.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Sunday, October 30, 2011

TAJUK 254: ANTARA APPROACH, METHOD dan TECHNIQUE ?

Kali ini saya berbicara tentang istilah. Istilah yang tepat akan menggambarkan kewibawaan pengucap atau penulisnya.

Saya tertanya-tanya, adakah pelajar faham dan tahu menggunakan istilah strategy, approach. method atau technique apabila menulis tentang kajian yang mereka sedang lakukan.....perhatikan perkataan bergaris berikut:

1. In this study, using a quantitative strategy for successful...


2. This study uses a quantitative approach which....

3. A quantitative method used in this study….

4. Alternatively, this study will use a quantitative technique …



    Abis mana satu yang betul?

    Kalau u bro…. u pilih yang mana betul?

    Aisey man…… wa feninglah….. wa pun tak tahulah….semua cam sama jer...

    Abis selama ini apa yang u tulis?

    He he he….. wa main bantai lah... kalau wa rujuk wa tiru saja ma...!!

    Mana boleh macam tu......

    Abis…. Mana wa tahu? Mana ada buku kasi hurai itu istilah.....abis kalau U tau…. bagi tau lah !

    Emmmm ko ingat ini…. jer ...S…A…M...T !

    Apa tu….. nama sekolah ko ker bro?

    Banyak ler ko punya nama sekolah….acronym ler…

    Hah?

    SAMT tu adalah: Strategy, Approach, Method, Technique. 


    Strategy paling umum (general) diikiti dgn istilah lebih khusus...Approach...Method dan terakhir Technique (paling details).


    Perkataan yang seerti:



    • Strategy (Strategi Kajian)
    • Approach (Pendekatan Kajian)
    • Method = Design (Kaedah = Reka bentuk Kajian)
    • Technique = Procedure = Step (Teknik = Prosidur = Langkah2 Kajian)




    Ok saya explain......


    Strategy adalah sesuatu gagasan umum sahaja. Bagi mencapai gagasan tersebut, anda boleh memilih approach (pendekatan) kualitatif ataupun kuantitatif ataupun kedua2nya (mixed).  Kemudian anda memperincikan lagi dengan memilih method (kaedah atau reka bentuk) samada eksperimen, survey, ethnography, grounded dll. Katakan anda memilih grounded theory…. Anda perlu memperincikan technique (teknik atau prosidur) kajian yang anda gunakan.

    Alamak bro….. otak wa dah bekulah…. Bagi ler contoh yang senang mak cik2 macam saya ni faham.

    Wokey le mak cik…


    Contoh 1 (Qualitative):

    1. Research Strategy – Menangani gejala sosial: Strategi kerajaan bagi memahami gejala sosial seperti Mat Rempit

    2. Research Approach – Quanlitative aproach: sebab nak memahami gejala Mat Rempit paling sesuai guna pendekatan kualitatif

    3. Research Method (Design) – Ethnography method / design: sebab kaedah ini sesuai untuk mencapai matlamat approach dan strategy

    4. Research Technique (Steps / Procedures) - Triangulation: Teknik seperti observation, field notes, interview dibincangkan perlaksanaannya secara detail dan bagaimana triangulation ini dapat menjawab semua persoalan kajian.


    Kesimpulan: Kajian ini berkaitan strategi menangani masalah Mat Rempit melalui pendekatan kajian kualitatif dengan memilih kaedah etnografi dengan teknik pengumpulan data triangulation melalui pemerhatian, field notes dan interview.....



    Contoh 2 (Quantitative):

    1. Research Strategy – Mengkaji keberkesanan animasi 3D.

    2. Research Approach – Quantitative aproach: guna score pre dam post test.

    3. Research Method (Design) – Pre and post test experimental research design (method) : sebab kaedah ini sesuai untuk mengukur keberkesanan treatment 3D bagi capai matlamat approach dan strategy

    4. Research Technique (Steps / Procedures) - quasi, non random sampling.... divided into control and experimental groups....give pre-test....treatment....then..compare gained scores...... (must be details...)


    Cukuplah dengan dua contoh di atas bro.....nak tulis thesis mesti professional !!

    Wow…. Itu macam ka? Fuhh…. Wa punya SV tak dak kisah wa tulis apapun semua OK…dan dalam artikel pun macam2 istilah mereka guna....


    SV bukan examiners bro.... dia supervise jer....dan yang tulis artikel tu ada macam2 jenis manusia...sebab tulah ada VIVA ada external examiners.... dan wpun dan di supervised.... kenapa masih ada pelajar yang kena resubmission bro...dan yang sadis ada yang fail sebab tak mencapai standard.....

    Tapi bila lu dah tahu menerusi blog santai ni….. guna istilah yang betul dan tepat pada maksudnya….supaya jangan bila lu jadi SV nanti......main bantai jugak....


    Contoh lagi  

    Kerajaan telah menggalakkan siswazah menggunakan strategi kajian berkaitan isu gejala sosial seperti Mat Rempit. Oleh itu, pendekatan kajian kualitatif adalah paling sesuai kerana budaya ini perlu dikaji secara mendalam. Antara kaedah kajian yang sesuai bagi pendekatan kualitatif adalah kaedah etnografi yang dapat membongkar makna disebalik berlakunya budaya Mat Rempit. Secara lebih khusus, kaedah etnografi ini akan menggunakan teknik kajian seperti pemerhatian, nota lapangan serta temuduga sebagai teknik pengumpulan data secara komprehensif……

    Wah….. wa baru jelas….. crystal clear lah omputih cakap….

    Jadi gunakan istilah strategy, approach, method, dan technique pada tempatnya. Jgn main bantai jer seperti contoh berikut:

    Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif....Oleh itu, pendekatan  eksperimen digunakan dalam kajian..... 

    Ok..Ok.. wa faham sekarang....



    OK bro….. wa masuk tidor dululah….. sebelum wife merajuk dan pelok bantal sampai ke pagi....abis wa nak pelok ape?


    Ko pelok komputer ko ler....he he


    He he.... ingin ku abadikan pic bersama wife tersayang.... yang juga .... my girl friend ... my best friend.......my team-mate....roommate....sleeping partner....sometime my enemy....grrr....

    1 + 1 = 3

    Wassalam.....

    OT

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...