.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, January 12, 2016

Tajuk 829 - RUOT - Proposal Defense (2)

Klu aku jadi VC Rembau University of Trust (RUOT)

6 pendekatan UoR untuk "proposal defense"

Proposal Defense menjadi satu wahana penting sebagai wacana mengenengahkan idea kajian calon PhD / sarjana, waima ada sedikit perbezaan antara IPT.

Jika aku VC UoR... ini yang aku buat...

1. Setiap pembentangan 3 pensyarah dalam jabatan yang sama wajib hadir dgn 2 dari IPT yang lain (dalam bidang yang sama) dijemput utk hadir (bagi elaun RM300 - 500) dan memberi komen kepada proposal selain kehadiran wajib SV dan co-SV. Pensyarah yang tidak boleh hadir diminta mencari replacement supaya adil kepada calon yang present. Lain2 lecturer dan students dijemput hadir.

2. Calon tidak perlu menyiapkan proposal dalam bentuk 
'thesis", sebaliknya hanya dalam bentuk kertas cadangan ringkas, jelas dan padat tidak melebihi 15 page dgn penekanan kepada:

a. Isu / masalah yang signifikan / ada urgency (2 pages)
b. Objektif + RQ / hipotesis (2 pages)
c. Operational definition (1 page)
d. LR (main konsep + variables) (5 pages)
e. Metodology (design, instrumentation,sampling, analysis) (4 pages) 
f. References (70% indexed journals) (2 pages)

3. Calon diberikan 40 min utk membentang idea proposalnya dgn bantuan SV supaya SV ada peranan direct dan turut bersedia (dalam viva voce, SV dah tak boleh bersuara) dgn menganggap sesi ini adalah sesi bersama utk memantapkan proposal...

4. Sesi diskusi tidak dihadkan masa, supaya proposal calon mantap (tak guna viva voce sampai 3, 4 jam... sampai nak pengsan.... menangis2... sedang itu dah terlambat, biarlah masa present itu proposal calon dimantapkan)

5. Satu hari ada 2 sahaja sesi.. pagi dan petang bukannnya satu sesi pagi sahaja ada 3, 4 presentation... terkejar masa utk next presentation !

6. Sesi ini dinamakan "Proposal Presentation" bukan lagi "Proposal Defense"
Beratlah macam tu.... banyaklah masa terbuang?

Apsal masa terbuang kalau dipenuhi dgn discussion / brainstorm / new ideas dll... yang terbuang tu kalau gi mengeteh !

OT 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...