.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, January 12, 2016

Tajuk 844 - 11 pertanyaan sempoi... tahun baru 2016

1. Anda rasa bangga jadi calon PhD utk 6 semester. Anda perlukan 6 semester tu untuk menyiapkan kajian dan tesis. Kalau anda masih belum menulis apa-apa selepas 2 semester, anda tak rasa apa2 ker?

2. Anda tulis tesis secara detail ikut muka surat... 1, 2, 3 dan seterusnya paragraf demi paragraf. Bila anda stuck satu paragraf…. tesis anda juga stuck sedang anda ada beratus2 lagi paragrah nak tulis !

3. Walaupun dah 2 semester, bila anda jumpa SV, dia terpinga2 dan tanya "U ni student baru ke?"

4. Bila anda nak mula menulis hanya merujuk kepada 2, 3 artikel dan beberapa bahan dari google … jgn perasanlah anda sedang buat PhD !

5. Bila nak mula menaip.... anda tak kisah format citation yang patut anda tulis … anda biarkan sahaja dulu… bersenang2 dahulu… bersusah2 kemudian…

6. Dulu anda susah hati dan gundah gelana dan takut tak jumpa "a potential SV" bagi membantu anda buat research.... tapi anda tak susah hati pun yang anda tu dah 4 semester belum kelihatan sebagai "a potential PhD candidate" pun....

7. Ramai calon master yang buat full research terkial-kial nak mulakan PhD.... anda pulak yang bukan full research terkinja-kinja tak mula-mula lagi..

8. Anda begitu concern kununnya nak selesaikan masalah negara dengan kajian anda...nak ubah polisi itu dan ini....sedangkan masalah anda tak faham statistik yang basic2 tak pernah pulak anda concern…

9. Kajian master atau PhD tak lebih dari membuat extention kajian2 penting yg lepas .... anda pulak asyik buat kerja tak penting dengan mencari tajuk kajian yang tak pernah dibuat lagi .... tak tension ker?

10. Ramai yang dah dapat isu / masalah utk dikaji tetapi stuck kerana sukar memahami teori berkaitan isu tersebut, methodology atau data analysis … anda pula stuck hadapi masalah / isu tak jumpa2 “research gap” !

11 Wife kalau bawak gi obersi... nak berpeluk jer ... jadi abiskan cepat PhD boleh selalu gi obersi.... boleh peluk2.. wpun tgh2 orang ramai ha ha !

OT 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...