.

"ANTARA BLOG TERBAIK DI NATIONAL EDUCATIONAL BLOGGING SUMMIT 2011"


MORE THAN A MILLION HITS !

Statistik

SPSS - STATISTIK PENYELIDIKAN SECARA SANTAI

BENGKEL ANJURAN DR OT:

(1) TULIS TESIS CEPAT & PENGURUSAN ARTIKEL MENDELEY

(2) PENGENALAN ANALISIS DATA KUANTITATIF SPSS

(3) ANALISIS DATA KUALITATIF DGN ATLAS.ti

(4) BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOAL SELIDIK

Ingin anjur bengkel ditempat anda? Email ke:

zahinothman@gmail.com



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sila joint dan sign-in. Anda FOLLOWER kehormat drotspss...

Saya klik Follow dan BANGGA menjadi follower drotspss...

Tuesday, November 11, 2014

Tajuk 678: Panasss..... VIVA oh VIVA ….. apa lagi ni?


Aku pun mencari2 sebab diadakan VIVA….. lalu terjumpalah akan aku kenapa VIVA diperlukan dari beberapa website iaitu:

Sebab 1. confirm that the thesis is your own work;

Sebab 2. confirm that you understand what you have written;

Sebab 3. investigate your awareness of where your original work sits in relation to the wider research field;

Sebab 4. provide a developmental opportunity for considering future publication and research options.

Sebab 5. to ascertain that the candidate has developed research skills at this level, and that he or she understands the relationship of the thesis to the wider field of knowledge;

Sebab 6. in cases where the thesis and/or the candidate clearly does not meet the criteria for the award, to try to determine the possible reasons.

Lalu otak Pentium V aku ni pun berkata2….

Sebab 1. Sepatutnya di confirmkan oleh SV…. bukan orang lain.

Soalan 2. Bukankan ini juga tugas SV bagi mempersoalkan apa yang tertulis dan diperbetulkan masa pertemuan demi pertemuan yang diadakan

Soalan 3. Persoalan ini dah awal2 lagi masa defend proposal patutnya settle

Sebab 4. Tak jadi soal sebab dah published pun paper… ada data.. adalah research skills….

Sebab 5. Ini tak payahlah sampai nak adakan VIVA…. bila dah pandai tulis dan published artikel tu internationally dah widerlah tu….

Sebab 6. Ini dikesan semasa defend proposal….dimonitor sepanjang menjalankan research oleh supervisory committee…. out of questions

Akhirnya kalau nak uji kemahiran presentation..... hantar ker pelajar tu present paper mana2.... abis citer !

Maaf bro..... aku berpendapat….. kenapa nak tunggu VIVA….. sampai meraban pihak jabatan nak cari pakar yang memakan masa berbulan2 …. nak bayar lagi....sehingga ada yang sampai lebih 6 bulan… what a waste of time… . lebih baik masa tu digunakan utk publish paper atau lakukan internal correction (jika ada) diantara pelajar dan supervisory committees...

Tapi bro…. kenalah semakan pakar dulu ?

Kenapa? Ini hanyalah latihan akademik buat research yang cukuplah supervisory committee yang lakukan…. cer ko fikir situasi ni….

Pertama:
Satu student yang main SV adalah seorang Professor atau Professor Madya dalam bidang kajian tersebut….. tiba2 dok cari pulak pakar lain yang ada kemungkinan tak sehebat main SV tersebut utk adakah VIVA.. atau mempunyai approach / persepsi / school of thought yang berbeza... tak ke naya !

Dalam masa yang sama, main SV tu pulak dipanggil utk VIVA kan student lain …. tak ke ini satu kepelikan?

Kedua:
Kalaupun nak VIVA…. SV dan committee mesti dipanggil sama utk menjelaskan apa2 aspek yang pelajar maybe gagal menjawab dgn baik… mungkin TINDAKAN tersebut hasil cadangan dan komen SV yang dilakukan oleh pelajar…. kenapa plak pelajar dipersoalkan ? Silap haribulan pelajar tu dah buat betul dah.... tiba2 pandai2lah pulak SV yang mintak ubah ! Tak ke haru !

Tapi bro..... kalau pakar dari obersi yang semak dan jadi panel Viva barulah high standard.

Betul ker macam tu? Abis World Class University yang tak ada ViVa ataupun yang hanya adakan ViVa sebagai formality tu tak standard lah? Cer ko jawab?

Kesimpulan sempoi..... supervisory committee kena kerja kuat lah.... dan diberikan job spec yang lebih detail..... bukan sekadar "this is your PhD" so "buatlah sendiri !!

Maaflah kalau cara aku fikir menyonsang .....

OT


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...