.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, August 19, 2014

Tajuk 642: Fahami Impact Factor (IF)

Aku lama dulu dah menulis pasal JCR, indexed spt scopus, dan IF yang sering disebut oleh pihak universiti / SV utk menilai tahap artikel yang dihantar, termasuklah utk kenaikan pangkat.

Zaman dah berubah… kalau dulu ko boleh naik pangkat asal ada jurnal artikel, tak kisahlah dimana artikel tersebut diterbitkan. Tapi la ni jgn main2…. skit2 terkeluarlah perkataan high impact journal.

Apa itu IF?

IF adalah - average number of times articles from the journal published in the past two years have been cited in the reference year.

Jika sebanyak 155 artikel dalam jurnal A pada tahun 2010 dan 2011 diterbitkan dan sebanyak 800 kali keseluruhan jurnal tersebut dicited maka :

IF = 800 / 155 = 5.16 (utk tahun 2010 - 2011)

Jika sebanyak 200 artikel dalam jurnal A diterbitkan pula pada tahun 2012 dan 2013 dengan sebanyak 1500 kali keseluruhan jurnal tersebut dicited maka :

IF = 1500 / 200 = 7.50 (naik lah IF...utk tahun 2012 - 2013)

Journal yang tak ada IF bukan bermakna tak ada yang cite... tapi journal tersebut maybe hanya di indexed sahaja.... sebab terlalu kecil IF... buat abeh bogheh jika nak kira.... 

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...