.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, November 16, 2011

TAJUK 262: MENCARI GAP – JGN CEPAT MUAL... (BHG 2)

OK... kita sambung lagi....tapi pastikan anda telah membaca BHG 1 dahulu...

Research gap ini secara mudahnya adalah “missing element in the existing research literature that you fill with your research findings” atau “something that has not yet been fully researched”. Ini semua pelajar tahu.... cuma buat2 tak tahu...

Katakan anda membaca journal dalam bidang kajian anda dan mendapati ada statement:

“There are numbers of studies (eg. Othman, 2006; Robert, 2007; Saleem, 2010) in science education which related to the use of animations but most of these studies did not provide enough empirical evident to support the role of cognitive load theory in......

There have been a number of studies of self-efficacy using survey data (Aswaltt, 1990;  Balck, 2004; Dewey, 2009) on personal characteristics, but none of these studies utilize longitudinal design to reveal the trends in self-efficacy among graduate students....

 While there has been a number of research on the impact of multimedia presentation (Abbas, 2007; Crain, 2008; Flower, 2009), little has been written about the effects of 3D animation on low and high achievers students.....

.......... However, little has been investigated about the impact of the JKKK leadership in the orang asli community which makes up over more than 50% of the population in Hilir Perak...

Semua di atas adalah hints kepada research gap.... Lagi banyak anda membaca... lagi besar peluang anda mendapatkan research gap yang SESUAI dengan jiwa dan keperluan anda. Tapi anda kena fokus kepada bidang kajian anda, mulakan pencarian journal dengan skop yang sedikit open bagi artikel 5 tahun kebelakangan then cuba narrow down focus bacaan journal anda.... sehingga terjumpa gap yang dicari...biar banyak gaps supaya mudah anda buat pilihan...


Katakan anda dapat 3,4 gaps.... pilihlah yang banyak menyebelahi anda dari segi pengetahuan, sampling, minat anda dan keperluan research tersebut. Jika anda expert SPSS dan ada pengalaman, tak yahlah isi gap yang perlukan dapatan kualitatif. 


Jgn terlalu taksub nak cari gap yang hanya menepati minat sendiri tetapi mempunyai pengetahuan yang cetek....atau mencari gap yang dasyat2... kononnya nak ubah polisi itu dan ini sedang pengalaman dan kemampuan ciput jer tentang gap tersebut....


Ingat, selepas anda konvo....tesis akhirnya hanya disimpan dibilik,  dilibrary atau dipublish utk rujukan academician atau pelajar lain bagi mengembangkan lagi pengetahuan dalam bidang yang dikaji... dan bukan dibawa ke meeting oleh policy makers... 


Perkara paling asas...jalankan kajian bagi mengisi gap tersebut secara sistematik dari semua aspek bagi membolehkan anda menguasai kajian anda sendiri .... 


Kajian dengan GAP yang biasa2....tetapi sistematik dan menepati semua kriteria kajian yang baik adalah lebih aulia (utama) dari kajian yang GAH tetapi hancuss mancuss dari perlaksanaannya.....

Jadi tak timbul soal fening dan mual membaca journal.... tapi tak jumpa2 gap....tapi bolehlah sedikit fening dan mula SELEPAS mengisi gap......

Tak faham bro?

Iyalah..analogy yang sama juga.....kalau dah berlaku persenyawaan.... perkara yang sama akan berlaku... fening dan mual juga...... tapi selepas bukan semasa mencari gap..

A ah.....

Tapi kalau membaca journal.....lelaki yang mengalami sedikit fening dan mual.... jgn ler kecoh....so tak ada apa yang nak dihairankan....sebab perempuan pun hadapi perkara yang sama.....fair and square...


Wa dulu bro... tak dapat rasakan pengalaman fening dan mual tersebut ketika wa menulis thesis dulu....sebabnya setiap artikel yang wa baca... perasaan wa seperti ghairah mencari intan berharga...walaupun kecil.... dalam artikel tersebut.




Jika diberi pilihan (i) cari dan baca journal (ii) gali dan cari intan
spt pic di atas - mana satu pilihan anda?


Lagipun...mengikut teori persenyawaan.....bila lu dah ghairah..... bukan sahaja lu tak fening atau mual bro.... tapi lu akan 100 % fokus.....seperti dunia ini lu yang punya..... setuju tak bro....(ramai yang pasti setuju dengan saya...emmm).....Jadi bacalah artikle dengan penuh passionate...

Membaca jurnal samalah seperti mencari intan....


Bagi mengurangkan lagi mual...... membacalah secara  “FOCUS READING”..... dapatkan pilot articles sebanyak  mungkin dan  baca entry2 lain dalam blog ini berkaitan gap dan research statement ....


Selepas bersusah payah membaca journal
akan terhasil naskah PhD yang berharga ibarat intan

OT

2 comments:

  1. Salam Dr,
    TQ..TQ...TQ...Dr. Entry Dr. memang telah membuka mata saya. Saya spent masa yang sangat lama (1 tahun lebih + tugasan harian)untuk menggali journal2...mencari-cari arah yang patut dituju.... Journal telah banyak dikumpul di dalam pelbagai folder pelbagai fokus. Tetapi belum dapat menghasilkan satu proposal pun. Saya rasa masalah saya ialah tidak dapat fokus dan terlalu ambitious. Sejak melayari blog Dr. seminggu yang lepas, saya mula fokus dan sedang membaca journal2 sambil membuat catatan di dalam table. Saya mulai nampak sedikit-demi sedikit apa yang telah dikaji dan prospect untuk future research. Kini, masih lagi dalam proses membaca. Selepas selesai membaca dan synthesis matrix agak lengkap, then baru saya akan lihat problem yang akan menjadi gap dalam research. betul tak cara saya buat ni berdasarkan tips Dr? Harap2 proposal phd dapat saya siapkan by end of december. Insya-Allah. Semoga Allah permudahkan proses penggalian saya dan memberi ilham kepada saya. AMIN.

    ReplyDelete
  2. smua pelajar fening semasa tentukan tajuk. tulisan tentang research gap ini sangat solutif...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...