.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Wednesday, October 26, 2011

Tajuk 252 - Ha... Fungsi COMPARE lagi power !!!

Satu petang yang bening... hening.... dan fening....

Alamak bro..... wa ada satu masalah lah....tengah fening kura-kura ni... dah 2 malam wa minum 3 cawan kopi POWER.. nak sengkang mata nak settlekan masalah ini....

Wuaaa.... dahsyat tu.....


Memang dahsyat bro... sampai wife panic bila tahu wa minum 3 cawan kopi POWER yang wa baru beli....dia kata wa buang tabiat.... sambil dia tersenyum semacam jer..... he he 


Abis.....?


He he.... mana leh citer bro...wa punya masalah dgn proposal lah bro....wa dah save 4 file bila wa updated bro....wa bagi nama prov1....prov2...prov3 dan yang latest prov4

Baguslah..... apa masalah nya....

Masaalahnya..... ada benda2 yang wa dah taip dan buang dan edit..... wa nak cari balik.... tapi wa tak ingat bro.... tak ingat kat file mana wa buat benda2 tu....dan amende yang wa dah buang, tambah dan edit bro...

Kenapa plak....

Mula2 SV kata kena buang.... then bila wa buang...wa edit..... SV suruh masuk balik..... wa fening bro....

Salah ko jugak.... tak explain betul2 pada SV ko....

Ada tip ke lagi bro.....

Ko kata ciri researcher mesti berani explore….

Memang le…..

Ko dah explore ke Word ko tu?

Kat mana bro….. banyak sangat nak explore…

Wokey…..

Yesss…. Mesti ada tip….. wa caya lu lah bro…

U klik REVIEW….. then klik COMPARE….dan ada 2 options…. Compare atau Combine.

Ok…OK…

Katakah ko nak check dulu dalam file asal ko prov1 dengan prov4…. Ko jadikan prov1 sebagai Original document dan prov4 sebagai Revised document… then klik OK…. Lain2 function tu ko boleh try kemudian…

Then apa jadi bro?

Akan keluarkan 4 bahagian….. Compared document….. Original Document …. dan Revised document serta Main document Changes and Comments….

Semua yang ko dah edit dll akan muncul dalam Compared document…. Dan ko trace lah kat mana perubahan yang ko dah buat. Ko boleh cuba pula dengan file2 ko yang lain….Ko lihat ler print screen berikut...

Fungsi COMPARE yang tidak pernah digunakan wpun ramai yang hadapi masalah


Phew…. Separuh jiwa ku datang balik….


Tak bis lagi..... kalau ko ada 2 document....dari 2 author berbeza.... ko nak combine jadi satu..... ko gunalah option COMBINE pulak... tapi yang ini ko explore ler sendiri..... jgn nak kena suap jer bro...

Tak sabar wa nak try fungsi COMPARE ni …. mekacih mekacih….alamak bro... wife wa dok asyik jeling2 jer wa dari tadi ni......emmmm....wa gi dulu...... 


Cayo tak cakap den.... MS Word ni power....bukan asyik minum kopi POWER jer utk sengkang mata buat editing..... sebab MS Word sebenarnya lebih POWER dari kopi POWER!!


Begitu adanyer....


Lawa dan kacak pemuda makasar
Tinggi dan lampai dara di pantai
"Wa" dan "bro" bahasa pasar
Menyampai mesej secara santai...


Pulau redang indahnya pantai
Tamu berkunjung sukar diramal
Walaupun mesej secara santai
Ilmu terkandung mesti diamal...

OT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...