.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Friday, October 15, 2010

Tajuk 9: Tahukan anda "pilot article"?

Pilot article adalah artikel terkini (paling sesuai 5 tahun kebelakangan) yang menjalankan kajian dalam bidang yang sama dengan bidang anda, malah menguji aspek atau konstruk yang hampir sama. Adalah disarankan disini sebagai satu langkah awal adalah membaca seberapa banyak jurnal artikel dan mengumpulkan pilot article anda. Dengan adanya kombinasi beberapa pilot article ini, anda akan mendapat panduan awal bagaimana kajian yang anda cadangkan boleh dilakukan dengan lebih baik.


Jangan hanya berfikir2 apa tajuk yang anda ingin pilih, tetapi buat pembacaan intensif supaya anda dapat mencari FOKUS dan SKOP kajian anda seawal mungkin. Pilot article juga akan memberikan anda lautan rujukan yang relevan dengan tajuk anda. Anda perlu sedari bahawa anda adalah penyelidik NOVICE separuh masa (tahu tak per) yang menjalankan kajian SEORANG DIRI (hah...keseorangan ker?) tanpa bantuan GRANT (gajipun kena potong daaa..) dan tanpa RA (research assistant yang come lote), dan berkongsi seorang SUPERVISOR yang tersangatlah sibuknya dengan beberapa lagi pelajar lain, dengan had masa 3 -5 tahun serta KOMITMEN keluarga yang menggamit, maka  anda memerlukan panduan seawal mungkin sebelum anda berpusing2 beberapa semester hanya kerana tajuk anda bertukar ganti!


Melihat dan mengkaji hasil kerja orang lain yang baik adalah antara langkah penting sebagai student researcher aka novice researcher. Jadikan hasil kerja orang lain sebagai panduan berguna. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...