adalah dugaan. Saya hidup susah dengan penuh dugaan sejak kecil, jadi saya dah biasa serapkan kesusahan tersebut. Masa kawan2 gi Tadika, saya gi ikut ayah "noreh gotah". Masa kawan2 ada basikal, saya jalan kaki jer. Masa mereka naik kereta ayah mereka... saya naik bas.....


Ketika kehilangan isteri tersayang dan berkejar kesana kemari menguruskan isteri yang terlantar sakit selama 7 bulan..... sambil saya menyiapkan MSc saya, tak ada sapapun yang perasan sebab saya pasrah, sebab itulah ketentuan saya. Yang saya ingat, saya menangis dan bercakap sorang diri beberapa bulan dalam kereta selepas pemergian isteri....seolah2 dia melayani perbualan saya.....seoalah2 dia masih ada disisi saya....begitu saya kehilangan seorang yang sangat saya cinta, tambah sedih melihat Arif yang baru berusia 2 tahun, Alia dan Iffah yang tak sempat bermanja dengan seorang ibu yang pergi buat selama2nya dalam usia 33 tahun... 


1995: Arif dan Iffah sempat di sisi umminya yang pergi tak kembali...


Syukur, dalam menempuh pelbagai ujian, perjalanan menerbitkan ebook yang hanya main2 pada peringkat awalnya, akhirnya terlaksana. Siapa sangka Allah gerakkan semua ini hasil dari dugaan demi dugaan yang saya alami dalam hidup. Saya tak terlintas, tak berniat atau merancangpun utk menulis blog bagi menerbitkan ebook, apatah lagi ada 6 siri, mungkin sama spt Shiqin MN yang jadi moderator DSG, maybe tidak menyangka DSG menjadi medan yang mendapat sambutan hangat seluruh dunia. 

Yang hidup terus berbakti  hingga akhir hayat......


Menerbitkan ebook tidak akan menghentikan penulisan saya, meletakkan pemikiran siswazah pada perspektif yang lebih jelas. Saya sedar, setinggi manapun pangkat mereka, hatta menjadi CEO sekalipun, bila berhadapan dengan SV.... semuanya akan kecut....Saya memerhati dgn mata dan matahati bahawa  terlalu banyak "UNWRITTEN" rules dan agenda dalam perjalanan seorang pelajar MSC dan PhD yang mereka tak ketahui. Lebih sadis lagi, SV sendiripun tak sedar "unwritten" tersebut !! Saya cuba gambarkan dgn beberapa persoalan asas..


Soalan 1: Ada tak sesapa terutamanya SV anda menyatakan yang anda bukannya membuat research R & D ataupun menjalankan research atas peruntukan geran tertentu termasuklah prototype, exploratory, fundemental, content dll  yang mencapai ratusan ribu ringgit? Ada tak? 


SV anda akan berbincang even dalam pertemuan pertama sekalipun supaya anda mesti membuat "sesuatu yang baru" yang kononnya "tak pernah" dibuat oleh orang lain, yang bertaraf "breakthrough research" dan akan menjadikan anda  expert dalam itu dan ini.... dan segala macam tok neneknyer?


Soalan 2: Pernah tak SV anda menyebut bahawa anda adalah "student researcher" yang membuat kajian sebagai pra-syarat dapat Master / PhD, tanpa geran dan berseorangan, jadi anda perlu pastikan "research gap" anda  terdapat dalam recently published journal bagi membolehkan kajian anda doable?


Saya pasti jawapannya "Tidak pernah" ! Anda hanya tahu dan sedar bahawa anda hanyalah "student researcher" apabila anda membaca blog ini..... betul tak?


Natijahnya, SV melihat anda sebagaimana mereka melihat pensyarah lain yang dah bertaraf "expert"  yang telah menjalankan banyak kajian dengan segala kemudahan dan geran ratusan ribu ringgit


Soalan 3: Adakah anda sebagai "student researcher" yang baru nak jalankan kajian secara individu dan "sendirian berhad" yang terpaksa menyiapkan tesis ratusan pages sama spt expert-expert tersebut? 


Soalan 4: Adakah suatu yang wajar, SV mengharapkan hasil kerja anda sama seperti hasil kerja expert researchers yang dah jalankan kajian dalam satu team yang diberikan geran ratusan ribu ringgit  dgn segala sokongan dan kemudahan yang diperolehi dari fakulti, universiti, malah MOHE?


Saya nak tanya - dalam keadaan yang dikatakan kajian mesti bertaraf expert oleh pelajar Msc dan PhD, berapakah kajian yang benar2 "breakthrough" ? 


Dan may be anda juga boleh search adakah kajian SV anda juga sesuatu yang "breakthrough"? 


Jika ada 1000 kajian sejak 5 tahun lepas di IPTA, berapa banyak yang anda pernah dengar, pernah tahu kajian PhD yang breakthrough...? Katakan ada, boleh anda namakan 1 dalam bidang kajian anda? Apa jadi dengan 999 yang lain? Tak boleh saya bayangkan, 999 pelajar berhempas pulas tergolek terlentang menjalankan kajian PhD yang dikatakan mesti menghasilkan sesuatu yang baru, original, tak ada sesiappun tahu apa yang mereka lakukan, selain diri sendiri dan SV mereka sahaja.


Soalan 5: Adakah menjadi satu obligation bagi anda membuat kajian yang menyelesaikan masalah, breakthrough, super original dan mampu mengubah dunia? 


Bagi saya, research MSc / PhD dan thesis yang anda hasilkan adalah baby pertama yang lahir dan sebagai baby, tentulah masa diperlukan untuk bertatih, berlari dan akhirnya menjadi dewasa. SV sendiri pun mengambil lebih 10 tahun utk berada ditempat mereka sekarang, tak dicampur lagi 4, 5 atau ada yang lebih (so sama level dgn anda lah) yang mereka telah abiskan semasa membuat PhD mereka, kat obersi tu... 


Apa yang perlu diberi perhatian dan tugas SV adalah memastikan kajian peringkat Master / Phd supervisee mereka mestilah memenuhi dua kriteria ini iaitu:


i.  concrete methodology
ii. extensive LR


dan bukannya tajuk yang over ambitious....futuristic atau super original sehingga SUKAR supervisee memenuhi dua kriteria di atas !! 


Tulisan ini bukan mahu merendahkan makam kajian MSc / PhD atau kajian peringkat doctorate yang lain atau merendahkan sesiapa. Tulisan ini lebih kepada saranan supaya hubungan SV dan supervisee jika benar2 mahukan kajian yang "hebat" sepatutnya lebih bersifat "collaborative" iaitu bekerja sama bagi mencapai satu missi yang sama, bukannya diberikan segala keindahan membuat kajian yang "hebat" kemudian dibiarkan mereka meneroka sendirian !! 


Saya pun buat research doctorate saya "biasa-biasa" sahaja maklumkan bidang education.... bukan mudah nak buat kajian macam bidang hard sciences yang boleh buat robot atau engine atau sistem sensor elektronic... atau hasilkan pil kacip Fatimah....Kajian saya hanya "biasa-biasa" jer dan selesai dalam masa yang agak singkat tetapi dalam "biasa-biasa" tu saya memang GOLD Medal Award utk animasi dalam research doctorate saya tersebut, dan sehingga kini saya berjaya mendapatkan 4 Medal - 3 GOLD, 1 Silver dgn 3 copyright dan salah satunya yang menang di MTE 2012 adalah "breakthrough" dalam animasi organic mechanism reaction.


Bukan SV tidak membantu, tetapi meneroka sesuatu yang hebat mestilah memerlukan lebih dari sekadar komen-komen  umum spt "You should understand your own research and know what to do BECAUSE YOU ARE PhD STUDENT !! 


Maka segala kepayahan ini terus diwarisi sehingga menjadi trade mark kepada pelajar yang ingin memulakan kajian bermula dari peringkat master sehingga mereka kecut nak ambil MSc... mereka selesa dengan MEd atau MA sahaja..


Bagi saya, PhD adalah untuk melatih bakal2 expert dalam pelbagai bidang. Betapa ramai SV yang dulunya buat kajian emmm yang OK-OK jer.... tapi sekarang menjadi pakar yang dihormati...dan tersohor 


Akhirnya dgn unwritten rule yang anda tidak sedar, anda tetap menjalankan kajian juga, khususnya calon PhD...dalam penuh kepayahan.... dalam satu situasi................


Do or Die !!


Monday, March 19, 2012

DAPATKAN 6 SIRI EBOOK SIAP TESIS CEPAT !

Assalamualaikum
Salam Sejahtera 
Setelah 2 tahun menulis blog dan mengendalikan bengkel penulisan tesis, berdiskusi dengan pelbagai pelajar dan menjadi pemeriksa tesis, saya tampilkan Ebook dalam format PDF yang mengandungi 6 Siri. 


Menjalankan kajian dan menulis tesis bukan senang, jadi jangan ditambah dengan membuatnya dengan cara yang susah. Miliki buku ini untuk menjadikan semuanya cepat dan efisyen.
Penerbitan ebook ini adalah cetusan idea beberapa pelajar luar dan dalam negara, maka saya tampilkan dengan 6 tajuk khusus:


Siri 1: Tesis dan Proposal Cepat dan Efisyen
Siri 2: Gap, Pencarian Masalah dan Literature Review
Siri 3: Wow, Mudahnya Statistik
Siri 4: Apa Saja Tentang Sampel dan Soal Selidik
Siri 5: Supervisor Oh Supervisor
Siri 6: OMG ! Why didn't someone tell me before ? 


Contoh 2 daripada 6 siri ebook:



Ebook ini padat dengan idea praktikal, teknik, tip, trick malah motivasi dalam mengharungi dunia penyelidikan dan menulis tesis cepat dan efisyen. Kandungan siri ini mungkin anda tidak akan perolehi dalam teks-teks ilmiah dipasaran malah dari SV anda sendiri. Keseluruhan siri ini setebal 500 muka surat. 


ORDER SEGERA








Jadikan pengalaman menjalankan penyelidikan dan penulisan tesis satu kenangan indah dalam hidup. Saya doakan.
OT



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...